Färgsprakande fredag/ 47

LillaSysters färgsprak hänger jag med på så länge det varar...

Jag har påsk-städat, kan man säga så när påsken är över? Faktum är att det är påskveckan den här veckan. Så säger de lärde och jag tror på dem så jag delar med mig av grönt och skönt som har hänt mig tidigare, på den tiden jag hade ett rätt så stort grönsaksland, några små land till och två växthus. Ja, jag odlade i stort överallt där det gick att odla, helst sådant som gick att äta men visst fick blommorna också vara med men då mitt i grönsakslandet så att insekterna hittade dit. Varsågoda jag bjuder på en del av alla sorter som fanns i vår trädgård.


    Kålrabbi är gott och vacker. Jag gillar vacker mat..

    


Små små djungelgurkor odlade jag ett år i det ena växthuset. De är ungefär lika stora i verkligheten som de är på bild. Nja, ingen höjdargurka tyckte jag..


   Tomater måste det till alla år. Många många plantor gav många många tomater






Den sista skörden för året lades på fat och bars in från växthuset. Sen fick de mogna i köksfönstret och åts upp så snart de blev  mogna. Nej, ingen inläggning av gröna tomater blev det. Jag gjorde det någon gång men jag gillar filmen Stekta gröna tomater bättre än de gröna naturliga. Tomater ska vara mogna. Jodå, de går an som stekta de gröna men inlagda gröna, nej!  


   Squash och pumpor odlades i mängder...


    Något jag faktiskt kan sakna här ibland är svarta vinbär. Körsbär får jag tag på men svarta vinbär nej...


    Ja, skördarna blev stora...det här är bara en bråkdel av allt som plantorna gav..


    Jag skördade opiumvallmo för frönas skull...lite dill också


    Polkagrisrödbeta...smakade precis som vanlig rödbeta. Rödbeta gillas i vårt hushåll


   Bönor, bönor, bönor...i långa rader. 


         En hink fylld av grön god smak är lycka. 


    Björnbär förstås...
    Den blandade sig med vildvinet..

                         
                         Sparris hör till en av mina favoriter...oj, så mycket sparris vi åt mellan 1 maj och 1 juli..
                         Måste vi äta sparris idag igen? lät det mot slutet av säsongen innan vi släppte iväg 
                         den att växa mot höjderna. 

                         Idag blev det nostalgi och trädgård. 

                         Ha en bra fredag alla! 

                                                            Karin Eklund, Funchal, Madeira

                         


Kommentarer

Åke sa…
Jag suger åt min av alla vitaminer såklart. Men får man hoppa hinken… nejdå de går nog ned :) Jag skulle bli påtalad av facit hur nyttigt det är. ) Härligt inlägg till temat :) Ömskar dig en fortsatt trevlig fredag. Jag är på g, men har långt kvar.
Jag drömmer om en egen köksträdgård med en massa härliga grönsaker. Ännu mer sugen blev jag nu när jag ser ditt härliga inlägg med en massa godsaker.
LillaSyster sa…
Instämmer djungelgurka är då ingen höjdare. Så mycket färgsprakande nyttiga och goda grönsaker du bjuder oss på idag tack för det fina spraket =) Ha nu en härlig fredag!Här i solens land har det ännu inte ljusnat, men snart så. Dags att plocka fram frukost.
Åke,

sug i för kung och fosterland, du behöver alla alla vitaminer nu för att komma igen. Härligt att du hänger med och lyssna på Facit. Hon vet!
Jag önskar dig detsamma!
Hannas krypin,

kul att jag har inspirerat dig. Börja smått och låt det växa undan för undan. Snart har du din egen köksträdgård.

LillaSyster,

ja, den där lilla gurkan är något jag bara prövade på en gång.
Ha detsamma i ditt solens land. Här har solen gått upp sägs det men den syns inte, däremot strilar det lite lite regn ner.
Ha det fint, njut av livet!
Znogge sa…
Så färgsprakande, tilltalande och aptitligt! Rena hälsokicken att se bilderna :D
Visst är det påskveckan nu.

Kram och god fredag!
Znogge,

tack!

Kram till dig med och ha en fin fredag!
Oj så mycket godsaker. Vilka fina skördar. Djunglegurka har jag aldrig smakat men hört från flera håll att dom inte är något vidare så dom kommer jag att avstå från att odla. "Stekta gröna tomater", en favoritfilm. Jag brukar göra marmelad på gröna tomater. Den blir faktiskt väldigt god tillsammans med citron och ingefära.
Geddfish ♥ sa…
Vilken färgprakt! Du lockar mina smaklökar i bara blickfånget av alla härliga grönsaker och frukter, mums mums! Härliga färger! När dottern var här så frossade vi också i egengjord sallad, ja det gör jag gärna själv också.
Tomaterna såg ljuvliga ut. De egna har en härlig doft och smak, går knappast att köpa i den kvaliteten längre.
Trevlig och go fredag nu, Karin! Kram!
femfemman sa…
Många goda grönsaker!
Har också odlat djungelgurka. Blev massor. Gjorde en inläggning. Nej, det var inget gott.
Tomaterna är sådda. Väntar på att de ska gro. Gurka väntar jag lite med. Den växer så snabbt.
God kväll! Kram
Anita, de fyra blomsterhaven,
ja, vi fick fina skördar och många olika sorter odlade jag..Djungelgurkan avstår jag, i och för sig så kunde den vara rolig att odla som en liten klätterväxt men nej, det finns ju annat som klättrar och smakar gott.
"Stekta gröna tomater", är en bra film, t.om. spännande.

Marmelad har jag aldrig tänkt på att göra av gröna tomater. Det tror jag faktiskt att kan vara riktigt gott. Tack för tipset utifall att jag får ett il över mig.
Geddfish,

ja, det finns mycket färger i en trädgård.
Tomater från en hemträdgård, växthus är något helt annat än flygtomaterna eller de snabbodlade. Här kan man faktiskt köpa i den kvaliteten, men det tog tid innan jag hittade stället, butiken. De har alltid de godaste madeiratomaterna..
Tack detsamma Gerd!
Kram!
femfemman,

ja, en del av alla sorter vi brukade odla.
Djungelgurkan blev en gång och aldrig mera. Jag gjorde detsamma, en inläggning men icke sa Nicke.
Så är det, tomaterna först och gurka senare. Lycka till med odlingarna!

God kväll önskas! Kram
Jossu sa…
Vilken fröjd för ögat med alla dessa vackra, färgglada grönsaker.
BP sa…
Hahaha! Vet du vad du fick mig att göra idag? Skulle hämta ut ett paket hos Willy:s och gick då förbi potatislådorna. Letade efter sötpotatis och hittade "de gamla vanliga.
Fortsatte sedan till ICA, där potatis, grönsaker och frukt ligger vid ingången. Okej, mera sötpotatis då! Visst, där låg det bamsepotatisar som var lila. De fotade jag. Inga fler sorter dock.

Däremot en himla massa "konstiga" tomater i olika färger, storlekar och "utföranden". Kan säga att skörden du lägger upp idag ser betydligt mera attraktiv ut är bruna, och ockerfärgade tomater.

Ser att du till och med är så ambitiös att skala gröna sparris. Det har jag aldrig gjort. Däremot skalar jag vita sparrisar. De är alltför "trådiga" annars.

Japp, det var färgsprakande hos dig idag med:-)
Ditte sa…
Härligt färgsprakande på alla sätt . Och jag minns så väl besök hos er på Pettas och allt du odlade- Hann nog ändå bara se en liten del. Men mycket var det och så fint att få besöka era växthus.
Så roligt att du ser tillbaka och minns och delar med dig.
Kram
Jossu,

ja, trädgårdsprodukter är en fröjd på många sätt. Tack! 😊
BP,

😁, underbart att läsa. Få se när du lägger ut fotona...har inte varit in till dig ännu, det kanske ligger där och prunkar. Haha...
Bruna och ockerfärgade tomater, så spännande!
Vi hade eget sparrisland och åt helst bara grön sparris...jodå, jag skalade den men på skalet kokade jag en soppa, jättegod, Uffes recept. Knipsade av den lägre delen av sparrisen också, det finns ett ställe på "stången" som man kan knixa av den. Alla rester blev soppa. Himmelskt god.
Kommer in och tittar på ditt färgsprak...

Ditte,

tack! Ja, ni var dit mot sensommaren har jag för mig..ja, du såg en del, inte allt men allt finns ju inte hela tiden i en trädgård som är säsongsmässig.
Det är städandet som får mig att se tillbaka. Jag raderar fotona vartefter jag använder mig av dem. Tack!
Kram
Underbara färger och god mat! Håller med om djungelgurkor, nä tack! Roger gjorde chutney av gröna tomater förra året, jättegott! Men annars gör jag som du, lägger dem att mogna på ett stort fat. På bordet på altanen. Svarta vinbär testade jag att odla här, men det gick inte. De klarar inte vår värme, men på västkusten tror jag de odlas, där säljs i alla fall plantor. När zucchinin börjar leverera så äter vi det flera gånger om dagen :) Nu blommar björnbären här, jag har inte tagit hand om plantan som finns här, så den ger inte så mycket skörd. Men en vacker dag så ska jag prioritera den också. Så lycklig över att kunna skörda egen sparris den här våren, efter tre års väntan. Ett underbart inlägg med mycket gott! Kram
Anna i Portugal,

Ja, färger i trädgården brukade det finnas gott om hos oss, nu hos er istället kan jag tänka mig.
Chutney, ja det borde ju också bli gott av gröna tomater. Tack! Jag har förstått att svarta vinbär inte trivs här heller, men det är en sak jag kan sakna ibland. Svarta vinbärsgelé är wow också.
Zucchini är toppen, här äter vi också hur mycket som helst tillika med chu chu.
Lyckliga ni med egen sparris, njut för oss också!
Tack Anna!
Kram!
Paula sa…
Vilken tur att jag precis intagit dagens brunch! Enda färgranna där var vinterblek gurka...på en macka med blek prästost. Fantastiskt fina grönsaker och bär i långa banor. Gissa om jag varit där o nallat om jag bott i närheten...
Tack för färgsprakande nyttigheter!
Paula,

haha. Du hade inte behövt nalla ens, det skulle ha räckt åt dig också om du hade bott i närheten.
Tack själv!
Åh så härliga bilder med mycket vitaminer, men även så gott att äta med!

Jag skall själv så en hel del godsaker i sommar och hoppa på en fin sommar så det gror en massa gott att äta! :)

Vad et gäller svartavinbär - är det ingen som kan skicka ner så du kan plantera hos dig? Borde växa super nere hos dig? :)

Hur som blev jag glad av dina härliga färger!

Önskar dig en härlig vecka!
Kram
Angelgirl,

Tack!
Lycka till med alla dina grönsaksplaner inför sommaren. Det är så roligt att odla och att få se resultatet av det när hösten är inne.
Svarta vinbär lär inte alls gilla att vara här..har jag förstått av andra som har testat. Men försöka duger som det heter..
Mitt i allt så händer det i alla fall.
Tack!
Önskar dig detsamma!
Kram

Populära inlägg i den här bloggen

Ett oförglömligt fyrverkeri får avsluta året

Veteranbil nr. nio och tio