Abóbora/pumpa


Abóbora amarelo. Gul pumpa. Nu har jag "slaktat" pumporna, endast några småttingar återstår...Det blir en hel del att ta vara på bara av en enda pumpa på några kilo. 
             

Fröna och fröhusets kött, samt pumpaköttet i olika kärl. Skalen tog jag också tillvara. Jag visar mera av den saken längre ner i inlägget. Här kastas inget som sagt om jag bara kan låta bli att göra det. Ibland är det förstås tvunget. Jag är väldigt mån om att livsmedel ska vara fräscha.


    Chuchu/pepinela, vitlök, chilipeppar från frysen, paprika...

    Gul lök, röd lök...

    

Det var chutney på gång. Lite tomat, fick också komma med i blandningen. Jag tycker att det är perfekt att ta vara på/lägga till lite extra av sådant som börjar  närma sig "sista datum". Helst ska inget leva förgäves. 

                            
                           Stora kastrullen togs fram och fylldes på med allt detta vackra färgrika, nyttiga. 

                           

Sen fick det puttra på tillsammans med lite röd balsamvinäger, muscovadosocker ( bara hälften av vad recepten säger duger bra här hos oss), några stjärnanis och ett par kanelstänger ...När allt var mjukt och fint, så lade jag blandningen på burk. 

Nu står de där i kylskåpet...några burkar fick en av grannfamiljerna, de som tycker om stark chilipeppar.

Uffe som inte är särskilt förtjust i pumpabitar tycker att jag ska göra salsa nästa gång vi blir berikade av pumpa och pepinela. Givetvis, alla ska vara nöjda. Jag mosar pumpan nästa gång så syns den inte..😉


Jag lät pumpafröna ligga i blöt ett tag innan jag rengjorde dem och lade dem till tork...De blir goda att använda i bröd eller som saltade och rostade i ugn. Lite bus, kände jag av..Tänk om jag skulle så alla frön på RIM-området? Så grönt och fint det skulle bli där! Smyga mig dit och påta ner frön än här än där..En morgon när de kommer hit så är allt som rena rama Törnrosaslottet...övervuxet. Sagotanten vaknade till liv en sekund igen😉


En del av fröhusköttet från pumpan stekte jag lätt tillsammans med rödlök samt tillsatte lite vinäger, salt peppar och smör, bara lite...det blev riktigt gott tillsammans med ugnstekta kycklinglår och en tomatsallad och en gnutta ris. 


   Det behövs så lite för att göra dagen till en fest...

   

Skal och övrigt rens från grönsakerna då? För det mesta tar jag vara på allt detta också...ibland lägger jag dem rakt av i en hink med vatten som får stå och dra ute på terrassen under lock några dagar innan jag silar allt och tar vara på vattnet som växterna får i sin tur. Hade jag bott kvar på Åland så hade komposten fått ta hand om allt men vi har ingen kompost här...

Det händer att jag kokar en rejäl buljong på grönsaksrenset, som jag sen fryser ner i lagom portioner, då helt naturell och utan salt. Utan salt är viktigt för om det blir för mycket buljong så kan jag återanvända den som gödsel åt växterna...

Jodå, växterna slickar sig förnöjt med tungan över rötterna. Manna från himlen tackar ingen nej till. 



              En finfin buljong blir det som kan användas i soppor, grytor och som såsgrund. 

              Det här får bli veckans matiga inlägg. 🥗


              Ha det gott, i dubbel bemärkelse, både vad gäller att äta och annars med!

                                                Karin Eklund, Funchal, Madeira


Kommentarer

Så härligt med så fina gåvor! Jag gör som du, försöker använda allt. Pumpafröna tog jag inte till vara på faktiskt, då när jag hade 27 pumpor för 1,5 år sedan. Men nästa gång jag odlar pumpa ska jag göra det, tack för peppet! Och vi har ju en bokashi, det kan ni ju ha med, det är kompost i hink. Superbra! Får gödsel i flytande form och sedan fermenterat avfall som bara är att gräva ner i krukor, rabatter eller var det nu behövs förbättras. Kram
LillaSyster sa…
Du är verkligen en stjärna på att ta tillvara på precis allt! Jag hade ju slängt skalen rakt av i komposten =)
Det där med att mosa/mixa ner saker då att de inte syns men ändå finns där i grytan det gör jag också- det gubben inte vet har han inte ont utav=) Halva socker mängden räcker i de flesta recept. I min blåbärspaj fick det räcka med en matsked till bären och så 1,5 matskedar i smulpajsdegen. Du ha en härlig torsdag!
Guldkryckan sa…
Men visst är det viktigt att använda allt man kan, men ibland blir det väl lite svinn också, fint att hålla det till ett minimum men det ska ju trots allt bli bra i slutändan också, bra jobbat.
Lite buljong är ju alltid bra att ha till hands. :)

Ha nu en jättefin dag.
Pumpa har jag inte ätit mycket av i mitt liv. Jag är som du och vill ha grönsakerna fräscha och känner direkt om det hänt nåt med dom. Så bra att du kan ta vara på allt. Vilka härliga matlagningsbilder. Jag gillar bäst röd lök och även silverlök. Det ser så gott och färgstarkt ut på dina bilder. Såna där glaslock har vi på många av våra kastruller också. Tack för ett matigt inlägg

Ha en skön torsdag
Kram från Malin
Ja, frön från 27 pumpor, det blir rätt många frön det😊. Bokashi, har jag funderat på jag också och det är inte slut funderat alls..funderar mest på var jag ska ha hinken. Städar snart ur förrådet så kanske, kanske...Tack för peppet säger jag i min tur!
Kram
LillaSyster,
Tack! Jag räknar komposten till att ta vara på men nu när jag ingen sådan har så gör jag så här istället. Men mitt i allt så blir det en bokashi...
Halva sockermängden räcker gott och väl i de flesta sammanhang. Vi är ju söta ändå eller hur? 😉
Ha detsamma du med!
Guldkryckan,

lite svinn får man alltid räkna med, absolut.
När man ändå håller på och står där man står vid spisen är det så enkelt att koka en buljong. Allt går i en handvändning ungefär.
Ha detsamma du med!
Wiper,
Det var likadant för min del, faktum är att det är här på Madeira som jag lärde mig att pumpasoppa är gott och på den vägen är det. Jag antar att det handlar om att veta vad man ska göra med sina grönsaker. Pumpa hos mig i mitt föräldrahem var inlagd syltad pumpa och den kunde jag vara förutan. Halloweenpumpan tog jag alltid vara på när den hade gjort sitt ute på trappan. Vi firar aldrig Halloween men när barnbarnen kom så skulle det alltid gröpas ur en pumpa..sen började jag odla sådana när vi hade café, hade trädgården full av vackra pumpor. Man hittar sina vägar in i det matliga..
Tack Malin, ha detsamma!
Kram
Znogge sa…
Det var ett bra och systematiskt tillvaratagande av allt i pumpan. Måste erkänns att jag inte är så förtjust i pumpa så jag föredrar den passerad jag med. Pumpasoppa fungerar alltså men inte pumpapaj.
Jag tycker absolut att du borde så några frön där för många byggarbetsplatser behöver piggas upp ;-)
Kram och god torsdag!
Anonym sa…
Pumpa har jag faktiskt vara tillagat och ätit en gång i mitt liv… än så länge 😅 i mitt föräldrahem har det nog aldrig kommit in en pumpa 😜
Att ta vara på det mesta och inte slända i onödan är en bra egenskap, här hos oss är vovvarna vana att äta matrester då jag slänger i princip inget…
Jag vet att många inte ger hundar annat än köpt foder och det är väl okey om man tycker det är bäst.
Ha en fin fortsättning på denna torsdag 👋/ åsa
Passerad är nog favoriten här hos oss också...om jag inte fyller den med något mojsigt gott med osttäcke på och i ugnen, Men då gäller bebispumpor.
Ja, jag får nog göra något...få se till att det blir grönt och skönt på andra sidan🤣

God torsdagskram!
Åsa,
så var det för min del också innan jag fick smak på Madeira och allt vad den här ön bjuder på...sen lärde jag mig att gilla pumpa och att göra en hel del olika maträtter, bröd och liknande med den som huvudingrediens. Det var ingen som odlade pumpa när jag var ung och inte ens när jag blev äldre...men min grannfru Hilma gjorde det och lade inte pumpa med nejlika och massor av socker. Sött så jag storknade...
Men nu är jag pumpafrälst, halleluja, Uffe väldigt lite frälst dock😉
På den tiden då jag hade hundar ( två labradorer) så fick de äta matrester, precis så som katterna fick göra också. Visst, jag hade konserver i reserv för ibland räckte inte matresterna till. En av mina hundar, Herbert, älskade ärtsoppa...
Ha detsamma du med!
BP sa…
Du är helt fantastisk! Jag menar vilket hästjobb! Det måste ju ha tagit timmar (i värmen) att åstadkomma det du visar på bilderna. Och så finskurna "tillbehör".
Har ätit pumpa två gånger. En gång som pumpkin pie i USA, och sedan gjorde vi en egen pumpasoppa för många år sedan. Jag älskade den, min man gjorde det inte;-)
BP,
nja, inte är det så stort jobb alls egentligen. Lite pillgöra, lite tålamod och plötsligt så är det gjort på absolut mindre än en timme..tog aldrig tid. Avkopplande är det att sitta på terrassen och göra liknande arbete.
Pumpkin pie har jag ätit och pumpasoppa gillar jag också. Uffe har fått lite nog...vill helst inte ha det alltför ofta.
Susjos sa…
Fantastiskt att ta tillvara allt från pumpan, och allt annat som kan tas tillvara i matväg! Jag har också väldigt svårt att slänga mat!
Härliga matbilder du bjuder på!
Kram
Susjos,

en överraskning för min egen del var att fröhusköttet är så smakligt och gott. Lite grann spagettipumpastuk över det hela.
Tack !
Kram!
Anki sa…
Jag beundrar dig ... du är så flitig och så duktig på att ta tillvara på allt! Allt ser dessutom supergott ut ... och nu blev jag hungrig! :)
Ha en fin fredag!
Anki,

tack!
Ränderna går tydligen aldrig ur..så här har jag alltid gjort och jag tycks fortsätta.
Ha en fin fredag du med!

Populära inlägg i den här bloggen

Ett oförglömligt fyrverkeri får avsluta året

Öronbedövande