Så här började vårt liv på Madeira

Uffe var här med sin exfru C. och han föll som en kägla för ön i havet. Året var 1998, C. var sjuk i cancer och alla behandlingar som följde i och med det, behövde få vila, få distans. De behövde båda två något  annat att vara med om, så Uffe bokade biljetter rakt av åt dem. En fin upplevelse fick de båda två och i dag är vi båda glada för att C. fick uppleva allt detta positiva som hon fick vara med om medan hon levde. Hon dog drygt ett år senare.  Så  mycket kan jag berätta, resten är förseglat för eviga tider i och med den tystnadsplikt jag har. 

En daglig vy från vår hotellbalkong


Jag tyckte mycket om C., väldigt mycket💗.  Vi blev bekanta i och med att jag jobbade som stödperson inom cancerföreningen, så jag visste förstås om deras resa hit och fick också senare se foton från Pärlan i Atlanten. 

Det var min första mera ingående kontakt med Madeira. Tidigare hade jag helt kort läst om Madeira i skolan, noterat att det fanns en ö i Portugal som hette så och som var autonom på samma sätt som Åland är och så hade jag även smakat på Madeiravin i  nattvardssammanhang, men desto mera än så hade jag inte en susning om den här ön annat än att den var som rena blomsteraffären i sig själv. 



Så är livet som det är. Uffe och jag hittade varandra så småningom och vi bestämde oss mitt i vårt arbetsamma företagande liv att vi måste ha semester minst två veckor per år för att orka med allt vi hade lagt oss till med. Vi hade svårt att tacka nej till alla uppdrag som vi fick med påföljden att vi aldrig tog ledigt och sånt är absolut inte bra i långa loppet. Vi insåg att vi behövde "lura oss själva" med att boka en resa varje år en viss tid så vi kunde säga nej åt våra kunder. Vi hade en legal orsak kändes det som.😊😉 

Uffe som hade varit här tidigare ville visa mig Madeira och han ville se om jag klarade av höjder. När han var här med C. visade det sig att han snudd på fick bära bort henne från levador då hon stelnade till och inte kunde röra sig av rädsla. En hemsk känsla i sig.  

Så för Uffe var det viktigt att jag skulle klara av att vandra levada tillsammans med honom. Därför skulle jag testas. Så vi drog iväg hit i mars år 2007 och redan på inflygningen hit när jag såg Funchal, visste jag att jag kom hem. HEM. 

Vi hade inte landat ens och jag bara visste det. En härlig och märklig känsla. Det var första gången för mig och jag bara kom hem redan i luften när jag såg Funchal för första gången. Äntligen! kändes det som. 

Sen visade det sig att jag klarade av höjder hur bra som helst. Åland är ju platt i jämförelse så testet var nödvändigt. Uffe har skrattat många gånger åt mig när jag har stått på utsatta ställen utan räcken med tårna på utsidan och tittat rakt ner över djupa raviner och undrat "att varför har de inte några räcken här då? Det borde de ju ha.." Själv har jag inte känt någon höjdrädsla, bara en gång har jag varit med om den känslan och den frammanade jag själv långt innan. Men nog om detta. 

Vi har en fin utsikt från vår balkong...

Vi köpte en timeshare-lägenhet redan första veckan vi var här, en dag då regnet stod som spön i backen, för att ha ett ställe att återkomma till vecka fyra och fem varje år. Helt perfekt tid för oss var det då som behövde ta oss bort hemifrån företaget.

********************** 

Vi har alltså varit i vår timeshare-lägenhet från och till de här två senaste veckorna. Ja, vi behöver den sannerligen inte själva längre men det finns barn, barnbarn och här i vår lägenhet finns inte mycket utrymme för andra att bo i, så vi har inte sålt de tidsbundna veckorna som vi har i time-share-lägenheten.  Det var meningen att tre av mina kusiner plus en fru till en av dem skulle bo där i år men så blev kusinfrun sjuk och resan inhiberades så vi tog själva in på hotellet. Nu har vi tillgång till den för familjemedlemmar, släkt, vänner eller för egen del sju år till. Sju år är ingenting, vi ids inte sälja den längre. Villkoren kan ändras men vi har inte låtit våra villkor ändras och i och med det så är det ingen dyr historia för oss.

Uffe har varit på gymmet där, lyft skrot och liknande medan jag har simmat och tittat på från mitt håll. Han har sett mig guppa på som en liten kork, påstår han. Vi har kopplat av men likväl har jag varit på mina kurstillfällen, jag har varit till min tandläkare Edgar som har stora planer för min mun, så liten den än är.  Vi har även sovit hemma en natt, kommit hit nu och då för att tvätta kläder, vattnat blommor och kollat posten.

Vår lägenhet finns på andra våningen. Här är jag i hissen med utsikt mot havet, på väg upp mot nionde våningen. 

 Men vi har också gjort stan på andra sidan stan, träffat vänner som har kommit till vår "sommarstuga", vi  har varit till Ribeira Brava, till Tabua  osv osv...vi har levt som vi brukar leva men lite lyxigare. Jag har inte bäddat sängar alls, kan ni tänka er 😊 Andreia och hennes flickor i servicepersonalen har skött om oss på bästa sätt. Jag har känt mig som en pascha, fastän jag inte vet hur sådana känner sig egentligen men jag kan ju ana.. Jag har som alltid läst mycket, jag är en bokslukare och det är längesen jag har givit mig den tiden av en känd orsak; den portugisiska språkkursen. 

Dombeia

De butlers som har lärt känna oss genom åren alltsedan år 2008 då vi bodde där första gången har roligt åt oss när vi är på väg ut och berättar att vi ska gå hem. De tycker att vi är helknäppa men de trivs och jag får kramar och till och med pussar nu och då. När vi går förbi där även under andra tider på året ropar de in oss och så ska det kramas och pratas. Nu även på portugisiska till en viss del. Även Andreia tittade stort på mig i år när jag talade så mycket portugisiska med henne som bara var möjligt. Hon hjälpte mig på många sätt, var så glad över att jag håller på att bli en portuguesa som hon sade och kramade om mig. 

Ja, det är där vi har varit och nu har jag berättat det också. Snart vet ni allt om mig, haha..nåja, det finns en hel del till innan ni vet allt. Jag vet ju knappt allt om mig själv ens. Jag har bara börjat att upptäcka mig själv lite lite mera för varje dag som går...

Livet är spännande minst sagt. 


                                      Karin Eklund, Funchal, Madeira

Kommentarer

Tove sa…
Såå fint att läsa om!
Såå fint få leva så tillsammans!
Det där med god kontakt med sin partners ex är faktiskt riktigt skönt! Nu är de inte döda de som kom i min väg, men det är den gemensamma partnern numera. men inte då kontakt togs.
Livet har fler fina dimensioner om en går lite utanför och tänker kärlek 💝
Lev fortsatt väl i äventyret framtiden ni två! Hälsa Uffe!
LillaSyster sa…
Dombeia så vacker, men inte lika vacker som din berättelse.
Ha nu en bra dag hemma! Kram
Karin sa…
Så fint – hur ni hittade hem till Madeira, bilderna, berättelsen, alltihop!

Tove,

Tack!
Livet har många dimensioner, utan minsta tvekan.
Kärlek tänker jag så gott som alltid, det är den som bär en vidare.
💝
Tack och tack detsamma, lev väl i ditt äventyr du med.
Uffe hälsar! 😊
LillaSyster,

tack, tack!
Kram! 💗
Karin,

Tack! Livet tar tag i en nu och då, visar vägen.
Du berättar så bra, det är så fängslande att läsa. Du har nämnt förut att du kände direkt vid inflygningen känslan att du kommit hem. Vilken magisk känsla det måste varit.
Så fint läge på andelslägenheten. Er "sommarstuga". Skönt att få bli lite servad också. Förstår att det måste låte lite kul när ni lämnar lägenheten och säger att ni ska gå hem.
Ha det bra!
Gunnel sa…
Jag minns att jag läste om er i en tidning för länge sedan om hur ni träffades. Tror nästan jag har kvar klippet nånstans. Du skriver så levande så det känns som jag är med på ett hörn. Det måste vara extra härligt nu när du pratar språket också. Ha det gott.
Susjos sa…
Men åh vilken spännande läsning! Å vilken underbar "sommarstuga" ni har, wow!!
Ni är ju fantastiska, och så imponerande att du lär dig portugisiska!
Kram !
Anita,

tack! 😍
Ja, jag minns fortfarande var vi var i luften på väg neråt när jag såg Funchal och känslan som bara fanns där mitt i allt, faktiskt nästan här utanför där vi bor nu. Det var magiskt, absolut.
Det är skönt att bli lite bortskämd emellanåt, utan tvivel. Jag gottar mig så gott jag kan. Ja, de skrattar åt oss de där killarna 🥰
Ha detsamma du med!
Gunnel,

ja, jag minns jag också att det var en tidning som sökte upp oss, faktiskt så var det flera men den jag tror att du tänker på var Året Runt. Vill minnas att jag hade en madeiramössa på mig t.om. 😊Härligt Gunnel, du får gärna vara med på ett hörn. Jag hankar mig fram med språket men lite mera lär jag mig för varje dag. Det gäller att komma ihåg orden..och verben. Ha det gott du med!
Susjos,

ja, vi har en rätt tjusig "sommarstuga", några år till.
Tack snälla!
Kram
Annika sa…
TACK Karin!
Detta var ett riktigt, riktigt intressant inlägg som jag uppskattar massor.
SÅ roligt att få ta del av hur ni hamnade på ön. Hur du blev kär redan innan ni landat. Som om allting var meningen.
OCH nu bor ni där! På riktigt.
Hur underbart.
Och Uffe testade dig på levadorna. Jag hade FAILAT!! BIG time. En god vandrare men med läskig höjdskräck, de är jag det. KAN inte gå nära stup, det går inte.
Men du klarar det, Karin.
Vi ska till Utah i höst och besöka en drös nationalparker bla Zion. Där finns en hike som heter Angels Landing, jag skulle inte klara av den för allt smör i Småland. Kolla in den på YouTube om du vill. Hemsk. Men du skulle nog klara den, fasiken karin du är tuff och det är fantastiskt.

Så smart att ni har kvar er gamla time-share. Perfekt att bo i för er ibland och utmärkt då ni får besök hemifrån.

TACK för detta inlägg, det var verkligen verkligen verkligen roligt att läsa det.

KRAMAR!!!!
Annika,

Tack från hjärtat! 💗
För min del så kändes det som att komma hem, precis som om jag hade varit här tidigare. Kärlek ja, men framför allt jag kommer hem.
Nu är jag hemma, märkligt nog med tanke på att det är så mycket jag ska lära mig av att vara det, men sånt är livet och jag trivs som fisken i vattnet. Känner mig hel..
Jag klarar höjder och är glad för det, för här är det verkligen berg och dalbana.
Jag ska absolut titta in på Angels landing, spännande namn .

Tack själv Annika,
ha det innerligen bra Overthere!
Kramar!
Tack för tipset !
Jamen så klart ni var i sommarstugan! Hade jag tänkt ett varv till så hade jag kommit på det och inte gissat på Åland. Härligt med lite semester och att bli bortskämd av alla i servicepersonalen och perfekt ju att praktisera portugisiskan! Kram
Anonym sa…
Ja Du Karin från Madeira, är det ödet eller slumpen som styr våra liv?
Så härlig läsning och kul att Ni han ha kvar ett Bieber till barn, barnbarn och andra besökare.
Idag är det samernas nationaldag…
Det firade vi med en tidig middag hos min 80 åriga mor. Traditionell norrländsk mat.
Ha en fortsatt fin tisdag 👋 åsa
Anna i Portugal,

ja, den känner ju du till! 😊
Det är skönt att slappna av lite på annorlunda sätt, att få bli lite lite bortskämd ibland.
Det är roligt att få prata portugisiska med portugiser...
Kram!
Åsa,

Kanske ödet är detsamma som slumpen eller tvärtom? Jag tror ju inte på slumpen...
Tack!
Oj, stort grattis till nationaldagen för ursprungsbefolkningen samerna! Grattis, grattis!🤗🤗
Ha detsamma du med!
Märtha sa…
Härligt! Så ska man ha det! Vi har ju också en lägenhet i Villmanstrand, men på en för oss ännu omöjlig vecka, så vi får se... Byter ju ut den till poäng inom "bolaget" - och bor i lägenhet t.ex. på Madeira i stället... Det blev inget 2023 då Marocko lockade galna mig. Flygresorna skall ju ordnas, och det kan bli både besvärligt och dyrt. Den som lever får se... Glad åt din berättelse!!
Märtha,

tack! 😊
Villmanstrand är ju fint! Men så ska tiden passa förstås.
Ja, då jag lever på hoppet, snart är ni här igen mitt i allt!
Tack än en gång!
BP sa…
Vilket personligt och fint inlägg! Det där med Timesharing lägenheten så jag inte komma. Men så kul att ni kan semestra på hemmaplan - hihihi:-)
BP,
tack! Ja, vi skojar och säger att vi har en sommarstuga här i Funchal...:)
Ditte sa…
Så fint att läsa. Tack för att du delade med dig. Ja, livet har många dimensioner. Och det är ju vi själva som har huvudrollerna i våra liv.
Kram
znogge sa…
Så fint att läsa om hur ni hittade hem till Madeira. Vilken härlig känsla att inse att det är helt rätt. Så en sommarstuga på det också, inte illa :D
Med tanke på att jag har svindel så är nog Madeira inget för mig förstår jag...

Önskar en sen god kväll!
Ditte,

Tack! Så är det, livet ÄR.
Vi är huvudrollsinnehavare helt rätt!
Kram
Znogge,

tack!
Lite oväntat var det nog men bra kändes det.
Inte på högre höjder då kanske men det finns lite lägre ställen här också😊

Tack detsamma!

Populära inlägg i den här bloggen

Ett oförglömligt fyrverkeri får avsluta året

Veteranbil nr. nio och tio