Hoppa på tåget/ 23/ Flagga

 Åter har tåget med lokförare Åke dragit igång. Det är lördag och idag ska vi skriva om Flagga. 

Så passande för mig egentligen, som imorgon söndag firar Ålands Självstyrelsedag och på måndag firar Portugals nationaldag. Två av "mina"flaggor ska hissas upp i topp. Flaggstången har jag inte men i mitt inre så åker de i topp förstås och där vajar de alla dagar..

Jag är en rik kvinna, jag har ju två flaggor till. Madeiras och Finlands. Tänk så det kan gå! Jag dubblade flaggrikedomen så där bara när jag flyttade hit till Madeira. Åland och Madeira är båda autonoma/självstyrda öar, tillhörande dels Finland för Ålands del och Portugal för Madeiras del. 

Rena bingovinsten i ett huj.  Dubbelt upp. Det är inte alla som har fyra flaggor och fyra nationaldagar att fira. Det ni! 


 Jag vet att jag i ett tidigare inlägg har skrivit mera om " mina " fyra flaggor men tro inte att jag hittar det nu så jag kan länka till det inlägget. Så därav blir intet av så att säga idag. Jag är alltför lat till det..

Däremot så tänker jag berätta om min dotter när hon var så liten att hon inte ens hade fått en bror (det är tre år emellan dem nästan på dagen). Hon hade alltid en blå nalle med sig, hon var så liten att hon också hade en vällingflaska med sig och hon älskade flaggor och alla hette de "lalla". 
Som mamma lär man sig exakt vad det lilla barnet vill, trots att ordet för de här tre sakerna var lalla. Betoningen blev kännspak. Naturligtvis så visste jag när hon ville ha sin nalle, när hon ville ha sin vällingflaska och också när hon såg en flagga. Skillnaden var hårfin men den fanns där och gud nåde så irriterad (inritterad som hon myntade senare)  hon kunde bli om jag tog fel på lalla någon enstaka gång.



Jag minns när vi körde förbi en bensinstation (Esso) i Mariehamn och de hade små vimplar som hängde i långa rader runt servicestationen 
Då blev det lallallallallallallallallallallallallalla...hur många gånger som helst på rad när flickungen med sitt finger visade och berättade att hon såg flaggor.  En stund jag aldrig glömmer bort och vet ni, vad jag säger när jag ser en flagga efter det?
Titta en lalla! 😉😊

Det var inte den fina flaggan här ovan hon såg många av, det var små vimplar, men minns ni uttrycket att man hellre har en tiger i tanken än en åsna bakom ratten? Det uppstår märkliga minnen när  man skriver blogg har jag märkt. Det där med inritterad hänger också med...ett jättebra ord när man är oerhört irriterad. Man är så innerligt irriterad när man är inritterad. 

Så imorgon den 9 juni, hissar jag upp Ålands flagga och på måndag den10 juni, Portugals i den flaggstång som jag bara har inom mig. Men flaggorna kommer att vaja högt, högt, högt. Den 1 juli är det Madeiras flagga som ska hissas upp och sen tar vi Finlands flagga den 6 december ( då flaggar vi för Uffe också, som fyller år).
Jag ser flaggorna där högst uppe i toppen, ser hur de fladdrar för vinden och symboliskt visar vilka länder jag tillhör med själ och med hjärta.  

Jag flaggar med en liten härlig anekdot här i slutet: 

Jag fick höra hur en portugisisk far försökte lära sin tvååriga dotter att säga pai. Det låter säkert lite märkligt men faktum är att flickungen pratar engelska och det gör hon väldigt bra och nu när hon bor här  i Funchal, med sin pappa som är härifrån och sin mamma från Italien så vill de förstås lära henne portugisiska, dock med varierande framgång. Flickungen är född i England och har bott sina första två år där. Nu har de flyttat hit ...


Jag kunde inte låta bli att småskratta när jag hörde deras diskussion för någon dag sedan.."daddy is pai, pai, pai"
...pappa är pappa, pappa, pappa. 

Pappan försökte och försökte. Han fick ett litet frågande, tvivlande pai till svar ett par gånger men sen ropade hon DADDY högt, bestämt och etterargt. Mamman brast i skratt. Att två-åringen har temperament går det inte att ta miste på. Vad då pai, när det ska vara daddy? Nå, med portugis-italienska gener så ... Den vita flaggan togs fram, pai glömdes bort för en stund i famnen hos daddy. Nya försök görs säkert snart igen. 

På den här ön finns det mycket humör . Jag älskar det. Aldrig någonsin så blir det tråkigt. 




De övriga som brukar vara med ombord på tåget hittar ni hos Åke. Titta in hos honom så får ni se vilka mina medpassagerare är och vad de skriver om ordet Flagga.

De följande orden på tågresan ser ut så här: 
 
      
Juni 15.        Fotboll
         22.        Vad händer dagens datum, sill, nubbe eller vadå? 
         29.        Båt

Juli   06.        Kyrkorgel
         13.        Vattenkonst
         20.        Grotta
         27.        Moln 

Aug. 03.        Veteranbil
         10.        Ett annorlunda konstverk
         17.        Kapell
         24.        Tårta
         31.        Natthimmel, fenomen

pst. Samtliga fotografier har jag "lånat" från Internet. Internet är för övrigt en jättebra gardeRobert (garderob), där man kan hitta vad som helst. Det är underbart med barn och deras ord 😊


                                                             Karin Eklund, Funchal, Madeira

Kommentarer

Stefan sa…
En nyfiken fråga. Vilken av de fyra flaggorna håller du mest kär?
Stefan,

Åland ligger allra närmast av naturliga skäl. Den är ju min flagga genom livet, den har jag mest närhet till.
Åke sa…
Vilket härligt inlägg :) Det ante mig att det kommer ett gäng flagor från dig nu i detta inlägg. Och så bra du håller reda på respektive flaggdagar för olika länder :) Trevliga storys :) Trevligt att du deltar och tack för länken.
Åke,

tack!
Ja, jag har ju ett gäng flaggor att flagga med. Så blev det mitt i allt.
Tack och självklart att jag deltar...att åka tåg är roligt!
Guldkryckan sa…
Blir nog en tur till Åland någon gång under min livstid, har en god vän som är uppväxt där och har hört mycket om Åland, spännande ställe helt klart.

Ha nu en fin Lördag. :)
Guldkryckan,

till Åland ska du absolut resa...😊

Ha en fin lördag du också !
LillaSyster sa…
Underbar berättelse om dottern =)
Fyra nationaldagar - det blir mycket tårta att baka och fira. Härligt inlägg som vanligt, ha en fin eftermiddag! Kram
Anonym sa…
Många flaggor blir det. Jag har den samiska flaggan, den norrländska och den svenska + kommunflaggan nära mig. Sedan hänger det holländska flaggan vid campingen som drivs av holländare… i min kommun är nästan 50% invandrare från Europa, flest från Tyskland, Holland, Schweiz, Österrike och sedan kommer Libanon, Turkiet och självklart England. Jag har säkert glömt någon nationalitet.
Gillar historierna med de bestämda barnen, både Din dotter och den lilla engelsktalande flickan.
Ha en fortsatt fin lördag /åsa
Anonym sa…
Alldeles underbart med ordet inritterad. Det hör ju tydligt att man är väldigt mycket inritterad då.
Kul med dina fyra flaggor. Själv har jag två. Anna-Lena / mammselen
BP sa…
Du bor inte bara in en blomsterbutik, du är hemma i en flaggaffär också:-)
LillaSyster,

tack!
Hon är underbar..jag har så roliga ordliga uttryck i minnet..
Ja, här blir det fira av men likväl rätt så måttligt.
Tack snälla!
Kram
åsa,

ja, det blir ju det. Jag tänkte på den samiska flaggan tidigare, den ligger mig varmt om hjärtat men så blev det så här istället.
Du har väldigt många i dina trakter...säkert finns de här också och kommer fram vid speciella tillställningar men faktum är att jag sällan ser några andra annat än någon nordisk ibland. Själv äger jag ingen flagga men flaggar ändå på mitt sätt.

Tack Åsa,
sent omsider svarar jag så jag önskar dig en fin söndag i mitt ställe.

mammselen,

ja, det är ett jättebra ord. Jag använder det när jag är mycket irriterad.
Två flaggor hade jag också tidigare.
Ha det fint!
BP,

ja, tänk hur det kan bli ibland. Många blommor, många flaggor
christian sa…
Ganska unikt med att kunna stoltsera med 4 flaggor....extra häftigt det här med två autonoma öar, det borde vara ganska så unikt, eller?!?
Dessutom är ju flaggorna snygga....
Ja tänk ESSO....det var tider det!
Tack även för dina berättelser, det märks att du har en del minnen att plocka fram.....
Paula sa…
Här kommer finnkäringen som vanligt klampar in en dag försent. Hur kan man vara så upptagen? Jo svaret är friidrotts-EM hela vakna tiden av dygnet plus stadsfest i stan i dagarna fyra! Det går inte ihop! Tack för alla leenden barnen gett mig i språkövningarnas värld! Jag har fortfarande svårt att förstå minstingen i familjen, hon pratar så fort och har svårt med r och s precis som hennes mamma hade. Ibland ser jag ut som ett frågetecken när jag inget begriper...
Essoflaggan måste jag lyfta fram, där kom något helt annat än våra fina men ack så fantasilösa nationsflaggor. Kram från pörtet
christian,

kanske att det är lite unikt mitt i allt.
Två autonoma öar känns i alla fall rätt så unikt. Jag samlar på dem tycks det som..men det blir nog bara två i min samling. Den portugisiska flaggan har väldigt vackra klara färger..de är vackra allihopa, absolut.

Det var tider det...jag minns isbilsrallyt på innerviken Slemmern och märket Esso. Det var under ett sådant rally jag hörde talas om tigern i tanken och åsnan bakom ratten första gången. Vilka märkligheter hjärnan sparar på. Jag var åskådare...ingen åsna bakom ratten dock, haha..Den som vann loppet hette Bobben och hade tigern i tanken.

Jodå, minnena poppar upp...Tack Christian!
Paula,

hej finnkäringen, alltid välkomnad här med stora famnen! Terve, terve!
Ja, tiden rinner iväg och har man intressen av olika slag så rinner den ännu snabbare. Man måste inte känna press i alla fall...livet går bra ändå.
Barn är rikedom på alla sätt. Jag blir varm av ordet barn, bara det. De är så oförställda en viss tid, rakt på.
Kram från gränden😊
Vilket härligt inlägg med många flaggor att hissas vid olika tillfällen - Att du kommer ihåg alla olika dagar :)

Ja att lära barn at prata flera olika språk kan ta sin lilla tid, men när de är så pass småa så lär dom sig snabbt! :)

Helt klart bor du på ett underbart ställe med blomsteraffär och dess flaggor med..
Härlig berättelse! :)

Önskar dig en fin vecka! :D

Kram
Angelgirl,

Tack för din fina kommentar! 🤍

Kram!

Populära inlägg i den här bloggen

Ett oförglömligt fyrverkeri får avsluta året

Öronbedövande