Skyltsöndag 489

Bloggvännen BP är förvaltare av Skyltsöndagen. 

Jag hänger med idag igen och stannar kvar hemma i köket med smaksättningar och annat smått och gott att visa. Det roliga är att jag har fått två frågor via e:post och en muntlig förfrågan på stan här i Funchal, "när tänker du visa nästa kryddlåda.?" Aldrig trodde jag att det fanns ett sådant intresse för de kryddor jag använder men naturligtvis så tänkte jag "dyka ner" i nästa låda den här söndagen. 

Nu blev det inte så, för jag fick syn på några småsmåsmå myror i ett annat skåp i köket och då lämnade jag allt jag hade för händer och så åkte allting ut ur skåpet, innan rengöring och sanering av myror. Det går inte att vänta, det måste ske med en gång om man själv ska vara herre på täppan. Jag brukar säga att myror är nyttodjur, vilket de är men också i den bemärkelsen att jag städar skåp och andra utrymmen oftare än annars just nu samtididigt som jag gör en Skyltsöndagsinsats för egen del.

Ett par flugor i en och samma smäll här eller kanske ett par myror i en och samma smäll.

Den här årstiden är de mera på gång än annars. De är inget stort problem alls men de måste "skötas om" och hållas efter.

                                
                                Sweet Chilisauce för kyckling och Sriracha chilli sauce

Sweet chilisauce känner ni säkert till allihopa så den säger jag inte något om men Sriracha Chilli
Sauce kanske inte är så vanlig i alla hem. Sriracha är baserad på chili, vinäger, vitlök, socker och salt. Den är bra att använda i skaldjurssås, till nudlar och vårrullar. 

                                
Squid Brand Fish Sauce är ett måste i vårt hushåll.

Det är en äkta thailändsk fisksås, gjord av färsk ansjovis och salt. Den är naturligt fermenterad, mjölksyrad (ungefär som surströmming) i 18 månader för att få den höga kvaliteten. Den är rik på protein som i sig ger en doftande arom och en klar, rödbrun färg. Jag använder den till både det ena och det andra, till stekt mat, för marinering osv.

Sesamolja och soyasås...


                              Mera sesamolja plus Ketjap Manis och Teriyaki...
                             


    Tidigare köpte vi en Arabicaböna med Robusta i...men nu går det kaffet inte att få tag på längre så 
    Uffe som är om sig och kring sig som det heter har köpt Novell, via spanska Amazon åt oss. 
    Nu har vi kaffe rätt så länge. 
    En hylla i frysen är fylld av kaffe...kaffet är jättegott och gick att köpa till ett humant pris
    Nescafé´utan koffein finns också för vänner som vill dricka koffeinfritt kaffe under kvällstid. 


    De här burkarna står aldrig så här nakna inne i skåpet. De är tätt förslutna av rejäla plastpåsar.
    Utifall att något av det söta innehållet finns på dem så blir det genast myrvandring på rad till skåpet. 
    Men när de skulle fotograferas så fick de givetvis klä av sig..
    DanSukker, ljus sirap. Den sista flaskan jag använder mig av. 
    När den är slut så blir det Mel-de-Cana Sacarina för hela slanten. En fin produkt från Madeira.  
    Honung från Madeira är också ett måste. 






Fécula de batata=  potatismjöl; Aveia= Havregryn, Pão Ralado, Clássico och Pão Ralado com alho e salsa.= brödsmulor klassiska, och brödsmulor med vitlök och persilja

Någon av er har säkert lagt märke till att det är gurkburkar jag återanvänder ...
Jag är gift med en GURKOMAN...utan en inlagd gurka i det här huset fungerar inte livet särskilt bra...
Det blir många många tomma glasburkar..



    Gurkorna kommer från Tyskland...
    Vi äter massor av bönor i det här huset, många olika sorter, både färska, frusna, och konserverade.
    Några extra burkar finns alltid på lager.
    Feijão Branco = Vita bönor, Feijão Preto = svarta bönor 
    Det återstår att se när jag öppnar en burk om de svarta eller bruna.


    Nu ändrar jag lite inriktning...jag tar mig upp på taket vid Sé-katedralen. 
    Det måste till en lyftkran som omväxling, inte bara flaskor och burkar...


   En lyftkran till nere i hamnen...Ventura ligger inne. I och för sig så ser hon ut som en konservburk😉

   
De övriga som brukar delta i Skyltsöndag har jag länkat till här nedan: 


                       Karin Eklund, Funchal, Madeira




Kommentarer

LillaSyster sa…
Det är ingen småbåtshamn hos dig precis - stora vräkiga skepp som besöker er.
Myror i skafferiet vill man inte ha, själv hade jag en katt i nedersta hyllan - ja, det var innan han hade tratt. Snabb som en vessla smet han in under sista lådan då jag skulle ta fram pasta några hyllor högre upp. Allt ska utforskas då man är katt.
Gurkburkar är bra att förvara saker i och snygga är de också. Ha en fin söndag! Kram
Znogge sa…
Ja, får man myror inomhus så gäller det att agera direkt. De kommer inte att bli färre till antalet av sig själv. Hoppas ni slipper dem nu.
En kul och lite annorlunda skyltning i dag. En del av flaskornas innehåll är välbekant även om det är andra märken och etiketter. Fisksås använder vi mycket och så även sesamolja och soja. Två olika sorter finns här. En japansk och en kinesisk.

Önskar en fin söndag nu!
Kram
Märtha sa…
Hälsningar från en kall morgon, med snudd på minusgrader! Nu, halv elva, har ändå termometern klivit upp till plus åtta. Solen brassar på, men ligger lågt så här i höstdagjämningen som infaller om ganska exakt fem timmar. ### Förstås hajade jag till vid sirapen, en sån flaska kan man bara inte köpa på Madeira! Har en i skåpet själv... Och så ser jag Povel Ramel framför mig, teriyaki...
Karin sa…
Vilken bra smaksättningsgenomgång! Fisksås använder jag nog alldeles för sällan. När och i vad använder du den?

Och apropå sirap minns jag ett besök hos dottern när hon bodde i Brasilien och längtade ihjäl sig efter sirapslimpa. Det är väl bara att baka, tänkte jag och gav mig ut på stan för att skaffa ingredienser. Det gick, tack vare brassarnas hjälpsamhet och språkliga fantasi. När jag sa något i stil med "Succari, liquidente" letade de mycket riktigt upp något som liknar din Mel-de-Cana Sacarina.
LillaSyster,

faktum är att det finns en småbåtshamn i stora hamnen..men mycket är under ombyggning just nu så..men sen ska jag visa mera.
De är verkligen pyttepyttepyttesmå myrorna här men de är desto flera. De sänder ut spioner tror jag och så har de antagligen en megafon och ropar till de andra att kom hit, här finns det lite honung eller något annat sött och gott. Vips så är det fullt med myror överallt. Så det gäller att greppa tag i spionerna ..
En katt på nedersta hyllan, haha...Trasslet trasslar på. Underbart.
Gurkburkar är bra..jag lagrar upp och använder när behovet finns. Nu har även andra kommit underfund med mitt burkförråd och kommer hit och hämtar, haha...
Kram
Znogge,
Direkt på gäller!
Vi slipper dem nog inte men vi kan hålla dem på avstånd. Troligen är hela huset en myrstack i sig, de finns överallt. Men som sagt man lär sig leva även med myror och att hålla dem på avstånd. Värre problem finns det och så länge vi inte har större djur här inne så är jag glad.
Det är andra märken och etiketter här men innehållet känns säkert väl igen.

Önskar dig detsamma!
Kram
Märtha,

Tack för hälsningarna från din kalla morgon. Du flyttade in i rättan tid . Jag minns att Skördefesthelgen ofta kom med minusgrader, med frost...
Sirapen har jag faktiskt köpt här men inte i vanlig affär utan i en Pop up inför julen. En svensk-portugisiska har ett företag här och tar hem varor inför julen som passar nordbor. T.ex ättika, sirap, pepparkakskryddor, Fazers choklad, senap etc....Under två dagars tid så folkvandrar nordbor till hennes domäner och fyller sina förråd.
Men jag har alltmera blivit hemma med Mel de cana, gillar den faktiskt mera än den danska sirapen.
Teriyaki, Povel, naturligtvis, så långt tänkte jag inte ens själv. Men jag gillar teriyaki som marinad.
Karin,
tack! Fisksås använder jag när jag vill ha lite mera sälta och en mera distinkt smak i något då jag smakar av och det inte sitter där det ska sitta. Några droppar fisksås och så bingo! Senast använde jag fisksås till Pasta alla Puttanesca. Före det till en grönsaksblandning med lite gris i. Jag använder den som den där lilla extra smaksättningen..prövar mig fram men till alla möjliga olika maträtter. Kött, fågel, grönsaker osv...
Jag lärde mig att Mel-de-Cana Sacarina gav mera smak åt toscakakan än vad den ljusa sirapen ger, så ...när den här sirapsflaskan är tömd så gäller Madeiras eget Mel-de-Cana för min del.
Guldkryckan sa…
Hade nån insektstyp i mitt skafferi för många år sedan, jag tömde skåpet och utlyste skyddsjakt, blev av med dem tack och lov.
Jo, man har mycket i sina skafferier, en del kan ju locka insekter om man inte tänker sig för, lärt mig det den hårda vägen.

Ha nu en fin kväll. :)
Guldkryckan,
det är den hårda vägen man lär sig...😊
Tack detsamma!
Anonym sa…
Plus 3 grader och duggregn, känns blött och kyligt.
Myror är inget man direkt bjuder in till köket.
Men de kommer ändå 😜 Jag fick för x antal år sedan påhälsning av jättrmyror så kallade hästmyror som satt och tuggade i sig huset 😅
Finemang med två flugor på smällen eller många myror i stacken 👍 både rengöring och ett blogginlägg på en och samma gång 👏
Vissa produkter finns även att se här hos mig dock i annan förpackning.
Ha en fortsatt skön söndagskväll /åsa

Åsa,
hästmyror är inget man önskar sig ...de äter upp huset allra minst . Tur att vi inte har dem här och att huset är av betong och tegelsten. Våra myror är mikroskopiskt stora men desto flera..men ingenting att egentligen reta upp sig på, bara att hålla efter. Vi bor nog i deras stack kan jag tänka mig.
Ha detsamma !
byblixtra sa…
Intressant med skafferivandring hos dig och det tycker ju myrorna också. ;-) Bra att du håller dem kort, inte kul med sådana kompisar på besök i skafferiet.
Oj, ett sånt stort fartyg. Det är som en flytande stad.
byblixtra,
tack för det! Ja, myrorna är nyfikna av sig...de ska hållas kort.
Hit kommer det många flytande städer..ruggigt stora ibland.
BP sa…
För en gångs skull kan jag med ett leende på läpparna konstatera att mitt förråd vad gäller "matiga kryddor" är i stort sett identiskt med ditt. Vad skulle jag göra utan fisksås och soja till exempel. Sedan har du spännande märken på såserna som jag inte känner igen. Undantag Kikkoman.
När vi kommer till kaffet och sötsakerna och allt som följer efter kan jag bara medge att jag inte äger en enda av produkterna.

Gurkor älskar jag, bönor klarar jag inte, men min man älskade bönor i alla möjliga färger och utföranden.

Åsså kommer vi till min favobild - den med byggkranen mellan kyrktornet, taket och lamporna. Den kompositionen är helt underbar!

Å vad gäller kryssningsfartyget - ja, då tänker jag alltid på Ama och hennes Anders...

En väldigt smakrik Skyltsöndag:-) Tusen tack för den och alla länkar till deltagarna:-)
BP,

så roligt!
Ja, du förstår väl att jag tänkte på dig när jag tog bilden av byggkranen och kyrktornet...jag kunde inte låta bli helt enkelt.
Ja, Ama finns nog med i våra tankar av och till. Hon går aldrig ur.
Tack själv BP!
Åke sa…
Det här med smaksättningar är en intressant del av matlagning. Det här med thailändsk innehåll gillas. Kaffet är viktigt att det är rätt smak. Vi är inne och laborerar lite nu... vi provar lite olika kaffebryggare just nu... vi finner inte rätt smak liksom. Ventura liknar snarlikt en konservburk.
Åke,

ja, smaksättningen är kanske det allra viktigaste vid matlagning. Thailändskt är gott..
Vi tycker mycket om den bönan vi har nu...vill gärna dricka arabica, mild och god
Konservburk var ordet!
Paula sa…
Så många goda såser, marinader och kryddor, kände igen de flesta, älskar asiatiska smaker! Sriracha är ju rätt ny iaf här i Sverige, har några år på nacken. Sesamoljan, den ena är pure och den andra och den andra fröolja, jaja, mina smaklökar skulle inte kunna skilja på dem tror jag. Ostronsås och fisksås ingår också i mitt sortiment, soja har jag uteslutande japansk numera, mest för att minimera antalet burkar och flaskor...
Konservburken skulle jag allt gärna ta en tur med, men liknelsen är slående. Kram från pörtet
Gurkor från Tyskland...bra där! Det blir en extra stjärna i kanten...minst!
Mycket kul å intressant att se dina krydderier, såser, livsmedel.....spännande med andra länders smaker å layouter på förpackningarna.
Ha nu en bra vecka!

Populära inlägg i den här bloggen

Ett oförglömligt fyrverkeri får avsluta året

Öronbedövande