Hoppa på tåget/ 31/ Veteranbil

Lokförare Åke måste nog vara lite synskt lagd eftersom han lade dagens destinations-ord till Veteranbil. Det passar mig som hand i handske...jag har så många veteranbilar i mitt bildarkiv så det inte är riktigt "klockt" (klokt)  som en viss Martin Ljung sade och likväl så blir det ingen bild av det som redan finns på lager, utan någonting helt nytt fastän det är gammalt. Tja, gammalt och gammalt, femtiotalet är ju inte särskilt gammalt alls. Men för bilar är det veteran-gammalt hur som helst. 





Det råkade sig så att det var Clássicos na Magnòlia här i Funchal. Den här gången gällde det veteranbilar från femtiotalet. Tidigare år sedan- 20,  har sekelskiftet och alla decennier ända fram till femtiotalet visats upp. Vi har hängt på som publik sedan -22. Jag vill absolut inte missa det här evenemanget, lite biltokig som jag är ...och ändå inte. För mig är bilar något som man ska komma fram med, märket brukar inte ha någon större betydelse , däremot är jag lite kinkig med färgen...

                                         


 
Men en Jaguar fick mig på fall. Jag gillar färgen och jag bara föll rakt av så där ! Tala om förälskelse...


För den läsare som är mera bevandrad i det tekniska så kan jag ge följande data: Jaguar MK VII M-MD 28-20, "född" 1955. Nuvarande ägare heter Gonçalo Cafôfo.  


G. Cafôfo köpte den för ca 5 år sedan och har restaurerat den under de tre senaste åren. 
Det är sällan jag stönar av vällust/suckar av hänförelse men när jag såg den här ljuvligheten så kunde jag inte låta bli.  
En engelsk affärsman vid namn William Leacock, som bodde på Madeira tog hit skönheten under femtiotalet.

Fyra dörrars lyxbil. Motor 3442 cc (kubikcentimeter) Växellåda: 4 manuell. Det ni !! Egentligen är den lite fulsnygg och sånt gillar jag. 


********************


    "Milda limpa!" sade jag en sekund senare. En till!
    Jaguar XK 140 Drophead-MD 28-17, "född" år 1955. 
    Bilen har tillhört Roland Bachmeier sedan år 2011 och innan dess så har den en lång historia 
    som börjar i England där den tillverkades, sen blev den USA-are för att åter komma till England. 
    Den restaurerades av en man som heter Robin Hood. Jag tror inte att det är filmfiguren 😉. 
    Han kände nog inte till bilar alls skulle jag tro. 


Via flera äventyrligheter kom den hit till Madeira och sin nuvarande ägare Roland B. men han lade märke till att bilen lutade mot höger när han körde den. En mekanikervän till honom, N. Faria, såg nästan genast att något hade hänt med chassit. Ja, så går det som det ofta går med äldre bilar och om det finns sekiner i plånboken. 
Jaguar XK byggdes om helt och hållet, bara chassit är kvar av den gamla bilen. Allt har gjorts som det ska göras enligt originalmodellen. Idag är femtiotalisten en hundra procent ny bil. 
Blir det minus i protokollet nu Åke? Ingen äkta Veteran utan en ombyggd helt enligt original, ny veteran istället.
Men vilken bil! Den har vunnit restaureringspriser här på Madeira och i Estoril på fastlandet. 
Det är en sportbil...det syns väl? Interiören har gjorts bekvämare för längre förare genom att flytta fram motorn, brandväggen och instrumentbrädan för att få 76 mm mera benutrymme. ...ja, jag tror att det får räcka så här trots att jag har mera information om skönheten. 




Så lite instrumentbräde, navkapsel, lite bakifrån och från sidan om..



*******************



En upphängd veteran-del som har varit med om en hel del 

Jag tänker inte berätta allt om alla fina veteranbilar vi såg. Jag återkommer med  några av de märken som jag själv har kört och ägt eller har något bra och roligt minne av... bl.a. Volkswagen, Fiat , Jeep och lite till men då med lite historia om vad bilarna och jag har haft för oss tillsammans. Då i samband med bilder från det här tillfället och tidigare sådana. På något sätt måste jag ta tag i alla veteranbilar som står här i arkivgaraget som tycks bli bara större för varje år som går. 


Någonstans bland alla magnolior så har de tydligen en tidsmaskin, för plötsligt så kryllade trädgården  av folk från femtiotalet. Inspirerade av  Marilyn Monroe.

                                      Det syntes på långt håll men M.M hade väl inte sådana dojor? 


Hos Åke hittar ni de andra som brukar vara med i Hoppa på tåget, titta in till honom så får ni se mera och veta mera. Kom gärna med, hoppa ombord om så känns. Välkommen med oss andra! 

En trevlig lördag önskar jag alla som tittar in här! 



                                                      Karin Eklund, Funchal, Madeira

Kommentarer

Åke sa…
Som Lokförare måste man hålla koll på sina resenärer, jag har sett länge att du studerat veteranbilar ;) Och du som startare av detta tema bör man se till handsken passar :) Himla fina bilar du visar upp och Monroe är en favorit sedan länge :) Snyggt tema och tack så mycket för länken.
smart av Marilyn Monroe ha sköna skor!
Åke,

Tack för det! Det känns tryggt att veta 😊
Ja, bilarna är som smycken. De är urduktiga på att hålla sina veteraner i jättefint skick här.
Monroe är ju bara Monroe!
Ha en fin lördag !
Hanneles bokparadis,

en skön iakttagelse från dig! 😊 Skor har betydelse, sköna, bekväma ska de vara..
Znogge sa…
Vilka pärlor till bilar och jag kan tänka mig att de sköts med stor kärlek.
Praktiska skor är ett bra val tycker jag även om jag tror att det var högklackat som gällde :D

Önskar en fin lördag!
LillaSyster sa…
Vilka bilar=) Ligger mycket tid, passion och kärlek bakom dem. Blanka och fina. Bilar med själ och hjärta tillskillnad från dagens fordon. Ser framemot fler bilder och berättelser. Ha en trevlig helg!
Mycket vackra bilar och Jaguar är speciell om man är av den högre klassens folk som måste åka ståndsmässigt redan på 50 talet..

Men jag håller med om att dessa bilar är ful/snygga, på sitt eget vis.

Ha en fin helg!
Kram
Anki sa…
Ååhh ... Jaguarer är verkligen speciella bilar! Har alltid varit förtjust i dem!
Läckra bilar och snygga bilder!
Ha en fin helg!
Znogge,

ja, de är pärlor och kärlek får de i den mån det finns råd och kunskap. Många av de bilar som visas upp har man restaurerat under lång tid
Exakt, man tänker mera på fothälsan nu än vad man gjorde då. Då skulle det var vackert och sexigt. Tror jag..

Tack detsamma!😊
LillaSyster,

ja, verkligen vilka bilar!!
Bilar med själ och hjärta, där ligger det, absolut.
Tack och ha detsamma du med!

Angelgirl,

ja, mycket vackra.
Det måste nog till en lite fetare plånbok om man ska hålla sig med en Jaguar. Personligen är jag egentligen inte alls särskilt intresserad av märken men den här gången föll jag rakt av. Men jag skulle inte vilja äga den..men titta på den kostar inget.

Fulsnygg är ordet!

Ha en fin helg du med!
Kram
Anki,

ja, det är något härligt kattlikt över dem eller hur?
Tack och ha detsamma du med!
Jossu sa…
Jag har i vanliga fall inget intresse alls för bilar, men veteranbilar och människor klädda i femtiotalskläder får mitt intresse att vakna. Där hade jag gärna gått omkring och tittat, kanske klädd likt Marilyn.
Jossu,

jag är inte heller speciellt intresserad av bilar som så. Huvudsaken för mig är att de fungerar och kan ta sig fram . Men veteranbilar gillar jag att titta på. Att äga däremot är NEJ! Jag skulle förmodligen ändå sälja den och köpa frukt för pengarna😉.
Det roliga är att jag tänkte ta en röd lite åtsmitande klänning med vita prickar på mig den dagen, men jag kände mig inte riktigt bekväm, var lite varm och svullen, så jag tog en luftigare skapelse på mig istället. Vi har varmt här..Uffe tyckte att jag såg ut som om jag kom från femtiotalet och det hade ju passat ypperligt egentligen med tanke på Veteranbilsutställningen. Så lite Monroe hade jag själv i tankarna..
Anonym sa…
Även om M.M aldrig skulle haft på sig sånna dojjor så gillar jag kläderna och tycker det är kul när det finns eldsjälar som verkligen går all in.
Finfina bilder Du bjuder på.
Även i mitt arkiv finns det både en och två bilar parkerade.
👋/ åsa
christian sa…
Å så kul att bevittna veteranbilutställningar, det är ofta så fascinerande med designen med bland annat de gömda däcken på första bilderna.
Bilar utan tak har jag aldrig förstått mig på, men snygga kan de ju va ändå.
Mest häftigt tycker jag det var med de tidsenligt klädda människorna, det gör ju upplevelsen tusen gånger bättre!
Ha en fin lördag!
Åsa,
jag tycker också om att de går in för det här med hela själen...dojorna var ju "inne" på den tiden, har jag för mig. Tack, jag kommer in och kollar dina bilar, givetvis.😊

christian,

ja, det är jätteroligt, vi vill inte missa de här tillställningarna. De lägger ner massor av energi och arbete på att det ska bli så tidsenligt som möjligt.
Taket går att rulla på om det skulle behövas😎
Helt rätt, skulle de inte satsa fullt ut så skulle något av charmen försvinna.
Ha detsamma du med!
BP sa…
Dregel, dregel! Snacka om perfekt tajming av bilutställningen. Och härliga bilder blev det. Sedan är jag ju väldigt förtjust i brittiska veteranbilar och Jaguar har alltid varit med favomärke - säger bara E-type, och då menar jag inte den svenska sångaren;-)
Ett härligt bidrag till temat:-)
BP,

ja, dregel dregel blev det för min del också. Det fanns flera Jaguarer där men det kan bli för mycket av det goda. Så kul att det är ditt favo-märke...Har du inte haft en?
Tack!
Susjos sa…
Här inne hos dej kan man snacka om snygga bilar, oj oj oj!
Snyggt jobbat med Åkes tema!
Ha det gott!
Kram
Susjos,

ja, jag kan bara hålla med om det där med snygga bilar!😊
Tack och tack detsamma!
Kram
Karin sa…
Fina bilder på snygga bilar!

När jag tänker tillbaka på alla mina bilar genom åren inser jag att en och annan kunde vara veteranbil idag! Min gamla Saab till exempel, som var extremt törstig av sig. När det var dags att sälja den försökte jag lansera den som miljövänlig, för man tänker sig verkligen för innan man åker iväg med en bil som drar drygt 2 liter bensin per mil. Det gick inte så bra, så till sist skänkte jag den till en likal skrotnisse i södra Dalarna, som låter traktens ungdomar meka med bilarna och dessutom får de övningsköra inom inhägnat område om de lyckas få en gammal skrotbil bil att funka.
Karin,

Tack!
Så är det ju, bilarna har blivit gamla fastän inte vi har blivit det. Märkunderligt eller hur?
Haha, en törstig Saab..miljövänlig. Men tanken är helt rätt, man tänker sig för om bilen är så törstig.
Den kom ju till god användning din törstiga Saab, blev ett läromedel. Mycket bra!
Paula sa…
Ditt bildarkiv kan ingen slå! Det ör som att stoppa ner handen i en påse och dra upp kaninen ur hatten eller nåt, trolleri på hög nivå! Du får alltid till de allra mäktigaste objekten. Den vita jaguaren med röd klädsel, om du visste hur jag dreglar....ingen man har fått mig lika het! Ojoj säger jag bara och bevärdigar inte de andra skönheterna med en blick en gång...Kram från pörtet
Paula,

Du är för härlig. Jag har skrattat gott åt dig och dina heta känslor för Jaguaren. Haha..härliga du!
Kram från gränden!

Populära inlägg i den här bloggen

Ett oförglömligt fyrverkeri får avsluta året

Öronbedövande