Det är trettio år sedan...

I lördags den 28 september var det trettio år sedan Estoniaolyckan. 


Jag steg upp i sedvanlig ordning någon gång vid tre-fyratiden den morgonen;  gick en trappa ner till bageriet. Hela tiden kännande att det var som om ett lock låg över mig och överallt, något fanns i atmosfären som inte kändes bra alls. 


Jag satte igång degarna för jäsning och medan de jäste så slog jag på radion för att lyssna på nyheterna och då fick jag veta. Radio Åland sände nyheter non stop. Estonia hade sjunkit med nästan 1000 personer ombord. (852 personer omkom)  Ålands Centralsjukhus var inkopplat, en del av dem som hade räddats fanns på ön. Jag minns inte tiderna alls längre men känslan finns starkt kvar av det som hände då. Det där overkliga vacuumet, den där gastkramande känslan och frågorna om hur många som klarade sig, hur många som drunknade. Fanns någon med som jag kände, någon släkting etc..frågor som säkert väldigt många ställde just då. Tankarna gick till alla dem som var med ombord under olyckan, till alla dem som  hjälpte till, räddningspersonal osv osv. De slet, allt var förtvivlat.


Min anställda R-M kom på jobb och vi jobbade, bakade ut, gräddade, packade och allt som fanns att göra innan utkörningen av brödet till affärerna. Hela tiden var vi uppkopplade till nyheterna, hörde alltmera om vad som hade hänt. Egentligen visste ingen riktigt exakt vad det var som verkligen hade hänt men att det hade hänt var ett faktum. Det var en stormig och mycket mörk natt. Mörk i flera bemärkelser.

Senare fick vi veta allt..Jag tänker inte gå in på olyckan som så. Klicka på länken högst upp i inlägget om det finns intresse att läsa mera.


Mindre än en vecka senare, den 2 oktober, var jag med ombord på Albanus som var på väg till strömmingsmarknaden i Helsingfors. Där skulle jag laga mat åt riksdagsledamöterna och ledamöterna från Ålands lagting följande dag. Ombord hade vi marknadsprodukter för ålänningar som deltog i marknaden . Skeppet var fullastat...


Vi få (minns jag rätt så var vi sex personer) som var ombord på Albanus just då, tog en liten omväg och stannade till vid olycksplatsen utanför Utö, där Estonia låg på botten. Havet låg lugnt, stilla..knappt en våg krusade ytan. Höstsolen sken... 

Den natten olyckan skedde såg havet helt annorlunda ut. 

Vi hade blommor med oss och vi sjöng en psalm tillsammans när vi lade ut blombuketten med de åländska färgerna i vattnet för att hedra alla dem som omkom under den ödesdigra natten. Så många ord sades inte, ord fanns inte...vi grät stilla, var allvarsamma.



Sen åkte vi för motor vidare mot Helsingfors och de uppdrag vi hade där. 

"The show must go on.." men vi sade knappt ett ord under resans gång, vi var alla försjunkna i våra egna tankar. 

Jag tog flyget hem till Åland igen på kvällen den 3 oktober efter att jag hade gjort mitt jobb ombord. Albanus stannade kvar några dagar till innan hemfärd och då med en finlandssvensk skolklass ombord.  



Efter Estoniaolyckan blev ingenting som tidigare. Mycket förändrades vad gäller säkerheten ombord på alla fartyg och färjor, skeppslistorna blev minutiöst skrivna, fartygen gick inte över Ålands hav när stormarna var för stora.  Säkerheten skärptes. Vi hade alla fått oss en tankeställare om hur skört livet är. Många människor var rädda att ta sig över havet, haven..det tog tid innan det mesta blev sig mera likt igen.


Karin Eklund, Funchal, Madeira

 

Kommentarer

Stefan sa…
En av de tragiska händelser som etsat sig fast i minnet. Fel att säga så här i efterhand, men dagen efter olyckan reste jag och en vän till Gran Canaria och vi nästan pustade ut och sa till varandra. "Nu kan vi andas ut, det sker inte två stora olyckor under samma dygn".
Vi var i New York för några år sedan och besökte minnesplatsen och muséet efter terrorattackerna 11/9. Oerhört gripande och minnesvärt och jag kan tänka mig att minnesplatsen för Estonia-katastrofen väcker samma känslor hos många.
Znogge sa…
Nog minns man när Estonia sjönk. En tragisk händelse som finns kvar i mångas minnen. Vissa saker faller inte i glömska och vissa saker trodde man inte skulle kunna hända. Vi har besökt minnesplatsen i Stockholm.
Fint och personligt skrivet <3

Kram
Stefan,

det var väldigt tragiskt. Det där känner jag igen som du beskriver, hur väl som helst. Även jag tänkte i samma banor...vi var nog många som gjorde så, tänkte att det kan inte hända så direkt på. En självbevarelsedrift skulle jag tro. Rädslan fanns inom oss, helt säkert. Terrorattackerna och den 11 september går aldrig ur skulle jag tro. Det var för hemskt, ondsint, grymt..
Znogge,

ja, sånt sitter i, vi kände nog alla av det i atmosfären ...det var stor sorg över Norden just då.
Tack ! 💗
Kram
Anonym sa…
Jag har inte satt min fot på en båt större än en eka i en insjö sedan dess, jag åkte tidigare över till Vasa, Finland både som barn och ungdom, men efter denna händelse… Nix. Jag kom till skolan och fick veta att Estonia förlist. Minns det än. En skolklass från Vilhelmina var med på båten.
Vi har nog alla minnen från detta.
/åsa
Åsa,
ja, vi har nog alla minnen från den här händelsen. Utan vidare. Jag åkte nog stor färja ett kort tag efteråt men jag minns att jag kände ilska över storleken på fartyget, på hotellanläggningen till havs...de är inte riktigt verklighetsnära de stora kolosserna. Tänker på det nu och då när vi ser de stora kryssningsfartygen som kommer hit och kan ta närmare 10 000 personer ombord. Det finns ingen som helst möjlighet att rädda alla om det skulle hända en olycka. Ingen möjlighet..Långt ifrån. Otäckt är det.
Ha det gott!
LillaSyster sa…
Minns också mycket väl den där hemska dagen....trodde ju knappt att det var sant då jag hörde första nyhetssändningen på radion. Fint gjort av er att ta omvägen för att hedra. Kram
LillaSyster,

ja, vissa dagar minns man mera än andra. Overklig var känslan när vi lade ner blommorna i det lugna vattnet...
Det var en självklarhet att vi skulle hedra dem som fick sin grav i havet.
Kram
Susjos sa…
Nej, man glömmer inte den dagen, det råkade också vara min mammas 60-årsdag, men minns inte hur vi firade henne?
Vilken fin historia om när ni var vid olycksplatsen...
Kram till Dig!
Jag glömmer aldrig den morgonen. Det gick nästan inte att förstå. Det går fortfarande nästan inte att förstå. Vilket fint inlägg du skrivit och så fint att ni tog en omväg för att kunna lägga blommor och sjunga en psalm.
Kram
Susjos,
det gör man verkligen inte..jag gissar att din mammas födelsedag kom lite i skymundan en sådan dag. Det var ju väldigt många svenskar som omkom.
Tack!
Kram till dig med!😊
Anita,

man glömmer inte, det går inte. Det var overkligt fastän fruktansvärt verkligt.
Tack; det var naturligt att vi alla ville dit och lägga blommor och hedra dem alla som fick sin grav där.
Kram

Populära inlägg i den här bloggen

Ett oförglömligt fyrverkeri får avsluta året

Öronbedövande