Dags med en liten veckostädning igen...


Jag "tömmer"/luftar" arkivet både i datorn och i mobilen idag. Igen. Vete gudarna om jag ska kalla det liten veckostädning med tanke på mängden säckar som låg på en pall över en del av levada da Norte när vi gick förbi?  Pallen måste vara stark som bara den. Undrar vad det är i säckarna? De såg inte lätta ut... 

Ett par vattenfoton måste till: 
En vacker vattentrappa som jag fångade på bild längs en levada vi har vandrat. Jag minns inte vilken.
Vid ett reningsverk någonstans...innan vattnet samlas i en reservoar.



    Min favoritlevada i närheten av Estreito Câmara de Lobos. Märk väl att det är odlad mark
    i den branta sluttningen till vänster.  Där står jordbrukarna på kanterna (utan att falla ner..)
    Det ser mera än vådligt ut men jag har vant mig vid det här laget. De måste vara fatalister alla ...
    Jag med på sätt och vis, faller de så faller de, jag kan ändå inte ändra på det hela. 
    Samma sak är det ju för min del också när jag vandrar levada. Faller jag så faller jag. 
    Men naturligtvis så är jag försiktig.
    Det är Uffes bild som jag hittade i mitt arkiv. 😮 Sånt kan hända. Tydligen.


På grund av topografin är terrassodlingar nödvändiga på Madeira. Så himla vackert det är eller hur? 

*********************


En veckofärsk bild av middagen som vi åt senaste tisdag. Jag tror inte att jag tidigare har varit så här flitig med att visa matbilder på bloggen men nu blir det så idag igen..Vi äter mycket fisk nu av förekommen anledning. (men det minskar i frysen, nu har vi enbart tre stora fiskar kvar i den, vilket betyder sex middagar till av den stora fiskgåvan på tio fiskar som vi fick) Vi hade två mindre fiskar, Facaio, Trachynotus ovatus, som jag fileade och gjorde någon typ av "strömmingsflundra" av. Jadå, allt är möjligt.😉 

Här finns det inte strömming så då får man skapa en sådan själv, ungefär.  Mellan fileérna lade jag purjolök, vanlig lök, vitlök och örter, bl.a dill och persilja, salt och peppar. Jag har ingen ordning i den bemärkelsen att jag vet exakt vad jag använder. Jag tar vara på som alltid, påtar in lite av allt som behöver tas vara på och som kan passa. Sen in i ugnen. Fisken som är en mager fisk och ganska torr i sig, blev god. Uffe såg ut som en välmående katt, så jag får vara nöjd med det betyget. Det vita såsiga är en skvätt kokosmjölk. Som alltid slänger jag i en gnutta chili också. Bara för att jag kan..


Salladen bestod till stor del av (vermelho fajão) bönor, men lite majs och tomat fick också vara med i leken. De små groddarna är soyabönor. Jag groddar själv. En lätt dressing till det på citron, vitlök, olja, peppar. Så ungefär. Som alltid så blir det nästan alltid någonting över till följande dags middag. Hälften av salladen och hälften av potatisen fick sällskap av färsk salsicha/chorizo igår..Gott blev det också. 


Det tar sig på andra sidan gränden. Snyggt blir det . Jisses så de, RIM-killarna, ligger i just nu i denna värme. Solhatten av för dem alla! Jag är imponerad och det är bara förnamnet. Vi får snygga grannhus, jag är helt säker på det. De håller på att förändra vår utsikt över gränden. Till det bättre...

Mera om det nästa gång jag "städar". 

Vackert i rännstenen..

Igår tog vi oss fram och tillbaka till São Gonçalo
en promenad på ca 1 mil tur och retur. Vi gick längs den gamla kungsvägen och tog av vid kyrkan innan vi gick vidare hemåt igen. Vad vi gjorde dit? Vi åt glass och köpte bananer...


Ha en bra torsdag alla, vi är på äventyr längre västerut på ön idag! 


                                                Karin Eklund, Funchal, Madeira.

Kommentarer

Det är precision på den pallens placering! Kan det vara sandsäckar, att använda för att stoppa vattnets framfart i levadan, när någon ska vattna? Kul att se bygget och den där rännstenen skulle jag kunna tänka mig att krypa i :) Kram
Anonym sa…

Pallen måste verkligen vara stark och rätt placerad som Anna skriver. Magisk vattentrappa. Jag rensar hela tiden i mitt bildarkiv som börjar bli för stort. Man sparar lite för mycket bilder. Jag fick svindel bara av att se bilden med stupet ;)

Allt du tillagat på bilderna ser så otroligt gott ut. Jag gillar verkligen fisk. Det måste verkligen vara jobbigt att arbeta på byggen i denna värmen. Det går åt mycket vatten. Bra gjort att promenera så långt. Du/ni har bra kondition och är ofta ute på äventyr.

Ha nu en riktigt skön torsdag
Kram från Malin
Anna i Portugal

ja, det kan man lugnt säga. Precision är ordet. Jag vågade inte vara alltför närgången men troligen är det någonting Tror inte att man använder sand för att stoppa framfarten, de har särskilda vattenlås och slangar, andra metoder. Jag fick en intuitiv känsla av att säckarna var en tillfällig lagringsplats för någon som bodde längs levadan. Det fanns många hus just där, många boenden och kanske en renovering eller liknande var på gång, kanske det är jord i säckarna till någons odlingar. Frågor som inte har svar ännu.
Nu bygger de i rapido-fart på andra sidan gränden...ja, den rännstenen fick mig att tänka hoppa i vattenpölar så där som man gjorde när man var barn, (jag gör det fortfarande ibland )
Kram
Wiper,

Ett balansstycke är det onekligen. Men de är duktiga på sånt här. Tack och lov så får jag ingen svindel av höga höjder.
Det är ett enda äventyr att bara bo här. Här är en mil inte särskilt långt alls...märkligt nog så känns milen kort.
Ha en fin dag Malin!
Kram
Znogge sa…
Ja, det var onekligen en rejäl last på den pallen men de verkar tåla en hel del. Vilken fin vattentrappa! Personligen skulle jag inte gå vid sådana stup så jag kan bara imponeras av dessa fina terrassodlingar. Nödvändiga är de så klart på er ö och jag förmodar att övning ger erfarenhet.
Trevligt att det nya bygget blir till det bättre. Dessvärre är allt nytt inte vackert.
Fisk är så gott och kan verkligen varieras i det oändliga.
Önskar en fin torsdag nu !
Kram
Ingen dum idé att städa fotoarkiv.......visst är det fantastiskt hur människan kan odla på de mest omöjliga platser, man har ju även sett bilder/filmer från Norge å Alperna med kor som som går på snedden!
Se där, nu såg fisken mycket bättre å godare ut....tack för lite matbilder ;)
Man får nästan svindel när man ser vilka vandringar man kan ge sig ut på, vet inte om jag skulle ge mig på det......
Säckarna ser ut att ha placerats på ett vanskligt ställe, undrar hur länge de låg kvar?
Ha en fin dag!
LillaSyster sa…
Härliga bilder och terrassodlingen är snygg! Fisk så gott=)
Znogge,
ja, en rejält lastad pall var det onekligen.
Jag håller med om att allt det nya är inte vackrare...tyvärr så blir det mera fyrkantiga lådor-stuk på det nya som växer upp. Det ser märkligt ut bland allt det gamla mera finstilta .
Tack detsamma!
Kram
Christian, det går ju ett skämt om att kossorna i Norge har kortare framben än bakben..av förekommen anledning😉
Bra att jag fick igång dina smaksinnen, lite mera den här gången😉
Det ser värre ut än vad det är, stundvis är det lite mera stup men inte hela tiden och på de flesta ställen som är "jobbiga" så finns det räcken, beroende på levada. Om den är mer turistisk eller så..
Jag gissar att säckarna var ditplacerade tillfälligt och inte låg kvar så lång tid. Är det trångt om saligheten så måste man bli praktiskt.
Ha detsamma du med!
LillaSyster,

tack, ja terrassodling skulle man ha. Fisk är gott, absolut!
Anonym sa…
Fastnade för ”i Norge har korna kortare framben 😅” det var det roligaste jag läst idag 😄 På tal om Norge så är det en del liknelser ed tvära stup… vägen mellan riksgränsen och Bodö är hisnande vacker.
Fisk är gott. Idag blir det lax.
Att stöda arkivet kan vara nödvändigt och att man sparar så många bilder kan vara förvånande.
/åsa
Oj, pallen måste verkligen vara stark som tål den tyngden. Fisken du lagade till låter verkligen god.
Guldkryckan sa…
Uppskattar ju bilder av mat här, lite inspiration är ju inte fel, såg ju gott ut det där.
Att man orkar arbeta fysiskt i värmen övergår mitt förstånd, bara att lyfta på hatten som sagt.
Fint att det blir en förändring till det bättre, grattis.

Ha nu en fin afton. :)
Åsa,
så roligt att din dag blev förgylld med lite rolighet om kossorna i Norge. Norge är nog ett av de vackraste länder jag känner till. Sagolikt vackert är det där.
Lax är gott, fisk är gott!
Ja, det blir ju en del bilder och snabbt går det att fylla på lagret. Jag vill ha mera luft i mitt lager. Pinar mina bloggvänner med foton i parti och minut.
Tack Åsa! 😊
Hannas krypin,
ja, stark måste den vara...fast vad vet jag, den kanske brast när vi hade gått förbi. Av vinddraget, haha..Skojar nu förstås. Den låg där den låg lasten på pallen.
Ja, fisken blev riktigt god.
Guldkryckan,

tack, så roligt att läsa, det kommer säkert mera med tiden. Jag tycker ju om att laga mat.
De är värda allt beröm killarna som står för president och fosterland eller för RIM, det är varmt nu och mycket fuktigt. Hatten av gäller och en djup bugning/nigning.
Tack, ja det blir fint på andra sidan gränden.
Tack detsamma!
BP sa…
Uppskattar dina veckostädningar. Idag gillar jag speciellt levadabilderna. Minns när jag promenerade/vandrade på den lilla remsan utan minsta problem. Det skulle jag inte våga göra idag längre kan jag säga. Inte för att jag är höjdrädd, men balansen är det lite si och så med;-)
Och dessa groddar - de väljer jag alltid bort. Kan inte förmå mig att äta nåt som ser ut som spermier;-)
BP,
levadastigarna är fina, kan vara riskfyllda men för det mesta är de hur säkra som helst men jag förstår dig, har du problem med balansen så ska man hålla sig på "mattan". Klokt så!:
Haha. Jag kan förmå mig att äta groddar hur mycket som helst i min tur. Goda är de små "spermierna" också😉 Eller stora egentligen med tanke på liknelsen.

Populära inlägg i den här bloggen

Ett oförglömligt fyrverkeri får avsluta året

Öronbedövande