På tjej-utflykt

För en vecka sedan åkte jag tillsammans med min väninna C. till Ribeira Brava där hon skulle göra orkidéaffärer. Samtidigt så tog vi en sväng via Tabua för att hämta vår gemensamma vän E. som var förberedd på att vi var på väg. När vi väl, alla tre, var tillsammans så hade tiden gått och magarna lät höra av sig med tydliga suckar om hunger, så vi bestämde oss för att äta lunch vid havet i Lugar de Baixo. Klockan var nästan två 

    Sämre utsikt kan man ha eller hur? 


Onda do Sol heter restaurangen. 

Där under ett av parasollen till vänster satte vi oss ner. Några foton på oss visar jag inte, för en av oss tre vill inte synas på Internet och det respekterar jag givetvis, så jag visar vad vi åt istället..




E. drack kaffe. Fråga mig inte vad den där typen av kaffe heter, jag glömde bort att ta reda på det men säkert vet någon av er och kan berätta det för mig...

Ja, jag vet att jag har varit caféinnehavare men någonting liknande gjorde vi aldrig på den tiden. Det såg mera ut som kaffe om jag säger så😉☕ även om vi hade många olika sorters kaffe att erbjuda våra kunder.

Till det åt E. en dubbelmacka (bolo de caco)  med ost och tomater...Det blev ingen bild av den tyvärr.
Hon åt frukost eftersom hon inte hade gjort det då ännu.





    C. åt lapas....

    


            med bolo de caco ( med vitlök och smör)  samt drack cola som dryck...

            


Det här åt jag. Chicharro. Uttalas som she-sharchrro ungefär. Rulla på rr-en.😏  Chicharron är en liten fisk som lär vara älskad av den portugisiska befolkningen och i synnerhet av mig, som håller på att bli en portuguesa. Jag har tillrett den själv hemma till middag åt Uffe och mig en enda gång och vi älskade den båda två. Sen har jag aldrig sett den i affärerna efter det så givetvis blev valet lätt för min del när jag såg att fisken fanns på menyn. 

Den är liten som en sardin men är definitivt inte en sardin. Den serveras vanligtvis stekt, med huvud och ben intakta och är importerad hit från det portugisiska fastlandet talade man om för mig. Jag drack vatten till. 

Mina väninnor ojade sig när de såg vad jag hade valt. "De har ju ögon" fick jag veta, "och ben".  Jag skrattade gott åt mina goda väninnor och förvissade dem om att i fortsättningen får de ha en skärm med om vi ska äta tillsammans, för jag äter fisk och sådana djur som har ögon och ben. För att lugna dem lite så vände jag fiskarna mot mig så att de tittade på mig istället och inte på C o E.

Det smakade jättejättegott..

                                
                                Sen kom ägaren till vårt bord med tre flaskor, så där bara. 
                                Men vi ska inte ha fick han veta men det skulle vi visst det, fick vi veta. 
                                C som är reseledare hade bett om att få ta bild på några av de drycker de serverar på
                                restaurangen så att hon kan visa sina resenärer innan de anländer dit på lunch 
                                någon dag. Så jag visar dem för er som tittar in här i min tur, jag också. 

                                Jaha, ja, varför berättar du allt det här? tänker kanske någon av er. Jag har  
                                nu och då fått en viss kritik, vänlig sådan, att jag bara går förbi alla caféer och
                                restauranger och aldrig sätter mig ner någonstans . Riktigt sant är det inte, men
                                jag kan hålla med om att jag inte visar mycket foton av de gånger vi är 
                                ute och äter så jag ska råda bot på den saken har jag tänkt. Men räkna inte 
                                med att det händer särskilt ofta, för det gör det inte. Jag älskar att laga mat
                                och då lagar jag mat själv härhemma. 
                                Jag går förbi restauranger och caféer. 
                                Det är också en av mina favoritsysselsättningar😉😊 
                                Jag går hem och lagar mat. 

                                Kl. fyra hade vi ätit oss mätta och nästan pratat ihjäl oss själva innan vi for tillbaka 
                                till Ribeira Brava och orkidéerna som väntade.  
                                C. hade bilen full av sådana när hon och jag vände hemåt mot Funchal igen efter 
                                att ha kört E. hem till sitt i Tabua. 

                                Jag  visar orkidéer en annan gång...

                                                         Karin Eklund, Funchal, Madeira

Kommentarer

Märtha sa…
Ja, så är det för mig också. Jag går förbi caféer och går hem och brygger GOTT te eller kockar ihop enkel mat (med lite chili för det mesta). Jag tycker inte om att sitta på café ensam, om det inte är av nöden tvunget, förstås. Tyst har jag varit på bloggen, har nu en tid irrat på i lärkträdsskogar, idag är första utkastet till halvkåseri gjort. Tidningen kommer i april, men det blir ett blogginlägg också, måste ju bara få berätta och visa vad jag hittat! Om en vecka är vi på väg till trädgårdsmässan i Stockholm, där hittar jag säkert ett och annat, både till trädgården och till blogginlägg och skriverier i nån tidning och... Nu skall det regna och snöa ovanpå det, få se... Uusi lumi vanhan lumen sulattaa, sa mamma...
Susjos sa…
Vilken trevlig dag ni fick!
Kaffet med grädde..brr, inget jag skulle dricka, hellre kaffet på ditt kafé <3
De stekta fiskarna vet jag inte heller ...men visst skulle jag smaka!

Kram och ha en fortsatt fin vecka!
Märtha,

Ja, varför chansa när man vet att det är så gott hemma. Enkel mat äter vi också och lite chili brukar ingå.
Jag tänkte på dig senast igår...saknar dig här i bloggvärlden men vet att du har mycket för dig som alltid.
Ha det bra på mässan i Stockholm, skulle gärna vara med där också. Ja, det är mars och ännu i april brukar ny snö smälta den gamla. Så rätt din mamma hade.
Susjos,

ja, vi fick det! 😊
Jag dricker helst svart kaffe, utan varken det ena eller det andra.
Fiskarna är godare än vad de ser ut..jag åt dem med fingrarna, lämnade huvudet och ryggbenet.


Kram och ha en fortsatt fin vecka du med!
BP sa…
Tack för det inlägget! Jag är ju precis raka motsatsen till dig - jag ÄLSKAT äta mat men OGILLAR laga det.
Så det här inlägget var helt i min smak.

Kaffet såg aningen "suspekt" för jag antar att det INTE var en Irish Coffee, då ni alla tre var så PK att inte dricka alkohol. Men den ser väldigt tilltalande ut måste jag säga - med riktig vispgrädde och allt:-)

Fisken hade jag satt tänderna i omedelbart - efter att ha skurit bort huvudet och fenan då. Älskar nya fisksorter som jag aldrig hört talas om:-)

Lapas hade gått ned utan minsta tvekan. Coca-Cola dryckerna däremot förstör ju bara smaken. Hade nog tagit en öl eller vatten till:-)

PS. Fler kulinariska utflykter ses emot me spänning:-) DS.
Stefan sa…
Att äta på en uteservering slår det mesta. Både mat och dryck smakar av någon anledning bättre än dito inomhus. Har man den utsikten att beskåda mellan tuggorna så blir det än bättre.
Fast fisk brukar väljas bort i de flesta lägen det finns annat att välja på. I Nyköping har vi en sommarrestaurang som heter Rökeriet. Fantastiskt läge och fantastisk god mat och här är det fisk som gäller. Dock inte de exotiska som på bilderna i inlägget.
När vi var på er ö så drack jag en cappucchini med vispgrädde på Ritz. Den ser ut som den. Men om det var det kan jag ju inte säga. Men den jag fick var enormt god, söt och fluffig och med den starka kaffesmaken från espresson i botten. En riktig hit om en gillar grädde :)

Att äta ute gör ju inte jag heller ofta, men ibland kan det vara skönt och kanske även en inspiration till min egen matlagning. Ha en fin torsdag och hälsa tjejerna! Kram
BP,

Så kul att du gillar det! Inlägget som blev helt i din smak.

Det var ingen Irish Coffee, E tar ingen som helst alkohol, är absolutist. Snygg är drycken, det tycker jag också...vispgrädden är nog inte äkta, utan gjord från sprayburk men det kanske också är lite äkta. Är dålig på det där, använder aldrig spraygrädde själv.

Fisken var supergod, väldigt smaklig. Huvudet tog jag också bort och ryggbenet, stjärten åt jag däremot upp, den smakar så gott.
Vi håller på att bekanta oss med olika nya fisksorter nu, vi är ju fiskälskare båda två och försöker lära oss de portugisiska fiskarna även om det blir en norsk lax emellanåt.

Coca cola är inte min melodi heller, vatten gäller.
Ett gott vin någon gång kan det bli men väldigt sällan.

Tack, det ska bli varje gång det blir en kulinarisk utflykt på något sätt. 😊

Stefan,

i all synnerhet när man hör strandklucket från vågorna. Då är livet gott. Mat smakar gott utomhus, jag är helt överens med dig om den saken. Smaken förstärks, åtminstone mentalt.

Vi har ju fiskat väldigt mycket själva och är vana med sprillans färsk fisk vilket inte är en självklarhet här dessvärre. Vattnet runt Madeira är inte så välfyllt av fisk längre, det har rovfiskats, om man kan säga så, alltför mycket med stora fiskebåtar som bara öser upp fisk ur havet med en tragisk påföljd. Den mesta fisken som finns här kommer långväga ifrån. Vi försöker äta fisk fångad här om vi hittar en sådan. Fiskodlingar finns men den fisken smakar inte lika mycket som den vilda. Ibland får vi vildfisk via grannens son som älskar att kasta och att fiska. Då är lyckan stor. Ju närmare fisken är fiskad gäller annars. Helst ska fisken prata portugisiska, men ibland blir det norskan som gäller, någon gång turkiska också. Norsk lax blir det med jämna mellanrum som vi själva röker och som jag gärna gravar men givetvis det blir stekt fisk, det blir grillad fisk i ugnen, det blir fisksoppa.

Anna i Portugal,

Antagligen är du helt på rätt vad gäller cappucchinin. Vi går ju rätt ofta förbi Ritz och ser många med liknande kaffeglas. God lär den vara och suckarna av hänfördhet från E.s håll var talande. E känner du för övrigt, ni träffades när ni var hit.
Det händer också för min del att jag njuter av att sätta mig ner ute någonstans för att äta men väldigt sällan. Men visst gillar jag att äta ute jag också någon gång.
Jadå, jag hälsar tjejerna! Kram!
haha, jag bara väntade på att få se orkideer! Men en terevlig dag hade ni. Och kaffet såg gott ut, iaf om det varit en skvätt whisky i... elelr kanske rom. God torsdag. Kram
Znogge sa…
Vilken bra dag det blev tillsammans med tjejkompisarna. Gott åt ni också men den där fisken... Tveksamt för min del. Tycker man om att laga mat är det väl trevligt att göra det och att äta hemma. Sedan kan det ändå bli att man äter ute men det ena utesluter inte det andra.

Kram och god torsdag!
anna-lena,

de kommer, orkideerna.
vi hade en fin dag utan tvekan.
Det var nog gott också utan whisky eller rom i, förstod jag😉 Det var E:s frukostkaffe.
God torsdag till dig med med kram från mig!
Znogge,

ja, det blev en fin dag på alla sätt och vis.
Fisken var väldigt smaklig, svår dock att äta annat än med fingrarna. Gaffel och kniv kändes onödigt. Fungerade inte bra. Men jag väljer chicharro igen om jag får möjligheten.
Det ena utesluter inte det andra, helt rätt.

Kram till dig med och god torsdag!😊
Guldkryckan sa…
Gillar ju att laga mat här men det där såg ju trevligt ut tycker jag.
Inte ofta jag äter ute men ibland så händer det allt.

Kaffet där, såg ju smaskigt ut minst sagt.

Ha det bäst nu. 🙏
Ditte sa…
Verkligen en trevlig och rolig utflykt i härliga omgivningar. Och att vistas när havet är i mitt tycke alltid rätt.Likaså att sitta på en restaurang med havsutsikt-
Jag äter gärna ute och älskar att testa olika restauranger och än mer när vi har bott utomlands. Men jag lagar också gärna mat hemma. Det ena utesluter inte det andra.
Önskar dig fortsatt fina dagar.
kram
Bloggblad sa…
Jag som inte gillar att laga mat (mycket arbete för nåt som slinker ner på ett par minuter) skulle nog ständigt äta ute när det finns så många små ställen att välja på.
Lät som en väldigt trevlig dag. Kaffet såg lite för gräddigt ut för mig. Och fisken ... hm, jag vet inte jag. Men jag tror dig när du säger att den är god.
När det gäller mat så lagar jag den helst själv. Tycker det är roligt att laga mat och pröva nytt. Men visst, ibland är det roligt att äta ute också.
Ser fram mot bilder på orkidéerna.
Guldkryckan,

det var trevligt och det var gott!
Gott i dubbel bemärkelse med tanke på sällskapet också.
Jag förstod att kaffet var snudd på himmelskt.

Ha det bäst du med! 🙏
Ditte,

ja, det var det verkligen!
Nära havet är alltid bäst.
Vi äter inte ofta ute men det händer kanske en gång per månad si så där. Äter ute på terrassen gör vi förstås😉😊
Önskar dig detsamma!

Kram
Bloggblad,

om du inte gillar att laga mat så förstår jag dig bra. Jag gillar ju att göra det och tycker inte att det är särskilt roligt alls att äta ute alltför ofta i min tur. Men någon gång nu och då, ja, det sitter bra. Lite husmorssemester. Förr när Uffe stod vid spisen var det snudd på bättre mat hemma än att gå på finrestaurang. Han är en fena på detta med mat/gourmeten. Jag är gourmanden. 😊
Anita,

ja, det blev en riktigt trevlig dag.
Även för min del skulle kaffet ha varit för gräddigt. Fisken såg inte god ut men var väldigt god.
Jag är likadan, gillar att laga mat, att lära mig nytt och att laga mat från grunden. Alltid från grunden. Halvfabrikat nej, inte här hos mig, hos oss.
Orkidéerna kommer någon gång i nästa vecka😊
Paula sa…
Nu måste jag erkänna att det började klia i halsen på mig! Jag gillar knapriga grejer, men är dödligt rädd för fiskben, framför allt de små som finns i strömming t.ex. Jag grät mig igenom barndomen då jag tvingades äta stekt strömming med ben, så det blev ett trauma. Så nu får du berätta, känner man inte av benen, eller tuggar man sönder dem eller gud bevare sväljer ner dem hela???Ögonen har jag inga problem med...hihi Nästa fråga: Lapas? är det någon typ av musslor ? undrar frågvis finnkäring ifrån pörtet
Paula,

sent omsider ser jag gin kommentar...tack för den!
Strömmingsben, chicharrons ben, sardinben känner man inte av alls. Jag äter dem inte, tar bara bort ryggbenet och så kommer de andra små med samtidigt. Å andra sidan har jag inte några problem alls med den här typen av ben, har även ätit fiskhuvuden så det har knastrat om det och jag har känt mig som en katt. Men nej, inget problem med benen. Jag lämnade de flesta kvar på tallrikskanten. Jag åt fisken med händerna den här gången. Det passade bäst, svårt att pilla med gaffel och kniv på en rätt knastrig fisk. Stjärten är alltid god så den slinker ner.
Det måste vara hemskt att ha ett trauma med sig sedan barnsben. Jag nekade också äta strömming på grund av benen som barn, men fick veta att man blev klok av dem så jag satte igång och gnagade dem i mig, lättlurad som jag var och är. Knaster, knaster...
Lapas heter patella på latin och patella betyder knäskål. Det är en knäskålsmussla som finns både här och på fastlandet. Ibland ser man människor som skrapar stenar rena på lapas för att sedan sälja dem till restauranger.
Jag gillar frågvisa finnkäringar, det vet du Paula! 💗

Populära inlägg i den här bloggen

Ett oförglömligt fyrverkeri får avsluta året

Veteranbil nr. nio och tio