Duvor

        


Jag plockade med bilder en tidig morgon då jag inte kunde sova. 
Det är ingen vits att ligga och snurra i sängen så jag steg upp och "städade" i bildarkivet i stället. 
Det brukar inte ta särskilt lång stund alls innan John Blund knockar mig. 
Sen sover jag oftast som Törnrosa allra minst, snudd på...

Jag hittade flera duvor i bildarkivet 

Här i Funchal, lyfts "katten" på bordet rätt så ofta i massmedia men ingenting händer. Stadsduvor i stora mängder är ett faktum.


          Duvor i El Palo, en förstad till Malaga där vi bodde en månad år 2018. 


    De kan det där med att sätta sig på piedestal, duvorna


Älskade och hatade, de är sällan något mitt emellan. För min del är de mitt emellan, de har sitt berättigande precis som jag själv har, men när de blir för många i stadsmiljö är det inte bra. Det vet vi alla. Man ser rätt många av dem som har skador som klumpfot och liknande, troligen inavel? Ibland ser man att de benämns som luftens råttor... 

När jag/vi går ut på stan i något ärende så ser vi rätt så ofta män, nästan alltid män, som matar duvor. De har stora plastkassar med sig fyllda av bröd.  
Behjärtansvärt javisst, men det finns stora risker för överföring av sjukdomar via fåglarnas avföring. 

Sätter man sig ner för att äta en glass, vilket händer någon gång, så får man genast sällskap av duvor.
Förr delade jag med mig, bröt sönder struten i små bitar på marken framför mig, nu gör jag det inte längre. Jag vill inte bidra till salmonella, histoplasmos och cryptokockos, samt andra allergier som de kan förorsaka.  


          I Catarinaparken här i Funchal...fåglarna är lätta att fotografera. 

När fåglarnas avföring torkar kan de innehålla stora mängder av cryptokockus-sporer, som lätt bärs iväg av vinden och som människor och djur sedan andas in. 

         




Duvor längs strandpromenaden i Lido på vägen mot Câmara de Lobos



Vid alla utecaféer finns det duvor och de är rätt så fräcka, de sätter sig gärna på bord och stolar där det sitter folk. Naturligtvis, de vet ju att det finns mat där det finns folk. Fåglarna gör som fåglar gör, åtminstone de som är urbana. De vet inte om något annat. För dem har det blivit en överlevnadskonst.


   Ponta do Sao Lourenco är också välbesökt av duvor, men där besvärar de inte människorna...


   En vanlig kvälls-syn här i Funchal. Duvorna samlas för att sätta sig någonstans tillsammans för att
   sova...
   En vacker syn i mina ögon...


    Den sista bilden har jag inte tagit själv, utan jag har "lånat" den från Funchal Noticias...
    Här matar en man stadsduvor. Pombos som de heter här. 
   

   En skön fredag önskas !

    
                                                  Karin Eklund, Funchal, Madeira

Kommentarer

Znogge sa…
Duvor i all ära men i Sverige räknas de som skadedjur numera och det ligger en del i det. Dels smutsar de ner, dels sprider de en del sjukdomar så att folk matar dem förstår jag inte. De är ju ett vanligt inslag i stadsbilden numera och i Malmö hör Kanadagässen även dit. Inte uppskattade dem heller...
Trevlig fredag!
Stefan sa…
Vi har ett par duvor som håller till i träden utanför vår bostad. Vet i tusan vad de gör, men de börjar kuttra tidigt på morgnarna.
Fast hellre duvor än de högljudda måsar som också de tenderar att vara morgonpigga.
Anki sa…
För många så är de en sanitär olägenhet ... i alla fall i städerna. Här finns inte så många såna duvor, kanske en handfull som syns på torget vid serveringarna. Här i parken utanför mitt hus finns två häckande par med ringduvor, men de är bara trevliga.
Ha en fin fredag!
christian sa…
Uschaaaahaaan som man säger i Östergötland....har fågelfobi å duvor är bland det äckligaste som finns.....därför läser jag inte vidare, men en kommentar kan jag ju alltid lämna.....
Lisbet sa…
Många saker går i vågor, men vi vet ännu var vi finns :) roligt att höra av dig igen! Här har vi högsommar, regn och sol och allt som hör till! Och fotboll IRL!

Ojdå, vilken duvrikedom! Det är längesedan jag sett ngn duva. Lite söta är de nog. Jag är också mittemellan, leva och låta leva, men...

En trevlig fredag dit också!
kram
Guldkryckan sa…
Det kan ju lätt bli lite för mycket av det goda för att ganska snart övergå till katastrof, vi har således samma problem här.
Men fina är de ju trots allt.

Ha nu en fin kväll. :)
BP sa…
För mig är duvor en sanitär olägenhet, speciellt stora samlingar av dom. De är bara äckliga och det skulle aldrig falla mig in att mata dom. Här är de inga större problem, inte jämfört med Funchal (av dina bilder att döma) och på Costa Blanca, där de har sina "mötesplatser" och dit vallfärdar folk (spanjorer) för att mata dom och fotas med dom sittandes på deras axlar. Nej jag skojar inte. Det bara vänder upp och ner på min mage.

Men jag måste medge att bild #2,"3 och #4 är absolut världsklass:-)
Znogge,

det är ju så att för mycket och för lite skämmer allt som det heter. Duvor i stadsmiljö, när de blir för många blir en sanitär olägenhet..

Trevlig fredag önskar jag dig också!

Kram
Anki,

exakt så är det. För mycket är inte bra alls i tätområden.
Ringduvor hade vi också på den tiden det begav sig, de hörde till och var av en helt annan kaliber. De var trevliga, så jag förstår dig bra!

Ha en fin fredagskväll!
christian,

och så lyckas jag, eller kanske rent av misslyckas, att visa duvor som du inte alls tycker om. Så det kan bli men bra när man inte behöver läsa till slut. Tack för kommentaren ändå, bra jobbat! 😊
Lisbet,

du som jag, lite mittemellan. Bra så att det kan vara så..
det ger livet jämvikt.

tack detsamma och kram på det!
Stefan,

Vi hade ett par ringduvor i vår trädgård på den tiden vi hade en sådan. De var fina att ha...nu sover de sin evighetssömn under en gul ros i trädgården efter att ha varit våra gäster i flera år.

Men stadsduvor i stora mängder är inte alls så trevligt och jag håller med dig, vitfåglar är ändå värre.
Guldkryckan,

jag gissar att varje storstad har liknande problem med de urbana duvorna. För mycket skämmer allt...men precis som du så tycker jag att de är fina på något sätt trots det.

Ha en fin helg!
BP,

så är det även för min del numera. De är en sanitär olägenhet..och det är människans fel som inte håller efter när det behöver hållas efter. Fåglarna kan ju inte hjälpa det själva..de bara lever som de brukar leva. Vi har problem med dem här just nu, mera än tidigare..tyvärr.
Förhoppningsvis så ändrar det snart, mycket är på gång enligt tidningarna.
Ja, jag vet att det var så där på Costa Blanca de gånger vi var där. Skulle vara roligt att veta varför duvan är som en slags helig ko.

Tack BP, jag minns tydligt var stället var där duvorna sitter i El Palo utanför Malaga. De blev ett konstverk på något sätt.

byblixtra sa…
Det blir inte enkelt när djur och människa ska samsas om samma områden och det är ju tillgången på mat som lockar fåglarna och även andra djur till städerna.
Man ska nog inte mata fåglarna och helst inte med bröd, kanske skulle man ha matningsstationer utanför städerna för att locka dit fåglarna så de inte är lika mycket i städerna? Jag tycker att duvorna är fina och fåglarna behövs de också för ekosystemet. Här i stan har duvorna minskat i antal under flera år.
byblixtra,

nej, det är inte alls enkelt. Jag vet inte hur de tänker lösa det här problemet över huvudtaget. Här är ju stan nästan som på landet, i och med topografin. Här finns trädgårdar och plantager...och där tror jag att det fungerar mycket bättre vad gäller duvorna. Men nere i centrum, vid strandpromenaden där alla caféer ligger och alla turister håller hus, där är det stora problem. Nersmutsandet är nog det värsta enligt mitt förmenande. Men det är saker på gång har jag förstått.
Det är ju inte duvornas fel att de har blivit för många på samma ställen. På något sätt så behöver man nog göra något åt det och visst har man gjort det också, men en duva kan få många duvor..Balans är viktigt i alla ekosystem.
Paula sa…
Jag fick nästan panik när jag för typ hundra år sedan var i Venedig med min dotter. På torgen såldes fågelmat och duvorna var inte lite fräcka, nästan anföll från ovan trots att vi inte hade någon mat! Vi har mycket mer besvär med måsjävlar här i Falun, duvor finns endast enstaka och de är skygga. Jag ska mås-blogga efter helgen, även om de är skräniga och skitar ner så hör de till naturen de också...
Helgkram från pörtet,
Paula,

ja, jag förstår din nästan panik.
Måsarna är ett otyg på många ställen. Här har vi inte samma besvär med dem som med duvorna men hemma på Åland var det vitfåglarna som blev ett gissel.

Javisst hör de naturen till, precis som rådjuren gör, som vargarna gör, som mårdhundarna gör...men lite balans behövs det för att det inte ska uppstå sjukdomar och smittorisker. Så är det med allt som det blir för mycket av tyvärr. Sådan är också naturen. De får sjukdomar, de sprider dem och så minskar det förstås på naturlig väg men men...det är ingen lätt sak det här.
Kram från gränden!
wiper sa…
Nu njuter jag för jag gillar duvor och har fotat många själv. Härliga bilder och så häftigt där dom står på rad. Jag är inte så förtjust i deras läten för det stör på kvällen då man skall sova. Jag har själv aldrig matat en duva och tycker det är fel för man ser ju vad som händer. Som du säger så sprids sjukdomar så jag tror inte vi skall locka dom till oss på det viset

Jag såg ju själv då vi hade hus vid en å och vi matade änder och svanar. Det blev katastrof till slut och vägen mellan vårt hus var barrikerad med svanar och änder så bilarna kom inte fram ;). Där lärde man sig nåt

Vi har rätt många duvor här också men det verkar vara ännu mer där du bor

Härligt inlägg som vanligt

Ha en fin dag
Kram från Malin
Wiper,

Ja, jag vet Malin, dina fågelfoton överlag är jättefina och jag vet att du har fotat duvor också.
Här inne i stan ska de helst inte finnas i så stor omfattning som de finns. Risken är stor för så mycket spridning av sjukdomar och dessutom så är det inte kul att ha dem på caféborden när man sitter ute och fikar.

Tack!
Ha detsamma- kram!

Populära inlägg i den här bloggen

Ett oförglömligt fyrverkeri får avsluta året

Öronbedövande