Några små taggar i min hand

fick jag när jag utan att tänka efter plockade några tabaibos i en påse då vi senast var och handlade i vårt hål i väggen, den lilla minimercadon 


   Det är säsong för tabaibo just nu och överallt i alla livsmedelsaffärer och i alla mindre grönsaksaffärer
   svämmar det över av tabaibos. De är frukterna av kaktus Opuntia tuna Mill. 
   En kaktus som man ser lite varstans här på ön, säkert också på fastlandet? 
   Jag sätter dock ett frågetecken efter den egna funderingen, för jag vet inte säkert om den finns där,
   men varför inte? Frukterna kallas också förutom tabaibo,  fikonkaktusfikon, djävulens fikon,
   fikon av helvetet...ni märker, det kära barnet har många namn men här kallas de rakt upp och ner till 
   tabaibos. Frukterna blir ca 5 till 8 cm långa och där kommer taggarna i mina händer in. De är finstilta, 
   taggarna och sitter som hälleberget så handskar på skulle förmodligen vara nödvändigt
   men samma sak, samma misstag,  gör jag varje år, jag plockar dem med bara händerna
   och blir småirriterad på mig själv en sekund senare. 

  

Nu har jag de facto ätit upp dem alla, Uffe smakar som alltid men de är ingen favorit för hans del..
För mig hör det till och har blivit en liten tradition att äta några tabaibos varje sommar, den här tiden
Smaken? Egentligen inte särskilt framträdande alls, frukten har många frön, men tuggar dem i mig gör jag. Be-fröar mig själv så att säga. Nu när det är hett, sommarhett här så tycker jag att de svalkar bra

Vad jag har läst mig till så är denna växt naturlig här på Madeira och på Porto Santo. Ursprunget lär vara Centralamerikanskt. Allt detta ska man ta med en liten nypa salt. Ursprunget kan säkert vara var som helst ifrån, vattnet bär, luften bär och tiden går.Mycket händer som människan inte vet med säkerhet.

Nu har vi ätit den mera rakt av här hos oss, skalad och så tuggar vi den i oss, men den lär vara mycket uppskattad som efterrätt också. Jag har mycket att lära mig ännu, vilket jag tänker göra. Lära mig mera om tabaibos.

En intressant information om hur man skördar frukten, hittade jag på Internet
Man använder långa pinnar med en spik som sitter fast i ena änden eller så använder man en slags trä-tång där ändarna är skedformade, vilket är bra så att man inte skadar frukten.
Givetvis kan man skörda den för hand men då med handskar på, man ska inte göra som jag gör...plocka dem med bara händerna även om jag vet att den frukt som säljs i affärerna redan har varit med om "av-taggning". Frukterna som också kallas fikon läggs efter skördandet i lådor med sand och skakas i en fram -och tillbaka rörelse för att ta bort taggarna. 


    


Månen var omhöljd med en dimma av brandrök natten mot fredagen. Mellan husväggarna samma dag, kunde vi se hur hett de har det på andra ställen här på ön. Det är inte solen som går ner, det är röken från eldsvådan som syns..

Här på ön har det för övrigt varit och är en stor eldsvåda på gång alltsedan den 14 augusti.Jag har inte nämnt den ännu, men vi är alla påverkade av den även om vi personligen bor på betryggande avstånd. Att sopa bort aska varje dag från terrassen och trappan är inget större besvär alls. De som är påverkade av den nära elden har det helt annorlunda och tankarna går till alla dem som drabbas, som måste evakueras från sina hem osv..
Jag känner av den rent mentalt och med alla mina sinnen. Jag känner sorg för dem som drabbas. Eld är förfärligt när den inte är kontrollerad och när den tar sina egna vägar..jag kanske återkommer imorgon om den saken. 

                                                             Jag önskar er alla en bra måndag!

                                                             Karin Eklund, Funchal, Madeira





Kommentarer

Karin sa…
Jag hörde på radion om branden på Madeira och tänkte på er. Visserligen verkar det vara mer mitt på ön som det brinner, men skrämmande med brand, oavsett.
Karin sa…
Apropå taggar, gissa vad jag träffade när jag lämnade kvartersrestaurangen i går kväll: en igelkott! En vilsen halvvuxen stackare som inte hittade hem. Jag vallade den försiktigt i riktning mot en trädgård och där kröp den hemtamt in under grinden. Hoppas det var rätt plats!
Karin,

ja, här har brunnit rejält sedan den 14:de..mycket har lågorna slukat..just nu känner jag inte till hur landet ligger till men det känns och syns på röken som om de har fått kontroll på ett annat sätt. Men det är otillgängligheten som är den svåra. Det är ju minst sagt kuperat det här landskapet.
Så fint Karin, att du har hjälpt en liten taggig kottevän, förmodligen på rätt väg ..den tycktes ju känna igen sig. Tummen upp för dig och tummarna upp för den lilla!
LillaSyster sa…
Fy så otäckt med branden. Inte kul med taggarna i fingrarna heller, men det känns ju som en spott I havet jämfört med elden. Du får väl ta rn smärjelduk och gno på fingrarna så kanske taggarna åker bort? Ha en måndag, lunchrasten är strax slut.
LillaSyster,

taggarna är för dumt huvud och en spotta i havet, absolut. Eldsvådan är något helt annat..
Smärgelduk ska inhandlas..😉...
Ha en fin måndag du med, nu med lunch i magen!
Den frukten har jag aldrig hört talas om. Men handskar verkar var ett bra knep för att handskas med den.
Men så otäckt att det brinner på Madeira. På betryggande avstånd från er men alla stackare som drabbas. Hemskt. Jag hoppas att det går att bekämpa den så fort som möjligt men förstår också att det kan vara svårt då bränder kan sprida sig snabbt.
Anita,
tabaibos är kanske inte särskilt vanlig på andra ställen. Jag har googlat och försökt ta reda på mera men hamnar alltid här på Madeira..och på Porto Santo, som hör till Madeira.
Eldsvådan fortgående ännu men man fått mera kontroll över den nu. Det är terrängen här som är det stora problemet, allt är så kuperat och brandmännen har svårt att nå många ställen, de kan i stort sett bara förebygga och skydda för fortsatt spridning till hus och hem, samt ömtåliga lagerskogar. En svår sits har de verkligen i den enorma hettan som elden för med sig. Helikopter finns men bara en och i hård vind, vilket vi har haft är det svårt även för den. Vi har fått hjälp från fastlandet och från Acorerna nu...Här har inte regnat på länge, länge..
Znogge sa…
Det är skrämmande med den sortens stora bränder så jag hoppas verkligen att man lyckas få den under kontroll. Skönt att ni bor på betryggande avstånd men det gör så klart inte alla.

En spännande frukt men jag kan riktigt se hur lömska taggarna är. Det är nog en bra strategi att använda handskar nästa gång.

Önskar en fin måndagskväll!

Kram
femfemman sa…
Usch, så hemskt med bränderna som slukar så mycket. Och som påverkar många människors liv.
Frukten har jag aldrig hört talas om... men finns en viss likhet med björnbär... men ändå inte. Taggigt att plocka björnbär, och i mitt tycke smaklösa. Men smaken är ju delad... Kram
Znogge,

de börjar få kontroll över elden, men det är torrt, det är hett, det är blåsigt och tillgängligheten är svår för dem som jobbar mitt eldoradot i sitt anletes svett. Men det går åt rätt håll, tack och lov !

De där små taggarna saknar betydelse i jämförelse och jag har mig själv att skylla. Jag vet ju och ändå gör jag samma misstag år efter år. För dumt huvud som det heter.

Jag önskar dig detsamma!

Kram
femfemman,

ja, det är hemskt, helikoptern åker över oss exakt just nu, för att tanka och så vidare tillbaka igen med vatten. Tack och lov för den ..Ja, det är många som drabbas när elden kommer loss på det här sättet..
Den här frukten är mellan 5 till 8 cm stor så den är större än björnbäret förstås. Jag är benägen att hålla med dig Anna-Lena. Jag tycker också att björnbär är rätt så smaklösa.
Kram
Mums! Håller i med aluminiumfolie, äter med sked.
Hanneles bokparadis, tack för tipset! Så ska jag göra jag också! Smart!
BP sa…
Även i år har Madeira och vissa länder runt Medelhavet återigen drabbats av dessa förfärliga skogsbränder. Såg bara reportage om Grekland, inte om Madeira. Men nu har jag fått infon från dig.
Eld och vatten är två element som jag inte bara har respekt för utan som jag är faktiskt rädd för. Man är ju totalt maktlös.
Dina kaktusfrukter har jag ätit en gång, på Teneriffa. De smakade absolut ingenting och jag fick diarré dagen efter. Min lokala ICA säljer dom faktiskt ibland i sektionen "exotiska frukter".
BP,
ja, Madeira brinner lite nu och då, mycket på grund av att det finns pyromaner som älskar att tutta på. Nu vet jag inte om de ens vet vad som är orsaken...för två år sen brann det ordentligt och nu i år igen. 2016 var ett år med stor förödande eldsvåda här. Exakt som du så känner jag vad gäller eld och vatten..eld är ännu värre för min del..
Jag har också ätit kaktusfrukter på Teneriffa men de var röda inuti..vilket inte de här är. Vet inte om det är samma frukt men av opuntia är de båda sorterna hur som helst. Rätt smaklösa, absolut. De är ju exotiska frukter i Sverige, helt klart...
BP,
jag igen...Opuntia stricta heter frukten på Teneriffa, här är det en annan sorts opuntia..Opuntia tuna Mill..tog reda på..det är en liten skillnad även i smak, förutom i färg.
Märtha sa…
Usch, bränder... Något om bränder där har inte nått över nyhetströskeln här, men nog om bränder i Grekland - men vet inte om de fått bukt med dem. Vi köpte en gång en massa konstiga frukter i "saluhallen" i Funchal, tycker att den där fanns i sortimentet. Men smaken minns jag inte, alla var fräscha på sitt sätt. Tack för en bloggidé jag fick på köpet, den mognar eventuellt mellan mina tallar i natt!
Märtha,
ja, det är verkligen usch med bränder. Troligen är en pyroman också inblandad i det här, behöver inte vara så från början men de är ju så funtade att de gärna hjälper till. Nu hade de bra kontroll och plötsligt så brinner det på Aereeiro, en av de högsta topparna...Tur att folk har tagit sig dit för att se på supermånen..och upptäckte elden samtidigt.
Fräsch är tabaibon i min mun med...
Kul att jag kan bidra med idéer, må de mogna under tallkronorna och supermånen i natt.
Anki sa…
Verkligen läskigt med branden där på din ö!
En, om inte så stor, men ändå fin opuntiakaktus var jag en gång stolt ägare till, men efter att Calle, då knappt året gammal, i ett obevakat ögonblick tog ett stadigt tag runt den med sin ena lilla hand ... och med det som följde så åkte den ut! Glömmer den aldrig i alla fall!
Ha en fin tisdag!
Anki,

ja, det är verkligt otäckt och ändå är jag trygg i förvissningen om att brandfolket kan sin sak, det känner sin ö. Det som är jobbigt är att det kan finnas en pyroman, eller flera som saboterar just nu. Förhoppningsvis så klarar folk sin hem och hus och framförallt sina liv..nu i skrivande stund ligger det rök långt ut över havet. Men de börjar få kontroll.
Skrev du inte om det där som hände lille Calle? Eller minns jag fel. Jag skulle ha gjort precis som du, kastat ut opuntia. Taggarna är verkligt jobbiga .
Ha en fin tisdag du med!
Det är dags att skörda våra kaktusfikon nu (senare än vanligt) men våra är helt klotrunda och vinröda. Har inte sett just de frukterna någon annanstans för alla är lite ovala och i andra färger. Jag rullar runt mina i en hink så taggarna försvinner, sen gröper jag ur innanmätet och kör i mixer, silar bort kärnorna, men vad jag ska göra av saften i år vet jag inte än :) Ska prova att lägga sand i hinken också! Tack för tipset! Kram
Anna,
se där, det finns så många olika opuntia-sorter. Tror att jag har sett liknande som era även här...Vilket jobb du gör, men så blir det bra sen också. Saften kanske kan frysas ner i kuber och bli smaksättare på något sätt. Tack själv Anna! Kram!

Populära inlägg i den här bloggen

Ett oförglömligt fyrverkeri får avsluta året

Öronbedövande