Hoppa på tåget / 34 / Tårta

Lokförare Åke har bestämt att ordet för dagen är Tårta! 

Även om jag har många tårtor på mitt samvete som jag själv har tillverkat/bakat, så är jag ändå lite tveksam till vad jag ska skriva om tårta så jag trevar mig fram som vanligt. Det brukar dyka upp ett och annat under tiden medan pennan blir varm

Alla ni som har följt mig genom åren minns kanske att jag har berättat om att jag började min tårtkarriär som brudnäbb när Titti, gifte sig. Titti var min fars arbetsgivares dotter. Under själva bröllopsfesten föråt jag mig på det gröna marsipantäcket som täckte tårtan. På något märkligt sätt så fick vi brudnäbbar tillgång till en tårta rakt framför våra ögon och tårtan som så var inte alls lockande, det var det goda söta marsipantäcket som gällde för min del. Tillsammans med min brudnäbbspartner Jan så diskuterade vi oss fram till att tårtan nog måste vara ämnad för oss, bara för oss, för vi hade ju "jobbat" för att få äta upp den. Jag var inte svår att övertala eller om det var jag som övertalade Jan? Vi hjälptes nog åt skulle jag tro. Vi var bra på det..

Jag skalade tårtan. Jag åt upp skalet kan ni tänka er? (och lämnade innehållet). Mitt enda försvar är att jag var 5- 6 år, grönögd, naiv och älskade marsipan. Jag hann nästan äta upp hela marsipantäcket innan jag upptäcktes. Jan hade gått upp i rök, så där bara som när man knäpper med fingrarna. 😀

Det var ett stort bröllop med många, många gäster, som hölls på det anrika Nautical Club i Mariehamn. Jag brukar inte bli magsjuk men den gången lyckades jag fixa till det ordentligt. Jag måste lämna festen. Så hemskt det var, själv kände jag att jag nog skulle ha klarat den biffen också bara jag fick kräkas lite grann först. Jag ville ju också vara med och dansa. Men min mor var obeveklig. Hem åkte marsipan-äterskan så det bara sjöng om det!! Antagligen var jag helt enkelt en pinsam varelse för henne just då. Synd, för hon missade ju festen hon också..

Jag vidhåller fortfarande att tårtan var Jans och min. De andra fick ju gå loss på den eleganta fina tårtan med många våningar med ett brudpar högst upp och som stod ute i matsalen bredvid flygeln. När jag tittar på fotot på oss båda, så ler jag lika stort nu som då. Vi hade "kanintänder" båda två. Två stora framtänder som hade ploppat upp bland alla små mjölktänder. Tänder som hur lätt som helst kunde tugga  marsipan. 

Min klänning i siden och tyll var ljusblå, mitt diadem var rosa och näbb-buketten bestod av luktärter. Jan hade en nejlika som bröstblomma. Jag vill minnas att Tittis brudbukett bestod av vita kallor? Hennes klänning hade ett lååångt släp. Jan frågade henne om (Titti är faster åt Jan) vi kunde åka på det fram till altaret. Mitt hår permanentades för just det tillfället. Det var inget som jag själv ville men bruden ville det och då blev det så. Det var bara att lyda även om jag fick brännblåsor bakom båda mina öron. Ska man bli fin så får man lida pin. Permanentvätskorna var inte milda precis och fråga mig inte men jag upplevde att de skulle brännas fast mera eller mindre. Jag hade hett om huvudet..usch!  Efter det har jag aldrig permanentat mitt hår igen. Skrämt barn/bränt barn skyr elden. Framför altaret kliade prästen mig under hakan? Märklig typ. Jag kände mig som en hundvalp.. 

Det var inte bara brännblåsorna som skrämde mig. Det tog många år innan jag åter kunde äta marsipan utan att få märkliga déjà-vu-känslor av bröllopet då jag var brudnäbb. 

***************
Några bilder på tårtor som jag har hjälpt barnbarnet Wilhelm att baka måste ju bara till.
Han har alltid haft speciella önskemål om hur hans födelsedagstårta ska se ut och mormor är följsam, lyder/hjälper honom så gott hon kan men killen har fått väldigt fria händer! 




Det här var Timothys tårta vill jag minnas..


Det finns flera tårtor i arkivet. Den ena är hemskare än den andra, precis så blev det ibland, men fyller man år så fyller man år. Nu bakar Wilhelm sina egna tårtor nästan helt utan min hjälp när han eller de andra i familjen fyller år. Ibland ringer han upp och så bakar vi tillsammans den vägen. Vi har jätteroliga samtal..det finns humor i den unga bagaren.  
De, båda knattarna, har fått vara tillsammans med mig i bageri och i köksregionerna medan de har vuxit upp och det har satt sina spår. Timothy är den som älskar att laga mat och är en hejare på att baka pizza, lillebror står för det söta livet i sin tur. En bra kombination. De kommer båda hit i slutet av oktober. Då tar jag husmorssemester och sätter mig vid bordet tillsammans med Uffe och så väntar vi på att bli serverade.🙄Vi kanske får äta tårta rent av? 

       ***********************

En extra stor energifylld tårta, den allra vackraste tänkbara som tänkas kan, vill jag förära alla brandmän här på Madeira samt alla andra, skogsvårdare m.fl. ja precis alla som hjälper och har hjälpt till i den brand som nu har härjat här på ön i över en veckas tid alltsedan den 14 augusti. 
Ni är mera än guld värda allihopa! Det finns inte ord.💖 

Det bör också nämnas att sändningen av flygresurser till Madeira genomfördes inom ramen för aktiveringen av EU:s civilskyddsmekanism. Tack EU som sände hit de nödvändiga Canadiar-planen den 22 augusti från Spanien. 💗 Bravissimo! Stora tårtbitar till er också! 



  


    Titta in till Åke för att se vilka andra som deltar i Hoppa på tåget

    En lördag är kvar av augusti och då är ordet Natthimmel, fenomen

   
   
                                                     En bra lördag önskas !


                                              Karin Eklund, Funchal, Madeira
   
    

Kommentarer

Lokföraren sa…
Vilken story om marsipanet :) Men prinsesstårta är underbart! Jag brukar själv rulla av det goda marsipanen först, när jag var liten sparade jag det godaste till sist men på äldre dagar har det blivit tvärtom ;) jag åt alltid inifrån då, nu tänker man kanske man orkar kanske inte det sista ;) Tack för en fin lektion om tårta :) Trevligt att du var med ombord och tack för länken.
LillaSyster sa…
Vilka krav från bruden.....stackars dig. Men söt som socker är du och det redan innan du satt i dig marsipanen.
Vet en julfest, jag var nog 6 år och det fanns obegränsat med choklad....den natten var jag också magsjuka. Kul att ni får besök i höst. Ha en bra lördag och vem vet kanske tårtbakerskan fixar fram en tårta till brandmännen =)
Znogge sa…
Vilket härligt tårtminne ändå!
Det var tuffa krav på dig från bruden den gången. Själv minns jag att jag föråt mig på Marabous mjölkchoklad och än i dag tycker jag inte om den. Marsipan däremot slinker ner utan problem...

God lördag!
Lena i Wales sa…
Kul tårtberättelse, sitter här och småskrattar.
Jag har problem med att kommentera hos dig. Förr kunde jag börja skriva en kommentar och sedan gå tillbaka och läsa vidare på bloggen och därefter återgå till kommentarsfältet och fortsätta. Nu försvinner alt jag skrivit när jag går tillbaka och läser. Gör jag något fel?
Trevlig helg?
Anonym sa…
Tårta är ju obligatoriskt vid en födelsedagskalas och de där såg ju fina ut minst sagt.
Frugans yngsta dotter är ju en fena på tårtor, så vackra pjäser hon får till, hoppas hon kan få det som yrke nån gång i framtiden.

Fina tårtor du ger oss idag, ha det bäst nu. :)
Vilken fantastisk berättelse om Tårtor och Marsipanen.. Jag slipper bli sjuk av den för jag gillar varken Marispan eller Mandelmassa. Men det är dekorativt då det går göra mycket med Marsipan på tårtan.. =)

Väldigt vackra tårtor du bjuder upp med!

Önskar dig en fin lördag/helg! =)
Kram
Anonym sa…
Verkligen en härlig berättelse. Så fin bild på er barn från den tiden. Jag brukar tycka marsipan är för sött men på cafét Bread & Sweet här så är marsipanen jättegod och inte alls så söt som på andra fik. Vilka fina tårtor du och barnbarnet bakade. Så härlig läsning du bjuder på igen.

Ha en härlig lördag
Kram från Malin
Öppen Ridå
Oj, det var en härlig marsipanberättelse. Visst måste väl ändå tårtan varit er. Men att äta upp nästan hela det gröna täcket. Förstår att magen protesterade. Bilden på dig och Jan är fin. Och vilka fina tårtor du och barnbarnet Wilhelm bakat.
Usch, härjar branden fortfarande. Fin hälsning från dig till brandmännen och andra.
Lokföraren,
tack!😊
Nu tycker jag om prinsesstårta igen, men ett tag så gick det bara inte att äta marsipan för min del. Så där fungerade jag också i mångt och mycket..jag lämnade det godaste till slut, nu får man vara glad om man orkar med allt överhuvudtaget.
Tack själv Åke!
LillaSyster,

bruden visste precis hur hon ville ha det i minsta detalj och då var det bara för mitt hår att anpassa sig. Däremot så kanske hon inte fick exakt som hon ville när jag skalade tårtan på marsipan? Å andra sidan så kände hon mig, det förvånade henne kanske inte alls..hon virvlade runt i wienervals efter wienervals istället när fick gå hem, haha..
Jag skulle mera än gärna baka tårta åt alla brandmän och övriga, men tårtan måste bli bamsebamsebamsestor för att räcka åt alla. Det behövs ett bageri allra minst och många bagare.
Znogge,

ja, på sitt sätt är det härligt, jag håller med om det nu många år senare. Lite skamsen kan jag fortfarande känna mig när jag tänker på mitt tilltag..hur tänkte jag egentligen?
Marabou är så söt så jag förstår att du inte vill ha den längre om du föråt dig ...
Nu för tiden äter jag marsipan jag också, men det tog rätt länge innan jag gjorde det efter förätandet.
God lördag till dig med!
Lena i Wales,
Tack! 😊
Jag tror inte att du gör något fel, det där drabbar mig hos andra och flera har samma problem som du har hos mig. Mitt i allt så fungerar det igen. Jag vet att http: gärna ska vara https: för att det ska fungera bra men jag har redan i mina inställningar fixat det så att alla som har endast http: i sina adresser blir konverterade till https..direkt. Jag har kontrollerat det hela men inget fel har kunnat konstateras på mitt konto. Jag vet faktiskt inte vad det handlar om, men jag vet att de som har haft problem har klarat av att kommentera bekymmersfritt igen. Jag säger bara Blogger.
Trevlig helg Lena! Hoppas att kommenterandet återgår till det normala.
Guldkryckan,
Ja, nog hör tårta till vid kalas, absolut. Eller någonting tårtliknande i alla fall. Är det kalas så är det kalas. Hoppas din frus dotter gör något av sin talang. Tårtor är lättsålda.

Ha en fin dag ! Gärna med en tårta framför dig att hugga in på!
Angelgirl,
tack! 😊
Marsipan är lätt att använda i dekorationssammanhang. Jag har använt mycket marsipan när jag har fått tårtbeställningar av olika slag.
Tur att det finns annat gott att äta för dig som inte klarar av att äta marsipan.
Önskar dig detsamma givetvis!
Kram
Malin, Öppen Ridå,
Tack! 😊
Ja, vi var nog väldigt fina både Jan och jag. Vi var ju grannar och lekte mycket med varandra annars så jag gissar att det var Jan som hade ett finger med i spelet vad gäller valet av brudnäbbspartner.
Tydligen har ditt bageri egentillverkad marsipan eller rätt källa till en mindre söt sådan.
Tack själv Malin, jag önskar dig detsamma! Nu har du bara några få dagar kvar innan ....💗
Kram
Anita,

tack!😊
Ja, det måste den ju ha varit..men för den skull så behöver man ju inte skala den...vilket jag gjorde. Men synden straffade sig själv ...
Nu har de fått en bra kontroll över elden tack vare all hjälp som kom utifrån. Den lär ha varit större i omfattning eldsvådan än på många år..Brandmännen och alla som är delaktiga är hjältar i mina ögon. Tack Anita!
Så härligt bröllopsminne och självklart var tårtan till Er, om Ni inte skulle få äta skulle ju tårtan stått undangömd 😅
Jag är ju allergisk mot marsipan (mandel) så jag undviker sånt som pesten‼️ men tårtor med marsipan är fint skådebröd 🤩
/åsa - det lär bli fler MEinlägg men idag hoppade jag på tåget utan marängtårta 😜
Käka upp skalet på en tårta...måste vara unikt, men så är du ju en unik människa också....precis som alla vi andra... ;)
Fina tårtor barnbarnet å du åstadkommit, men rostårtan i slutet tar priset idag, vilken underbar kreation!
Ha en skön lördag!
nalta norrland,
Tack, med blandade känslor uppriktigt sagt. Jag fick ju inte dansa😉😂
Oj, stackars dig, jag tycker verkligen synd om alla som har allergier. Själv har jag klarat mig undan allt sådant och förstås väldigt tacksam för det.
Fint, jag ser framemot att få läsa dina inlägg Åsa. Allt gott utan marsipan till dig!😍
Professordeutsch,
Ja, unika är vi nog men man kunde ju kanske vara lite mindre unik ibland eller hur? 😉
Tack!
Ha detsamma du med!
BP sa…
Du har alltid så roliga och "pricksäkra" storys till alla teman. Så jag skrattade åt din klockrena logik att prinsesstårtan var din och Jans.
Hur du däremot orkade äta hela marsipanskalet går över mitt förstånd - hahaha.
Jättefina tårtor du visar upp och så hoppas jag verkligen att du och Uffe blir rejält bortskämda med både mat och tårtor när killarna kommer på besök:-)
Jossu sa…
Ställer man upp på att få håret permanentat så är man värd en egen tårta.
Jag har också ätit upp marsipanen från en tårta. Det var inte ett helt överdrag utan dekorationer så någon magsjuka blev det inte.
Märtha sa…
Ha hahaa, jag kan precis se dig (femåringen) i lugn och ro plocka bort marzipanen... Lite som en blandning av Tjorven och Pippi Långstrump... Härlig historia! *** Jag missade lördagsutmaningen igen, orsakerna är alltför många för att börja rada upp dem här. Större tårthistorier har jag inte att bjuda på, men ändå. Egentligen är jag inte helt förtjust i tårta... Men jag undrar - vad åt din kompis Jan?
Karin sa…
Och du är tydligen fortfarande förtjust i marsipan, eller igen, kanske det är?

Rätt logiskt tänkt tycker jag. Ni hade jobbat, det fanns en annan stor tårta till de övriga, så till vilka kunde denna marsipantårta kunna tänkas vara till, och inte till dig och Jan. Väldigt målmedvetet att klara att äta hela marsipantäcket. Bravo!
BP,

tack! Vi tänkte väldigt logiskt Jan och jag. Där var ju tårtan mitt framför oss där vi blev placerade..självklart så var den vår. Det förstår jag inte själv BP, jag fick nästan hela marsipantäcket i mig innan jag blev hemforslad.
Tack, det tror jag att vi blir. De är riktigt duktiga båda två på att fixa till det.
Jossu,
kloka människa, det är ju en bra orsak..
Se där, du var lite klokare vad gäller att marsipanmängder också, haha...
Märtha,
😊, Tack!
Vet du, jag har faktiskt tänkt på samma sak, vad åt Jan? Om jag gissar rätt så gick han till flervåningstårtan och fick sig en bit av den istället. Han visste ju att jag hade "förstört" marsipantårtan...
Karin,

ja, jag klarar det hur bra som helst idags läget att äta marsipan. Inget som helst problem.
Javisst var vi logiska, så tycker jag än i denna dag. Jag hade lite speed på när jag åt för jag visste innerst inne att det inte var så man åt tårta..och jag hann nästan få slut på allt det gröna, men då var jag mera eller mindre grön i ansiktet själv redan...
Tack! 😊
Paula sa…
Onej, har ni bränder på ön??? Usch o fy, minns så väl då vi haft stora långdragna bränder här hemma i Sverige också, dock har vi klarat oss bra i år. Själklart ska brandmännen få all eloge och en massa tårta! Så söta ni är på fotot, du ser totalt oskyldig ut till at ha smaskat i dig all marsipan på prinsesstårtan! Jag har faktiskt aldrig gillat tårtor, inte ens som barn, så min mamma slutade rätt snart med att ens försöka bjuda på någon. Jag tror vi åt glass när jag fyllde år i stället. Vilka trevliga tårtminnen du delar med dig, kram från pörtet
Paula,
ja, här har det brunnit i snart två veckor, nu är det mesta under kontroll men landet efter branden ligger svart och så väntar annat i släptåget.
Ja, söta var vi och oskyldig var jag till marsipanätandet då fotot togs. Fotot togs innan vi for till kyrkan och vigseln, tårtan åt vi senare..efter vigseln på själva festen.
Jag har inte särskilda minnen från mina egna födelsedagar men visst blev det någon tårta..Tack Paula!
Kram från gränden
Susjos sa…
Vilken underbar tårt-historia, sitter här och ler! Permanenta håret på lilla dej, stackare, på den tiden med de starka permanentvätskorna, men så fin du blev! Minns när min mamma använde papiljotter i mitt hår, för jag ville ha lockar i mitt raka råttfärgade hår , troligen till nåt kalas eller klassfest, men ajajaj...jag var och är så himla håröm, så det var ingen hit!

All eloge till brandmännen, och visst är de värda tårtor!
Må så gott!
Kram
Susjos,
tack! Lite tokig har jag alltid varit...
Vätskorna var verkligen inte av denna värld på den tiden...jag fick en värmande huv över huvudet som var fruktansvärd...ujuju...tur att huvudet är kvar.
Brandmännen fortsätter kampen, men under mera kontrollerad eld just nu. All eloge till dem, tack och lov så är madeirenserna ett frikostigt folk, brandmännen blir servade på olika sätt.
Tack detsamma!
Kram

Populära inlägg i den här bloggen

Ett oförglömligt fyrverkeri får avsluta året

Öronbedövande