Skyltsöndag 488
Bloggvännen BP förvaltar Skyltsöndagen och jag är med idag igen med några skyltar från köksregionen.
Jag städar skåp och lådor med jämna mellanrum, de har ju en benägenhet att bli lite smutsiga av daglig användning. Igår städade jag en låda med kryddor i. Som alltid , så återanvänder jag burkar, jag köper inte nytt.
De flesta känner ni säkert igen men några ska jag översätta så det inte blir missförstånd
Garam Masala = Het blandning .
En indisk krydda som jag använder lite nu och lite då när jag vill ha lite extra sting på maten.
Garam masala ( hindi) är en blandning av malda kryddor .
Cúrcuma moida= Gurkmeja
Funcho = Fänkål,
Funchal har fått sin namn av det portugisiska ordet för fänkål
för att det fanns så mycket fänkål på Madeira i tidernas begynnelse.
Även nu ser man fänkålsplantor lite överallt och ingenstans.
Piripiri = Chilipeppar.
Ursprungligen var det portugisiska upptäcktsresande i Portugals tidigare sydafrikanska territorier
som spred den till andra portugisiska domäner och som ringar på vattnet så finns det piri piri överallt
på detta jordklot i våra dagar.
Mistura de especiarias = Kryddblandning
(består av många olika örter som växer här, väldigt många, jag tänkte redan i början då jag köpte
min första påse att kan det verkligen bli bra det här? men ack så bra det är!
Kryddblandningen från Madeira hör till mina favoriter.
Segurelha = Kryddor, smaker
består av olika örter från Madeira.
Det är många smaker i blandningen. Mycket
väl balanserade. Jag har alltid en påse segurelha i lådan.
Cominhos = Kummin, malen
Cumin em grao = Kumminfrö/spiskummin
Panch puram = Fem kryddor: spiskummin, brun senap, bockhornsklöver, nigella och fänkål.
Nigella är ett svart, droppformat frö som traditionellt används som krydda i indiska,
Mellanöstern och Nordafrikanska kök,
i bröd och bakverk men också i curryrätter, soppor och grytor.
Cardamomo Preta =Svart kardemumma eller nepalesisk kardemumma.
Smaken är rökig och kamferliknande och passar bra till olika kötträtter.
Kryddans smak tar lång tid på sig att utvecklas och används därför ofta i långkok.
En burk har inget namn, men det är vanlig grön kardemumma med skal.
Jag skalar kardemumman och krossar den innan det blir kanelbullar här hos oss.
Det finns en liten påse som det står Gösta på ..det är surdegsrot, torkad sådan.
De övriga kryddorna som finns där är: hel nejlika, ingefära, manjericão=basilika,
Ervas de Provence = örtkrydda från Provence, All purpose seasoning= Krydda för alla ändamål,
Hot chilipowder: Starkt/hett chilipulver, Canela moida= Malen kanel. Canela em pau= kanelstång,
Anis Estrelado = Stjärnanis, Saffran, anis, bikarbonat, och mera Garam Masala..
Vaniljstång är ett måste, gelatin detsamma och tamarind är på återkommande till mitt kök och min matlagning.
Mina iranska vänner på Åland lärde mig att använda tamarind till lammgryta och med saffransris. Himmelska fröjder. Jag går nästan i brygga av tanken på hur gott det är...
Så här blev mitt skyltsöndagsbidrag för idag. Jag har mera kryddor och olika smaksättningar som jag använder när jag lagar mat. Få se om jag återkommer med dem och liknande nästa söndag. Jag har ett par lådor till att städa ordentligt.
Inventering är på gång samtidigt..😊 innan jag fyller på i ört och kryddförrådet.
De övriga som brukar delta i Skyltsöndag har jag länkat till här nedan:
Angelgirl, Anki, Byblixtra, Carita , Christian, KajsaLisa, Klimakteriehäxan, Konst el. konstigt, LillaSyster, Paula, Susjos ,Stefan , Åke
Karin Eklund, Funchal, Madeira
Kommentarer
Det är det bästa sättet tycker jag, mest ekonomiskt också, att köpa refillpåsar och fylla på vartefter.
Tack. Oj, nu fick jag lust att göra äppelkaka😊. Du inspirerar du också. Tack för det. Uj, + 3 grader. Hösten är kommen! Här har vi +22,1 grader just nu, kl. 07.00. Men det är mörkt ännu, hösten är på kommande här också.
Önskar en fin söndag!
tack! 😊
Kryddor är spännande, riktigt spännande.
Önskar dig detsamma!
jag kan förstå det, för det är lite annorlunda kryddor än de som vanligtvis används till svensk hushållskost. Jag har mera kryddor..det här en en låda. Gelatin, nu vankas det rönnbärsmarmelad? Garam masala är en bra krydda.
Ha detsamma du med!
Bockhörnsklöver fanns i en ost jag köpte för länge sen, tycket det var jättegott men har dessvärre inte hittat det nån mer gång.....finns dock att beställa på nätet.
Imponerande också att se din ordning å reda, men tror väl att när jag väl är heltidspanschis att jag då också har tid (knappast lust) att städa lite mer då å då.....
Ha en härlig söndag!
tack! 😊
Smaksättning är A och O när man lagar mat. I kryddlådorna och matskåp har jag ordning, märkligt nog, för jag är lite vild annars.
Ha en härlig söndag du med!
tack! Ja, kryddor är livet. Vi äter rätt mycket indiskt, thailändskt men jag använder kryddorna också i portugisisk matlagning . Ja, cumin är spiskummin...helt rätt. jag ska uppdatera..tack Karin!
Jag använder gärna lite asiatiska kryddor, men det är även beroende på vädret, årstiden och humöret 😜
Finns det någon mat Du inte längre kan laga till eftersom ingredienser fattas och dom Du saknar eller har Du helt ändrat inriktning och enbart lagar och äter mat med inspiration frånMadeira?
Ha en skön söndag 👋
/åsa
här finns kardemumma, den vanliga, i affärerna, men oskalad. Kryddor är mumsigt, håller fullständigt med dig om det.
kram
ja, absolut så är det en smaksak i dubbel bemärkelse. Salt och vitpeppar, så var det i min barndom men så fort jag blev vuxen nog att laga egen mat så ändrade jag på det.
Jag har inte tagit det nordiska med mig hit, men visst händer det att det blir något som jag gjorde tidigare. Nu handlar det om de råvaror jag får tag på här först och främst. Jag anpassar mig, är flexibel. Det enda jag inte får tag på här är egentligen sill. Allt annat finns på ett eller annat sätt.
Ha detsamma Åsa! Kram till dig, en riktigt varm, jag tror att du behöver den!
Tack för dessa kryddor du beskrivit i text, gäller ju att hålla ordning.
Ha en fin eftermiddag.
ja, kryddor gör en glad. Testa tamarind med lamm, det är jättegott! Det går förstås hur bra som helt med annat kött också men vi äter gärna lamm..Får jag tag på lamm så kanske jag gör ett mat-inlägg ..men längre fram.
det blir ju lätt stökigt i köksskåp och lådor när man kockar.
Tack själv och lycka till med städningen! 😊
Ha detsamma du med!
Fin ordning i kryddlådan.
jag kan tänka mig att du örtkryddedrunknar! Så gör jag också, jag har rätt mycket torkade örter och även frusna örter, färska örter. De är allra bäst. Chili på så fixar sig det mesta och så mycket vitlök på.
Så är det nästan alltid, nytt och något man aldrig har varit med om tidigare. Tack!
Känner igen många kryddor som står i min kryddhylla, men andra som jag visserligen har ätit i samband med indiska rätter men aldrig använt själv.
Du älskar ju att laga mat, så dina kryddor kommer ju till användning. Det gör knappt mina, så matlagning inte direkt är min grej.
Tusen tack för att du skyltar och länkar:-)
Du har rätt, det blev nog veckans matiga inlägg det här. Förmodligen.
Tack själv BP!
Kram!
ja, hur ska du lifta hit ? På vilken ö är du? Paddla? Ni är välkomna båda två. Ja, jag gillar att laga mat ...Ska säga åt Uffe att han är en lyckost, haha
Kram
Tamarind är spännande, ger en sötsyrlig smak som jag tycker om.
Ras el Hanout...något helt nytt för min del. Jag ska anteckna och titta efter om jag hittar den här..mitt i allt så händer det.
Mina kryddburkar är marmeladburkar, syltburkar och honungsburkar...etc...återanvändning gäller. Jodå, jag kan ana ...det är bra att flytta emellanåt.
Måndagskram till dig med 1
ja, det måste till en viss ordning i lådorna. Det där är bara en..😊