Skyltsöndag 488

Bloggvännen BP förvaltar Skyltsöndagen och jag är med idag igen med några skyltar från köksregionen.

Jag städar skåp och lådor med jämna mellanrum, de har ju en benägenhet att bli lite smutsiga av daglig användning. Igår städade jag en låda med kryddor i. Som alltid , så återanvänder jag burkar, jag köper inte nytt. 


    Nu har jag mycket mera kryddor än de här på bilden men en låda i taget...
    De flesta känner ni säkert igen men några ska jag översätta så det inte blir missförstånd

    Garam Masala = Het blandning . 
    En indisk krydda som jag använder lite nu och lite då när jag vill ha lite extra sting på maten. 
    Garam masala ( hindi) är en blandning av malda kryddor .  

    Cúrcuma moida= Gurkmeja

    Funcho             = Fänkål, 
    Funchal har fått sin namn av det portugisiska ordet för fänkål
    för att det fanns så mycket fänkål på Madeira i tidernas begynnelse. 
    Även nu ser man fänkålsplantor lite överallt och ingenstans.

    Piripiri            = Chilipeppar. 
    Ursprungligen var det portugisiska upptäcktsresande i Portugals tidigare sydafrikanska territorier
    som  spred den till andra portugisiska domäner och som ringar på vattnet så finns det piri piri överallt
    på detta jordklot i våra dagar. 
   

    Mistura de especiarias = Kryddblandning 
    (består av många olika örter som växer här, väldigt många, jag tänkte redan i början då jag köpte
    min första påse att kan det verkligen bli bra det här? men ack så bra det är! 
    Kryddblandningen från Madeira hör till mina favoriter. 

    Segurelha             = Kryddor, smaker 
    består av olika örter från Madeira. 
    Det är många smaker i blandningen. Mycket
    väl balanserade. Jag har alltid en påse segurelha i lådan.

   Cominhos             = Kummin, malen
   Cumin em grao    = Kumminfrö/spiskummin

   Panch puram         = Fem kryddor: spiskummin, brun senap, bockhornsklöver, nigella och fänkål.
   Nigella är ett svart, droppformat frö som traditionellt används som krydda i indiska,
   Mellanöstern och Nordafrikanska kök,
   i bröd och bakverk men också i curryrätter, soppor och grytor. 

   Cardamomo Preta   =Svart kardemumma eller nepalesisk kardemumma.
   Smaken är rökig och kamferliknande och passar bra till olika kötträtter. 
   Kryddans smak tar lång tid på sig att utvecklas och används därför ofta i långkok.

   En burk har inget namn, men det är vanlig grön kardemumma med skal. 
   Jag skalar kardemumman och krossar den innan det blir kanelbullar här hos oss. 

   Det finns en liten påse som det står Gösta på ..det är surdegsrot, torkad sådan. 
   
   De övriga kryddorna som finns där är: hel nejlika, ingefära, manjericão=basilika,
   Ervas de Provence = örtkrydda från Provence, All purpose seasoning= Krydda för alla ändamål,
   Hot chilipowder: Starkt/hett chilipulver, Canela moida= Malen kanel. Canela em pau= kanelstång,
   Anis Estrelado = Stjärnanis, Saffran, anis, bikarbonat, och mera Garam Masala..






Vaniljstång är ett måste, gelatin detsamma och tamarind är på återkommande till mitt kök och min matlagning.
Mina iranska vänner på Åland lärde mig att använda tamarind till lammgryta och med saffransris. Himmelska fröjder. Jag går nästan i brygga av tanken på hur gott det är...

Så här blev mitt skyltsöndagsbidrag för idag. Jag har mera kryddor och olika smaksättningar som jag använder när jag lagar mat. Få se om jag återkommer med dem och liknande nästa söndag. Jag har ett par lådor till att städa ordentligt.
Inventering är på gång samtidigt..😊 innan jag fyller på i ört och kryddförrådet.

De övriga som brukar delta i Skyltsöndag har jag länkat till här nedan: 


                       Karin Eklund, Funchal, Madeira


Kommentarer

LillaSyster sa…
Här finns det kryddor som jag inte är bekant med. Jag gör som du, köper refillpåsar och fyller på. Snyggt skyltat och bra städat! Såg igår då jag gjorde äppelpaj att det läckt ut lite mjöl i skafferiet- jag ska ta tag i det nu. Tack för städ inspirationen. Idag är det kyligt ute bara +3
LillaSyster,
Det är det bästa sättet tycker jag, mest ekonomiskt också, att köpa refillpåsar och fylla på vartefter.
Tack. Oj, nu fick jag lust att göra äppelkaka😊. Du inspirerar du också. Tack för det. Uj, + 3 grader. Hösten är kommen! Här har vi +22,1 grader just nu, kl. 07.00. Men det är mörkt ännu, hösten är på kommande här också.
Znogge sa…
Vilken kul och annorlunda skyltning! Kryddor är spännande och gillar att testa nya. Speciellt när man är utomlands är det roligt att bekanta sig med nya smaker.

Önskar en fin söndag!
Znogge,
tack! 😊
Kryddor är spännande, riktigt spännande.
Önskar dig detsamma!
Åke sa…
Skapligt kryddskåp, nu förstår jag bara några % vad de används till :) Jag såg i alla fall en vaniljstång i vårat kryddskåp faktiskt :) Jag hade ur alla förra veckan då jag kopplade in ny bänk belysning, satte just transformatorn där kryddorna stor. Gelatin skrevs upp på inköpslistan igår på kylskåpets dörr. Det ska plockas in rönnbär idag. Smart drag att visa upp kryddor till dagens skyltsöndag :) Garam Masala ska jag allt skriva upp på listan... en fortsatt trevlig söndag nu.
Åke,
jag kan förstå det, för det är lite annorlunda kryddor än de som vanligtvis används till svensk hushållskost. Jag har mera kryddor..det här en en låda. Gelatin, nu vankas det rönnbärsmarmelad? Garam masala är en bra krydda.
Ha detsamma du med!
Nä men tack snälla, vilken underbar skyltning! "Tyvärr" blir jag ju ännu en gång rejält sotis på alla godsaker du visar upp. Måste bli en helt annan smak på dina kryddor än de vi köper härikring, precis som med frukt å grönsaker som är färska o goa hos er.
Bockhörnsklöver fanns i en ost jag köpte för länge sen, tycket det var jättegott men har dessvärre inte hittat det nån mer gång.....finns dock att beställa på nätet.
Imponerande också att se din ordning å reda, men tror väl att när jag väl är heltidspanschis att jag då också har tid (knappast lust) att städa lite mer då å då.....
Ha en härlig söndag!
Karin sa…
Läcker skyltning i dubbel bemärkelse! Mums vad mycket gott det kan bli med hjälp av alla dessa kryddor! Många känner jag igen från tiden då jag brukade laga indiskt till vardags. Nu blir det mera sällan, men det är ju bästa sättet att få till smakrika och lyckade måltider av i stort sett vilka råvaror som helst. Undrar om din "cumin" är det som vi kallar spiskummin, som är ett absolut måste i den indiska matlagningen och som är något helt annat än kummin. Liksom tamarind!
ProfessorDeutsch,
tack! 😊
Smaksättning är A och O när man lagar mat. I kryddlådorna och matskåp har jag ordning, märkligt nog, för jag är lite vild annars.
Ha en härlig söndag du med!
Karin,
tack! Ja, kryddor är livet. Vi äter rätt mycket indiskt, thailändskt men jag använder kryddorna också i portugisisk matlagning . Ja, cumin är spiskummin...helt rätt. jag ska uppdatera..tack Karin!
Vanlig kardemumma har vi svårighet att hitta här. Finns på vissa marknader men vi får verkligen leta. Kryddor är mumsigt! Kram
Anonym sa…
Att krydda maten mer eller mindre är en smaksak men något jag inte förstår är hur någon klarar sig med salt och vitpeppar 🤔💭❓
Jag använder gärna lite asiatiska kryddor, men det är även beroende på vädret, årstiden och humöret 😜
Finns det någon mat Du inte längre kan laga till eftersom ingredienser fattas och dom Du saknar eller har Du helt ändrat inriktning och enbart lagar och äter mat med inspiration frånMadeira?
Ha en skön söndag 👋
/åsa

Anna i Portugal,
här finns kardemumma, den vanliga, i affärerna, men oskalad. Kryddor är mumsigt, håller fullständigt med dig om det.
kram
Åsa,
ja, absolut så är det en smaksak i dubbel bemärkelse. Salt och vitpeppar, så var det i min barndom men så fort jag blev vuxen nog att laga egen mat så ändrade jag på det.
Jag har inte tagit det nordiska med mig hit, men visst händer det att det blir något som jag gjorde tidigare. Nu handlar det om de råvaror jag får tag på här först och främst. Jag anpassar mig, är flexibel. Det enda jag inte får tag på här är egentligen sill. Allt annat finns på ett eller annat sätt.
Ha detsamma Åsa! Kram till dig, en riktigt varm, jag tror att du behöver den!
Jossu sa…
En fröjd för ögat. Jag som älskar att prova olika sorters kryddor. Nu blev jag riktigt nyfiken på hur lammgryta med tamarind skulle smaka.
Guldkryckan sa…
Vi står just i begrepp att städa vårat kryddskåp, har några lådor också men de var inte så stökiga som tur är.
Tack för dessa kryddor du beskrivit i text, gäller ju att hålla ordning.

Ha en fin eftermiddag.
Jossu,
ja, kryddor gör en glad. Testa tamarind med lamm, det är jättegott! Det går förstås hur bra som helt med annat kött också men vi äter gärna lamm..Får jag tag på lamm så kanske jag gör ett mat-inlägg ..men längre fram.
Guldkryckan,
det blir ju lätt stökigt i köksskåp och lådor när man kockar.
Tack själv och lycka till med städningen! 😊
Ha detsamma du med!
Märtha sa…
Jag håller på och drunknar i torkade örtkryddor, vid kockande blandar jag en massa, och det blir som det blir. Lägger till och smakar, smakar och lägger till... Och så chili på olika sätt, förstås...
byblixtra sa…
En del bekanta kryddor men en hel del nya. :-)
Fin ordning i kryddlådan.
Märtha,
jag kan tänka mig att du örtkryddedrunknar! Så gör jag också, jag har rätt mycket torkade örter och även frusna örter, färska örter. De är allra bäst. Chili på så fixar sig det mesta och så mycket vitlök på.
byblixtra,
Så är det nästan alltid, nytt och något man aldrig har varit med om tidigare. Tack!
BP sa…
En matig Skyltsöndag skulle jag kalla dittbidrag. Dregel, dregel:-)
Känner igen många kryddor som står i min kryddhylla, men andra som jag visserligen har ätit i samband med indiska rätter men aldrig använt själv.
Du älskar ju att laga mat, så dina kryddor kommer ju till användning. Det gör knappt mina, så matlagning inte direkt är min grej.
Tusen tack för att du skyltar och länkar:-)
BP,
Du har rätt, det blev nog veckans matiga inlägg det här. Förmodligen.
Tack själv BP!
Susjos sa…
Alltså, nu liftar jag till Madeira och hälsar på dej, guud vilken härlig kryddblandning! Kan känna dofterna ända hit! Å vet ju att du gillar att laga mat och baka, Uffe han är en riktig lyckost!
Kram!
Susjos,

ja, hur ska du lifta hit ? På vilken ö är du? Paddla? Ni är välkomna båda två. Ja, jag gillar att laga mat ...Ska säga åt Uffe att han är en lyckost, haha
Kram
Paula sa…
Tamarind lät spännande, aldrig smakat, jag älskar kryddor och använder numera ganska många färdiga kryddblandningar. Höll på att få dåndimpen när jag skulle packa ner skafferiet inför flytten, min dotter bara skakade på huvudet när hon såg mängden kryddburkar..Ras el Hanout är min favoritblandning, den är rätt snäll i smaken men otroligt mustig och fyllig. Passar till alla gryträtter och soppor tycker jag.."Ras el hanout är ett kryddställ i sig. En marockansk kryddblandning, den innehåller ofta upp till 40 olika kryddor, inklusive kardemumma, gurkmeja, muskotnöt, kryddpeppar, spiskummin och kanel , med vissa blandningar som hävdar att de använder över 100 – vilket gör den kanske till den mest komplicerade och mångsidiga kryddblandningen av dem alla" står det när jag googlar. Gissar hur många tomma kryddburkar jag hittade i flytten, ler......Måndagskram från pörtet
Paula,
Tamarind är spännande, ger en sötsyrlig smak som jag tycker om.
Ras el Hanout...något helt nytt för min del. Jag ska anteckna och titta efter om jag hittar den här..mitt i allt så händer det.
Mina kryddburkar är marmeladburkar, syltburkar och honungsburkar...etc...återanvändning gäller. Jodå, jag kan ana ...det är bra att flytta emellanåt.
Måndagskram till dig med 1
Anonym sa…
Med sådär många kryddor måste det vara bra uppskyltat. kajsalisasblogg.wordpress.com
KajsaLisa,

ja, det måste till en viss ordning i lådorna. Det där är bara en..😊

Populära inlägg i den här bloggen

Ett oförglömligt fyrverkeri får avsluta året

Öronbedövande