Hoppa på tåget/ 39/ Humla


Lokförare Åke har kört igång tåget idag igen och turligt nog så kom det ända hit till Funchal, så att jag också kunde hoppa på. Dagens destinationsord är Humla

Jag hoppade på tåget här vid Pombal station.😉 

Finns det någon annan insekt som är så omtyckt som humlan är? 

Förmodligen finns det men den är ju verkligen lite speciell, till synes så pass stor till sina vingar att den egentligen inte borde kunna varken lyfta eller flyga. Men flyger gör den och bra flyger den, där den surrar på från blomma till blomma och pollinerar allt som kan pollineras.

I år har vi faktiskt inte haft någon humla alls här hos oss. Jag saknar dem men troligen har drottningen/drottningarna som är den enda som överlever från år till år, inte gjort det här på gränden. 

I förrgår när jag kom hem från Academian, så låg det en liten humla på gränden. Jag var beredd på att stoppa all befintlig trafik innan jag hade tagit upp den lilla humlan och börjat med livräddning. Men den var redan död. Vad som är orsaken till humledöden här i år vet jag förstås inte. Jag hoppas på nästa år nu, att vi får humlor som surrar på överallt i våra små odlingar, från kruka till kruka. Redan det att få se en död humla visar att de är på gång här i närheten. Hoppet vaknade genast till liv hos mig. Man brukar säga att finns det liv så finns det hopp, men man kan även känna hopp trots att det finns död. 

I år har vi däremot haft mycket bin, glädjande nog men nu handlar det om humlan. Jag gillar det latinska namnet, Bombus bombus. 

Så lätt att komma ihåg.                                                                                                                                                                                                                                                 En vårlig humla på Åland


Några foton har jag från den här ön att visa...det finns många humlefoton från vår tid på Åland men dem får jag visa en annan gång. Nu visar jag några som är tagna här i Stadsparken en dag då stockrosorna bjöd till bords. 




Nös den där inne?😉 Hörde ni? 

Om ni tycker om att lyssna på musik där Humlan har huvudrollen så klicka på länken, där musikstycket, kompositören och själva musiken finns presenterad. "Humlans flykt" har jag hört i många olika uppsättningar, det här är en av dem. Stycket är kort, drygt en minut, men en värdefull dryg minut. 

Humlans flykt



Jag avslutar med en närgången bild på en humla, en dag då det hade regnat...


Vi som brukar vara med ombord, både regelbundet och mindre regelbundet har jag länkat till här nedan. 


Fortsättningen ser ut så här: 

 5 oktober: Spår, 12 oktober: Garage, 19 oktober: Höstens nyanser,  26 oktober: Grill minne 2024

1 november: Vilt djur, 9 november: President, 16 november: Tändsticka, 23 november: Marilyn Monroe

30 november: Ljus, 7 december: Julbak, 14 december: Lucia, 21 december: Julbock. 28 december: Tomte


   En fin lördag önskas!

                                                            Karin Eklund, Funchal, Madeira


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ett oförglömligt fyrverkeri får avsluta året

Öronbedövande