Hoppa på tåget/ 27/ Kyrkorgel

Lokförare Åke utmanar mig lite extra idag, för vad kan jag egentligen om kyrkorglar? Inte mycket..

Tankarna har flugit än hit, än dit under veckan som har gått. Det har snurrat på rejält där inne i mitt hjärnkontor. Vad sjuttsingen ska jag skriva om ordet kyrkorgel? 

Enklast kanske det skulle ha varit för min del att gå kyrka ut och kyrka in här i stan för att ta foton av alla kyrkorglar, för här finns det gott om kyrkor med orglar i, men jag har haft annat för mig. Inte har jag haft tid med kyrkor den här veckan och i bildarkivet ekade det, ekade det, ekade det bara, när jag frågade om det fanns någonting om kyrkorgel på någon av hyllorna...Frågan studsade ihåligt tillbaka. 

Men så kom jag ihåg Klara kyrka i Stockholm på den tiden, i slutet av nittiotalet, då jag studerade till antroposofisk småbarnspedagog på Ståthöga i Norrköping. (Rudolf Steiner) 

Jag reste av och an ungefär en gång per månad till Norrköping. Först måste jag ta mig till Stockholm. Morgonbåten från Mariehamn förde mig till Kapellskär, bussen där förde mig vidare till Cityterminalen  i Stockholm där jag alltid fick ett par timmar för mig själv i den svenska huvudstaden innan tåget från Centralstationen tog mig till Norrköping. Ståthöga syns här till vänster i bild...


Det hände flera gånger under mina tre-fyra år i Norrköping att jag gick in i Klara kyrka för att lyssna på lunchkonserten. Där satt jag och njöt fullt ut av all fin musik som erbjöds var och en som ville njuta av klassisk musik, helt gratis. Det jag också nyttjade gratis, som Klara kyrkas församling helt ovetandes blev sponsor till, var att jag samtidigt laddade min mobil. En liten räv smög sig in i kyrkan samtidigt med mig...Jag erkänner.😳 ( jag studerade i tre år men for senare till Ståthöga på uppdrag för att hålla några föreläsningar för nya elever, därav det tvekande antalet år) 

Första gången jag besökte kyrkan, var av pur och ren nyfikenhet och när jag steg in genom den öppna porten slog orgeln an Mendelssohns bröllopsmarsch. 

Jag mötte inget brudpar på väg ut och jag hade ingen brudgum med mig, jag var ensamstående på den tiden. 

"Det var tiden mellan mina äktenskap" som jag brukar kalla just den perioden av mitt liv. 

Jag trodde att man övade inför en kommande vigsel .



Men så var det inte och det var då lärde jag mig att man spelade lunchmusik där varje fredag, kanske också andra dagar, för allmänheten. För min del blev det alltid en fredag. När jag satt där och njöt av musiken, så såg jag något som senare skulle bli min lilla räddning...

Följande gång jag kom till Stockholm hade batteriet i min mobil laddat ur och jag behövde ha den laddad. Jag väntade på samtal. Vad göra? Då kom jag ihåg det jag hade sett första gången i Klara kyrka. Elkontakten på en förlängningssladd som låg  i trappan upp till koret. Så tripp trapp trull, praktiska Karin gick till Klara kyrka igen. Samtidigt som mobilen blev laddad blev jag själv fulladdad med Bach, Händel, Mozart och allt det fina i musikväg som en kyrkorgel kan bjuda på med en superbra kantor vid instrumentet. Det blev en vana, en tradition...under nästan fyra år blev det drygt 30 gånger. Ja, snudd på ett beroende till och med. 

Den förväntade kollekten gav jag aldrig till kyrkan däremot, utan åt någon av de hemlösa som stod utanför på trottoaren bredvid Nils Ferlin-statyn. Av denne någon köpte jag en tidning, som hette Situation Stockholm och som blev min lektyr på vägen till Norrköping. Jag fick riktigt bra kontakt med några av de hemlösa som fick ordning på sina liv tack vare hjälpen de fick då de sålde tidningen. Tidningen var intressant och jag brukade lämna den kvar på tåget eller på bussen hemåt igen när jag hade läst den,  så att flera kunde läsa om livet på gatan och kampen om att ta sig upp ur rännstenen. Vi kan alla hamna där..

       
       Jag brukade sitta längst fram för att bevaka min mobil, som låg på ett av trappstegen upp till koret..
       Jag bad om förlåtelse redan innan jag kopplade in mig på elnätet. Jag var ju i kyrkan så ...😉
       Lite ordning och reda ska det ju vara, även för en el-tjuv.
       På fotot av senare datum finns ingen elkontakt där. 
       Kanske det blev ebb i församlingskassan på grund av min mobilladdning? 🙄 
       Kanske det inte enbart var jag som fick första hjälpen på det sättet? 

Orgeln i Klara kyrka 

Sen var det dags för mig och min laddade mobil att sväva iväg, ja, jag var euforisk av allt det vackra som Klara Kyrka hade givit mig vad gäller orgelmusik, till Centralstationen och tåget som förde mig vidare till Norrköping. 

Alla foton, förutom räven som jag är skyldig till, har jag stulit (jag ids inte säga låna, för jag tänker inte lämna dem tillbaka) från Internet, lite här och lite där och lite var som helst.

Följande ord som tåget tar oss till ser ut så här: 

Juli  13.        Vattenkonst
         20.        Grotta
         27.        Moln 

Aug. 03.        Veteranbil
         10.        Ett annorlunda konstverk
         17.        Kapell
         24.        Tårta
         31.        Natthimmel, fenomen

I Åkes inlägg hittar ni de andra som brukar vara med och hoppa ombord på tåget. Titta gärna in där och läs vad de andra har för berättelse om ordet av idag.


                                                    Karin Eklund, Funchal, Madeira

Kommentarer

Åke sa…
WOW vilken mäktig kyrkorgeln från Klara kyrka. Lunchmusik där varje fredag!!! Vad mäktigt! Där skulle en trivas :) Mycket trevligt att du fick med lite noter också :) Mycket vacker och trevlig text och bilder du bjuder upp med, tack! Bugar för länken med.
Lena i Wales sa…
Klara kyrka har jag passerat många gånger och Nils Ferlin brukar jag ofta gå och hälsa på, men inne i kyrkan tror jag inte jag varit.
Härligt med lunchmusik. Jag går ofta in i kyrkor för att kontemplera, så lugnt och skönt och även lyssna på musik då och då.
Tack för trevlig och personligt inlägg.
Ha det bra!
Anki sa…
Verkligen ett härligt och personligt inlägg! Det blev långa resor för dig att ta dig från Åland till Norrköping!
Klara kyrkas orgel ser både stor och mäktig ut ... skulle gärna lyssna på lunchmusik där någon gång.
Önskar dig en fin helg Karin!
Åke,

ja, den är mäktig! Musiken hörs ända ut till Klarabergsvägen när de har dörrarna öppna.
Det kan tänkas att de har lunchmusik där även andra dagar, det känner jag inte till men jag var alltid där på fredagar.
Mendelsonhs noter måste till...
Tack Åke, ha en fin dag!
Lena i Wales,

gå in någon gång när du har vägarna förbi. Kyrkogården och omgivningen där är fin den också att bara sätta sig ner i på någon av bänkarna. Så gör jag också, sätter mig ner och hittar mig själv, får ro.

Tack själv Lena!
Ha det bra du med!
Anki,

tack!😊
Mina resor tog mera eller mindre hela dagen. Jag var ofta framme i Norrköping på Ståthöga ca kl. 17 och då började jag resan klockan 07. i Mariehamn. Men resorna kändes inte långa, märkligt nog.
Gå in där Anki, när du har vägarna förbi! Det är en fin kyrka.

Önskar dig detsamma Anki!
wiper sa…
Det var verkligen en mäktig kyrkorgel. Jag har själv varit några gånger i kyrkor då det varit konserter. Bra och intressant förmedlat

Ha en skön helg
Kram från Malin
Christian Lehmann Gisler sa…
Ja se där....eltjuv, der kommer fram en å annan hemlighet ibland... ;)
Tror nog att du blev förlåten, finns ju mkt värre synder.....sen är ju Klara församling känd för sin öppenhet å sina välgörenhetsinsatser!
Att gratis få höra god musik är ju en förmån som heter duga, lyssna också på orgelmusik ibland när anden faller på....
Tänk att du fick till ett rejält inlägg trots dina farhågor i början på veckan, även jag hade vissa frågetecken inför dagens tema, men det blev nåt till sist hos mig med...
Ha nu en fin lördag!
Znogge sa…
Du fick verkligen till det här för vilken bra och personlig tolkning det blev. Så kyrkan fick inte bara bistå med musik utan även med lite el ;-) Nåja, värre syndare har nog skådats!
Klara kyrka brukar nog vara öppen ganska så mycket. När jag skulle ta flyget hem så smet jag in om eftersom det regnade ute och jag hade lite tid att fördriva. Det visade sig vara mycket folk i kyrkan och baguetter delades ut till hemlösa. Även jag erbjöds en men valde att tacka nej. Fanns andra som behövde den bättre. Däremot så satte jag mig ner och lyssnade på musiken en stund innan det var dags att hasta vidare till flygbussen.

Kram och god lördag!
LillaSyster sa…
Så smart att både ladda tfn och "ladda öronen" med fin musik. Ha en bra eftermiddag =)
wiper,

ja, mäktig är den.
Kyrkorna är bra konsertsalar om akustiken sitter där den ska sitta...
Tack!

Ha en fin helg du med Malin!

Kram från Karin
christian,

ja, sanningarna ramlar ut som grodor ur munnen😉
Helt säkert finns det värre synd och sen kan man ju förstås undra att vad är synd? Nej, jag ska inte grotta ner mig i det nu..jag är förlåten, helt säker och den gamla mobilen finns inte längre, så det vittnet är tystat.

Det är verkligen fint att det bjuds på fin musik på det sättet.
Börjar pennan skriva så...

Ha detsamma du med!
Znogge,

tack!😊
Klara kyrka ligger så bra till också...lätt att gå in där och bara vara, lyssna på det goda som bjuds.
Jag hade gjort som du, tackat nej till baguetten..det finns andra som behöver den bättre, absolut.

Kram och tack detsamma!
LillaSyster,

ibland går det bra att kombinera både det ena intaget med det andra. Tack detsamma!
BP sa…
Att pendla mellan Åland och Norrköping - eloge. Det hade jag aldrig orkat ens i en vecka;-)
Och skoj att du kom ihåg bilden på kyrkorgeln i Klara Kyrka. Har aldrig varit inne i kyrkan. Så tack för smakbiten:-)
BP,

tack, det var egentligen inte särskilt jobbigt alls. Som öbo är man van att resor tar tid..och för min del blev det en skön resa utan några speciella måsten.
Tack själv BP!
Märtha sa…
Äh, den här utmaningen hade jag ju planerat delta i, men dit for det... Å andra sidan skrev jag mycket om orgel - orgeln i musikhuset i Helsingfors - för inte så länge sedan. Mina erfarenheter av kyrkorgel är som åhörare alltför många, av organister ganska många, och av att spela kyrkorgel själv i högmässan på första advent en engångsföreteelse, men att kompa Hosianna var roligt - och att överraska kantorn med att spela de sista takterna i kompet var ännu roligare, och när jag klämde till med en pedal i slutet var häftigast! Då var jag 16 år... Regnskurar här idag, äntligen!
Märtha,

ja, du hade passat bra i den här utmaningen, som jag ser det med tanke på dina orgel-erfarenheter. Jag har sjungit i kör som skolelev, som luciatärna, som vuxen och då och då hamnat i närheten av en kyrkorgel...annars så ser man dem ju som något stora, lite på sidan om instrument. Senaste kyrkorgeln var i Se-katedralen där akustiken är åt ...
Jag kan se när du klämmer till en pedal i slutet, då du ger all fotkraft och ditt temperament att då det häftigt, haha..
Skönt med regn när regn behövs. Grattis till det våta!
Anonym sa…
Det här inläggget blev jag glad av. Inte bara av bilderna... utan kanske mer av din berättelse. Anna-Lena/ mammselen
Mammselen, Anna-Lena

tack snälla du! 😊
Paula sa…
Vilket trevligt minne du förmedlar och väver ihop med temat kyrkorgel!Och med en räv bakom örat minsann! Du är inte född i farstun som kom på att man kunde ladda mobilen! Och jag är imponerad över din ambition att sitta och åka mellan Åland och Norrköping å studiernas vägnar! Inte alla som utsätter sig för det omaket minsann.
Återkommer ikväll när jag bläddrat blad och kommit fram till skyltarna, alltid sent ute, nu speiellt då Diamond League pågår,,,tsss
Paula,

tack!
Jag är född i Godby Sjukhus..på BB-avdelningen..😉, en natt när det var så varmt att de hade fönstret öppet ( 4 maj). Tänk vilket minne jag har Paula, haha...jag minns tydligt att man har berättat det för mig.
Det var inget omak för min del alls. Jag gillade resan av och an och tillvaron däremellan i Norrköping.
Vi kanske ses ikväll, jag väntar middagsgäster...
Ha det bra och ansträng inte din arm! 💗

Populära inlägg i den här bloggen

Ett oförglömligt fyrverkeri får avsluta året

Öronbedövande