En skruv är lös

I måndags morse vid frukostbordet berättade jag för Uffe att det låg en skruv på golvet på min sida av dubbelsängen när jag steg upp. Jag såg den när jag yrvaket svängde mina ben över sängkanten. Jag tog upp den och lade den på mitt sängbord. Uffe var redan uppe då när jag vaknade.

Sånt ska man inte berätta åt Uffe. 🙄 Han fick en väldigt road blick och jag visste vad den betydde..."farmor har tappat en skruv." Kvällen innan fick jag veta, när jag kände mig lite öm i hela kroppen av min roddtur på Kettlern samma morgon och små-beklagade mig lite skämtsamt över att det tar på att bli farmor.

".Njaa...det är i huvudet som felet ligger!

"-Vad då tycker du att jag är dum? "

"Nej, det sade jag inte, jag sade att du har fått fel i huvudet. "

"Vad då fel i huvudet?" 

"Sånt där fel som alla kvinnor får när de får barnbarn. Alla skruvar lossnar..ungefär." 

Jag storskrattade, för visst är jag lycklig. Jag ler dagarna i ände och har blivit beroende av att få se och höra lilla Freja varje morgon lagom till frukost. Hon älskar att äta..det hörs ända hit till Funchal när hon sväljer den, i sitt tycke, goda varma bröstmjölken. Hon glupar den ljudligt i sig. 

Undra på att det passade bra att jag hittade en lös skruv vid min säng morgonen efter vårt kvällssamtal. Det är en farmorsskruv fick jag veta. Där låg den ju, skruven..och inte vilken skruv som helst heller. En ganska stor skruv var det. 

Efter frukosten tog vi tag i det där med den lösa skruven-mysteriet. För var i all världen kom den ifrån? Jaja...jag vet men det var ingen farmorsskruv. Den skruven tappar jag inte, inte mormorsskruven heller. De sitter som hälleberget den typen av skruvar. För alltid..Kärleksskruvar sitter! 



Men tänk om skruven var viktig för att hålla sängen intakt?...det borde ju vara så, för att det var en sängskruv var vi överens om. Den såg ju exakt likadan ut som de andra sängskruvarna såg ut. Vi letade och letade och letade...alla skruvar satt där de skulle sitta. 

Vi gick runt vår stora säng flera gånger om i vårt lilla sovrum. Vi ville inte vippa upp och ner på sängen, då med madrasserna i..

Kanske det faktiskt är en farmorsskruv? började jag tänka mitt i allt. Jag lade mig platt på  magen och ålade mig fram, synade sängen underifrån och se där ja, där fanns ett skruvhål utan skruv. Det tog skruv så att säga. Felet blev åtgärdat och samtidigt blev det dammfritt under sängen. Hur jag såg ut är en annan femma.😉


Efter det blev det en stor rejäl sängbesiktning. Vi skruvade/spände till alla skruvar och såg samtidigt att dynorna under sängstolpar och fötter var på upphällningen, så det blev mera jobb. Nya dynor som skyddar golvet klipptes till och så vidare, stora madrasserna och bäddmadrasserna åkte ut på vädring, ja allt i sängarna åkte ut på vädring. Bara sängstommen och sängbotten blev kvar. Golvet dammsögs och tvättades, sängborden fick sig en dust de också. Väggarna dammades av ...ja, det blev en rejäl storstädning och allt på grund av att en skruv lossade och föll till golvet på min sida av sängen. 


På bordet låg portugisiskan och stönade. "Glöm inte bort mig...du ska skriva en reklamation på portugisiska"!...Nej, det handlade inte om den lösa skruven alls, det handlade om TPC. Trabalho para casa, hemläxan (Trabalho: arbete, para: för casa: hem.) 

Samtidigt sade Uffe att vi hade en liten gecko inne i vårt data- och tv-rum. Geckoräddning kom på tapeten. Så där går dagarna. De planerar sig själva på något underligt sätt. Det är bara att hänga med...



Sen kom jag på att det var 50% rabatt på allt i en klädaffär en bit härifrån. Där jag brukar köpa mina bh-ar. Portugisiskan blev klappad på pärmen och så drog jag iväg. Jodå, det stod 50% tudo ( 50% på allt), med stora bokstäver på skyltfönstret. Jag hittade 6 stycken bh-ar i min storlek som jag ville ha. Kvinnan i butiken prövar dem alltid på mig, kollar handgripligen och noggrant upp att allt sitter bra. Här ska man inte vara buskablyg av sig. Det var när jag kom till kassan som hon berättade att 50% inte gällde bh-ar. Haha, jag kan inte annat än älska människorna här. De skriver om skyltarna med osynlig text när de känner för det. Just då kände hon det så.

Det blev köp i alla fall, här är kläder mycket, mycket billigare än de är på Åland. Till priset av sex bh-ar här skulle jag ha fått betala samma pris för en enda bh där. Bra märken, bra kvalitet. Jag låter mig luras, jag prutar inte...

Vi hade det riktigt trevligt på portugisiska. Hon hjälpte mig där jag gick bet. Sen hade hon mage att säga åt mig att jag inte hade särskilt stora bröst, borde jag kanske inte köpa några vadderade bh-ar också, bara för att pusha upp brösten lite? ...Nej, det blev inte några vadderade. Jag är nöjd med vad jag har. Både med bröst och bh-ar i D-storlek, smått eller stort är tydligen en smaksak. 😏 För den delen, vem vill paketera in sig i vadd när det är snudd på  trettiograders värme ute? 

När jag kom hem fick det portugisiska språket ta hand om mig med hull och hår...Alla var nöjda och skruven satt där den skulle sitta när jag lade mig på kvällen och jag fick till ett blogginlägg om så gott som ingenting alls😉


Hoppas att du får en fin onsdag! 


                                                        Karin Eklund, Funchal, Madeira

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ett oförglömligt fyrverkeri får avsluta året

Öronbedövande