En skön syn på det hela

Det hör en liten avlång täppa till vår lägenhet, på den lilla gård som vi delar med två av de andra familjerna som bor i huset. 

I och för sig så är det lite märkligt att jag inte tog ett foto av hur täppan såg ut när vi köpte lägenheten i mars-21. Jag började genast att gräva upp täppan redan då och gav bort plantor till höger och till vänster av det som fanns, bl.a clivior, men i dagsläget har jag ingen clivia själv, jag tycker att de är vackra men jag ville bli av med dem. Ut med det gamla, in med det nya. Ungefär så..


Det som var mest anmärkningsvärt för min del var "jordens" beskaffenhet för den bestod till stor del av betong. Så jag låg i och hackade. Hade RIM-dunk-maskinerna varit på andra sidan gränden redan då hade de blivit gröna av avund.😉 

Man hade använt täppan till "slasktratt" när man tvättade hinkar efter att någon hantverkare, hade jobbat med betongarbeten. Detta hade hänt redan långt innan vi tog över. Praktiskt och bra, men man kan inte lägga betongblandat vatten var som helst. Jag förstår tanken men jag förstår inte att man förstör jord som man ska odla i. Innan vi for tillbaka till Åland det året så fick mestre Manuel som skötte om vår renovering medan vi var på Åland, veta att hans killar inte fick använda täppan till betong-depå. Troligen bar de allting över gränden till det som nu är RIMs. Så skulle jag ha gjort i alla fall😊


Maracujan växer så det knakar. Den dricker oerhört stora mängder vatten, näring ger jag den också förstås. Jag tror att jag har tagit mig maracuja/passion över huvudet nu, eller var det vatten över huvudet man brukar säga? 😉Nå, den trivs och jag trivs. Det blir så bra det kan bli tänker jag.
Nedanför till vänster ser man lite grann av den lilla täppan jag skriver om.



Med den enträgna envishet som jag är född med så har vi nu en jord i täppan som är allt annat än "betongig". Nu har vi maskar där hur många som helst och alla de plantor jag har lagt ner där växer så det knakar. 

Nu har vi jord som heter duga. Sen är det förstås ett annat litet dilemma, täppan är liten och här växer plantorna enormt snabbt och blir gärna stora, så även nu för tiden delar jag med mig av åt andra av plantor som helt enkelt inte har rum hos oss. 

Det som inte har rum i täppan får ta plats uppe på muren..

Nya unga familjen på andra sidan av huset har fått många suckulenter och gulligt nog så har de planterat dem i sin täppa utanför vårt sovrumsfönster så att vi kan se "våra" växter när vi tittar ut.  Sötnosar! 

Litet solskydd av en drygt 130 år gammal linnehandduk sitter bra


Hortensian som jag fick av Z. är inne på sin andra blomning just nu.

Jag har lärt mig att inget är beständigt här, här växlar det i samma takt som molnen drar fram över himlen. Liksom allt annat så ändrar täppan skepnad med jämna mellanrum.


Z. som bor i lägenheten ovanför oss är en riktig blomsternörd. Hon älskar blommor och delar med sig av sitt åt mig med jämna mellanrum och min täppa som nästan har blivit/är hennes täppa också, blandar hon sig i med glatt och nyfiket intresse. 

Vilket jag inte har något som helst emot, jag gillar det och har inte något större revirtänkande alls vad gäller den delen. 

Hon vet hur man odlar här och att tro att man som odlare i Norden kan komma hit och göra likadant, det kan man glömma. 

Här är det annorlunda, här får man lära sig att odla på nytt. Jag har lärt mig massor av Z:s kunnande och erfarenhet. 

< Ja, jag håller andan, det verkar som att vi har blivit med papaya..håll tummarna!



Vi, hon och jag, fastnar ofta därnere vid täppan och "pratar oss igenom" våra odlingar. Det är ett väldigt bra sätt för mig att lära mig mera portugisiska på samtidigt. Jag hade sedan en tid tillbaka märkt att det fanns ett par små plantor i min täppa, som såg ut som allt annat än ogräs. Jag ryckte inte bort dem utan lät dem komma upp och nu är de stora. Jag har haft mina aningar om vad det är men likväl har jag inte varit helt säker på det och hur i all världen de har kommit dit är en gåta?

 


Z. visste genast vad det var som tittade upp. Hon blev lyrisk och ropade högt Bocas de Jarro! Sen visade hon hur de såg ut, jämförde med den vita Antúrio/flamingoblomman men skålformade sina händer så jag skulle förstå hur blomman såg ut. Aha, ropade jag i min tur, det är en Kalla! (Calla på latin.) "Nej, nej, det är en Bocas de Jarro" och jag gav med mig helt vetandes om att det är det portugisiska ordet för Kalla. Vi pratade om samma växt men på olika språk. Sen sade jag att jag inte vet hur den har kommit hit. "Jag förstår det bara inte!"

Ceus!, ropade Z. och slängde glatt upp sin högra arm mot skyn.  Himlen är skyldig. Jag gillade tanken! 


En böna/fejão kom upp så där bara i en av krukorna...jag vet inte vilken sort det är ännu, om det är vermelho eller verde, röd eller grön. Den som lever får se, men själv är jag oskyldig till den i alla fall.

Sen gick vi vidare till bönan som också bara har kommit så där bara. Fejão! ropade Z. Ceus! ropade jag och slängde upp min högra arm i luften. Så vi skrattade! Så samma sak med tomaterna. Ceus! igen, sade jag och slängde upp armen. Jag har inte sått dem, varken Bocas de Jarro, Fejão eller Tomates. Det är himlens fel.😊Jag döper nog täppan till Ceus nu! 

Grande ou pequeno? Stor eller liten? Det är frågan det.
En portugis som i vanliga fall bor i New York såg att jag tjyvade tomatplantorna här om dagen och frågade över grinden av mig vad det var för en sort. Jag vet inte, svarade jag .
Han var säker på att det är körsbärstomater. Få se om han har rätt?
 Själv tror jag på större tomater. Få se om jag har rätt? 
För övrigt så presenterade han sig som Miguel född här på Madeira.
En mycket trevlig man som jag hade ett riktigt trevligt samtal med, både på portugisiska och engelska. Jag gick ut på gränden och presenterade mig jag också när han presenterade sig.
Caroline com kappa, Karolina med K, kallade han mig hela tiden😉 Karin är ett svårt namn för portugiser att uttala. Men lite rätt är det åt dem, tycker jag,  för portugisiskan är svår för mig också. 

                                                                     ****************

Så bra att ha något att skylla på när man inte vet vem som är den skyldige. Ceus! En skön syn på livet är det hur som helst. Jag tog den till mig på direkten, läraktig som jag är. 


Men allt är förstås inte Ceus/himlen skyldig till. Ibland har människan del i det också, för visst undrade jag när Z., med ögonen fulla av bus, fnittrande kom med en påse med tre plantor i som hon hade plockat åt mig i Porto Moniz. Nå, en mörk natt så ska jag också fnittra när jag planterar en eucalyptus i hennes täppa. Om hon undrar hur den har kommit dit så ska jag bara ropa Ceus! och peka uppåt med hela armen ...

Det är bra att ha någon att skylla på eller hur? 

Eucalyptus är ett stort, stort träd, som kan bli många meter högt, bara så ni vet. Det når själv upp till ceus utan hjälp. (Jag har en liten eucalyptusskog på gång...)

Det finns en kraftig maracuja/passion i lilla täppan också. Snart börjar strelitzian blomma..

           En trevlig fredag önskas er alla som tittar in här!


                                                    Caroline com kappa, Karin Eklund Funchal, Madeira

Kommentarer

LillaSyster sa…
Bra jobbat med att få fram en odlingsbädd igen. Ja, ibland dyker det upp nya växter från ingen......med vinden, med fåglarna el om de är från himlen? Det är bara att tacka och ta emot.....eller att gräva upp. Ha en bra fredag! Vi ses på tåget imorgon.
Vad roligt att få se mer av täppan! Du är ju med i Trädgårdsfredag idag :) Det är underbart hur naturen (el himlen) skapar nya plantor lite här och där. Jag brukar tacka fåglarna, men portugiserna har ju en annan tro än jag :) Kram och trevlig fredag!
Znogge sa…
Vilken fin liten täppa där det växer både väntat och oväntat ;-) Sedan tycker jag att det är minst lika fint med vilken gemenskap och vilka samtal täppan bidrar till :D

Kram och god fredag!
Karin sa…
Åh vilken odlarlycka! det är tydligt att odlingsgudarna är på din sida. Och visst känner man sig lite som gudarnas hjälpreda när man får till det. fööra året planterade ett av barnbarnen (då sex år) en körsbärskärna under högtidliga former. Det blev inget, vilket vi hade varnat honom för: "Det är inte alltid som kärnorna gror." Men i år stack det upp en liten, liten pinne ur gräsmattan. Vi tror att det är körsbärsplantan, men har inte kunnat artbestämma den än. Sjuåringen är överlycklig och jag tror den erfarenheten har skapat en framtida trädgårdsentusiast.
LillaSyster,
som ekologisk odlare i många år så ...inte ett blått korn finns i bädden längre. Att få vara med om den första daggmasken där var en lycka..jag jublade. Det är så enkelt att säga Ceus, allt finns ju under himlen som kan vara bidragande till det mesta..fåglarna flyger ju där. Jag tackar och tar emot..eller gräver upp och ger vidare.
Ha det bra du med och så ses vi på tåget imorgon. Tut tut!
Anna i Portugal,
Den föränderliga täppan! 😊Javisst ja, du har ju ditt fredagstema...kommer över på besök och ser vad du visar idag.
Portugiserna är väl som andra människor, har olika tro de också. Själv tror jag på elektrikern, varde ljus du vet! 😊 Men allt och alla i stort sett finns ju under himlen så Ceus går bra för mig.
Kram och tack detsamma Anna!
Znogge,

tack! Den föränderliga lite anarkistiska täppan, som gör som den vill med hjälp av Ceus, ungefär. Gemenskapen och samtalen över allt detta är som det finaste gödsel...med vänskap och kärlek växer allt som det heter.
Kram och god fredag till dig med!
Karin,
odlingsgudarna har säkert några fingrar med i det hela. Ljuvligt med din lilla trädgårdsentusiast. Självklart blir det ett fint körsbärsträd med tiden. Gödsla lite så sätter det fart. En del små frön tar tid på sig, bildar rotsystemet först så att plantan står stadigt. Jag tror på barnbarnet. Sår man under högtidliga former så blir det bra. Utan minsta tvivel. Vad som än må komma låt det komma.
Tacka Gud och prisa himlen är väl att nte så illa om det nu sker i samförstånd ☺️ helt ärligt så kommer mycket från himlen även om jag tror fåglar har något med det hela att göra 😜 denna sommar har jag funnit trädgårdsväxter och blommor på helt galna platser så det måste varit en bra försommar 😃 sen vem som utför undren har inte så stor betydelse 😅 Gillar Din täppa och är aningen avundsjuk på växtligheten 🤩 de är ovanligare krukväxter vi har i Sverige som växer utomhus i varmare delar av världen.
Jag hade kalla som brudbukett. Tydligen inte alltid så lätt att få tag i dem som snittblommor här omkring enligt floristen.
Vi ses väl i morgon på tåget 👋/åsa
Nalta i Norrland,
så tror jag också, att allt har ett sammanhang på något sätt. Fåglarna är spridare, det vet vi ju...exakt, det spelar ingen roll vem som sköter om undren, huvudsaken är att de sker eller hur?
Jag gillar tanken att kalla det till ceus, så enkelt.
Man behöver inte krångla till det desto mera.
Kalla var en vanlig blomma i brudbuketter ett tag. Men också i begravningsbuketter. Vacker är den, stilfull..få se när och om den tänker blomma här hos oss. Jadå, vi sätter oss väl i samma vagn? Ha det bra tills dess!
BP sa…
Allt frodas hos dig med eller utan Gud eller himlen (fick mig en riktigt rolig språklektion här: gud = deus; himlen = ceus. Och när jag läste Ceus tänkte jag på Zeus. Ja, han som var var gudarnas konung och himlens härskare i grekisk mytologi kanske kan också ha ett finger med i spelen - hahaha!
Älskar de fina portugisiska kakelplattorna. Så fina!
Jossu sa…
Precis som BP tänkte jag på Zeus. Det kanske vore ett bra namn på täppan?
Att ha någon att skylla på är fint. Jag har en kollega som brukar lägga all skuld på mig, med glimten i ögat förstås. Idag var det visst mitt fel att klockan på väggen hade stannat.
Susjos sa…
Vilket fint och mysigt inlägg om dina fina odlingar och grannfrun Z !
Ha en fin helg!
Kram
BP, vi låter Zeus vara med..haha. Han har säkert ett finger med i spelet han också. Bra att ha många att skylla på tycker jag.
Tack, vi tycker väldigt mycket om kakelplattorna på terrassen.
Jossu,
Så kul att flera vill vara med och döpa min täppa. Zeus låter ju väldigt bra med tanke på att det Z som fick mig på de tankarna. Härmed döper jag täppan till Zeus Ceus...kärt barn får många namn.
Du får göra som jag, skylla på Zeus Ceus eller vad som helst men jag tror nog att det är du som har fått klockan att stanna jag också😉
Susjos,

tack! Hon är för härlig fru Z.
Ha detsamma du med!
Kram

Populära inlägg i den här bloggen

Ett oförglömligt fyrverkeri får avsluta året

Öronbedövande