Invasivt en tisdag


Det finns en liten fin trädgård här i stan,som vi brukar gå till lite nu och då. Den ligger lite i skymundan och vi är sällan många besökare där samtidigt. Den syns bara lite, lite från gatan till och för att nå den måste man gå in till Museu-de-historia-natural-do-funchal; och betala en liten avgift. Då har man hela stora museét till sitt förfogande och den härliga lilla trädgården. Det är nästan som att gå in i ett bortglömt paradis. En plats för kontemplation om man så vill. Det finns en bänk att sitta på om man bara vill vara... 

Jag blir alltid lika förundrad över att jag befinner mig i en stad och ändå är så långt borta från en sådan samtidigt. 
Plötsligt förstår jag det här med alla murar som omgärdar så många hus och hem här på Madeira. 
Det är det här folk måste känna när de är omgärdade av murar och har sitt eget lilla paradis på insidan av dem. Säkert finns även en säkerhetsaspekt bakom, självklart, men jag börjar förstå något annat också.

Vanligtvis så har vi varit där under våren men när folk firade den  Femte oktober, Dia da Implantação da República och hade ledigt från jobbet, då bjöd muséet till och gav gratis inträde för alla besökare just den dagen. Samtidigt firade de sin 91 åriga födelsedag.
Vi firade Portugal och muséet med att göra besök i museet och i trädgården.
Det var inte många där när vi var där och faktum är att jag är nöjd så, jag gillar inte att trängas när jag "försvinner" in i intressanta saker. För min del är det  här ett sätt att lära känna min nya hembygd, att ta reda på mera om vad som var en gång. På det sättet upplever jag att jag förstår mera av det som är nu.  


Jag kommer att ta er med dit igen, men nu till allra först visar jag lite grann av det invasiva som har tillkommit i trädgården. Vi har i alla fall inte varit med om den här växten  tidigare just där eller någon annanstans. Den heter ballongsidenört och är väldigt invasiv. Det är en oleanderväxt som ingår i släktet Comphocarpus. Den fanns lite varstans i trädgården nu och spred sina frön med vinden än hit än dit. Stackars människor, tänkte jag som ska hålla efter den här speciella växten. Den har redan tagit över rejält. 


Uppriktigt sagt så kliade det i en viss kvinnas fingrar. "Tänk om jag kunde ta hand om den här örta-trädgården åt muséet" gick mina tankar, för även om det är ett paradis så är det ett väldigt vilt paradis  som behöver lite extra kärlek och omvårdnad. Uffe måste vara tankeläsare för han sade nästan direkt som svar på mina tankar "kanske du ska ta hand om den här trädgården Karin? " 
Haha, han känner sina löss på gången. Jodå, jag fick lite  blodad tand men nu gäller det språkkursen framför allt, sen vet man aldrig vad som händer. Att jorda mig någon gång i veckan skulle sitta riktigt bra..Nå, den som lever får se..De kanske inte är intresserade ens av att ha en kvinna där som stökar på bland ödlorna som finns där i sådana mängder som på ingen annan plats jag har besökt här på ön.
 

Comfrey är också  en invasiv växt..Jag fick en sådan planta för många år sedan av en kvinna vid namn Freya Darby, världsberömd på Åland, som var gift med sin engelsman Peter. De hade tagit en planta med sig hem till Åland. Den spred sig som en löpeld förstod jag och plantan jag fick planterade jag i ett vattensjukt område i Kungsö/Gottby på vår tomt när jag bodde där. 
Ser man Kungsö och Gottby överhuvudtaget nu för tiden? Någon som vet? 😉
Det är frågan det som en viss Shakespeare sade..

Det om detta idag. Det invasiva livet lämnar jag här och går till ett mera intensivt liv idag, till Academia de lingua da Madeira. Snart tar jag tag i naturhistoriska museet igen. 
Få se vad jag hittar på då?

Ha det! som norrmännen säger😊

                                                    Karin Eklund, Funchal, Madeira



Kommentarer

Ja, klart du ska ge trädgården lite kärlek. Känns som en perfekt syssla för dig. Det är inte trevligt med invasiva arter. Funderar allt hur det gick för den plantan du planterade. Kan den verkligen ha trivts i ett vattensjukt område?
Hannas krypin,

vi får se; jag är intresserad helt klart men om de är det är en annan femma. Det finns någon som redan sköter om den men troligen inte hinner med och kanske inte har resurser...Jag hjälper gärna upp frivilligt och gratis.

Compreyn förökade sig rätt bra trots det vattensjuka området..jag minns att vi diskuterade det redan innan planteringen ( Freya och jag) men jag gissar att den hölls lite stången just därför. På somrarna var området torrt men resten av året var det väldigt vått och sankt. Trivdes kanske den inte gjorde...men den tog sig upp på torrare marker redan då. Skulle vara kul att veta..
femfemman sa…
Invasisvt och vackert. Kanske man kan hålla den vackra invasiva i schack.?
Ballongsidenörten har jag jag aldrig hört talas om. Den har en vacker nästan lite limegrön nyans. Bladen liknar de på Nerium oleander och jag ser att det är en oleanderväxt. Comfrey har jag heller aldrig hört talas om. Tänk att den fanns (finns?) på Åland. För övrigt tror jag att trädgården skulle må väldigt bra av att tas om hand av dig.
Lycka till med dagens studier!

Kram
Anonym sa…
Så fint skrivet om den vackra trädgården. Här får man se växter och annat som man aldrig sett förut och det är berikande. Precis som dig gillar jag inte heller att trängas. Jag tror att dom verkligen skulle uppskatta om du tog hand om trädgården. Du är kan ju sånt.

Ha det själv ;)

Kram från Malin Öppen Ridå
Znogge sa…
Många invasiva arter är riktigt vackra så nog vore det bra om man kunde hålla dem under kontroll men det är inte det lättaste. Själv tycker jag att lupiner är väldigt vackra när de växer i stora samlingar men även de är intensiva.
Lite synd att trädgården inte får den omsorg som den behöver.

Kram
Kul om du får hjälpa dem med trädgården! Jag har köpt och planterat ett par plantor Comfrey, men varianten Bocking 14 som är steril minsann. Kram
Karin sa…
Såklart att du ska ta hand om Paradiset och göra det ännu mer paradisiskt, hålla ödlorna sällskap och hålla invasiva arter på mattan!

Jag kämpar på mitt håll mot andra invasiver. Plymspirean, som är vacker när den blommar, men jättetrist när den vissnar. Inga vackra fröställningar där inte. Den tar över och kväver allt annat. Jag fick hjälp av en kompis för femton år sedan att ta bort några plantor med sina stora tunga rotklumpar. När vi var klara åkte vi till handelsträdgården för att hitta något mer lätthanterligt och det första vi ser där är ett bord med plymspireaplantor. "WHAT", sa min kompis som är från USA "Do people buy those on purpose!?" Tydligen gör folk det och fröna sprider sig lätt och långt med vinden.
femfemman,
vacker är den absolut, även om den är skräpig..den ser ut som en ludd-boll när den har blommat ut. Det kan man säkert om man håller efter den kontinuerligt och hela tiden. Ballongsidenörten är svartlistad enligt EU och också på fastlandet i Portugal, som har givit ut en egen sida med alla svartlistade invasiva.
Anita,
den var helt ny för min del också. När jag googlade runt för att få veta mera om växten hittade jag den i Sveriges blombutiker som prydnadsväxt..de där ballongerna går att torka på kvist och var riktigt vackra i vaserna man visade på nätet. Minns inte var just nu
Comfreyn kom via Freya D. till Åland..om jag minns rätt så var den något man kunde använda som te och som ingrediens i bakverk. Jag testade aldrig. Måste nog läsa på igen för att minnas det hela rätt. Den finns helt säkert på Åland, Freya hade/har stora bestånd men hon höll sig med får så kanske de håller den stången.
Vi får se, det är min spontana önskedröm som de inte ens vet om på museet. Men kanske jag kan vara liten ogräsrensare helt gratis...Mitt i allt så..
Tack snälla du!

Kram
Malin, Öppen ridå,

Tack! Jag delar gärna med mig av allt det fina och även det invasivt fina från den här ön.
Ja, vi får se vad som händer, de vet inte ens om mitt önskemål och jag vill inte ta över om jag tar jobbet/arbetet av någon, absolut inte. Men en liten hjälpare kunde jag vara helt gratis.

Tack detsamma!
Kram
Znogge,

Vi hade lupiner i stora mängder då vi bodde på Åland. Det gick att hålla dem på plats men lite måste man förstås jobba, plocka fröställningar innan de började skjuta fröna vilt omkring sig. Jag gissar att det inte finns ekonomiska resurser att hålla trädgården i lite bättre skick. Därför känns det som att jag vill vara med på en rabattkant och hjälpa till helt gratis. Men de vet inte någonting om mina drömmar, bara alla ni som läser det här😊

Kram
Anna i Portugal,

De vet inte ens om mina drömmar..och jag vill inte ta jobbet av någon som ska leva på det men jag kan tänka mig att vara med som liten hantlangare, ogräsrensare etc...Men inte på denna sida av nyår. De kanske inte alls är intresserade, men man vet aldrig.
Lycka till med dina Comfrey...en trevlig växt utan vidare.
Kram
Karin,

Vi får väl se hur det går; de känner inte ens till mina önskedrömmar...jag måste nog berätta det för dem allra först och höra mig för...jag vill inte ta jobbet av någon som lever på det för sin överlevnads skull. Få se vad som händer om det händer..
Faktum är att det finns ballongsidenört även i Sveriges blomsterhandlar...som prydnadsväxt. Den är svartlistad enligt EU men så där är det. Plymspirean är vacker men jag vet...
Anonym sa…
Gillar färgen på den invasiva växten 🤩
Lupiner är en favorit och det är fint när er breder ut sig i dikeskanten men oxå de en invasiv växt som bör tuktas.
Att sitta själv på en bänk i tystnad är en lisa för själen.
Det dör museum med trädgården låter intressant 🤩
En fråga… blev det vinter och snö på Åland?
Ha en fruktbar tisdag 👋 åsa
Annika sa…
Vore nog ett toppenuppdrag för dig sen när kursen är klar. Den där invasiva växten du visar ser till och med elak ut, haha. Oleander ... tror du den är giftig då? Vacker är den inte iaf.
Nej, det är ett elände med invasiva växter. Kramar till dig på ön i Atlanten!!
Åsa,

ja, den är riktigt vacker. Jag gillar gult med lite grönt i...ser fräscht ut.
Lupiner hade vi gott om på Åland där vi bodde. Det gick bra att hålla dem inom sina gränser, men man måste klippa fröställningarna i tid innan de sprutade ut sina frön. Barnbarnen gillade att göra den saken...de fick alltid en liten ersättning på något sätt. Lupinfröställningarna samlades i en stor skottkärra och så fick de hett om öronen när vi eldade brasa ...
Det är ett fint museum...jag är så förtjust i trädgården och bänken där.
Jadå, vi kunde ha över trettio grader kallt där vissa vintrar..ofta i januari-februari men då korta tider. Men visst är det vargavintrar där också, med tjocka bilisar så man kan köra till fastlandet. Mycket snö...jag måste visa foton längre fram när ni har mera vinter i Sverige.
Tack Åsa, är yr i bollen av all portugisiska just nu...puh! 😉
Annika,

haha, ja, vi får se om jag lyckas få till det. Jag skulle trivas i alla fall med ett litet trädgårdsuppdrag i veckan. Men som sagt jag vill inte vara i vägen för dem som ska leva på det hela. Den kanske är giftig, jag har inte kommit underfund med den saken ännu. Det finns ballongsidenörter som är det...
Den säljs i affärer i Sverige, men då är de rödare och torkas till eterneller. De är giftiga vet jag.
Invasiva växter ska man passa sig för.
Kramar till dig från den här ön i Atlanten!
BP sa…
Jag har då alltid frågat mig varför de vackraste och finaste blommorna alla är invasiva... Vad gäller svampar är de vackraste sorterna giftiga. Det är liksom inte rättvist;-)
Jar är uppväxt i hus med trädgård, och min mamma var som du. Hon älskade rabatterna, träden, jordgubbar, potatis med mera, med mera. Där fanns aldrig en tillstymmelsen i ogräs.
Jag däremot är precis tvärtom - ju mera oorganiserat ju bättre - hahaha!
Så nu förstår du kanske varför jag har (vackra) betongblommor på balkongen. De är garanterat inte invasiva - tyvärr;-)
BP,

det är för att de är giftiga för det mesta...invasiva växter är ofta det. Men det finns många sanningar förstås. Som alltid. Oorganiserat är vackert BP, man kan ha organiserat oorganiserat ...så att det ser ut om det gör i naturen och naturen är ju det allra vackraste.
Jag önskar😊 verkligen att betongblommor var lite mera invasiva.... Det är nog lite tyvärr att de inte är det. 😊
Susjos sa…
Men åh, såklart ska du ta hand om den trädgården, när du så småningom har mer tid. Fnissar lite åt dina ord "man känner sina löss på gången" ;-D
Må så gott!
Kram
Susjos,

ja, om jag blir antagen, de vet ju inte ens att det är min önskedröm..måste kanske prata högt i sömnen för att få till det. Jag skulle gilla det men vi får se.
Ja, U känner sina löss på gången, lita på det!
Må så gott du med!
Kram!

Populära inlägg i den här bloggen

Ett oförglömligt fyrverkeri får avsluta året

Öronbedövande