Lite vanligt pladder...

En aning märkligt kändes det i går morse när polletten föll ner för mig, att kursen, den långa mycket intensiva är så gott som slut nu. Overkligt känns det som. U som har "stått ut" med mig och detta intensiva språkliga liv och som har stöttat mig på alla sätt, var på alerten. Han vädrade morgonluft på sitt sätt nu när den han lever tillsammans med plötsligt får lite mera tid att vara med honom igen. Visst tänker jag fortsätta inlärningen av språket, men i mycket lugnare tempo än tidigare, oberoende av om jag har klarat tentan eller inte.  


Till att börja med så ryckte U. mig med till Casa do Povo de Santa Maria Maior för att förnya våra gratis busskort. Vi som är 65+are kan åka buss gratis här på ön. Tiden rinner ut för att få göra ansökan om det och även om det tycks vara det enklaste man kan göra så kräver det ändå sin byråkrati. Först krävs varsin ansökan med alla personuppgifter, sen kopior på antingen uppehållstillståndet eller passet och även NIF-intyget, alltså skatte-numret och uppvisning av de befintliga busskorten. Sagt och gjort, vi vandrade uppför backen, den sega långa till Povo (folkets hus). Det finns ett Povo i alla stadsdelar..


Sen tar det sin lilla tid att vänta medan allt kontrolleras, att vi verkligen är vi, att alla papper är i ordning etc...vilket de var. Fem euro var, kostade besöket och 15 cent för kopieringen av ett pass. Så uppstod ett litet problem för det fanns inte växelpengar att ge tillbaka på den 20 €:s sedel vi lämnade över. Har ni inte 15 cent? Nej, vi hade inte det. Jag gav på förslag att vi kan komma tillbaka igen med 15 cent men nej, så kan man inte göra, så vi blev ombedda att sätta oss ner och vänta på att kvinnans kollega kom med växelpengar någonstans utifrån ..Vad lärde vi oss av detta? Jo, att i fortsättningen ska vi båda var för sig alltid ha växelpengar på oss i en liten börs. Många väntade bakom oss i kö, sittandes på stolar. Ingen såg det minsta lilla stressad ut.


Faktum är att det är det här som har fått mig att varva ner, att inte bli stressad. Madeira är bra för mig. Det lönar sig inte att stressa på alls här, det gäller istället att ta det lugnt och att ta det som det kommer, att visa ett vänligt tålamod, att visa förståelse. 

Då blir man för det mesta bra bemött och får den hjälp man behöver. Mycket skrivs för hand här ännu. Vi pratade enbart portugisiska och jag tyckte att damen bakom disken var väldigt tydlig i sitt uttal. Kanske för att hon förstod att vi är nybörjare. 

De ringer senare och berättar när korten är klara. Om ca två veckor eller så. Under tiden kan vi använda de befintliga busskorten. Det finns många 65 + are och Santa Maria Maior-stadsdelen är stor. Allt måste ta den tid det tar..


Sen gick vi till vårt "hål i väggen", till Sopronto, en bit ifrån Povo. Det var dags att fylla på charkuterier, frukt och grönsaker. Jag handlade ganska mycket, vi får ju kärt besök av två unga killar som har god aptit.

Vis av erfarenhet sedan sonen var i tonåren vet jag att kylskåpet ska vara välfyllt. Jon, sonen, åt så mycket så att han magrade, brukade jag skämta om honom då. Han åt verkligen kopiösa mängder medan han växte upp. Istället för en vanlig tallrik brukade jag duka med ett tårtfat åt honom. På tårtfatet stod en pyramid av mat. Han åt upp och han tog om. Kylskåpet var alltid tomt. När han var på seglats en vecka och inte var hemma förstod vi i familjen inte vad som hade hänt. Kylskåpet blev ju aldrig tomt.

 Sen kom vi på orsaken. Känns det igen? 😊 

Den veckan han var på seglats, jobbade han som lättmatros ombord på Albanus. Han ringde hem och frågade om jag kunde komma med mat åt honom, -"du förstår mamma, att de är 21 personer ombord men när de lagar mat så kan jag ensam äta upp allting de lagar"."Jag är så hungrig". Naturligtvis så for mamman till båten när den kom iland och gav sonen en stor låda fylld av extra energi.😊 Nu för tiden äter han som normala människor gör men då förbrände han energi så det hette duga om det. Det tar på att växa..och nu är barnbarnspojkarna i samma situation. Mormor laddar upp. 


Fru Sopronto (nej hon heter inte så men företaget heter det) pratade plötsligt engelska, en liten enkel fras. "Va, pratar du engelska?" utbrast jag på engelska. Não, não, não, svarade hon skrattande på portugisiska, bara lite, lite. Falar português! (tala portugisiska) sade jag, lite strängt men skämtsamt åt henne. Hon brukar alltid uppmana sina andra kunder att bara prata portugisiska med mig när de gör ett försök att prata engelska med mig. Så roligt vi fick och plötsligt så stod vi där med armarna om varandra och skrattade. Remi! 1-1😊

Väl hemma igen tog jag vara på alla matvaror och började göra en stor sats pimenta/ salsa/smaksättning av pumpa, olika lökar, chilipeppar, tomater, kryddor, örter..Det har ramlat manna över oss igen, mängder av grönsaker har vi fått, jag har delat med mig i min tur och ändå har vi väldigt mycket som behöver tas om hand innan det förfars.


U. kom plötsligt efter mig där jag stod i köket och tärnade pumpa. "Jag har lagt stegen vid fläkten i badrummet! Den behöver rengöras!" Vilket den verkligen behövdes...( tro nu inte att U. kör med mig; förr gjorde han allting sådant där själv men nu kan han inte p.g.a handikappet) Jag är hans högra hand och jag kan klättra, jag kan ta loss fläktar osv.  Fläkten blev nog chockad, den verkade inte gå igång alls men det gjorde den fastän väldigt snabbt och mycket tyst. Rim-damm, påstod U. Hmm. kanske lite Karins lättje-damm också men visst satt dammet som cement innan jag fick bort det. Vi bor ju nästan på ett bygge. 

Så där gick gårdagen ungefär..

Lite vanligt pladder blev det idag. Jag tog inte foton av varken det ena eller andra så håll till godo med gammal skåpmat från arkivet. Ha det bra alla!


                                                    Karin Eklund, Funchal, Madeira


Kommentarer

Veiken sa…
Vilket härligt inlägg. Byråkratin och lugnet känns igen. Dessutom minns jag alla fyllda och sedan tomma kylskåp. Härligt att få besök från nära och kära! Njut av det!
Veiken,

tack! Jag kan tänka mig att det är likadant eller ditåt i alla fall hos er.
Ja, det gick mat åt..
Mycket härligt, jag ser så framemot det och tänker njuta med stora bokstäver. Ha det gott!
Gillar ditt inlägg med bara vanligt pladder. Det var rejäl byråkrati det för att få ett 65+ -kort. "Hålet i väggen" låter som ett härligt ställe. Och ja .. det är bäst att fylla på förråden om det kommer två hungriga killar. Så mysigt det blir för dig att koppla av med fint besök efter tentan.

Kram
femfemman sa…
Vackra foton. Trots att det var skåpmat....Killar tycks göra åt med hyr mycket kalorier som helst, under uppväxten. Utan att bli det minsta tjocka... Ofta annorlunda för tjejer.... Kul med barnbarnsbesök! Kram
Stefan sa…
Så det är inte bara i Sverige vi våndas över all byråkrati :)
Trevligt inlägg med många fina bilder. Sländan och getingen i vattnet sticker ut.
Underbart vardagsinlägg idag. Jag är som du, älskar det långsamma och då finner jag mig i det även i situationer som jag kanske skulle önska gick fortare. Men det går ju liksom inte både att äta och ha kakan kvar. Och faktum är att efter tre år så är det en så viktig del att jag inte vill vara utan det. Det blir bra språkövningar i sådana situationer också, alltid är det någon som vill byta några ord. Fint att pojkarna kommer snart igen! Kram
Anonym sa…
Byråkrati är olika liksom lugnet i att vänta 😅
Tror det vore mer hälsosamt med madeira lugnet än det mer stressande liv många nu lever, vet inte men kanske risken för att gå in i väggen är mindre i den världsdel Du bor i.
Tomma kylskåp och länsade fat, så blir det nu under helgen och början på veckan då min Elin med tillhörande pojkvän kommer hem från studieorten på höstlov❣️ äntligen 🥰
Att komplettera varandra är ju perfekt och det u inte kan är det ju perfekt att Du fixar 👍
Vi har ju samma lika här hemma 😊
Nu tar jag pladdrat klart för stunden 🫠 ha en fin torsdag 👋 åsa
Znogge sa…
När man har haft en intensiv period och varit fullt upptagen så kan det kännas nästan tomt när den är över. Kan tänka mig att det är så med din språkkurs.
Skönt att ni fick ordnat allt kring busskorten. Här i vår kommun är det 75 år som gäller och bara inom kommunen trots att det är regiontrafik. Lite märkligt men allt förstår man inte...
Bra att ha bunkrat upp när ni får besök. Själv minns jag hur mycket mjölk sonen drack. Så pass att vi kände att vi skulle ha haft en egen ko!

Kram och god torsdag!
Anita,

tack!😊
Byråkratin är rejäl här..många dokument, underskrifter osv.
"Hålet i väggen " är den mercadinho där vi handlar mycket..jag gillar den mycket, Uffe har sällan rum därinne, det är trångt.
Det ska bli mysigt som bara den att få ta del av killarna💗

Kram
femfemman,
tack! 💗 Så är det nog, killar förbränner på ett annat sätt än tjejer. Min dotter åt i och för sig aldrig så mycket som min son gjorde i tonåren, så båda höll måttet så att säga.
Ja, jättefint ska det bli!
Kram
Stefan,
det är inte bara i Sverige, helt rätt😊
Tack!
Anna i Portugal,
Tack!
Så är det ju, man får kontakt med andra samtidigt, kommer närmare och får prata portugisiska, man lär sig hela tiden.
Ja, det ska bli roligt att få krama om dem igen!
Kram
Åsa,

du sätter orden på det hela. Så är det ju
Det finns förstås stress här också men på ett annat sätt och då handlar det mera om de yngre människorna som är mitt i karriären med barn och jobb etc. Men man kan ta det lugnare här på ett annat sätt, man väntar snällt på sin tur. När man väl får sin tur, så får det ta den tid som krävs utan att man ska skynda på..
Så härligt att du får hem Elin med pojkvän..Höstlov handlar det om även för mina killar
Ja, det är fint när man kan komplettera varandra, hjälpa varandra när det behövs. U finns i närheten och håller ett vakande öga på mig, han vet oftast mera än vad jag vet om tekniska saker men med god hjälp så utför jag dem.
Tack för ditt pladder Åsa, Ha en fin torsdag du med!
Kram
Znogge,

exakt, det känns nästan lite snopet...
Ja, det är små detaljer men goda detaljer som blir ordnade.
Man förstår inte allt och man orkar inte förstå heller många gånger.
Ja, mjölk gick åt hur mycket som helst..en ko hade inte varit helt fel att ha. 😊
Kram och en fin torsdag önskar jag dig också!
Annika sa…
Madeira, en bra plats att bo på för den stressade. Det går att hitta lunken i det lugna där. Skönt. Skönt, Karin. OCH så bra att ni kan åka gratis kollektivt. Gillar.
Sedan, så skönt också att du kan lugna ner ditt tempo nu. Bra för er alla i familjen :)
OCH ja, fyll kyl och skafferi, laga mat i sinne för nu kommer två älskade hungriga grabbs!! SÅ kul för samtliga. Kramar över havet till DIG!!

Populära inlägg i den här bloggen

Ett oförglömligt fyrverkeri får avsluta året

Öronbedövande