Hoppa på tåget/19/ Utanför din dörr nu

 Lokförare Åke styr upp resan för alla som vill hoppa på tåget idag igen.

Idag är jag med i en av vagnarna efter att ha haft annat för mig ett tag. 

Igår tog jag foton Utanför min dörr, precis så där som lokföraren tycker att vi ska göra. 



Ja, vad skådar mitt öga utanför min dörr just nu? Som ni ser så växer det i krukorna. Våren är här. De två Zeza o Agostinho-cedrarna står där de brukar stå i hörnet ovanför trappan och växer så det knakar.  Resterande plantor, nästan alla, har jag sått från frö...
På bordet står en stor fin chilipeppar som jag tog frö av i fjol. Vi kallar den Moura-pepparn, för att vi fick den av den tidigare byggmästaren på RIM. Den är så där lagom stark. Ibland är det bäst så, beroende på. Där står Peter Gräslök, som jag är växtvakt åt. Snart åker P. gräslök hem, nu klippt ett par gånger medan husse har varit på långresa till andra sidan världen och hälsat på i Singapore och Tokyo. När så sker så blir jag "barnvakt". En Paulo/Christel-rosmarin finns där, en liten Zeza- orkidé och ett par olika plantor som jag inte vet vad är ännu, norpade av mig själv, någonstans på vägen. De samsas med chilipepparn. Till höger i bild har Moura-maracujan tagit sig bra. Jorden efter Tarac-dillen jag sådde tidigare och har skördat, lade jag i maracuja-krukan och hej och hå så kan det gå...nu har jag dill också.😊 Som ni märker så döper jag de sådda plantorna efter (frö-)fruktgivarna. På det sättet lever de alla här med oss på något sätt i gott minne förvarade. De blir riktigt personliga de gröna och sköna och så pratar jag med dem...  ( så har jag alltid gjort, det är inget nytt påfund vad gäller för min del) 


Jag svänger mig om och där står Richard/Carina-rosen och ståtar på bordet. I hörnet en Moura-maracuja till, så min papaya som egentligen är en mamaya som vill ha en papaya för att det ska bli småttingar som blir stora och goda, men tillsvidare får det vara som det är. Min egensådda citron står längst till höger, nyklippt, ja från början nästan snaggad, till Uffes stora förtvivlan. "Nu har du nog tagit livet av den Karin",  men se det har inte Karin gjort alls. Den mår så himla bra där den står med ett gäng Karlbergare runt stammen i krukan.  Parasollet har plockats fram....


En annan vy över alltihopa. Stolarna väntar på min handlingskraft. Snart ska jag ta tag i dem, slipa, rostskydds-behandla och allt vad det nu är som ska göras innan jag ska måla dem. Det blir när det blir, lite nu och lite då. Ni blir säkert delaktiga ni också på något sätt, skulle jag tro. 

Jag klarade tentan i portugisiska, tack för alla på-hejanden och lyckönskningar! Jag visste att jag skulle klara det med godkänt men provet var svårt så in i baljan så jag gav nästan upp ett par stora uppgifter så där bara men Melissa, min eminenta lärare gav sig inte. "Skriv nu Karin, skriv! Du kan mera än du tror att du kan, du har tio minuters tid på dig ännu!" Hur nu hon kunde veta att jag kunde fastän jag inte kunde? Påstridig var hon och lite mera envis än jag, så jag skrev och klarade mig bra, fastän jag ingenting begrep, tyckte jag, fastän jag tydligen gjorde det på något sätt ändå. 

Det är förbanne mig inte lätt att bli en portuguesa. Nu har jag sextio timmar kvar innan jag når mitt andra certifikat som kan bevilja mig portugisiskt medborgarskap. Igår påbörjade jag kurs nummer fem och tentan blir i slutet av juni. Därför blir det som det blir med stolarna. Jag måste ligga i för president och fosterland. Sen blir det ledigt från juli,  halleluja, halleluja, halleluja, då ska jag nog bara ligga här ute på terrassen och dricka vinho, tror jag😉innan sista kursen tar fart i höst. 



Ja, allt det där ovanför här var utanför min dörr just nu. Under ett par tre dagar har en envis säck gjort påhälsningar utanför yttergrinden, på sätt och vis vår dörr det också. Först tog min dotter bort den, så kom den tillbaka igen och så tog någon annan bort den och sen kom den flygandes rakt emot mig och då tog jag helt resolut vara på den. "Ja, ja, vill du så gärna komma hit så kom då!" Så envisa säckar det finns här i världen. Och det är ju rätt spännande det där med cementen här på Madeira. Den kanske kommer från Gotland, kan ni tänka er? 😊


Sen höjde jag blicken lite grann när jag stod där utanför min dörr och då såg jag en annan dörr där någon var innanför den ytterdörren. 

Ja, jag vet, jag tittade faktiskt inte rakt över gränden, jag har ju RIM-bygget så nära utanför min dörr. RIM får ett eget inlägg en annan dag, för visst har jag tagit bilder lite nu och då. Jag skulle väl inte vara jag annars eller hur? 


De andra som brukar vara med och åka tåg med Åke har jag länkat till här nedan:

Angelgirl, Anki, Betraktarministern,  BP, Carita ,En vanlig man, Hannas krypin, LillaSysterLivet efter 80,  Lollo, MammselenNalta i Norrland Paula, Stefan, Susjos, ZnoggeÅke


Följande resmål: 

Maj     
         18.        Nattlampa
         25.        Retro

Juni  01.        Fiska
         08.        Flagga
         15.        Fotboll
         22.        Vad händer dagens datum, sill, nubbe eller vadå? 
         29.        Båt

Juli   06.        Kyrkorgel
         13.        Vattenkonst
         20.        Grotta
         27.        Moln 

Aug. 03.        Veteranbil
         10.        Ett annorlunda konstverk
         17.        Kapell
         24.        Tårta
         31.        Natthimmel, fenomen

                                                   Karin Eklund, Funchal, Madeira


Kommentarer

Karin sa…
Men oj?! Måste man vara alldeles flytande i portugisiska för att få bli portugesa? Intressant. Och tufft! Men det fixar du ju, med hjälp av din nyfikenhet och envishet!

Utanför min dörr (dvs balkongdörren) tokblommar ett körsbärsträd och våren är äntligen på väg här i den kalla nord.
Åke sa…
WOW!!! så vackert med allt i smide och det lilla bordet med stolarna. Grattis till tentan :) För 14 dagar sedan låg en en kvinna just från Portugal på min sal på plåsterkåken 5 dagar. Hon kunde lyssna till Svenska men inte tala Svenska, då fick det bli Engelska. Snart dags här också att bära ut mina bord och stolar med... men det var minus 1 i natt. Till veckan verkar sommarvädret dyka upp på riktigt :) En fortsatt trevlig lördag. Nu har jag tagit ut din story om is och valt att belöna dig med en Triss Lott för den berätelsen :) Grattis!
Karin,

nej då, inte alls men man måste ha godkänt i examen efter de två första nivåerna på 180 timmars ( 6 olika nivåer a´30 timmar) ( i mitt fall) intensivkurs. Man kan ta det långsammare. Jag slipper resa till Lissabon och göra språktestet där. Men visst blir jag lite flytande i språket även om jag grundstöter med jämna mellanrum. Fast det är bara att staka sig av grundet och flyta vidare till nästa grund. Det är först och främst teorin som måste klaras av sen kommer pratet ...alldeles flytande blir det nog aldrig.
Tufft är det men jag förstår detta krav bra som kommer från Åland där det är viktigt att kunna hemspråket då man vill bli finländsk medborgare med åländsk hembygdsrätt.

Jag räknar med att fixa det, därför går jag på i ullstrumporna. Jag vill klara av det och jag ska klara av det som det visst heter i någon svensk sång.. Jag tycker ju märkligt nog att det är roligt även om jag svär inom mig många gånger om och suckar högt och undrar vad tusan det är jag håller på med.😊

Det där tokblommande körsbärsträdet måste ju vara underbart att ha utanför balkongdörren.
Njut av den äntligen återkommande våren!
Åke,

tack! Tack!
Jag förstår den portugisiska kvinnan. Bra att det finns ett gemensamt andra språk, för det mesta.
Ack ja, tänk att ni fortfarande har minusgrader där uppe...

Men ojojoj, tusen tack för utmärkelsen. Jag återkommer med adressen i mejlform. Tack Åke! Ha en fortsatt fin dag du med!
LillaSyster sa…
Grattis! Du kommer att klara av att bli portugisiskmedborgare - det är jag säker på =) Fint har du utanför din dörr. Ha en bra eftermiddag!
BP sa…
Stort GRATTIS till den lyckade tentan. Inte att jag någonsin tvekade, men ändå. Så kul!

Sedan skrattade jag lite. Såg dina stolar och tyckte att de var sååååå snygga och annorlunda. Tänkte att de kanske behövde lite kuddar så att man inte får ett mönster på ryggen och på rumpan, och sedan läste jag att du ska måla dom. Vilken färg hade du tänkt dig? Vitt?

Välkommen tillbaka till Blogglandia:-)
Paula sa…
Hej fina Karin, välkommen tebax, hoppas du och dottern har haft en jättemysig tid tillsammans! Tänk om Sverige också haft språkkravet för att bli svensk medborgare, så mycket onödigt tjafs vi hade sluppit här i landet! I Finland ställs också språkkrav, det är ju faktiskt rätt naturligt. Att man bor i ett land där man inte kan språket är okej för mig, men, ska man bli medborgare då får man klara vissa förpliktelser. Grattis till lysande arbete so far!
Du har så fina platser omkring dig utanför din dörr, det som roade lite var att trots den stora mängden stolar och även bord så fanns inte mycket till plats för en kaffekopp, borden är upptagna av växter! Har man gröna fingrar så har man...Kram från pörtet
LillaSyster,

tack! 🤍
Jag hoppas på det och om inte så klarar jag kanske av att prata portugisiska lite bättre än inte alls. Tack, jag kommer över på besök snart, har fortfarande fullt upp med mycket annat utanför dörren min och längre bort på ön
Ha det fint du med!
BP,
Stort TACK! jag visste att jag skulle klara det hela med godkänt och det hade räckt men det gick riktigt bra sist och slutligen.
Jag har ett helt gäng med sittdynor till alla stolarna och det ska också sys nytt överdrag på de gamla. Men vi har inte dynorna ute annat än när vi sitter ute..det dammar otroligt mycket från RIM-hållet nu när de slipar väggarna. Jag anpassar mig för att slippa onödigt tvätt-jobb. Jag tänker måla dem i ungefär samma färg.

Tack, jag tar mig sakta in i Blogglandia igen och det känns bra! 😊

Paula,

hej du lika fina, tack, det är skönt att smyga sig in i Blogglandia igen, tillsvidare lite pö om pö.
Ja, språket är viktigt i ett land. Ja Finland ställer språkkrav, jag vet och en av våra tyska vänner som ville få åländsk hembygdsrätt måste klara av både det stora och det lilla språkprovet på svenska för att få dels finländskt medborgarskap som krävs för att få åländsk hembygdsrätt, fick ligga i som bara den. Men hon klarade det även om det tog lång tid.
Eftersom jag inte tänker bo utanför Portugal längre så är det naturligt för min del att söka portugisiskt medborgarskap så småningom. Viktigt för min del är också att förstå portugisiskan och att kunna prata den fastän jag har ett många steg kvar att gå innan jag når målet. Det fina är att alla mina grannar här på gränden pratar enbart portugisiska med mig nu när de har förstått att jag verkligen vill göra det. Knaggligt blir det men sakta framåt går det.
Vi sitter inte ute så mycket ännu, pga byggslammer men snart så får växterna andra platser 😊
Kram från gränden!
ser prydligt och välkomnande ut.
christian sa…
Först: Grattis till dina framgångsrika språkstudier, härligt kämpat! Tycker det låter som en bra idé att man lär sig språket innan man blir medborgare i ett land, det skulle vara nåt för oss.....men det vågar man inte säga högt!
Så härligt att få se lite annat än byggbilder å kranar från din point of view, det är ju riktigt vackert därikring, mera sånt!
P.S. Välkommen tillbaka, hoppas du hade en underbar tid med dottern!
Hanneles bokparadis,

Tack! Välkomnande får det väldigt gärna se ut😊
Christian,

tack! Så tycker jag också...jag håller med.
Vi behöver ju bara viska eller hur? 😉
Haha, gillar du inte byggkranen? Jag förstår dig väl Christian, ibland blir det lite väl mycket bygge också. ...Det kommer mera "sånt".
Tack, jodå det har varit underbart att få vara med min dotter. Hon hade Lidingö-scoutbaciller med sig så vi har varit och är rejält förkylda både Uffe och jag...Svenska baciller är inte att leka med. Här har vi varit med om både en pandemi och annat utan att bli sjuka men så kommer det ett svenskt scoutvirus. Scouter är inte att leka med! Dottern är scoutledare och var ute på läger innan hon satte sig på planet hit ner och det gillade viruset. Men vi har haft det kul i alla fall, rört på oss, hostat och haft oss. Jag skriver mera senare.
Märtha sa…
Välkommen!roligt att ta del av dina skriverier igen! Och STORT GRATTIS till att du klarade tenten - så säger vi, en tent, tenten. Roligt at tkänna igen er vackra terrass! Höll på att hoppa på tåget, men så gick jag ut och trappan var fulla av allsköns skor, redskap, burkar - ja, inget elegant alls. Några ord i listan du serverade tänder jag på, det blir kanske några spontana tågresor framöver. Idag har jag intervjuat en väninna om hennes intressanta hobby, men det tar tid innan jag skriver om den. och så utövar jag flitigt rabattkryperi nuförtiden, av någon anledning...
Märtha,

tack! Tillsvidare är jag inte så aktiv som jag brukar vara av förekommen anledning men snart så är jag all in again. Ja, så säger ju vi också, tenten men här säger de teste och då säger jag test för att minnas att det heter teste på portugisiska. Nu kommer jag på att jag inte ens vet vad jag har skrivit inlägget, haha...men teste heter tent här.
Det kunde väl ha blivit ett väldigt roligt inlägg vad gäller vad du hade utanför din dörr. Elegant måste det ju inte vara...Kul att du tände på några ord! Ser framemot att få se vad de utvecklas till..
Rabattkryperi, förstår att du är i ditt esse!
wiper sa…
Vad härligt att få se dig igen. Du har varit saknad med din fina blogg och vackra bilder mm. Vilken fin altan och växterna. Hade önskat att jag hade gröna fingrar men jag dålig på växter. Det är ju fantastiskt att både fixa blommor, citroner, kryddor mm, det blir ju så mycket godare

Stort Grattis till att du klarade av tentan men du är ju energisk. Det var en bra och peppande lärare och sånt betyder mycket.

Gillar era möbler på den fina altanen och så bra att dom går att fräscha till när så behövs

Det var verkligen en envis säck ;)


Nu skall jag läsa vidare i nästa inlägg för jag ligger lite efter

Ha en härlig tisdag
Kram från Malin



Populära inlägg i den här bloggen

Ett oförglömligt fyrverkeri får avsluta året

Veteranbil nr. nio och tio