Hoppa på tåget / 15/ Blommor

Lokförare Åke har startat upp tåget idag igen och vi som hoppar på ska skriva någonting om blommor

Och här sitter jag som en åsna mellan hötapparna och inte vet vad jag ska välja att skriva om. Fånigt nog eller hur, jag som bor på en av de mest blommande öarna i Atlanten man kan tänka sig och så är jag också född på en ö i Ålands hav där det också finns oerhört mycket blommor. Vad ska jag skriva om?  

Många, många maskrosor blir det av denna fröställning

Att jag har haft ett blom-intresse så länge jag kan minnas är så sant som det kan vara. Vi hade inte själva något blomland när jag växte upp, inget blomland som vi kunde kalla till vårt eget men vi hade blommor i trädgården som vi delade med andra familjer. Mest minns jag de vilda blommorna; maskrosen och vitsippan kanske allra mest. Av någon outgrundlig orsak så var jag den i familjen som var mest intresserad av växter och blommor överhuvudtaget. Pappa älskade ringblommor, mamma löjtnanshjärta eller brustna hjärtan som hon kallade dem, brorsorna kallade allt till tulpaner...

Tant Melissa i en av granngårdarna hade en sjudundrandes vacker trädgård med gångar och långa rader av blommor. Hon såg att lilla jag tände till varje gång jag tittade över staketet till hennes trädgård. Hon lät mig komma dit och vara med henne när hon jobbade i trädgården, hon lät mig plocka blommor så många jag ville..Så många ville jag inte plocka märkligt nog men en liten bukett fanns det alltid på mitt nattduksbord. Oj, så jag njöt av den buketten,  jag kände mig rik och somnade gott. 

Så snart jag själv fick tillgång till att ha en egen liten täppa så har jag odlat blommor tillsammans med grönsaker. Växelodling kanske man kan kalla det. Blommor i trädgårdsland är både vackert och bra. Blommor drar insekter till sig, insekterna pollinerar grönsaker och förvirrar skadeinsekterna när mångfalden är så stor, så anarkistisk och vild. Don efter person har jag hört och sett att någon har nickat mot mitt håll någon gång. Så gärna så; så trivs jag bäst. 


    Solrosorna sådde fåglarna själva varje år. Solrosorna stod än här, 
    än där och naturligtvis så fick fåglarna skörda dem själva också. 
    Jag hann sällan få frö-kakorna till fågelmatarstället innan fröna var uppätna.
    Talgoxar är ordningssamma små fjäderfän..de åt aldrig lite här och lite där på kakan, de åt
    systemastiskt upp fröna ett efter ett på rad och höll linjen så att säga. 
    Fåglarna skötte om sina odlingar själva. 
    Vi var många "trädgårdsmästare" i trädgården hos oss. 


Med tanke på att jag hade en rätt så stor trädgård när jag bodde på Åland så är den lilla täppan jag har här som en spotta i havet. Jag ska ta er med till mina "odlingar" här en annan dag och berätta mera om vad som är på gång m.m.
Idag blir det så här för min del...

De andra som brukar vara med och hoppa på tåget  har jag länkat till här nedan:

Angelgirl, Anki, Betraktarministern,  BP, Carita ,En vanlig man, Hannas krypin, LillaSysterLivet efter 80,  Lollo, MammselenNalta i Norrland Paula, Stefan, Susjos, ZnoggeÅke

Följande ord :

För april    
                  20               Husdjur 
                  27               Picknick


Jag har inte varit lika flitig som vanligt att besöka andras bloggar, inte ens flitig att skriva på min egen. 
Ni har hört det förut och får höra det många gånger än. Jag ger tid åt att lära mig portugisiska just nu. Jag bara måste prioritera den som nummer ett. Men jag tittar in i sinom tid. 😊Med hopp om förståelse! 

Ha en skön lördag alla!

                                                    Karin Eklund, Funchal, Madeira


Kommentarer

Åke sa…
Och ett till inlägg som värmer mitt hjärta :) Du kan det här med blommor blanda med "portugisiska" ;) Ett mycket vackert inlägg där solrosorna får bli min favorit även om dina är utblommade. Jag tackar för deltagandet och länken med texten :) Väl mött.
Åke,

tack! 😊
Solrosorna är nog min favorit också, tack vare den där lilla sötnosen med fjädrar.
Tack än en gång Åke!
Jag kan raskt konstatera att gult är inte fult. Bara solgula vackra blommor hos dig idag. Tant Melissa var snäll och jag förstår att du njöt av din lilla bukett. Inte visst jag att talgoxar var så systematiska. Fina är dom, både talgoxen och solrosen.
Lycka till med det fortsatta pluggandet av portugisiska!
Märtha sa…
Samma här! Det finns mycket oläst i bloggväg, inte har jag skrivit själv heller. Igår gick eftermiddagen åt till att korrekturläsa det tvåspråkiga Rosenbladet, idag väntar två "skrivor" som båda har deadlnen senast på tisdag - den ena återstår det lite materialinsamling till. Men, det tar sig. Lite fysiska arbeten först. B åkte iväg på begravning. Den kreativa organisten Markus Malmgren har avlidit, ungaste karln, blev inte ens 60, tror jag. Han växte upp på Åland, prästson, tror att familjen hette Toppari eller något ditåt. Han tog sin första hustrus efternamn sen. Han var sen gift med den kantor som har grundat och dirigerat kören Novena som B sjungit i i 20 år, i Esbo (härligt med många i...). Och jag skall sätta potatis, hann inte igår som är den rätta dagen!
LillaSyster sa…
Ett solgult och fint inlägg. Makalöst fin bild på Talgoxen och tänk så smart att äta systematiskt, det sparar ju massa energi.
Ha en fin lördag!
Anita,

gult är definitivt inte fult.
Tack vare tant Melissa så har jag nog fått ännu mera intresse skulle jag tro. Hon såg det och hjälpte mig lite vidare på vägen.
Talgoxarna är systematiska. De andra fågelarterna var inte lika systematiska alls. I och för sig så var det inte så många andra arter som åt direkt från kakorna..
Tack! 😊
Märtha,
Man hinner inte vara överallt, utan får beta av i lugn och ro. Jag är ju sådan att jag inte vill skumma, jag vill läsa och då blir det som det blir, det får ta tid helt enkelt.
Du är verkligen på hugget. Så du ligger i! Bravo!
I och för sig känner jag inte till någon prästfamilj vid namn Toppari men kanske det ska vara Turakka? En stor prästfamilj med många barn, alla kreativa på sitt sätt.
Det är alltid sorgligt när en ung människa dör.
Oj, sätter du potatis i april? Midsommarpotatis? I kruka, eller direkt i jorden? Jag satte potatis den 6 juni ungefär...
LillaSyster,

tack!
De är skojiga talgoxarna, har så många små charmiga egenheter.

Ha en fin lördag du med!
Anki sa…
Såå härliga bilder Karin! Älskar bilden med talgoxen!
Självklart ska du prioritera dina språklektioner!
Ha en fin helg!
christian sa…
Vilka härliga naturbilder å att du lyckades få ihop både djur å blommor var häftigt....själv är jag ganska långt från allt vad blomsterälskare å framförallt kännare heter, men några favvisar har jag ju förstås....

Trevlig helg!
Märtha sa…
Jovisst, Turakka var det. Svårt med namn på folk jag inte ens sett. B kom hem och jag kunde se programmet. Pappa Heikki förrättade jordfästningen. Ett enormt blomsterhav, sången var enorm - en massa kantorer och utbildade sångare, körsångare deltog. Markus blev 54 år. Hjärntumör som upptäcktes för två år sedan.### Jag har nu i några år satt potatis 12 april. Ämbaren är i varmt utrymme med mylla i, om nån timme är potäterna där också, vill inte sätta dem i kall jord. Midsommaren är räddad...
Guldkryckan sa…
Men visst är det så, man kan befinna sig mitt i allt och ändå inte veta vad man ska skriva om, människan i ett nötskal antar jag.
Är väl själv inte den mest intresserade av växter i världen men jag uppskattar det ändå naturligtvis.

Lycka till med portugisiskan, kämpa på.

Ha det bäst.

BP sa…
Som jag skrev på min blogg, så njuter jag för fullt hos dig (bland annat) som verkligen har "gåvan" att älska och sköta blommor och plantor i en trädgård. Och idag är inget undantag. Tack för det fina inlägget!

PS. Plugga på du bara. Så länge du tycker att det är roligt ska du fortsätta. Tycker du inte det längre, så skippa det. Det är ju inte så att Funchal är "hinterland" precis. Det är ju en stad som lever av turister och de flesta som bor i staden pratar ju faktiskt engelska. DS.
Anki,

tack! Ja, talgoxarna skötte om sina odlingar på bästa sätt.
Ja, det gör jag också, jag vill så gärna klara av att prata mera portugisiska.
Ha detsamma du med !
christian,

tack! 😊

Tittar in till dig på söndag!
Bom fim de semana!
Märtha,

jag förstod nästan att det var så. En stor prästfamilj är en medlem mindre nu, så sorgligt.
Vilken styrka pappa Heikki måste besitta. Att jordfästa sin egen son. Då har man en tro som är stark, som bär en.
Livet är, livet tar, livet ger.
Nu när du skriver om potatisen så minns jag att du någon gång har berättat om det på bloggen om jag inte är ute och cyklar..Här har vi till all lycka tre gånger nypotatis varje år..Jag behöver inte ens anstränga mig längre och god är den dessutom.
För min del handlar det om att få hem sill till midsommar och det ser ut som om den är på väg hit om två veckor, så även vår midsommar är räddad. Dill har jag odlat själv...
Guldkryckan,

sånt händer rätt ofta tycker jag. Det är bara att sätta igång och låta pennan gå av sig självt, så brukar det sätta sig.
Muito obrigada, jag kämpar på!
Tack detsamma! 😊

BP,

Tack! 😊😍
Ja, jag pluggar på, ser på portugisisk tv, läser portugisiska tidningar och så vidare. Jag tycker det är väldigt roligt även om det är tufft ibland. Det tar tid , bara att konstatera men å andra sidan så har jag bara hållit på drygt hundra timmar. Jag är otålig förstås, som vanligt.
Helt rätt, många pratar engelska här i turistkvarteren men långt ifrån alla och jag vill lära mig prata med lokalbefolkningen. Så jag kämpar på...
Tanken är också att jag ska bli portugisisk medborgare och då måste jag ha ett certifikat till..jag har en morot.
Paula sa…
Och dagens blomsterfärg är: GUL! Vem som nu sagt att gult är fult har ju väldigt fel! Gult är min älsklingsfärg, gula blommor blir man extra glad av. På tal om ringblomma. En fd. granne hade utanför sin ytterdörr en pytteliten kantodling, såg honom slänga ut frön ur en påse om våren. Nyfiken som jag är gick jag fram till farbrorn som nog var i 70-årsåldern o frågade vad han sådde. Rosor svarade han prompt och jag blev ...stum....sen frågade jag om man verkligen kunde få rosor att gro ur de små fröna...han tittade på mig, såg konfunderad ut och sen kom det: ja absolut, det blir ringrosor!
Paula,

gult är en av mina favoritfärger också...gladfärg..
ringrosor,ja visst så säger man ju också, eller sade.
Ett fint och kul minne!
Härligt vackra blommor som du bjuder på, det riktigt lyser om dem som solens strålar! :)

Härligt jobbat! :)

Ha en fin vecka! Kram
Angelgirl,

tack!
Ha detsamma du med hur mycket som helst.
Kram

Populära inlägg i den här bloggen

Ett oförglömligt fyrverkeri får avsluta året

Veteranbil nr. nio och tio