Att våga säga nej

"Detta med högt till tak är en bristvara i våra dagar. Fel åsikt och du riskerar att hamna ute i kylan eller förlora vänner. "

De här orden skrev Stefan i kommentarsfältet när jag senaste måndag skrev om Flamträdet och kom in på åsiktsfrihet etc...

Någonstans har jag läst att NEJ mera eller mindre är ett heligt ord. Till det yttre är ordet litet och inte särskilt dramatiskt alls, men ordet som så innehåller en oerhörd laddning. När en människa säger nej/ säger emot/ har en annan åsikt,  är risken stor att hon blir "övergiven"; eller som Stefan skriver, hon hamnar ute i kylan eller förlorar vänner. Plötsligt så uppfattas hon inte som trevlig eller charmerande av andra i sin omgivning. Hon blir obekväm. Hon stiger kanske på ömma tår, har "fel" åsikt, bryter det s.k. normala mönstret.  Hon följer inte med strömmen, bräker inte med i den stora skocken.

Fotot av RIM-bygget har inget som helst med texten att göra. Jag bara måste visa att nu händer det saker..
_________________________

Varför blir det så? Det är en intressant fråga som jag inte har svar på men jag har funderingar förstås. Jag kan ta mig själv som exempel. 

Jag är en nej-sägare i flera sammanhang; jag är inte rädd att säga ifrån när jag känner att jag inte kan följa strömmen.  Att vara "en säga emot-människa" i sociala sammanhang, har sina sidor. Det är hårda puckar man kan få möta om man vågar stå på sig och ha en egen s.a.s. obekväm åsikt enligt andra. I mitt tycke handlar det om integritet och om egenvärde. Det handlar om åsiktsfrihet i allra första hand men också om vad man vill vara med om och med på. 

Nu blir det svårt att sitta med ryggen emot och läsa portugisiska. Jag kommer att byta sida på bordet så jag kan kasta ett öga på vad som händer på väggen närmast oss när jag tittar ut genom fönstret. 

_____________________

Vi är olika, vi tänker olika men för den skull har vi alla ett lika värde som människor.  Man talar om religionsfrihet, om åsiktsfrihet..Hur ligger landet till egentligen ? Handen på hjärtat...

Ibland räcker det med att man inte går med i olika slags grupper. Är du inte med så blir du många gånger ifrågasatt om du bor i ett mindre samhälle. Sällan ansikte mot ansikte utan bakom ryggen. Sånt brukar nå fram så småningom till personen ifråga.  För min del är det mera ett sociabelt spel. Jag har prövat på det, flera gånger i olika sammanhang men när ögonen inte är med när man blir kallad älskling, blir kramad, då känns det inte äkta. Jag vill inte vara med i sådana sammanhang, vilket jag inte är heller. Jag passar helt enkelt inte in. Det är inte jag. För många är det hur bra som helst och då ska de vara med när de mår bra av det, absolut. Många hittar vänner på det sättet och det är helt perfekt. Men jag vill inte. Jag vill ha det på ett annat sätt...

En människa som är trygg i sig själv är inte rädd för de konflikter som hennes åsikt, hennes nej leder till. För min egen del har  jag känt att jag har vuxit i mitt inre och mera på djupet genom att våga säga nej/att våga ha en egen åsikt.  Jag har inte förlorat de vänner som jag verkligen räknar till vänner, tvärtom så har jag kanske fått flera sanna vänner genom att bli mera sann själv. De vet var de har mig, vilket också är mycket viktigt. För min del är det inte viktigt med kvantitet, utan kvalitet. En annan sak jag helst inte vill vara med om är när det skvallras (elakt) om andra som inte är med i ett sällskap. Då blir jag så där jobbig igen...jag säger ifrån eller så lämnar jag sällskapet och går hem 



   

När jag för många år sedan läste marknadsföring, där reklam ingick så lärde jag mig att man skulle sticka ut lite...Så fånig jag kände mig när jag från att ha tänkt att oj, så fiffigt att skriva wire så där lite upp och ner för att sen inse att det var RIM som var upp och ner. Ibland faller polletten ner lite väl långsamt. Uffe fick sig ett gapskratt. Jag med! 😁
_____________________


Självklart blir jag obekväm...jag förstår det hur bra som helst själv men jag mår dåligt av att vara någon annan än den jag är bara för att passa in, för att vara lagom. Vänner är de som finns när man behöver dem som bäst även om man kanske inte förtjänar det just då. Men de finns där. Det är vänskap, det är kärleksfullhet.  

Jag tror att den som vågar säga nej/vågar säga emot, inte behöver bli bekräftad av andra. 

Vad tror och tycker du? 

Nu lät jag pennan ryka i takt med tankarna som ville ut. Mycket mera vill ut men det får räcka så här. Jag är medveten om att det här är som att prata religion, politik eller sexualitet för många, det är känsligt. Var och en på sitt sätt. För mig är det naturligt att prata om allt alltsedan barndomen, jag är uppvuxen i ett frispråkigt hem. Därmed inte sagt att jag säger vad som helst, hur som helst. Även jag kan vara finkänslig, om ni tror det eller inte😉

En helt annan sak, grisfisken vi åt igår, gillades. Den blev riktigt god..Grisfisken, Peixe Porco kallas också Burro som betyder åsna..Nu smakade fisken fisk och varken gris eller åsna. ( jag vet förstås inte vad åsna smakar men...) Vi är glada att vi har två försöksfiskar till i frysen..och att det går att köpa den över disk i affärerna längre fram. 

En annan sak till. Google tog kontakt igår och berättade att det fanns mejl till mig via min epost på min Blogger-profil, men att det inte gick att nå mig. Det visade sig att epostadressen var tre år gammal och inte existerar längre.  Mitt i allt så händer märkliga ting, var poppade den gamla upp ifrån? Men nu är allt som det ska vara igen. Uppdaterat och i ordning. Så eposta på bara...😊

    Grattis Sverige, i skrivande stund igår kväll vann Sarah Sjöström OS guld i 100 meter fristil! 

    Grattis, grattis! 

                                                      

                                             Karin Eklund, Funchal, Madeira

Kommentarer

Stefan sa…
Att ha en åsikt är ett sundhetstecken. Finns det något tråkigare än personer som ständigt säger "vet inte", "bryr mig inte".
Alla har en åsikt, den har man rätt till. Ibland accepteras den, ibland inte.

Att vända någon ryggen eller baktala vänner p.g.a. deras åsikt är något jag tar starkt avstånd från. Man behöver inte alltid hålla med, men man ska alltid respektera.

Debattera för eller emot, ja eller nej. Det är så man låter livet gå vidare, trots meningsskiljaktigheter. Svårare än så är det inte.

Underbart att se Sarah Sjöströms guld igår. Mer lär komma...
Stefan,

så tycker jag också. Det är ett sundhetstecken. Utan tvivel.
Exakt, vi är helt på samma linje där. Man behöver inte hålla med men man ska alltid respektera. Vem har sagt att man själv är den som har den enda rätta åsikten? Sanningar är relativa, rörliga. Ibland får man ändra åsikt också..
Det är inte svårare än så, precis!
Ja, det var jättefint att se henne gå i mål som etta. Glädjen hos henne och glädjen att få vara med om det även på avstånd var stor. Det kommer säkert mera! 😊
Znogge sa…
Själv har jag inga som helst problem med att säga nej för jag är så pass trygg i mig själv. Om någon skulle vända mig ryggen för att jag säger nej då får det vara så. Jag tänker att ärliga vänner som står för sina åsikter borde vara mer uppskattade än jasägare som bara följer med strömmen. Folk vet också var de har mig och att jag framför mina åsikter samt står för dem. För min del har det varit en stor tillgång under mina år som lärare för jag är helt enkelt rak och tydlig. Dock är det viktigt att kunna vara inlyssnande också. Konflikträdd är jag inte men jag tycker man ska skilja på sak och person. Gör man det kan konflikter faktiskt leda till utveckling.

Kram
Znogge,

det handlar om det i första hand, att vara trygg i sig själv. Du beskriver det bra. Exakt, ärliga vänner som står för sina åsikter borde vara mera uppskattade, jag kan bara hålla med.
Det är mycket viktigt att skilja på sak och person. Kan man det så blir diskussionerna ofta bara bra. Ja, konflikter kan leda till utveckling. Att våga konflikt är första steget till något gott många gånger.
Tack för din fina kommentar!

Kram!
femfemman sa…
Mycket intressant inlägg. Fick läsa två gånger.
Usch, vad jag är dubbelbottnad i detta. Är både obekväm och tycker olika, går min egen väg, samtidigt som jag har svårt att säga nej.
Det mest rätta om mej är nog " den egna vägen". Vilket kan bli väldigt irriterande för kollegor. Blev nog bättre med åren, dock.
Har ett stort behov av bekräftelse och vill ju att det jag gör ska bli bra.
Kan nog prata om det mesta... och förstår inte riktigt det där med integritet. Även om jag antagligen har ganska hög sådan.
Avskyr falskhet och lögner. Förstår inte sådant! Har däremot inte problem med skvaller, om det är sanning i det som sägs.Men falskt skitsnack... fy, tusan.
Sen tror jag inte på den som säger att den inte är lite förtjust i skvaller. Så det där med genompräktighet, det är också riktigt gräsligt!
Däremot är det viktigt att skilja på sak och person. Att ha olika åsikter, det är inget negativt.
Ett rakt svar...tror jag! Från drn som inte är helt trygg i sig själv efter 70 år och som helst av allt vill ha FN klapp på axeln. Kram
Femfemman,

tack!
jag antar att vi är rätt så dubbelbottnade var och en av oss. Allt är ju relativt...
Mycket beror på i vilken sinnesstämning man är många gånger.
Bra så med din egna väg, jag tycker du är den egna vägen, säger som du känner..Vi blir kanske lite klokare med åren, det tror jag också.
Jag har också en slags prestationsångest, vill att saker ska bli bra ...och är väldigt självkritisk..onödigt.
Integritet är viktigt för min del men likväl så tycker jag att man kan prata om det mesta utan att behöva gå in på sig själv alla gånger. Mera generellt prat, vi är ju alla lite grann av samma skrot och korn och kan känna igen oss i det mesta i varandra, av varandra.
Skitsnack, som är ondsint, gillar jag inte. Bra prat om andra Ja. Det lyfter en istället för att sänka en.
Du är som alltid så rak du kan vara upplever jag och jag gillar det även om vi vissa stunder inte tänker lika alls. Men det är ju precis så som det ska vara.
Klapp på axeln-kram!
Hanneles bokparadis,

det är inte mina ord om ordet nej, men jag kan hålla med om att det är heligt på sitt sätt.
Anonym sa…
Jag började kommentera men kände NEJ‼️
Jag är ambivalent 😅 jag vill ju helst ställa upp, jag säger JA fast kroppen skriker NEJ.
Men jag står för vad jag tycker och jag viker inte ner mig för att bli omtyckt.
Jag är hellre tyst än ställer till med en scen.
Tills måttet är rågat 😜
Så jag kan hålla med att ordet NEJ är känsligt, för har man ingen anledning förutom att man inte vill, tycker lika samma blir man obekväm och utstött.
Många människor ska strykas medhårs annars går man en skopa ovett.
Denna kommentar är ett bevis på min okoncentration som hindrar mig från att följa en röd tråd och i stället snurrar jag runt som en jojo.
Men ärligt talat så är NEJ ett laddat ord.
Allt från vad föräldrar säger till sina barn till hur det kan ske missförstånd och fel i umgänget med det motsatta könet eller med samma kön - samtycke.
/åsa som svamlar…
Åsa,

ja, nej är ett laddat ord i vissa/flera sammanhang, utan vidare och det är ingen lätt match alls det här.
Viktigast är väl att inte vika ner sig för att andra tycker vad man ska tycka eller hur?
Ibland är det bäst att inte säga något alls, tystnad säger många gånger mera än ord. Jag håller med dig.
Jag tycker inte alls att du är okoncentrerad, jag tycker att du är rakt upp och ner som du känner i det här sammanhanget. Den röda tråden är hur synlig som helst för mig.😍
Tack Åsa!
BP sa…
Toppen med Sarah och i skrivande stund är det Truls som försöker vinna sin semi.
Alla har vi åsikter och de borde vi kunna framföra utan att någon känner sig förolämpad eller trampat på fötter. Att säga ifrån är inte samma sak som att säga nej. Konstigt nog verkar det finnas betydligt fler "finkänsliga" personer i Blogglandia än irl. Så är det åtminstone för mig.
Personligen tycker jag att det finns inget värre än "medföljare" utan åsikt. Ungefär samma sak som att skaka hand med en Wettex;-)
BP,

haha, jag måste läsa din kommentar högt för Uffe som sitter här bredvid mig och skrattar. Han håller med dig om att det finns många Wettexar.
Ja, det är toppen med Sarah. Här har vi jublat för att en portugisiska tog brons i judo. Nu håller jag tummarna för Truls!
Intressanta tankar och jag tycker jag är bra på att säga nej. Men inte till alla, det finns känsliga relationer som kräver ett tåtippande. Då är det svårt att säga nej. Allt är ju inte svart eller vitt. Jag gillar när vänner har andra åsikter, det blir ofta väldigt intressanta & respektfulla dialoger. Kram
Anna i Portugal,

tack! ja, det är intressant det här med relationer ..och hur rakt på man kan vara. Nej, behöver ju inte betyda nej, men att man står för sin egen åsikt, har en annan åsikt..Inget är svart och vitt.

Kram
Jag har ju inte riktigt släppt detta utan funderade en sväng till i natt när jag låg vaken. När det häller att uttrycka sig i skrift ska man vara väldigt försiktig med ironi. Ibland är det svårt att förstå om avsändaren är elak, försöker vara rolig på min bekostnad eller vad… och NEJ ‼️ det betyder inte att jag är känslig, lättkränkt etcetera.
Jag orkar ibland inte riktigt förstå… hjärntrött och inte helt påslagen är det både lätt att jag råkar vara oförskämd eller att jag missförstår.
Men OM jag säger/skriver till avsändaren att Du gjorde mig ledsen… då är det rätta svaret inte: Förstår Du inte skoj. Är Du lättkränkt och så vidare.
Att vara rolig på någon annans bekostnad är inte okey.
Att ha olika åsikter, tro och tycka olika är däremot en rättighet. Att behandla andra människor (och allt levande) med respekt är en skyldighet.
Så… 😅 nu är jag klar ☺️ /åsa
Nalta i Norrland,

så fint att mitt inlägg har rört om lite i tankevärlden. Sånt gillar jag och blir glad för. Man ska absolut vara försiktig i skrift, det är lättare än lätt att saker blir missförstådda om man inte uttrycker sig tydligt. Vi uppfattar på olika sätt. Jag vet med mig själv att det är jag uppfattar till komik inte alls behöver uppfattas så av andra. Det händer att jag blir förvånad över det..men vi är olika och vi uppfattar olika.
Att göra sig lustig på någon annans bekostnad är inte okey, det är lite mobbningsstuk över det. Det gäller att vara lyhörd och att förstå varandra och det är inte helt lätt. Ibland menas inget illa heller även om man kan ta det så. Jag kan vara klantig ibland, det vet jag..och har lärt mig att tänka efter när jag skriver. Ja, när jag pratar också.. Ändå händer det. Sen har vi olika humor och en del förstår och andra förstår inte. Balansgången är inte enkel alls. Men en sak har jag lärt mig och det är att säga förlåt och sen att förklara mig om så behövs.

Ha det gott Åsa, tack för ditt engagemang, jag gillar det.
💗

Populära inlägg i den här bloggen

Ett oförglömligt fyrverkeri får avsluta året

Öronbedövande