Festas juninas

betyder ungefär junifester och det är en period nu i juni som sammanfaller med sommarsolståndet. 

Vi ser nästan bara på portugisisk tv och väldigt lite på den svenska eller finländska. Uffe ägnar mera tid åt världsnyheterna under tidiga morgnar än vad jag gör, jag "blänger" till lite grann, följer med när jag tillreder vår frukost. Ungefär så. Livet går så bra ändå. Det räcker gott och väl till att lära sig att leva här och nu för min del, jag lovar. Världen kommer ändå i tillräcklig mängd till mig.  

Det jag egentligen vill skriva är att i ett program som heter Aqui Portugal/ Här i Portugal, så visade de, senaste söndag, hur de brukar fira Festa de Sao João i Vila do Conde. Där hade de byggt upp slott och massor av annat roligt på rullande hjul inför den  festliga paraden i samhället till midsommaren. 

Man firar midsommar i Portugal men på lite olika sätt i olika delar av landet. Egentligen skulle det vara jätteroligt att resa från norr till söder överallt på det portugisiska fastlandet när jag är klar med Madeira, om jag nu kan bli det någonsin?  Det finns så mycket att upptäcka och vara med om både här och där. Men jag får nog ta till nästa liv och livet efter det också för att hinna med allting jag vill hinna med. Att jag stannar i Portugal känns givet, jag orkar inte lära mig ett nytt språk till...😉



Festas juninas kallas också Santos Populares ( Populära helgon) , festandet håller i sig under hela juni, därför heter det  festas juninas. Olika städer kan fira på olika dagar. Namnet härrör från de kristna helgonen, Sankt Antonius, Sankt João och Sankt Peter.


Traditionerna är normalt ganska så likadana i de olika städerna. Folk går ut på kvällen när det är svalare, äter och dricker gott. Sardiner, bifanas, korvar, öl, sangria...här dricker man säkert poncha också, äter bacalhau, espetada, espada. Man dansar och har fest. Folk vill ha roligt. I de större städerna marscherar människor i färgglada kläder. Det intressanta är att det här festandet uppenbarligen har ett hedniskt ursprung, liksom vårt midsommarfirande i Norden har, kanske t.om samma ursprung läste jag. 

Det finns små likheter, men desto mera än så har jag inte haft tid att läsa in mig på..

Festa de São João (Johannes Döparen) finns inte bara i Portugal, utan även i Polen, Ryssland, Belarus, Tyskland, Nederländerna, Belgien, Irland, Frankrike, Italien, Malta, Spanien, Ukraina samt även i vissa delar av Storbritannien , på vissa platser i Kanada, i USA , Puerto Rico, Brasilien, Argentina och Australien 

Här i vår närhet i Funchal kommer en av församlingarna att hålla två dagar med fin underhållning i trädgården Quinta Deão för att fira de populära helgonen. Ett varierat program lovas, med populärmusik och traditionella marscher. 

På fredagen börjar firandet, med marscher och populärmusik, på lördagen blir det uppträdanden av olika slag, bl.a med brasiliansk musik och dragspelsmusik av den välkända Buzico..



....nästa år hoppas jag kunna vara med mera aktivt för att lära mig mera om kulturen här. 

Ett litet smakprov av affischer tog jag med i dagens inlägg. 

Så här långt den här gången i mina små "forskningar" om midsommaren som inte kallas midsommar här, utan Festas juninas, Festa de São João och Santos Populares.  

Midsommarafton närmar sig...

Ha det bra alla! 

                                                                   

                                            Karin Eklund, Funchal, Madeira 

Kommentarer

wiper sa…
Det låter så mycket roligare att fira midsommar där än hos oss. Du är så framåt och lär dig språket och vill upptäcka allt med landet du/ni bor i nu. Det är verkligen framåtanda. Häftigt att festandet håller på en hel månad.

Tack för en bra insyn i vad som händer hos er. Man lär sig nåt hela tiden och nu måste vi lägga in en rad och ta några lotter för vi vill resa dit på semester ;).

Ha en härlig dag och även midsommar
Kram från Malin
Wiper,

jag tror inte att det är så stor skillnad i att fira här eller där men sederna är annorlunda. Det finns väldigt lite som påminner om den nordiska midsommaren, den är makalös och unik, här firar man på ett helt annat sätt. Vi har inte det magiska ljuset här, det som ni har i Norden. Här blir det mörkt alla nätter även om kvällarna är ljusa längre än tidigare ända in mot höstkanten. Vi märker av årstiderna, och skillnaderna här också men inte lika markant som längre norrut.
Lägg in raden Malin, jag håller tummarna för att ni ska kunna resa hit på semester!

Ha detsamma du med!
Kram
LillaSyster sa…
Trodde att vi nordbor var de enda som firade midsommar. .... Din fest låter trevlig. Nu redo för ny arbetsdag och ja,jag har precis dragit åt skruvarna - mycket välbehövligt. Har även informerat min kusin som har samma sorts pallar. Ha en fin onsdag!
LillaSyster,

så trodde även jag för ett år sedan...men livet överraskar.
Bra att du har dragit åt skruvarna!
Ha en fin onsdag du med!
Znogge sa…
Det verkar finnas många anledningar till att fira i juni även hos er. Det måste vara väldigt intressant att lära sig och bli en del av landets firande och festligheter. Sedan kan man bevara egna också men att vara delaktig i samhället känns fint.
Jag förstår mer än väl att du inte är pigg på att lära dig ett språk till!

Kram

Znogge,

ja, det ser verkligen så ut..den här midsommaren går i studiernas tecken för min del men nästa midsommar så..då ska jag ta mig ut och lära mig mera om Madeira.

Kram
Guldkryckan sa…
Finns ju hur mycket som helst att upptäcka, det tar sin tid minsann. ;)
Hade väl egentligen varit trist om man blev färdig med ett ställe.

Ha det nu så fint det går. :)
Guldkryckan,

visst är det så och helst så ska man dö nyfiken...

Tack detsamma ! 😊
christian sa…
Blev lockad av den glada tjejen på bilden å trodde det hela skulle ha att göra med svenskar i Portugal för det var ju blågult...men ack så jag bedrog mig....
Men mycket roligt å intressant att läsa om det festglada landet där du passar in perfekt som det verkar!
Det är fantastiskt att läsa hur du inte bara gör allt för att lära dig språket, utan även på alla sätt vill anamma kulturen runtomkring dig, imponerande. Man känner att du älskar det land du flyttat till, vilket i sig är värt en eloge med tanke på att ni inte är några ungdomar. Själv skulle jag nog aldrig kunna tänka mig nåt liknande, fast vi äro alla olika....
Tror också att firandet hos er inte har samma form som i detta vårt avlånga land, där midsommar å liknande i första hand handlar om fylla i första hand... :(
Önskar er ett gediget firande framöver å ser fram emot fler "upplysningar" om kulturen!
Anonym sa…
Jag sällar mig till den skara okunniga som trott att enbart Sverige, de nordiska länderna firade midsommar. Om jag fick bestämma skulle Sveriges nationaldag vara midsommarafton.
Intressant hur vi trots kulturella skillnader ändå har mycket gemensamt.

En fråga: Har Ni varit tillbaka till Åland efter Er flytt därifrån?
Hur har Ni tänkt Er ålderdom och eventuellt sjukdom… har Ni någon plan?
Jo yes det blev fler än en 😜 men jag är vetgirig 🤪

Ha en fortsatt fin onsdag - hur stor tidsskillnad är det mellan Norrland och Madeira?
/åsa
christian,

jag kan tänka mig det men flickan bär färgerna som finns i Madeiraflaggan, gult, blått och lite rött...samma färger som den åländska flaggan också har fastän svenska flaggan och den åländska flaggan har starkare färger än dem som den madeirensiska flaggan har.
Svenskarna här på Madeira träffas i en park och dansar runt en liten majstång, äter gott. Jag läste om att de är 24 stycken.
Jag känner att jag passar in, känner mig hemma i det här landet

För min del så är kulturen ungefär som detsamma som språket. De hör ihop och bor jag här så går jag in för det med hull och hår. Sillen är undantaget, haha..den importerar jag med vänner och släkt som kommer på besök. Jag älskar det här landet, absolut, därför bor jag här nu. Jag älskar Åland också, men nu är den kärleken bevarad i minnet.
Ja, du säger ju det, fyllan är viktig däruppe, tyvärr..midsommardagen brukar vara huvudvärkens dag.
Tack Christian, önskar dig och din familj allt gott. Vi ses säkert på tåget?

Åsa,

så gjorde ju jag också ända till i fjol då jag såg att man visst firade midsommar här. Vi tror många gånger att vi är världens nav däruppe...fast Åland är det ju förstås😉😄..

Jag, som utomstående, tycker att Sverige ska ta till sig den sjätte juni och göra den till en sjuttonde maj, ungefär, visa stolthet, sjunga och dansa. Låt midsommaren vara midsommar. Midsommaren hör till oss alla...men jag vet att många svenskar tycker liksom du. Ja, jag vill veta ännu mera om ursprunget till traditionerna, jag tycker att det är väldigt intressant men nu gäller studierna först och främst..

Vi har inte varit till Åland sedan vi flyttade. Vi har ingenting kvar där som binder oss, ingen bostad, ingenting..vi lämnade ALLT bakom oss. Det kändes bra, det kändes som färdigt..jag är ju född där men känslan är fortfarande den. Jag känner inte för att flytta dit igen, jag bor ju här nu. Ett val som gjordes och som vi inte ångrar alls.
Vår plan är att kunna vara i det egna hemmet så länge som möjligt. Beroende på förstås, men det finns hemsjukvård och hemhjälp här också precis som i andra länder. Sen finns det en hur bra sjukvård som helst här. Ett stort Universitetssjukhus är under byggnation. Vi anlitar sjukvården här, Uffe har sjukdomar och behöver den. Jag är till all lycka helt frisk ännu. Vi har en familjeläkare som jag inte har behövt ännu men bra att veta att han finns. En av anledningarna till att vi flyttade hit var för att Uffe mår mycket bättre här än i den kalla Norden, där han får kramp om det blir för kallt.
Vår plan är att leva här tills vi dör...Inget dramatiskt alls. Vi bor här, vi lever här och vi har för avsikt att dö här också. Sen vet man ju aldrig vad livet vill...

Det är helt ok, Åsa, du får så gärna ställa frågor. Jag svarar i den mån jag kan.
Det är en timmes skillnad mellan Sverige och Madeira.
Ha det innerligen bra, hoppas du mår lite bättre igen! 😍
Annika sa…
You and I, vi skriver på samma tema idag. SÅ kul!
Ni har ju riktigt mkt att välja på iom sommarsolståndet. Som du ju listat, det uppmärksammas i olika grupper här i US också, om dock inte allmänt.. Det är väl så att årets ljusaste natt är speciell var man än är på det norra halvklotet.
Så ja, KlokKarin, du öppnade även mina ögon i detta inlägg. VISSTE inte att det faktisk är så pass stort som det är, även om det inte firas som i Sverige. Det är väl den största helgdagen där (efter julen) på hela året.
Kramar till dig!!!!
Annika,

Yes, you and I, vi gör det idag.😊
Här finns det väldigt mycket att välja emellan och jag ska hänga med men inte i år. I år är det studierna som gäller inför tentan på tisdag. Men äta gott ska vi, givetvis..
Vi tar det som det kommer hur som helst.
Midsommarfirandet i Norden är så speciellt, så magiskt om man tar till sig naturen, ljuset och all magi som ligger i den biten. Tänker på din pappa Hugo nu 😊
Jag vet inte helt säkert men jag skulle nog tro att det är påsken som ligger etta här, sedan julen och så midsommar. Kanske. Här har vi ju karnevalstiden också. Jag vet för lite ännu.
Kramar till dig med!
BP sa…
Kul att juni är festernas månad på Madeira. Det är det förresten på Malta också. Där firar dom av fyrverkerier under 24 timmar kan man säga, även om men inte ser dom när det är ljust.

Bara njuta, äta sardiner eller espada och dricka en öl till. Eller det där portvinet, som jag tycker är alldeles för sött för min smak.
BP,

ja, egentligen så festar de året om här...de är experter på det. Nu i juni så är det fyrverkeri varje lördag, nu inkommande avslutar Portugal fyrverkerikavalkaden som började med Italien, sen Frankrike och Storbritannien senast..Vi sitter här på terrassen och njuter under lördagskvällarna vid halvelvasnåret...
Portvinet hör till Porto men givetvis så kan man dricka det här också, helt säkert. Madeiravinet hör mera till här...finns i många olika upplagor, sötare och mindre söta, beroende på lagringstiden.
Anki sa…
Intressant läsning om midsommarfirandet! Verkar faktiskt roligare än här hemma :)
Du är så duktig med att lära dig ett nytt språk och jag beundrar dig mycket!
Anki,

tack! Jag ska ta reda på mera om firandet efter studierna...Ska go all in som det heter, lära mig mera..
Tack snälla du!
Kram!
wiper sa…
Tack för svaret, då vet jag skillnaden på midsommar hos er och hos oss. Tack för din omtanke gällande ögat. Har fått tid på måndag och då ser dom hur långt det gått. Kan ju bli akutoperation.

Glad midsommar
Kram från Malin
Wiper,

snart får jag tid att komma oftare över till dig och läsa allt du skriver. Nu blir det små strandhugg stundvis men snart har jag sommarlov.
Lycka till med stora kramar!

Glad midsommar-kram!

Populära inlägg i den här bloggen

Ett oförglömligt fyrverkeri får avsluta året

Öronbedövande