Vardagsliv


 

Lill-Ronaldo har fått en ny fotboll! Portugal står det på den och just nu i skrivande stund så blir det snart match mellan Portugal och Georgien. Tv-n står på här i min bakgrund, jag kastar ett getöga ditåt nu och då. Överallt där vi har rört oss idag har folk haft Portugals färger målade på kinderna. Här är det stort, lita på det! Nere i hamnen där folk kan se matchen på stor "duk" hördes ett fyrverkeri just innan matchen började.



Tittar jag ut genom köksfönstret så ser jag att grannens maracuja/passion har mängder av blommor och många frukter. Så långt har inte maracujan på vår terrass hunnit ännu, men så är den allra minst ett år yngre än vad grannens är. Tids nog så. Den växer bra hur som helst och vill dricka massor varje dag. Jodå, den ska få flera bambupinnar att klättra längs


När vi gick förbi en "fruttaria" idag så köpte jag två apelsinstora maracujor/passionsfrukter som heter Laranja (apelsin) ...nu ska de få mogna innan vi hugger in på dem.


På andra sidan mittemot oss så river de gamla murar så det står härliga till. En bamsestor plåtlåda fylld av stenar, en lyftkran och så tjong i medaljongen! Muren rasade som ingenting. Det dammade, det dammade, det DAMMADE! 


Det slipas och det blir fint, jättefint, fastän det inte syns på bilden förstås. Vid tillfälle ska jag ta foton  som visar vilket fint hantverk killarna utför.

Här är det ingen som helst mening med att tvätta fönster just nu. Tur att nätterna finns så att tvätten 
kan torka utomhus. Uffe påstod för den delen att han hade haft det jättevarmt i natt. Jag såg nog förvånad ut för jag hade inte känt av något sånt. Det hade han sett, fick jag veta, för jag lär ha varit inkapslad i täcket ungefär som i en kokong. Varmt och skönt ska människan ha


Idag lyckades det! I väntan på att komma in till frissan så gjorde vi en sväng via Pingo utifall att de skulle ha lax till ett bra och förmånligt pris. På prislappen stod det att laxen kostade 22,99 €/ kg, då filead och i fina portionsbitar. Jag frågade efter hel-lax..och mitt i allt så fick jag det som jag ville.

Kvinnan bakom disken tog ner laxpriset till 10,99 € /kg åt mig när jag bad om att få köpa två stycken. Hon räknade en stund och så blev priset riktigt förmånligt. Jag blev förvarnad om att laxarna var stora vilket var helt ok för min del. 
Vi ska ha gäster på middag på lördag, vi blir minst sju personer. Jodå, en lax skulle räcka gott och väl till det men vi har andra vänner som älskar gravlax och de ska givetvis få det när de längtar efter gravad lax. 


När priset blev bra så slog vi till. Vi kom hem med drygt nio kilo lax. 😊 Det ska bli rökt lax, 
gravad lax ( i kärlen till höger i bild) laxkotletter och minst två riktigt stora fisksoppor för vänskapsmiddagar. 
Frysen har tagit hand om en del redan..
Det är nog som min pappa brukade säga åt mig: du lagar så mycket mat som om du skulle få ett helt kompani ryssar på besök. Jag tyckte att jag hörde honom säga det idag när jag fixade fisken.😇 
Så sant så , men ryssar kommer det inte på besök nu. Det blir portugiser först och främst den här gången.


Idag åt vi nästan vegetariskt...nästan, för en liten skinkstump åkte ned i pannan tillsammans med bönor, lök, majs och abobora (pumpa), samt en gnutta ris och lite till..


Jag kan inte låta bli...De allra godaste (eko-) jordgubbar som jag har ätit på år och dag hittade hit tillsammans med körsbär från Madeira. Paradiskänslan är nära.

Ja, Dora ja, hon klippte till mig idag. Idag pratade hon bara portugisiska med mig, som hon har varnat mig om med glimten i ögat redan tidigare. Faktum är att hon tycker att jag har blivit bättre på att prata portugisiska...men lite nu och då fick hon små skrattanfall så jag måste förstås fråga "varför?, vad håller du på med?"
 -" Du låter så kul med ditt ljud! ? " Jag förstår precis vad du säger men din accent är så rolig" . 
Ja, jag vet det, jag kan bjuda på det;  jag får höra det med jämna mellanrum. men inte tusan låter tyskarna på kursen riktigt som om de var infödda portugiser de heller precis. Faktum är att ryskan och ukrainaren låter bäst, de ligger närmast portugisiskan även om ryskan pratar rätt mycket brasilianska. Språk är kul, intressant...

Nå, idag kunde jag inte säga det helt ut men nästa gång ska hon få veta att jag tänker infiltrera Madeira med min åländska accent. Folket här har ju redan fördärvat europeiska portugisiskan med sina dialekter så det gör väl ingenting om det blir en ny variant via mig? Eller vad tycker ni? 😉



                                                            Karin Eklund, Funchal, Madeira

Kommentarer

Susjos sa…
Här i stugan ser vi också på fotbollsmatchen mellan Georgien -Portugal, eller ja, min man ser på den, jag kastar precis som du ett getöga på TV:n då och då. Nu leder dock Georgien med 1-0...
Jösses vad lax ni fick med hem, och så duktiga ni är med att tillaga den på olika sätt, mums!

Underbart att du har en accent när du talar portugisiska, det fina är ju att du blir bättre och bättre på språket, och de förstår vad du säger!
Övning ger färdighet sägs det!
Ha det gott!
Kram
femfemman sa…
Helt ok! Och tänk vad man kan göra mycket med lax. Passionsblomman önskar jag mig. Hit. Kram
Susjos,

ja, nu vet vi att Georgien vann med 2-0 men att Portugal går till kvartsfinal.
Ja, det blev mycket lax, men vi har rätt många vänner på gång så...och alla gillar lax.
Jag slipper förmodligen inte ifrån min åländska accent, det är bara att ta. Ja, det är så himla roligt att jag kan säga lite mera än tidigare och att jag förstår. Ett tag kändes det hopplöst men något har lossnat, inte bara skruvarna😉.Det handlar om övning , övning och åter igen övning.
Ha det gott du med!
Kram!

femfemman,

lax är en fin fisk att tillreda...god också.
Du kan säkert ha en passionsblomma...åtminstone inne. Jag hade både bananpassion och vanliga passionen på Åland. Tog frön härifrån och sådde...de blev stora, gav t.om frukt, men kruxet var att ta in dem varje vinter. Och krukorna behövde bara bli större. Jag gav bort dem till slut..vet inte om de överlevde på nya stället.
Kram!
Znogge sa…
Alla språk har liksom olika melodier och uttal så även om man lär sig ett språk flytande så hörs det oftast att det inte är ens modersmål. Det gör absolut ingenting tycker jag. Vår son bodde ju i Brasilien ett tag och han berättade att det är väldigt stor skillnad på hur man talar i olika delar av landet. Det är väl bara fint tycker jag att dialekter bevaras och så är det i alla länder. Då kan väl en åländsk accent passa bra.

Det var rejält med lax där och till ett bra pris. Fisk är ju bara så gott!

Kram
Znogge,

naturligtvis så kommer jag aldrig att låta som en portugis, det finns ingen som helst möjlighet. Jag bär ju min accent med mig var än jag är och befinner mig, i vilket språk som helst. Jag minns när jag läste en snabbkurs i italienska inför ett bröllop i Rom och läste högt för barnen.."mamma du låter som en engelska som pratar dålig italienska".😀
Det är fint och som jag lite "lekfullt" skrev, så talar alla madeirenses många olika dialekter, ibland fullt omöjliga att förstå, precis som vi gör på det lilla Åland också. Det skiljer stort och det är bara charmigt tycker jag. En god vän från Porto gifte sig med en kvinna härifrån och han och hans svärmor förstod inte alls varandra rent språkligt trots att de båda pratar portugisiska. Det tog tid ...Språk är roligt!

Fisk är favoritmat här i vårt hus, bland alla andra favoriter. Vi är allätare båda två.

Kram
Christian Lehmann Gisler sa…
Jag ser fram emot bilderna på det gedigna hantverket du skriver om, kul så länge sånt finns kvar i vår mer å mer datoriserade värld!
Vad duktig du var på matlagning å bilderna gör ju att man blir riktigt sugen....
Christian,

det kommer foton, jag ska ta en rejäl runda i helgen som kommer. Jag är mycket imponerad över deras hantverk, mycket. De KAN med stora bokstäver.
Ett av mina intressen är matlagning och jag har också haft det som levebröd ett tag. Jag lagat väldigt mycket mat.
Tack igen!
Gunnel sa…
Jag tycker absolut att du ska införa Pettasvarianten. Den kommer med all säkerhet att bli populär. Du är en riktig matmamma ser jag och era vänner kan skatta sig lyckliga. Ha det gott i värmen.
Gunnel,

jag ska nog göra det, Pettas-portugisiska är snart den nya portugisiskan! 😉 Om inte annat så får den folk att se glada ut och skratta. Ingen har gråtit ännu i alla fall.
Ja, jag är nog det, helt rätt, en matmamma.
Ha detsamma du med!
LillaSyster sa…
Kör på! Helt rätt inställning =)
Bra pris fick du laxen- snyggt jobbat! Här var det bra pris på jordgubbar 25kr/litern. Köpte med 6 liter, en liter försvann i hanteringen rakt in i munnen =) 3 liter blev till jordgubbssylt och 2 liter står i kylen.....gissar att de är slut innan kvällen =) Ha en bra eftermiddag! Kram
LillaSyster,

tack! Jag kör på med min egen lilla infiltrering..
Det är synnerligen lätt att få jordgubbar och mogna körsbär att försvinna i ett huj. Borde göra som du, se till att ha litet i frysen men här har vi flera omgångar med färska jordgubbar per år, så det blir färska..vi frossar nu istället när de är som allra godast. På lördag blir det en Ålandspannkaka med färska jordgubbar till efterrätt efter fiskmiddagen.
Ha detsamma du med!
Kram
Märtha sa…
En ung man från Karleby (Kokkola) flyttade till Helsingfors och började jobba på ungdomsradiokanalen, Radio X3M. Jag antar att ni vet att kokkolabornas (så säger vi österbottningar) är speciell, och den är svår att uttrycka i skrift. Dessutom är tonfallet något som ofta inte går ur. I radion pratade han sin dialekt. Efter en tid fick han frågan om språket påverkats när han nu bor i huvudstaden. "Jo", sa han, det hörs mycket mer kokkoladialekt på gatorna nu".
Jag har bott i staden i ett år, dialekten fastnade. Men jag behöver prata någon timme med en som pratar "rätt" innan jag får till det. Här i huset blandar vi friskt ihop både dialekter och språk, B är med sin musikalitet betydligt bättre på många sätt... Men inte alla!!
BP sa…
Gissar att firandes kom av sig en aning efter Georgiens sensationella 2-0 vinst. Öns stolthet Ronaldo spelade knappt fotboll utan nöjde sig med att filma och gnälla på domaren. Ja, åsså ställde Portugal, som redan innan matchen ju var klara gruppvinnare, upp med ett mediokert B-lag...

Bra jobbat eller ska jag säga prutat med laxarna. Måste dock säga att dina laxar inte liknar "svenska" laxar ett dugg. De har helt andra huvuden - tycker jag.
Märtha,

underbart att läsa! Jodå, jag har hört Kokkola-dialekten flera gånger. Åländskan går inte ur den heller verkar det som. Snart får ni nog läsa om den märkliga dialekten som man pratar på Madeira...😉 En liten autonomi i Finland tar över den portugisiska autonomin i Portugal..vi finländare är inte att leka med.
Tack för en underbar sannhistoria! Kokkolaborna kan dom!
BP,

ja, det blev rätt lugnt på stan..Ja, han var ett beläte vår Ronaldo. Divalater...
De blev rejält tagna på säng

Laxarna är norska laxar, norsk lax har ni i Sverige också. Antagligen är det fotografen vi ska klaga på, tror jag😉
Laxarna var nästan fem kilo var och jag tror att det förvillar lite..huvudena ser små ut i jämförelse med kropparna. Men norsk lax är det. Det finns vildlax här i Portugal men helt tydligt så var det norsk odlad lax jag köpte.
wiper sa…
Önskar att jag var intresserad av fotboll för det blir ju alltid så festligt vid stora matcher. Inget undantag hos er. Det var en vacker växt.

Dom frukterna såg goda ut och jag gillar passionsfrukt. Jag gillar att se bilder från byggen och jag förstår att det dammar när dom håller på som värst. Här har vi ett himla liv också för dom reparerar våra hus och nu är dom hos oss på kortsidan och täcker för fönster och skall sen måla

Jag gillar lax till tusen och den såg jättefin ut. Då blir det en härlig fest på lördag

Maten ni åt såg jättegod ut. Nu blev jag sugen på jordgubbar för det var ett tag sen jag åt såna. Vad härligt att du pratar språket så bra men kommer man från ett annat land så kan det blir lite accent.

Ha nu en skön fredag
Kram från Malin
Wiper,

tack för din fina kommentar!
Ha detsamma du med!
Kramar
Guldkryckan sa…
Fotboll är ju lite större i ert land, alla följer väl med i fotbollssnacket, trevligt tycker jag det verkar.
Det var rejält med lax ni kom över där, bara att gratulera.
Bra pris också ju.

Ha det nu så fint ni kan. :)
Guldkryckan,

här är fotboll en religion mera eller mindre och det är lätt att ryckas med. Ja, det är trevligt, så tycker jag också.
Ja, här ska det bli fisk i stora lass...tack!

Ha det fint du med. Nu har du väl SOMMARLOV!?

Populära inlägg i den här bloggen

Ett oförglömligt fyrverkeri får avsluta året

Veteranbil nr. nio och tio