Plötsligt så var den borta!

Jag vet att jag hade en Fiat till mitt förfogande som jag trodde att var en 850-a, men jag fick inte ihop det trots allt när jag sökte fotografier på "min " Fiat som jag körde någon gång i mitten av 1980-talet. Antagligen var det en Fiat Uno. Ändå har jag de där siffrorna i huvudet...850. Ni märker hur stort mitt bil-intresse egentligen är. Jag vet alltså inte ens vad jag körde för modell men jag vet att den hade en ungefär likadan färg som Fiaten här under i bild har. Den, däremot, "träffade jag på " i Bilmuséet i Malaga år 2018. 

Den har flera år på nacken i jämförelse med den Fiat, som jag hade i mitten av 1980-talet. Jag rådfrågade Uffe om de olika Fiat-typerna som fanns då . Han brukar kunna sånt. Men han var inte med i mitt liv på den tiden så han kan inte veta vilken typ av Fiat jag körde då och visst kan jag hålla med om vad tonfallet sade när han bara sade "Kvinnor! " Visst är vi ju intressanta eller hur, vi kvinnor? 😉Vi tutar och kör på utan att veta vad vi tutar och kör på i..ungefär. Självklart finns det undantag. Ett par eller så. 

   
En Fiat Italia från 1936 : 4 cyl. 8 hp 570 cc. Modelo 500 "Topolino". Tro nu inte att jag hade allt det där i huvudet! Absolut inte utan jag tog till en fusklapp! "Topolino" var mycket omtyckt i England. Gullig eller hur? Får man kalla en bil till gullig för den delen? Nå, jag gör det hur som helst. 

Färgen är som sagt nästan helt överensstämmande med den färg den där Uno eller den där 850 hade som jag fick till mitt förfogande som gruppledare för Tupperware på Åland. Tupperware leasade den för min del. Varför och hur jag blev försäljare för Tupperware? Jag behövde bidra till försörjningen inom familjen och jag ville inte jobba dagtid när barnen var så pass små som de var. Jag ville vara hemma med dem så mycket som bara var möjligt, finnas till hands och vara deras trygghet.

Då passade det bra att ha ett kvällsjobb när deras pappa kunde vara hemma. Därför blev det Tupperware drygt ett par år och det gick bra för oss ålänningar, vi sålde plastburkar som bara den och blev andra bäst i hela Finland vad gällde försäljningsstorlek under ett av de där åren då jag var med. Ålänningar kan! 😊Nu slår jag mig för bröstet men vi var flera duktiga försäljare i gruppen helt enkelt och ålänningarna var köpstarka. Vi hade flyt! Vi var på hugget så länge kunderna var det! Jag har fortfarande kontakt nu och då med ett par av försäljarna från den tiden. 

En extra belöning för det goda resultatet blev den leasade bilen för min del som gruppledare förutom den provision som vi alla hade på det vi personligen hade sålt. Min grupp hade namnet Bikupan. Jag fick resa ganska mycket under den tiden jag var med, fara på olika utbildningar och sammankomster. Det var en rolig tid med många fina upplevelser. 

Den här lilla Fiaten fanns med bland femtiotalsveteranerna i Magnoliaparken i Funchal i slutet av juli i år.

Under min Tupperware-tid byggde vi, min exmake och jag, ett hus ca två kilometer från den bostad vi hyrde. Tomten, Norrhagan, hade vi köpt av mina föräldrars vänner A. och H och de var då våra blivande grannar. 

A. hamnade på sjukhus en dag och låg där en vecka eller så medan han tillfrisknade. En dag när jag for till stan i ett ärende följde H. med mig för att snabbt springa upp till A. på sjukhuset med någonting han ville ha. Jag följde med henne för jag ville ju också träffa honom. I bilens bagageutrymme hade jag två bamsestora väskor med plastburkar till demonstrationskvällarna och i baksätet satt vår fina labrador Herbert. Lite gammal och trött var han, med såriga framben på grund av en allergi av något slag. Jag hade bundit elastiska bindor runt båda benen på honom, så att han inte skulle slicka på såren. Det var varmt ute, det var högsommar, så jag lämnade rutan till dörren på förarsidan lite öppen. Vi skulle ju bara vara borta ca 10 minuter innan vi kom till bilen igen. 

Äldre vackra Fiat-bilar på rad här i Funchal..

Sagt och gjort, vi var inte längre borta än så, högst 15 minuter; jag hade ju Herbert i bilen. Bilen var parkerad mitt emot akutintaget på sjukhuset men den fanns inte där när vi kom ut igen till parkeringsplatsen. Den var borta med hund och allt! Där stod vi båda med öppna munnar, vi begrep ingenting! Det är svårt att beskriva känslan. Uppriktigt sagt så tänkte jag inte särskilt mycket på bilen, jag tänkte allra mest på vår fina Herbert. Det var mitt på dagen då alla färjor tog i land och for vidare. Det var ingen ovanlighet att folk stal hundar under den tiden för att sälja dem till djurförsök. Det kunde vi läsa om i de svenska tidningarna med jämna mellanrum. Det fanns ligor som sysslade med sånt. 

En del av Ålands Centralsjukhus..

Givetvis så målade jag fan på väggen. Nu måste färjorna stoppas! Både i Mariehamn och i Eckerö, runt hela Åland. Ingen skulle få göra min Herbert illa, ingen. Jag sprang in på akuten som ett jehu för att ringa polisen som tog mig på djupaste allvar. All heder och ära till dem! Alarm gick ut till alla berörda färjor med efterlysning på en vinröd Fiat med registernummer samt med en svart labrador i densamma.Även i ankomsthamnarna i Sverige och på fastlandet kände de till det. Sen ringde jag till en god vän i närheten av sjukhuset som körde H. och mig till våra respektive hem. '


En annan typ av Fiat från femtiotalet...


Det var nervösa timmar och när min man kom hem i sin bil så körde jag genast till polisstationen i Mariehamn, tågade in och måste ha varit en syn för gudarna. Jag var vild, jag lovar! Jag kunde ha gått genom eld just då. Inget hade hindrat mig.



" Min" Fiat stod utanför, krockad, skrapad överallt och med alla plastburkar utspridda i hela bilen, men det brydde jag mig inte ett dugg om. Det var Herbert som gällde. Polismästaren tog emot mig och jag sade något om att om jag får tag på den som har tagit bilen med Herbert i så ska jag vrida om huvudet på den människan på direkten. På direkten!!!  "Sch, sch"..sade polismästaren, "tag det lugnt nu Karin. Du behöver inte vrida om huvudet på henne, hon är redan vriden, det är redan gjort." 

Där satt hon, biltjuven och log vänligt och glatt mot mig ."Aha, heter han Herbert?  Han var så trevlig hunden! " Jag hann inte säga något för polistelefonen ringde just då och en kvinna berättade att hon hade en svart hund vid sin strand söderut i Mariehamn. Han var i vattnet och svalkade sig, simmade. Ja, sen fick hon veta att han hette Herbert och när hon lockade på honom kom han glatt upp till henne . 

Vi hade en tik, Emma, nästan renrasig labrador som fick valpar med Tajo, labrador. Det var inte planerat men det blev bra ändå😊 Tyvärr har jag inte några foton tillgängliga här i Funchal av "våra" hundar, alla dessa foton har dottern i Lidingö, Stockholm. Vi behöll Herbert av alla de fem valparna.De andra fyra fick nya hem.  Emma och Herbert var våra pälsklingar i drygt tio år innan de dog.   
***********

Herbert var hittad, himlen blev lovad och jag gav den tossiga biltjuven en kram mitt i allt. Tala om känslostormar och om att vara snabbväxlad som en racerbil. Hon var ju inte frisk den människan! Sen tog det inte en lång stund innan Herbert kom till polisstationen i polisbil. Baksätet var alldeles vått, hunden var våt och mina kinder var våta av lättade tårar när jag fick se Herbert. Han såg bara nöjd och glad ut jycken och hade varit med om ett äventyr som hette duga, ställde sig upp i baksätet och ruskade på sig så allt vatten bara flög runt i polisbilen innan jag fick ut honom. Han såg lite förvånad ut när han såg mig, ungefär som att vad är det med dig matte? Här är jag ju! 

Fråga mig inte vilket märke polisbilarna i Funchal har..
Jag frågade Uffe och han sade spontant att märket är Skoda, fyra hjul på en låda😉

Senare visade det sig att bilen var skadad på alla sidor, både fram och bak, på taket och under till. Karossen var skadad. Besiktningsmannen konstaterade att både tossiga biltjuven och Herbert hade haft tur. Det kunde ha gått riktigt illa för dem båda och för andra som hade varit i vägen för biltjuvens framfart. Ja, hur kunde allt detta hända? Jag hade bilnyckeln med mig i fickan när jag gick in på sjukhuset..

Tossiga biltjuven hade varit inne på akuten för att få tag på något preparat/narkotika men blev backad därifrån. Utanför akuten stod "min" Fiat, som hon i sitt röriga tillstånd, trodde att var  hennes psykdoktors, rutan var lite nedrullad, ca 10 cm,  precis lagom för att sträcka in en hand och arm igenom och ja, hon lyckades ta sig in i bilen och började leta de begärliga piller hon var ute efter. Hon gick bärsärkargång , hittade förstås inte några piller men hon hittade en av de extra bilnycklar jag hade gömt i handskfacket, startade och körde iväg över gräsmattor och trottoarer, in till stan, förbi trafikljuset vid Storagatan, allt i ilfart. Polisen hade redan blivit tillkallad av flera personer som hade sett framfarten, men hon körde som en biltjuv ända fram till sin tandläkare på Södragatan där hon räknade med att få tag på det hon ville ha. Nå, där slutade historien för hennes del. Tandläkaren höll henne kvar och tog kontakt med polisen som var där på minuten och tog hand om både bilen och henne men Herbert hade rymt, slunkit ut ur bilen när hon öppnade dörren för att gå in till tandläkaren. 



Fiat 1100 TV Coupé GHIA, 1955


Kvinnans jurist skötte om allt som skulle skötas om, försäkringarna betalade allt. Det var ett äventyr som hette duga och vad lärde jag mig på kuppen? Lägg aldrig en reservnyckel i handskfacket, lämna aldrig en kär vän i baksätet, stäng alla fönster noggrant innan du låser.

På den tiden var Åland i övrigt rena paradiset, man kunde lämna så gott som allting öppet. Vi låste aldrig dörren när vi for hemifrån. Vi sov med olåsta dörrar.  Kom någon på besök när vi inte var hemma så kunde de gå in och vänta istället än för att stå ute. Så fungerade det. Vi blev aldrig av med något utan det var precis tvärtom. Vi hade nu och då något på bordet som besökare hade lämnat som gåva åt oss istället En kasse med äppel, gurkor etc. Naturligtvis så räknade jag kallt med att ingen skulle ta sig in i bilen, den korta stund jag var inne på sjukhuset och hälsade på A.. Tanken fanns inte men ack vad jag bedrog mig.

Så där ja, nu är alla Fiat-bilar slut i mitt arkiv, mina Fiatberättelser också.

Jag har inte ägt en egen Fiat men jag har haft rätt så kul med Fiat-bilarna i mitt liv i alla fall. 


Nästa gång jag städar i "garaget" handlar det om ett helt annat bilmärke...



                                                Karin Eklund, Funchal, Madeira


Kommentarer

Znogge sa…
Du milde tid, vilken historia! Tråkigt med bilen så klart men jag förstår att det allra viktigaste var Herbert och att han kom tillrätta oskadad. Jag lämnar aldrig våra hundar själva i bilen förutom när vi är på brukshundsklubben men då ser jag bilen hela tiden. Tyvärr är det inte helt ovanligt att hundar stjäls även i dag.

Önskar en fin torsdag!
Jag säger som Znogge ... Du milde vilken historia! Jag fick verkligen hjärtat i halsgropen när jag läste att bilen var borta med stackars Herbert i den. Var tvungen att läsa snabbt för att få reda på hur det gick. Och det gick ju bra, inte för bilen kanske men för Herbert och det kändes ju som det viktiga.
Det är verkligen spännande att titta in här hos dig. Du har varit med om så mycket och du är en mästare på att berätta om det.
Znogge,
Huvudsaken för mig var att Herbert inte skulle komma till skada. Det andra materiella brydde jag mig faktiskt inte om Det spelade ingen roll helt enkelt. Det var Herbert som gällde. Tack och lov så gick det bra för honom...
Det kändes som en hemsk avgrund när jag inte visste var han var, hur han hade det etc.
Folk är samvetslösa som stjäl andras hundar..

Ha en fin dag du med!
Anita,
ja, det var en historia som aldrig går ur minnet tror jag. Lyckligt slut fick den...bilen spelade ingen roll, det var Herbert som gjorde det. Han var det viktigaste i sammanhanget. Tack snälla du!🤍
Susjos sa…
Vilka grejer du är med om, jösses säger jag! Vilken tur att Herbert kom till rätta! Ps. Min farfar hette Herbert ;-)
Kram!
Susjos,

ja, det var nog en grej jag inte glömmer bort så där bara, men tack och lov så gick det bra. Herbert är ett fint namn. Vi kallade honom för Hebbe många gånger.
Kram!
Nästan nyss hemkommen från det ljuva Åland ,(vi skulle nog kunna flytta dit ) ler jag åt din fina historia , du är så bra att berätta så man lever med . Åland levererade vackert väder , Tall ships race ,Wiklöfs gratiskonser och 100 andra saker ! Kram Nette
Nette Cecilia,
flytta till Åland ni, där är det bra att leva. Ja, mycket fint har hänt där nu, jag följer med förstår du. Det är ju också min ö, likväl som Madeira är det nu. Tack för dina ord, de värmer.
Kram
Karin
Geddfish ♥ sa…
Helt underbart inlägg! Så det kan bli! Nej, man stal väl inget i Sverige heller på den tiden. Det är annat nu. Nu räcker det inte med att stjäla, nu skjuter man.
Söta, de där små Fiat!
Kram, ljus och kärlek!
Geddfish,

tack! Ja, så kan det bli ibland.
Ja, nu skjuter man dessvärre i Sverige. Hörde på nyheterna idag att det var sjutton stycken den senaste månaden. Inte klokt.
Kram , ljus och kärlek till dig också Gerd!
LillaSyster sa…
Det var årets bästa berättelse från dig. Du har upplevt mycket spännande =)
Guldkryckan sa…
Det var allt en riktigt spännande historia, men full av oro för hunden, det var ju ändå det som var det viktiga.
Finns gott om tossiga biltjuvar, fint att det gick bra till sist där.
Bilar kan jag väldigt lite om, åtminstone de moderna, ser ju ingen skillnad på dem idag, nästan.

Tillönskar dig en fin kväll nu och tack för ett spännande blogginlägg.
LillaSyster,

Oj, tack ! 😊😊😊
Jag är nog född under en sådan stjärna tror jag..eller under en bananplanta😉
Guldkryckan,

tack! Känslan av att Herbert var borta kändes avgrundsdjup...jag var verkligen orolig för honom.
Du har nog helt rätt, det finns många tossiga biltjuvar, utan tvivel.
Idag ser man ingen större skillnad på bilarna, så är det ju. Därför är man kanske inte så intresserad av dem heller.
Tack själv och tack detsamma!
Karin sa…
Jösses vilken dramatik! Man tappar ju andan i jakten på den försvunna bilen! Jag tänkte först att det nog bara var så att du glömt var du parkerade den (men sånt händer nog bara mig...) . Spännande berättelse och vilken tur att det inte gick värre!
Karin,
ja, det var dramatiskt medan vi väntade, ovissheten var förstås värst. Sånt händer mig också Karin, jag glömmer bort var jag har parkerat..
Ja, det var en lycka att det gick så bra som det gjorde. Bilar är materiella och utbytbara men Herbert var Herbert, oersättlig.
Märtha sa…
Huh, vilken historia! Jag skulle också helt ha struntat i bilens öde, det som är av kött och blod är viktigare... Jag har kört ganska många Fiat-bilar, snabbt räknande ger... ett halvt dussin. Plus Toppolinon och 500 som bara stod där och väntade på upprustning som aldrig hanns med. Måste samla mig för ett inlägg så småningom - men mina Fiat-äventyr är ganska vardagliga...
Märtha,

ja, det blev lite väl dramatiskt under några timmar. Bilar finns det hur många som helst men Herbert fanns det bara en av. Oj, du har kört Fiat du...En Toppolino till och med, wow. Väntar på att du snart är samlad. Ha det gott!

Populära inlägg i den här bloggen

Ett oförglömligt fyrverkeri får avsluta året

Öronbedövande