En RIM-lig rapport, lite grann på avvägar

Ovanför oss här på gränden tycks alla änglar ha satt sig ner på molnen för att kissa samtidigt nu ikväll då jag skriver det här inlägget. Ja, änglar måste väl också kissa? Gränden är som en strid ström, en yster vårflod.  Så uppstår en annan fråga i den här hjärnan som genast funderar på vad kissa/pinka är på portugisiska. Ni märker, det går runt i den här skallen efter ett par dygn i den portugisiska språkläran.Allt måste tas reda på. För om inte änglarna kissar så gör säkert portugiserna det själva annars också. Det kan vara bra att veta även vad det mest naturliga heter. 

Det tog ett lite tag innan jag hittade svaret. Xixi gör man på portugisiska. Man uttalar det ksiksi. Annars så finns det lite vanligare ordet urinar som förstås nästan är detsamma som svenskans urinera. Så då visste jag det och ni samtidigt.  Nå för att återgå till ordningen igen så har det hänt och händer en hel del på andra sidan gränden. 

Som alltid så kommer det saker uppifrån och ner här på RIMs sida av gränden. Skottkärran åker av och an som en liten jojo...

Helt sant är det förstås inte för vissa saker åker nerifrån uppåt också. Gjutformarna varierar i storlek



    Muren mot gränden och ribeiran har klätts av...



Lilla grävis har jobbat sig svettig...( ja, jag vet, männen är inte huvudlösa i verkligheten, det är precis tvärtom men som sagt, jag skulle inte själv vilja fara runt i världen och inte veta om det, så jag suddar...) 



Det har förts mängder av jord hit, hur mycket som helst och jag funderade helt ärligt på att vara oärlig ...
att bara ta en hink med mig och krypa in under stängslet en natt, för att få lite vulkanisk mylla till mina 
maracujaplantor. Men så vaknade samvetet, det där som sitter på en av mina axlar. Det andra icke lika samvetsgranna som satt på den andra axeln borstade jag helt sonika bort. Men visst ser väl myllan 
snudd på åtråvärd ut? Tänk er att sätta potatis i den! Nå, hur som helst...


Den röda myllan har forslats bort i struten, dragit till väders över byggnadernas tak


    för att strös ut på andra sidan den höga byggnaden...jadå, det blir nog en ny runda runt RIM snart
    och en ny rapport. Jag måste ju bara hålla reda på allt det här . Det förstår väl vem som helst😉?
    Jag har ju lovat Rulle och Rulte Royce att hålla koll för deras skull. 

   

Nehej, det ska inte till flera murstenar på översta våningen nu, verkar det som. 
Nu forslas de ner, vilket antagligen betyder att det händer saker på insidan. 
En hel del killar med olika mojänger har tagit sig in där, en del med kablar...


Det stora trädet är bortforslat men måste sågas i mindre bitar först ; tur att de har lyftkran på 
andra sidan gränden. Eller det handlar förstås inte om tur utan om planering, logistik. Givetvis.


Hmmm, vad ska de göra åt hålen där? Återstår att se..Vitfärg har kommit fram...kanske det är kalk?
Jag har ingen som helst aning men penseln är i användning i alla fall. 


De sopar och städar så det står härliga till. Ibland verkar det som att någon är där och städar även nattetid. (mera troligt är dock att någon har glömt lyset på) T.om vi känner av deras städande i form av en dammigare tillvaro på vår insida och på vår terrass när vinden ligger på. "Det börjar bli skitigt här", påstod Uffe en dag. Fördelen med det, tycker jag,  är att man ser skillnaden mera markant när jag har städat, åtminstone en stund innan nästa dammoln rör sig på väg mot oss. 
Tur att jag gillar att städa...

Så här långt den här gången! Änglarna har gjort sitt, vårfloden har slutat strömma, vinden har lagt sig. 
Snart lägger jag mig också och sover gott, förmodar jag. Ibland drömmer jag på portugisiska kan ni
tänka er?  Semelhanças, sade någon så högt i mina drömmar härom natten att jag vaknade. Fyra gånger på en natt. Jadå, jag visste att ordet betyder likheter. Det har sina sidor att bli en portuguesa men kul är det hur som helst. 

                                                Karin Eklund, Funchal, Madeira

Kommentarer

BP sa…
Xixi låter som ett smeknamn för en portugisisk/spansk fotbollsspelare. Slängde bara in xixi i Google och fick veta en massa annat också. Ett väldigt gångbart namn kan jag säga;-)

Sedan har RIM får en ny Bobcat också, en helt vit sådan. Vad gäller jordhögarna så skulle jag bara gå fram till RIMs platschef och be om att ta med mig en hink med denna jord. Så som du har dokumenterat bygget så är det ett "billigt" pris för företaget;-)

Ja, jag vet - fortsättning följer;-)
BP,

ja, se där, vad vi blir allmänbildade här i Blogglandia. Tack för ditt inslag om xixi.

Den nya platschefen känner antagligen inte ens till mitt dokumenterande och mestre som var här tidigare har fått alla foton jag tog under den tid han var här ( 2 år).
Nu lägger jag ut alla, inte så många längre, foton här i min blogg istället. Delar med mig på det sättet. Dokumenterar för min egen skull.
Jag köper min jord, den kostar snudd på ingenting..enklast är det så. Och jag fortsätter att dokumentera utan att tänka på någon som helst ersättning men jag förstår hur du tänker, absolut.

Jadå, fortsättning följer..😊
Tack BP!
Bra namn på att kissa! Ett ord jag inte behövt än, men tack för den kunskapen. Jorden... vill ha!! Kram
Anna,
ja, lätt att komma ihåg också.
Här sade mina bassängkamrater åt mig, de som är portugiser att "Kårin, ksiksia"..då förstod jag inte att det var så det hette, trodde de tänkte enbart på ljudet. Jag måste alltid kissa när jag kom upp från bassängen, jag sprang till toaletten, de andra gjorde det aldrig varken före eller efteråt, så jag undrade förstås var de gjorde det?😉
Jorden är villha-jord, absolut!
Kram
Anki sa…
Du är duktig på att dokumentera hur det går med bygget ... kul att följa.
Sådär ja, nu kan jag i alla fall ett ord på portugisiska :)
Ha en fin dag!
wiper sa…
Det kan inte vara lätt att säga det ordet. Bra gjort av dig att du lär dig Portogisiska. Kul att få ta del av dessa bilder från byggnaderna, sånt gillar jag. Även svindlande höjder

Det dammade verkligen där och bor ni rätt nära så blir ni påverkade. Skönt att gilla att städa ;) det gör inte jag ;).

Härligt inlägg som vanligt

Ha en skön onsdag
Kram från Malin

LillaSyster sa…
Du skriver lika härligt som vanligt =) Om du bakar en liten kaka och går över med ska du se att du kan få med dig lite mylla hem - det törs jag lova. För vägen till mannens hjärta går genom magen.
Alltid en fördel när man ser att man har städat.
Ha nu en bra kväll och mitt lilla körsbärsträd har allt varit nedgrävt i trädgårdslandet med sin kruka och bubbelplast hela vintern.
Kram
Karin sa…
Xixi! Det känner jag igen tänkte jag och funderade en stund. Jo, det är ju ett populärt märke för kosmetiska produkter, som mina tonåriga barnbarnstjejer önskar sig i present, då och då. Och medan jag funderar på detta pratar Agnes Vold om hur dumt det är att använda kosmetika överhuvudtaget. Hon kom fram att det enda som kan ha någon positiv effekt är möjligen hudprodukter med ämnet karbamid. Och vad är då det? Jo urin! Xixi! Antingen finns det ett samband, eller också är det en ren slump.
Anki,

tack!
Ja, man får vara glad för det lilla ibland. Och ett viktigt ord är det också!
Ha detsamma du med!
Wiper,

nej, det är inte lätt men man får öva tills det sitter.
Tack, det är roligt att läsa portugisiska och som jag ser det så är det också nödvändigt för att jag vill gärna prata med portugiser när jag bor i Portugal, och då helst på deras eget språk, numera också mitt nya hemspråk.
Svindlande höjder, så hette en film jag såg som barn, minns jag nu när jag ser orden i din kommentar. Kul att du gillar byggfotona! Tack för det!

Vi bor väldigt nära byggarbetsplatsen. Det är nästan som att vara mitt i byggandet emellanåt. Att bli ett med det.
Tack!

Ha detsamma du med!
Kram


LillaSyster,

tack!
Det räcker inte med en liten kaka,det är många män på andra sidan, men kaka ska de få allihopa men utan att behöva ge mig mylla. Den är för övrigt nästan borta redan, eller utbredd än här än där. Jag gör en kupp istället, smyger dit och planterar maracuja i deras knutar. Sen blir bygget som ett Törnrosa-slott...sagotanten vaknade till nu..😉😁

Javisst är det en lisa för själen att se att man har städat. Att det märks.
Aha då förstår jag att den sköna har överlevt. Jag fick ju bekymmer nu mitt i allt. Du visar väl bild på blomningen senare?
Ha en fin kväll du med!
Kram
Karin,

men vad kul!
Skönt att veta också att det är dumt att använda kosmetika. Känner mig lite segerviss nu , för jag har aldrig använt kosmetika. Målade läpparna och ögonbrynen i tidig ungdom när min far kom in och fick se det. Hans ordval då räckte för hela livet. 😊 nu blir det lite lack på tånaglarna någon gång..
Karbarmid...och urin, xixi. Samband förstås. Slumpen tror jag inte ens att existerar annat som ett hittepåord.
Märtha sa…
"... för där uppe hos Maria får man kissa i det fria, du ska få min gamla potta.." började jag direkt nynna på! Borde jag byta namn på mitt guldvatten till xixiaqua, det låter ju rätt så exotiskt. Om inte portugisiskan har ett "bättre" ord för vatten. Ni bor nära byggplatsen, minsann, men er havsutsikt störs ju inte! Ha det gott - med och utan regn.
Märtha,

ja, men så ska det ju låta...nu minns jag tack vare dig . Tack för det!
xixiagua. Agua är vatten här...låter ju väldigt bra det där med guldvatten. Vi har en toppenutsikt mot havet till , bättre nu än när ni var här. Grannarna har rivit ett schabrak de hade på sin terrass som som störde sikten. Nu är den fri.
Regnet behövdes, reservoarerna fylls på tills det bli torrare tider igen.
Ha detsamma!

Populära inlägg i den här bloggen

Ett oförglömligt fyrverkeri får avsluta året

Veteranbil nr. nio och tio