Hoppa på tåget/ 16/ Husdjur

Lokförare Åke styr upp vår resa för alla som vill hoppa på tåget idag igen.

Jag hoppar på som vanligt. De andra som brukar göra det har jag länkat till längre ner i inlägget.

Husdjur är dagens ord...

Ja, kära nån...var ska jag börja eller ska jag börja överhuvudtaget? 

Uppriktigt sagt så tror jag att både ni och jag vinner på att jag delar upp det här med husdjur i flera inlägg, för husdjur har det funnits i min värld och flera av dem har haft väldigt stor betydelse, vissa andra nog betydelse men med en ung son i huset som älskade allt som rörde sig kunde det från och till bli lite jobbigt när jag fick veta att jag hade städat bort/mördat alla spindlar, "som han bara älskade", när jag tog bort spindelväv i hans rum. Ja, sen fick han städa själv, det förstår väl vem som helst. 

Men från början: det har funnits katter som fick kattungar, hundar som fick hundvalpar, tre marsvin, det blev aldrig ungar (tack och lov) , ett par undulater, ett par springråttor, en sköldpadda, jag vet inte hur många eremitkräftorna var, inte heller hur många de vandrande pinnarna var, otaliga fiskar, flera salamandrar, en kråka och en korp...( de två sistnämnda bodde ute i bi-paviljongen. Räknas bin till husdjur? Hur som helst så fanns det sju samhällen ) Även får fanns och kaniner i ett par omgångar, de bodde inte i bostadshuset förstås, utan i fähus som får plägar göra och kaninerna bodde i en kaninbur respektive en rävbur. 

Ungefär så har det varit med husdjuren i mitt liv så här långt...

Varför jag visar getter? Jag har inte några husdjur längre men här på Madeira finns det många som har getter som husdjur. Lite här och lite där träffar man på dem när man är ute och vandrar. 

                                            
                                                      Jag avslutar med en katt som min son har fotat
                                                      En liten göteborgare som sträcker på sig i vårsolens glans.
                                                      Hoppas att ni alla har möjlighet att göra detsamma idag! 

De övriga som brukar vara med i Hoppa på tåget har jag länkat till här nedan: 


Följande ord

April27.       Picknick  (Final i tävlingen som ni kan läsa mera om hos Åke)

Maj  04.       Typisk vårblomma för dig
         11.        Utanför din dörr nu
         18.        Nattlampa
         25.        Retro

Juni  01.        Fiska
         08.        Flagga
         15.        Fotboll
         22.        Vad händer dagens datum, sill, nubbe eller vadå? 
         29.        Båt

Juli   06.        Kyrkorgel
         13.        Vattenkonst
         20.        Grotta
         27.        Moln 

Aug. 03.        Veteranbil
         10.        Ett annorlunda konstverk
         17.        Kapell
         24.        Tårta
         31.        Natthimmel, fenomen

                                                   Karin Eklund, Funchal, Madeira

Kommentarer

Åke sa…
Men oj vilka historier om din pojk :) Jag sitter och nickar och småler av allt du radar upp. Min svägerskas son drog också in allt. En gång var det möss och de förökade sig och bodde överallt. Bin som husdjur, ja Pelle på Saltkråkan då mot farbror Melkers tvivel ;) När du ändå nämner får så kommer jag på grannen typ 200 meter österut hade många i sin fårhage och de var mycket rymningsbenägna de kunde glatt och hoppande komma att hälsa på oss. Vi satt på den inglasade altanen en kväll och så på tv när 25-30 tal tackor och får betade lugnt och stilla på vår gräsmatta utanför. Den kvällen ringde vi inte till Eva & Viktor, vi stördes inte av sällskapet :) Ibland är nog gräset grönare ja :) Tack för att du bjuder upp med söta bilder och berättelser samt att du länkar. En fortsatt trevlig lördag :)
LillaSyster sa…
Ett helt cirkuståg drar fram idag. Jösses vad djur. Vandrande pinne har jag ju också haft, fast den hade jag förträngt- uuhhh, den var ju allt annat än trevlig. (Den stackarn svalt nog ihjäl). Jo, solen skiner idag och-2 men vem vet, jag kanske lägger mig som katten fram på eftermiddagen =) Underbara bilder Karin!Ha nu en bra lördag!
Många husdjur och fina bilder. Och en son som älskar spindlar. Som barn tyckte jag om svartmyrorna som kom in i huset. Inte populära hos mamma kan jag säga. Hon bekämpade, jag räddade.
Då ser jag fram mot kommande husdjursinlägg!
Guldkryckan sa…
Husdjur helt i min smak men djurhållningen i fosterlandet tror jag inte tillåter det...hade varit perfekt annars. :)

Men en get eller två hade ju varit kul här på femte våningen, tror inta fastighetsägaren hade gillat det. ;)

Ha det bäst. :)
Znogge sa…
Det har verkligen funnits många husdjur i ditt liv under resans gång. Jag kom faktiskt att tänka på att vi hade en gås också. Den fick vi när Husse slutade sitt jobb. En morgon stod det bara en låda på vår uppfart. Den kunde vi inte behålla utan Åke gås flyttade hem till min svägerska som bodde på landet och där fick han ett bra liv.

Kram och god lördag!
Åke,

ja, min pojk hade hur många djur som helst. Han älskade också "muror, nuckelpigor och helefanter" som han sade...
Myror och nyckelpigor gick an men elefanter vete gudarna om det hade funnits utrymme för😊
Även nu i vuxen ålder finns det mycket djur i hans värld och familj. Många olika...
Haha, möss, givetvis så blev de många...
Får är trevligt sällskap, jag hade svårt att sända våra till slakt. Jättesvårt att göra så med vänner även om de var hur goda som helst sen också.
Tack detsamma!
LillaSyster,

ja, mera eller mindre, lopporna kom på köpet😉
De där vandrande pinnarna, tja..märkliga pinnar. Att känna att man är iakttagen av någon som knappt syns var en märklig känsla..Vet inte riktigt vart de försvann egentligen, tror nog att de bara vandrade rakt ut genom den öppna dörren..
Hoppas att du kan lägga dig som katten mot eftermiddagen till! Håller tummarna för det. En solglimt som tittar in..raklång på golvet. Det där ordnar du!
Tack! Ha detsamma du med!
Anita, de fyra blomsterhaven,

ja, många husdjur och många djur i omgivningen fanns det också. Rådjur, rävar, mårdhundar...bl.a..
Allt i insektväg gillades..spindlarna var favoriter, förutom nyckelpigor och myror. Han blev riktigt eldfängd om jag gjorde myteri och städade undan ibland. 😁
Tack!
Guldkryckan,

ja, men om du tänker till nu så borde ju getter passa bra på femte våningen. De är ju vana att klättra..😉.


Ha det bäst du med !
Znogge,

ja, det har alltid funnits djur i mitt liv, förutom just nu. Här passar det inte att ha djur...de ska ha det lugnt och kunna gå ut hur de själva vill i en trädgård. Terrassen är för liten.
En gås, så härligt! Åke Gås t.om. Han fick det bra, det är huvudsaken.
Uffe och jag funderade på ankor ett tag men det blev bara funderingar.
En fin lördag önskas!
Kram!
christian sa…
Katten var ju häftig vilken ögonblicksbild......
Förstår att du har stor erfarenhet av "husdjur", även om jag kanske inte skulle räkna alla du räknat upp som regelrätta husdjur....av nån anledning är husdjur för mig nåt man kan kela med, alltså mjukt å lent, typ hund, katt, marsvin å sånt.....
Sen är det nog kulturella skillnader, för viss kan getter var husdjur t.ex.

Ha en bra helg!
christian,

ja, fotot är jättefint.

Det är en gränsdragning det där med husdjur, jag håller med, men de här djuren har bott inne så att säga och det var där jag lade gränsen för dagen. Dock inte bina, fåren, kaninerna, kråkan ( som nog ansträngde sig för att få bo vid kakelugnen) och korpen ...men till husdjur räknar man också allt som finns i fähuset,i grisstian, hönshuset etc. där jag är kommen ifrån. Men jag förstår din tanke om detta med kelande.

Ha en bra helg du med!
Tony sa…
Ja visst kan man ha olika sorters husdjur. Vill minnas att man förr vid viss väderlek hade kossan inomhus också.
Tony,

ja, jag kom att tänka på ormar också, men det hade vi bara utomhus (tack och lov). Kossan inomhus värmde säkert inneluften riktigt bra. Behändigt att ha mjölk-"kannan" nära till hands. 😉
BP sa…
Börjar bakifrån - nej. Nollgradigt, grått och blåst på östkusten. Inget balkonghäng-väder direkt. Men då Göteborg brukar ha sämre väder än vi nollåttor så unnar jag dom finvädret.

Så många djur som passerat revy hos dig. Och du verkar ju älska dom nu i alla fall, när du inte har några kvar. Getter är väl ungefär som får och ger mjölk. Den är rätt god också om jag minns rätt. Smakar dock äcklig i kaffe;-) Det är kanske för mjölkens skull getter är husdjur på Madeira.
BP,
uj, nu behöver det bli vårlig värme hos er..

Ja, många djur har passerat revy. Jag tycker mycket om djur av alla de slag och älskade dem då hur mycket som helst även när jag hade dem, nu i kärt minne bevarade. Varför skulle jag älska dem mera nu än när jag hade dem?
Förstår inte riktigt vad du menar.

Getter ger mjölk men de har nog inte getterna här för den skull. Getost, ja men inte mycket alls. Det mesta i mjölkväg kommer från Azorerna och från Portugals fastland. Här är det nog mera gräsklippningsmaskin och så påsk-steken som gäller när det handlar om getter och får. Getost gillar jag ...köper den gärna när jag hittar den i affärerna.
Oj oj här verkar varit ett helt Zoo av olika djur genom åren! Men djur är härligt även att det är en hel del jobb med dem.

Har själv haft hästar, hundar, katter och ett lamm. Men för tillfället inget alls efter min trogne vän Sammy som fick somna in Oktober -23. Visst saknar jag de promenader som blev och det lilla sällskapet man hade på kvällarna som gärna kröp upp i famnen för att gosa.

Men avvaktar till operationer är gjorda så får jag se efter det?

Önskar dig en fin lördagskväll!
Kram
Susjos sa…
Härliga bilder på getter, och så den bästa bilden på den ljuva katten!
Som tur var....så släpade faktiskt våra killar inte in några annorlunda husdjur! Det var jag som tjatade på min man så vi till sist skaffade en katt, inget vi ångrar, hela familjen blev knäsvag av henne, vår ljuvliga Maja!
Kram!
Anonym sa…
Hihi ... är det inte så med de flesta ungar, att man drar hem både det ena och det andra som man kan fånga. Jag och min bror fångade eller räddade både kopparödlor, snokar, paddor och grodor. En gång försökte vi rädda en ekorre som katten fångat (gick inte :( ). En annan gång var det en fladdermus. Jag har även haft en skadad Rödvingetrast boende hos mig över en vinter. Det var ett elände att hitta mat till den.

Getter är så trevliga djur tycker jag. Det är något visst med dem.
Lollo sa…
Äsch, jag skrev in mitt namn och webbplats men det gick förlorat. Gjorde det visst i fel ordning.
Det var jag som skrev det Anonyma inlägget.
Angelgirl,

ja, det var alltid något djur på gång då barnen var små.
Det är kanske så, att antingen är man djurvän eller så inte...säkert kan man lära sig att bli det också,,tror jag

Hästar har det funnits hos sonens familj också. Trevliga djur onekligen. Jag förstår att du avvaktar, du har mycket med dig själv just nu. Lycka till!
Tack, kvällen blev fin, tillsammans med goda vänner över en bit mat och fina samtal på det.
Ha en fin helg!
Kram!

Susjos,

tack! Katten är ju bara för härlig. Vilket annat djur kan ha det så där om inte just katten?
Ja, jag minns er fina Maja! 💗

Kram!
Anonym (Lollo),

Så är det nog, de flesta ungar drar hem djur av olika slag. Kopparödlor är ju fina, snokar, paddor och grodor..javisst, för att inte tala om nyckelpigorna som bodde i en glasburk med hål i locket, haha...
Oj, nu minns jag fladdermössen när du skriver om fladdermusen. Vi hade en hel sommarkoloni i det senaste huset Uffe och jag bodde i.
Getter är speciella, verkligen självständiga varelser.
Lollo,

Anonyma vänliga kommentarer blir väl mottagna men jag gissade att det var du; börjar känna igen ditt sätt att skriva.

Ha det!
Paula sa…
De små killingarna liknar ju dem jag hade på pricken! Tänk så jag skulle trivas på Madeira, jag skulle utan tvekan bli getbonde! Är det för mjölkens skull man har dem där på ön? Getost som är så himla gott!
Jag är väl inte förvånad över mängden djur du haft i ditt menageri, mest oväntat kanske det var med bina. Jag kan väldigt lite om hur bisamhällen fungerar men jag hade en granne förut som hade några och vips hade hela gänget rymt! Hon fick gå ut och annonsera att vi skulle hålla ögonen öppna, Mycket riktigt satt dom i en enda klase i ett träd och det var lätt att flytta hela gänget tillbaka hem. Ja jisses, har du erfarenhet av något liknande? Hur är det på kattfronten på Madeira, har alla katter ett hem eller finns det många "gatukatter"? Nä nu ska jag ta o hälsa på nästa husdjursbloggare, tack för finfina bilder
Paula,

de är urgulliga, de där småttingarna. Getbonden Paula, uppe i bergen med många små getter runt sig. Flytta hit så kommer jag på besök och hjälper till med att mjölka dina getter, sen yster vi getost ...
Grundorsaken till att det finns getter här tror jag inte att handlar om mjölk och ost annat än för eget bruk för den som har get. Ibland kan man få se hemlagad getost på julmarknader men jag tror att det först och främst är för att ha en bra gräsklippare och sen en god stek att sätta på bordet som man har getter. Ungefär. Mjölkprodukterna på ön kommer från Azorerna och från det portugisiska fastlandet i huvudsak. Det finns kor men inte många här...antagligen för att ön är så kuperad som den är.

Jadå, jag har hämtat hem bina på samma sätt ett antal gånger men man lär sig att det inte ska behöva hända...men likväl så händer det någon gång ändå. Jag gissar att alla som har med bin och har haft med bin att göra har samma erfarenhet.

Det finns gatukatter här också även om de är duktiga i djurskyddsföreningen att ta hand om och få dem placerade i olika hem där det finns kattmänniskor.

Tack Paula, jag har också flera husdjursbloggare att besöka ännu.

Populära inlägg i den här bloggen

Ett oförglömligt fyrverkeri får avsluta året

Veteranbil nr. nio och tio