Mullvads-måndag


Idag blir det så här...Jag ägnar mig åt, ja, ni har nog ledsnat att höra det så jag säger det inte men imorgon är det hur som helst tenta. 

En liten trevlig lördagsepisod måste jag ändå berätta om. 

U. och jag var ute på restaurang i lördags och det blev lite omplaceringar av praktiska skäl och hur det nu gick till så fick vi trevligt sällskap i ett ungerskt par som bor här året om och ett par där mannen är från Frankrike och kvinnan är från Schweiz, också boende här året om. 

Vi hade mycket trevligt tillsammans och hittade varandra så där som det händer ibland. Det blev väldigt uppsluppet och glatt. När de fick veta att vi var från Finland så frågade mannen bredvid mig om jag kände till Åland, haha..Plötsligt så får jag sällskap av någon som har varit på Åland och kände till både historia och autonomi. Det är inte vanligt precis...folk vet inte ens vad Åland är än mindre var det ligger men den här mannen var bevandrad i det åländska folket historia. Fantastiskt. 


Vi pratade om det ena och det andra och jag kunde berätta att jag har läst en bok som heter Fest i Budapest skriven av en ungersk författare Zsoit.v. Harsányi. Mannen kunde berätta allting om författaren som dog redan 1943. Han, ungraren vid min sida, har jobbat med bl.a. Bonniers bokförlag...och är bevandrad i bokliga världar.

Jag läste boken någon gång i slutet av 1980-talet men har aldrig glömt bort den

Ja, vi ska alla träffas längre fram...Det ungerska paret började också studera portugisiska i Academia de lingua da Madeira, men gav upp, hon efter två timmar, han efter fyra...det var för mycket grammatik och så svårt. Jag kan hålla med om det...nu med 180 timmar bakom mig på skolan..

Vi pratade engelska allihopa men jag kom på mig själv att prata portugisiska mitt i allt. Jag visste inte ens att jag kunde.🤔 Överslag igen. Turligt nog så kunde fru Ungern rätt mycket portugisiska så ...det låter märkligt men när huvudet är överfullt så måste orden tydligen ut verkar det som. Nu är det fullständigt tomt igen. Det bara ekar, ekar...

Jag återkommer om restaurangbesöket i slutet av veckan. 

Nu ska jag gnugga geniknölarna om jag överhuvudtaget hittar dem och inte har gnuggat ihjäl dem... 

(Mullvadarna här ovan har jag själv skapat och tillverkat av secondhand-kläder. En av dem åkte till Skåne, det minns jag, vart de andra två tog vägen minns jag inte längre. Det blev några unika sköldpaddor också som tog sig vägar än hit än dit...)

En glad måndag  önskas er alla !

                                                       Karin Eklund, Funchal, Madeira


Kommentarer

LillaSyster sa…
När livet är som bäst! Vilket restaurangbesök.
Stort lycka till på tentan. Du fixar denna också =)
Svar kapslarna återvinns och blir till nya kapslar.
Znogge sa…
Vilket trevligt restaurangbesök det blev och ibland har det lätt för att bli bra. Så trevligt att ni ska ses igen. Kul dessutom att mannen kände till Åland och dess historia. Blev många givande samtal för er.
Ett stort lycka till med tentan!

Kram
Vilket härligt besök på restaurang! Boa sorte med tentan, övertygad om att det kommer gå alldeles utmärkt som vanligt. Kram
LillaSyster,
ja, ungefär så blev det.
Tack, du tror alltid på mig, tack för det! Själv är jag som vanligt den stora tvivlaren.
Tack, då vet jag det. Fint så!
Znogge,
ja, det blev väldigt trevligt, spontant och glatt. God mat dessutom. Ibland bara sätter det sig.
TACK!
Kram
Anna i Portugal,
ja, mycket trevligt blev det, oväntat och spontant trevligt.
Tack, får jag godkänt är jag väldigt nöjd..då har jag mitt certifikat, det efterlängtade.
Kram!
Veiken sa…
Världen är allt liten och livet är fullt av fantastiska möten. Så mycket glädje ni kan få av varandra när ni träffas igen Hoppas det gick bra med tentan! Ha det fint!
Veiken,

ja, världen är liten..det kan konstateras. Jag hoppas verkligen på att vi får mycket glädje av varandra , jag vill tro det. Tentan är imorgon, sen vet jag i slutet av veckan hur det gick. Tack snälla du! Ha det fint du med!
Anonym sa…
Ett givande besök både för själen och magen 👍
Ibland säger det bara klick och plötsligt har man träffat på likasinnade och har tusen och en saker att diskutera.
Lycka till i morgon och vet Du vad huvudsaken Du gör så gott Du kan, det räcker‼️
Ha en fortsatt fin måndag 👋 åsa
Åsa, du är en riktigt gullhöna! 💗
Det är ju precis så där det är, man kan inte göra mera än sitt bästa..det räcker och jag har ju möjlighet att göra om ...jag har redan garderat mig. Tack för dina ord, de lyfte mig minst tjugo centimeter över stolen.
Ja, det säger bara klick ibland...och då ska man helst följa klicket om det bara är möjligt.
Tack!
Tack detsamma! 🤗
Märtha sa…
Vilket sammanträffande! Det händer troligen om det där med att visa uppåt med handen och säga - ja, vad var det nu? Minns bara att det liknade "cielo". Stod en gång i kön till båten till Åland - med tandemcykeln - och en svensk motorcyklist inledde konversation. han undrade om vi varit i "Bårjåå", en mycket trevlig stad. Det tog en stund innan vi fattade vilken stad han talade om... Uttal är inte lätt, hur är det med dem som kommenterar här, hårt "g", alltså. Borgå...
Ja men det lät ju som en väldigt trevlig lördagsmiddag. Och att mannen kände till Åland var ju extra roligt. Och så stolt du kan känna dig som kämpat i 180 timmar med portugisiska kursen. Och på tal om den ... stort lycka till med tentan imorgon!
Kram
Märtha,
ja, säg inte annat...Ceus är ordet! Jag använder det nu och då i olika sammanhang här bland folket och de förstår direkt vad jag menar. Himmeln har talat!.
Ja, världen är liten kan konstateras, många sådana tillfällen har jag varit med om. Bl.a. i Östersund när jag sökte efter en Georg Hannus på en konferens..och fick napp av mannen jag frågade. Han själv var där istället för Georg H. Ibland går man direkt på rätt person.
Ha det så bra där i Bårjåå-trakterna! 😊
Anita,

det blev väldigt trevligt, oväntat trevligt.
Ja, det visar bara att världen är liten.
Tack Anita, stor tack!
Kram!
BP sa…
Sköldpaddan är sååååå himla söt. Mullvadarna påminner för mycket om råttor om jag ska vara ärlig;-)
Skoj med nya "spontanbekantskaper", och vem hade trott att du skulle träffa på en ungrare som känner till "lilla" Åland och du som känner till en ungersk författare.
Det är inte alls så dum med allmänbildning måste jag medge, även om jag klarat mig rätt bra utan också;-)
Lycka till med tentan imorgon!
BP,

tack! De blev omtyckta sköldpaddorna, bara drog iväg åt olika håll. Mullvadar är ju mullvadar..
Ja, det är riktigt roligt med spontanbekantskaper.
Ids, inte BP, du är allmänbildad du med men på dina områden. Jag kan ju nästan ingenting om fotboll i min tur men det går bra det också, jag har klarat mig bra😉
Tusen tack! Jag behöver alla lycka till!
femfemman sa…
SÅ kul att träffa nya vänner. Att hitta gemensamma intressen och "känna-tillanden". Och att kunna skratt ihop.! Kram
femfemman,
ja, visst är det kul när allting conectar som vi brukar säga på Åland...Att kunna skratta ihop, skratt ihop är viktigt. Kram
Stort lycka till på tentan! Så trevligt att träffa en person som hade bra koll på Åland. Kan tänka mig att ni hade en hel del att prata om. :-)

Populära inlägg i den här bloggen

Ett oförglömligt fyrverkeri får avsluta året

Öronbedövande