Ett möte

Jag såg henne på avstånd när jag gick på övergångsstället. Det var trångt på trottoaren så jag bestämde mig för att gå på gatan en bit istället, nära trottoarkanten, för att komma snabbare förbi alla. Bilarna kom bakifrån, det var enkelriktad trafik där jag gick. Jag såg henne igen, nu på närmare håll, jag såg att hon sökte min blick, jag såg att hon var på bristningsgränsen, hela hennes uppenbarelse var uppgiven. Hon märkte att jag såg henne där hon stod bland andra människor som var fullt upptagna med att ta sig än hit, än dit. Vi hade kontakt denna främmande kvinna och jag. 

Jag fortsatte mitt gående i hennes riktning, lite i tankar när jag plötsligt blev uppryckt på trottoaren, av just henne. Hon var stark, jag kände mig som en liten vante. Samtidigt som jag landade bredvid henne, så sade hon på engelska åt mig, "du måste vara försiktig, bilarna tar inte hänsyn, du kan bli påkörd!" Här kör de som galningar. T.om vi lokala tycker det!" Jag smålog och sade att jag räknar mig till de lokala, jag bor här. Hon log. 

Vi sökte ögonkontakt igen, jag mera sökande, att vad är det? men desto mera sade vi inte annat än att jag tackade henne vänligt för hjälpen och omtanken. Jag märkte att hon tvekade, att hon ville säga något, men hon sade inget. Känslan mellan oss var förtätad, så främlingar vi var för varandra. 

Vi nickade vänligt åt varandra, jag fortsatte vidare, nu på trottoaren. Jag hörde att någon ropade något men jag fortsatte och tänkte inte desto mera på det men så hörde jag ropet igen.."Madame!" Ett par gånger till hörde jag ordet och då insåg jag att det var jag som var madame, så jag vände mig om och visst, där kom hon småspringandes efter mig. Jag stannade upp och väntade in henne...


Hon sade att hon kände sig generad och att det var pinsamt för henne att be mig om pengar, men hon kände att jag var en vänlig själ så hon vågade fråga mig. Hon behövde ta sig hem men hon hade inte pengar till bussbiljetten. Hennes tur till stan hade skett väldigt akut och pengarna blev hemma. Jag såg kanske lite förundrad ut men började genast tänka på att har jag lösa pengar, har jag kort?..nej, jag hade inte det. Jag hade varit på språkkursen och där behövde jag ingenting. 



Sen berättade hon. Hon låg i skilsmässa och hennes man hade slagit henne. Igen. De bodde på skilda håll,  men ...Hon drog upp ärmarna på sin långärmade jumper och visade märkena efter slagen. En granne hade "räddat" henne undan honom och fått in henne i sin bil och kört till en klinik nere i stan för att få misshandeln registrerad innan polisen fick ta emot en anmälan. Grannen hade farit iväg för att hämta ett barn från skolan och då när kvinnan tänkte ta sig hem med buss insåg hon att hon hade varken kort eller pengar med sig...




Då kom jag ihåg att jag hade tre busskort i telefonfodralet, på mig. Jag kunde hjälpa henne! Hon fick det nyaste, laddat för flera turer. Sen blev jag tveksam, "kan du använda det, är det i Funchal du bor?" Ja, det gjorde hon. Hon bad mig komma till jobbet på en namngiven restaurang högre upp i periferin i en annan stadsdel, där hon skulle återgälda min hjälp. "Du behöver inte återgälda något, jag kanske kommer till ditt jobb för att träffa dig, men jag betalar för mig". Sen visade hon mig några ännu större blåmärken på axlarna och på halsen än dem hon redan hade visat mig.  

Då hör jag plötsligt mig själv säga "att om du vill så kommer jag med dig och så tar vi livet av honom tillsammans". 

(Var får jag allting ifrån? Det måste ha varit Praktiska Manda som gjorde sig hörd. Ungefär som att nu gör vi slag i saken och får undan eländet! )


Det grova artilleriet


I nästa stund så stod vi där med armarna om varandra, vi kvinnor, hon kunde vara min dotter, och storskrattade. Hon tyckte att det var en mycket bra idé, och så skrattade vi allt vad vi orkade igen när vi mentalt tog livet av skrället som hade misshandlat henne. Många gånger hade han gjort det men den här sista gången var droppen som fick bägaren att rinna över. Nu var det en polissak.

På de mest oväntade sätt får man träffa människor, fina människor, varma människor. Hon är en sådan människa. Jag hoppas att hennes liv har ordnat sig på bästa sätt, att hon har fått sin skilsmässa. 


Jag hoppas att han också har fått ordning på sig själv och sitt liv. Det är ingen ursäkt att man är olycklig, man slår helt enkelt inte andra människor. 



Men just då, när jag såg hur illa behandlad/misshandlad hon hade blivit så var jag faktiskt beredd att tränga upp honom mot väggen, beredd att "ryypa" honom lite, så där som kusinbarnet Anna sade, när hon inte kunde tala rent då hon skulle säga strypa. Det kändes så just då. Jag ville strypa honom lite...

Jag undrar vad Uffe skulle ha sagt om jag hade ringt hem och berättat att jag blir lite sen idag, jag ska bara till en annan stadsdel och ta livet av en karl först. Sen kommer jag. Det tar inte länge, sätt på potatisen...

Ibland är jag som min katt Atlas var, han trodde också att han var ett lejon, allra minst. 😸


Hon såg både glad och lättad ut efter vårt gemensamma mord, vårt skrattande och gråtande, våra kramar. Jag märkte att bara tanken på att vi hade tagit livet av slagsbulten tillsammans hjälpte henne att ta emot allt det jobbiga som väntade, på ett helt annat sätt. Hon var inte ensam.

Hon såg stärkt ut och jag var glad för att jag hade kunnat hjälpa henne på det sättet. Ibland kan ett mord vara riktigt befriande, även om det bara, (tack och lov), är i tankarna det sker. Att vi stod utanför polisstationen och mördade karlskrället var lite pikant i sig och fick oss att skratta ännu mera innan hon gick till bussen och jag gick hem till mig. 

Men först efter att jag hade givit henne en riktigt varm Lycka till-kram. 



                                                 Karin Eklund, Funchal, Madeira

Kommentarer

Men åh, vilket fint möte även om det var på väldigt sorgliga grunder. Skrattar lite gott åt hur ni tillsammans tar livet av karlsloken i tanken. Hoppas så att det ordnar sig för kvinnan.
Hannas krypin,
ja, det blev ett väldigt fint levande möte. Så där är ju livet många gånger. Han behövdes tas livet av rent mentalt..Jag är säker på att det ordnar sig för henne...hon tog ett avgörande steg den dagen. Ett stort steg.
Kära Karin, du är den där medmänniskan vi alla vill ha nära oss. Du ser. Du känner. Du är underbar! Så glad att jag lär känna dig lite mer för varje inlägg och att vi även fått ha IRL-samtal på Madeira. Kram till dig!
Anna i Portugal,
tack, jag blir väldigt rörd över dina ord...Tack! 💗
Kramar!
femfemman sa…
Tänk att hon kunde se den goda människan bland alla andra.
Man blir så berörd och förbannad, då man hör om dessa uslingar till karlar. Har du ett hus på Åland till henne och hennes barn?
En fin berättelse. Kram
LillaSyster sa…
Men vilket möte. Jag hoppas verkligen att hon får vara ifred från den där usla karln. Stackars människa, tur att det var dig hon sprang på.
Vilken fint och berörande inlägg. Tänk att du såg henne och att hon såg dig just den där dagen. Och att du hade ett busskort som hon kunde få. Jag hoppas så att det går bra för henne. Jag tror att mötet med dig den dagen hjälpte henne mycket.
femfemman,
jag tror nog att vi var hur många goda människor som helst där men ibland får man kontakt med någon annan, precis som om man redan kände varandra.
Sånt händer lite nu och då.
Vi är ju lite grann mediala svampar allihopa.

Nej, jag har inget hus på Åland längre, jag har ingenting kvar där och hon vill nog stanna kvar här...om hon har barn vet jag inget om.
Tack Anna-Lena.
Kram
Znogge sa…
Ett oväntat möte med en oväntad utveckling men ett möte som berörde. Så bra att du kunde hjälpa henne. Vad är det för fel på dessa män som misshandlar kvinnor. Det är inget nytt under solen men det fortsätter och fortsätter. "Gå vid första slaget" är så viktigt för det stannar sällan vid ett utan blir fler och fler...

Önskar en fin dag!
Kram
LillaSyster,
ja, det blev ett möte, ett fint möte mitt i allt det tråkiga. Hon klarar sig men just då hade hon det jobbigt. Ett stort steg hade tagits. Vem vill polisanmäla den man är gift med, även om de var på väg att skiljas. Ingen. Men ibland är det nödvändigt.
Anna igen, det var ett av dina kort du gav mig som jag hade tankat och som hon fick ...ett vandringsbusskort. Du är delaktig💗
Anita,
tack!
Vi såg varandra..helt enkelt.
Ja, jag hade tre busskort, hade själv fått busskort tidigare som jag hade tankat, nu kunde jag ge ett av dem vidare.
Ibland behövs det väldigt lite för att man ska orka räta på ryggen. Jag tror att "mordet, det mentala" tillsammans med mig, hjälpte henne att vandra vidare.
Znogge,
ja, ett mycket oväntat möte och det berörde mig, det berörde henne.
Det tål att skrivas om det här med att slå...det är tyvärr inte enbart män som gör det. Det finns kvinnor också men kanske i mindre omfattning. Män anmäler sällan..jag har haft en del med sånt här att göra. Slag hör inte hemma någonstans...
Önskar dig detsamma!
Kram
Anki sa…
Vi har aldrig träffats, men det känns som vi känt varandra länge och jag känner att du är en varm och empatisk medmänniska, så jag blev inte förvånad att du ställde upp och hjälpte henne ... så fint av dig och vi kan bara hoppas att allt löser sig för henne.
Kram
Anki,
vi har inte det men likväl så känner vi ju varandra eller hur? Många år gör sitt. Tack för dina ord Anki, de värmer gott. Ja, jag har en stark förvissning om att hon var på god väg mot ett bättre liv.
Kram
Susjos sa…
Vilket fantastiskt möte, och vilken fantastisk medmänniska du är!
Varma Kramar till Dig!
Susjos,

det blev ett jättefint möte. Vi mötte verkligen varandra hon och jag. En stund i livet.
Tack snälla du!
Varma kramar !
BP sa…
Ytterligare en så fin historia från dig. Att drömma om att ta livet av en kvinnomisshandlare är väldigt givande kan jag tänka mig. Synd bara att man inte skrider till verket. Tänk om det var inte straffbelagt att ta livet av våldtäktsmän och kvinnomisshandlare...
BP,
tack!
Att göra det mentalt och med glimten i ögat, få ut frustrationer, är en sak.
Att göra det i verkliga livet är ett enda stort NEJ från min sida.
Det vore hemskare än hemskt om var och en kunde agera som sin egen domare och avgöra vem som ska tas livet av. Hemskt...jag hoppas verkligen att ingen skrider till verket på det sättet som du skriver. Då är vi ute på mycket djupa vatten, vi människor. Avgrundsdjupa vatten.
Det finns även kvinnor som misshandlar inte att förglömma, inte enbart män.
Alla människor som har sådana problem borde få hjälp istället för att få bukt med sina problem. Som det heter, älska mig mest när jag förtjänar det minst, för då behöver jag det bäst. Våld föder våld, så ska det inte vara...enligt mitt förmenande.
Vilken underbar människa du är Karin! Jag har aldrig träffat dig enbart skrivit här med dig, men det jag känner är att du är en person som sprider glädje, du är otroligt omtänksam och precis som mig hjälpsam i alla väder.

Vad härligt att just du kom i denna stunden att hjälpa en riktigt behövande i nöd. <3
Jag hoppas och önskar att ni fortsättningsvis förblir bra vänner! Hoppas allt går bra för denna kvinnan och att hon får upprättelse i livet.

Må väl fina Karin!
Kram
Angelgirl,
tack!💗
Jag tror nog att de flesta skulle ha hjälpt henne på något sätt men nu blev det jag som gjorde det. Turligt nog hade jag busskort som jag kunde dela med mig av åt henne. Annars hade jag hittat på något annat. Hon var i en besvärlig sits och just då hade det varit lite väl mycket.
Jag är säker på att det går bra för henne, hon var stabil inom sig själv men skör just den stunden.

Tack detsamma Åsa!
Kram
Paula sa…
Jag både ryser och ler av din berättelse. Hon valde definitivt rätt människa att närma sig, hon såg att du var en empatisk kvinna! Jag hoppas också att hon lever i frihet idag, utan en ynklig karl som misshandlar sin kvinna. All heder åt dig som också tog dig tid, det är det inte alla som gör! Varm kram

Populära inlägg i den här bloggen

Ett oförglömligt fyrverkeri får avsluta året

Öronbedövande