Quinta-feira/ torsdag...

Hur nu det har gått till så här mitt i allt?  Torsdag redan...och jag "hinner" inte med bloggen på det sätt som jag tänkte mig. Så idag blir det ingen utlovad jobb-historia, det sista Bankfröken-inlägget får vänta en vecka till.

Jag har prioriterat lite annorlunda nu för mitt eget höga nöjes skull,

Jag har fått spatt, jag gör precis allt det som jag egentligen inte har tänkt att jag ska göra. Och så himla skönt det kan vara att ta ut svängarna eller följa svängarna rakt av. Att låta allt det andra sedvanliga inrutade fara åt pipsvängen för en stund känns så bra. 

 
Uterummet, som är ett innerum, är vårt gym, mitt syrum, vårt allt i allo-rum. Ett bra rum alltså.
 









 







 Så vad har jag gjort då ? 
 Inget särskilt alls, bara lite dittan och lite dattan.
 En liten påskhare är snart färdig. En liten tös ska få den
 Garderoben vänds ut och in, svart och grått har någon annan fått. 
 Det som känns för stort syr jag om just nu...
 Att ha kläder som bara hänger gör att jag själv känner mig hängig och
så vill jag inte ha det. Visst kan jag köpa nytt men varför det?
Ränderna går inte ur, jag ändrar och fixar till det istället.
Så har jag så gott som alltid gjort. 
Ja, jag är på hugget, jag är symaskinsförare för tillfället.






Jag har silat upp en färdig sats apelsinlikör...

Och jag har fixat till en ny sats citrusfruktlikör.
Den ska svängas med jämna mellanrum, skakas om så att sockret löser sig...Det tar några veckor innan det är dags att sila upp även den och att lägga på flaska.

Sen ger jag bort det goda, starka...åt den som jag tycker att ska få det. Det är tradition här på ön att 
ge hemlagad likör åt andra under julen, men även 
till påsk kan man göra det har jag förstått...





En pargo..titta på ryggfenan

Glädjen stod högt i tak när vi fick fisk fångad här på Madeira ( med kastspö). Vi är ju fiskälskare och tycker att det är svårt att få tag på vildfisk som har fiskats här på ön. Det mesta kommer långväga ifrån.


    Vi fick två fiskar till, samma sort, som vi inte är säkra på vad det är för sort...så jag låter bli att 
    ge den något namn än så länge. Forskning pågår, jag ber att få återkomma.
    När jag började rensa fiskarna så kom jag plötsligt på att jag skulle ta foton...
    ja, de hann bli rumphuggna alla tre..
    
   I en av dem hittade jag en liten sardin...
    Den fick gå till förgängelsen..
    inte via våra magar dock, utan via kylskåpet
    vidare till soptunnan på fredag. 
    Den ser nästan ut som en strömming eller 
    en stor spigg. Sardiner ser man ju bara på burk
    annars eller hur? 



    Ja, i fiskdisken ibland också förstås,
    genomfrusen, från Lissabon. Flygfisk tror jag. 



    Sen saltade jag dem alla tre efter ordentlig rengöring, innan Uffe rökte dem
   
    

    Har man mycket mat ska man dela med sig.  Fiskarens familj fick en rökt fisk och vi själva har mat
    i minst två dagar till och då blev vi så mätta mätta, mätta redan igår...Gott var det verkligen.  
    Fiskaren med familj har aldrig ätit rökt fisk tidigare. Det är inte vanligt alls att röka fisk här...
    Här grillar man istället och det är mycket gott det också. Mycket gott..
    
    Sånt här har jag sysslat med i svängarna, gjort lite det som har känts bra att göra för stunden, städat
    lite, ostädat mycket. Nu just ser huset ut som om en mindre jordbävning har dragit över oss eller
    under oss mera rätt sagt.  
    
    I morgon fredag hoppas jag på att vara färggrann som vanligt tillsammans med LillaSysters gäng. 
    På lördag Hoppar jag på tåget med Åkes gäng och skriver om Is.
    På söndag tar jag er med till Åland på en väldigt speciell skyltning och så är det dags 
    för fåglar på måndag igen...och min tandläkare Edgar vill träffa mig samma dag
    Få se om jag snart börjar prata franska också? 
    Jag berättar mera senare, men Frankrike har blandat sig i min mun kan ni tänka er. 
    I Portugal är allt möjligt.😊 
    Snart är februari också slut och den portugisiska språkkursen tar fart igen. Jag ser framemot det...

    Ha en fin torsdag alla! 

    pst. 
    Det är ett kyskhetsbälte som jag visade på fotot i tisdags...
    bra gissat! Nästan alla som kommenterade var inne på rätt spår.
    

                                                    Karin Eklund, Funchal, Madeira

Kommentarer

LillaSyster sa…
Tusen järn i elden =) Men det är bara att köra på när inspirationen infinner sig. Lite jordbävning inne - vad gör det, det reder säkert upp sig med tiden. Ha nu en bra torsdag så kör vi sprak imorgon. Kram
LIllaSyster,

så blir det ibland, tusen järn i elden samtidigt. Ja, man ska ta vara på inspirationen även om den medför en viss jordbävning. Ha det samma och så ses vi sprakande som vanligt imorgon. Kram!
Du har inga sysselsättningsproblem i alla fall! Härligt! Rökt fisk kan jag tycka om ibland, men det kan lätt bli för mycket röksmak och då tycker jag det tar över. Men jag är övertygad om att din smakar alldeles utmärkt som allt annat du bjudit på :) Kram
Anna i Portugal,

nej, inget som helst problem åt det hållet, tvärtom. Problemet är ju att det finns hur mycket som helst att sysselsätta sig med men hellre så.
Det handlar om att röka fisk så där lagom, inte hårdrökt utan lagom...då är fisken saftig och inte för rökstark och torr. Uffe är rökmästaren i vårt hus och han kan verkligen göra det med bravur. Mild och precis lagom.
Kram till dig med Anna!
Annika sa…
Livet, Karin! DU har då iaf inte tråkigt och enahanda. DET är ju toppen!
WOW rökt fisk! Så ni har en rök alltså?? På balkongen?
Älskar rökt fisk. Mmmm ... rökt aborrre. Längtar.
Ja, undrar vad det var för firre. Synd att du inte plåtade hela och sen bildgooglade.
OCh din citruslikör. SÅ GOTT!!!
Kramar från ett grått Restonland.
Annika,

ja, livet det livet. Nej, tråkigt har jag absolut inte. Även om det kan vara skönt det också någon gång, då åker en intressant bok fram istället. Bra är det att vara pensionista😊
Ja, Uffe köpte en finsk rök via Sverige som anlände hit med DHL, samt köpte en stor säck alspån från Sverige samtidigt. Vi har till många rökar nu, kan du tro. Vi har röktunnan, lagom stor på vår terrass när vi röker fisk, kyckling eller annat och sen åker den ner i förrådet däremellan. Ja, ibland är man inte ens en fena, haha..men jag hittar på råd, jag ska gå till fiskhandlarna och kolla upp vad det var för fisk vi åt upp. Den var god, riktigt god, godare än pargon faktiskt. Vi har försökt att googla oss fram både Uffe och jag, men inte lyckats ändå..vi vill ju vara hundra procent säkra innan jag skriver ett namn på den. Jag frågade fiskaren men han är tydligen bäst på att kasta efter fisk, för han döpte dem alla till pargo, vilket de inte är. Vi har beställt en fiskbok där alla fiskar som simmar här ska finnas med. Nog ska det väl bli ordning och reda i oredan så småningom 😉 Ja, citruslikör är gott, absolut.
Kramar från ett varmt men lite grått Funchal.
Märtha sa…
Tusen järn i elden känns inte som tusen järn när man bara kastar in dem enligt vad man har lust till... Jag har två-tre-fyra olika skriverier på gång, växlar mellan dem och bara gillar! Har flyttat kläder hit och dit på grund av garderobsomställningar, och en stor hög satte jag bara på golvet när vi fick besök av Patrik som hjälpte Bernt med att ta sönder en garderob - till hälften. Spännande att se hur det till slut blir med våra omställningar. Högen skall sorteras, så mycket "arbetskläder att ha i trädgården" behövs bara inte. Men just nu trivs jag bäst vid datorn och med papper! Det blir inte "is" på lördag för mig, det blir revypremiär och recension i tidningen i stället, dit går veckoslutets skrivenergi. Ett föredrag är på hälft, artikeln om 106-åringen, en översättning... Mycket? Nä. Det är ju roligt. Bra att växla, det blev ett blogginlägg idag också... Äh. Nu behöver ögonen skärmvila. Ha det gott!
Znogge sa…
Fullt upp och full rulle hos dig får man verkligen säga. Färsk fisk, rökt fick och hemgjord likör. Man tackar! Vilka goda projekt :D Fisk har vi aldrig rökt själv men väl räkor och det blev verkligen delikat. Ibland får man inspiration att göra vissa saker och då ska man göra det! Andra saker tål gott att vänta ett tag :D

Önskar en god kväll nu!

Kram
Märtha,
så är det, precis så, det må vara tvåtusen järn i elden men det känns inte så när det är roligt som bara den...
Jag bidar min tid...har två olika skriverier på gång. låter dem landa lite till. En resa genom Finland under 1959..och så en resa till Madeira år 1907. Så allt annat däremellan. Vem har sagt att livet är tråkigt. Vi har sysslat lite med samma sak du och jag då.
Lustfullt är det.
Hit kom ingen garderobskreatör dock, utan en försäkringstjänsteman..som ville sälja försäkring men, därav blir nog intet. För övrigt undrar jag vad du går på, vad du äter, vilken energi du har!
Jadå, jag har redan träffat Jasse nummer två.😊
Ha det gott!
Znogge,

ja, så blir det nästan alltid här. Mitt i allt så händer det saker bara. Tack för tipset, nu ska jag tipsa rökaren om räkorna...marinera dem först och så...annars smakar de ingenting här, inte alls som ishavsräkorna gör.


Önskar dig detsamma!

Kram
BP sa…
Du har jobbat riktigt hårt måste jag säga. Du och jag är riktiga motsatser har jag förstått. Jag gör så gott som ingenting, men planerar aldrig mina inlägg i förväg. Har ingen "utkast-mapp" för inlägg heller.
Stryka gör jag inte heller för att inte tala om att rensa fisk, sy kläder eller sila upp likör.

Minns såväl när jag hade köpt en bläckfisk i fiskaffären och skulle rensa den. Även den hade förlustat sig på en sill/strömming eller liknande. Kastade rubbet och lät därefter köttdiskens personal rensa bläckfiskarna. Ja, jag vet att jag är aningen "finkänslig" - hahaha;-)

PS. Hoppas du hade gummihandskar på dig när du rensade fiskarna. Annars luktar du fisk än idag;-) DS.
Röd slånbärslikör till jul har maken gjort ibland till jul, annars är jag inte så huslig... med fyra barn har det blivit mycket bakande, fotbollskakor, hockeybullar... scoutbullar till barnbarn, fast de stora bakar själva här. Och jag stryker inget... (fundera... såg jag min heltidsarbetande mor stryka nån gång?)
Karin sa…
Så tillfredsställande att fixa till kläderna som man vill ha dem. Och så skönt att slippa köpa nytt. Förstår dig precis! Jag har just lagt upp en kappa som var alldeles för lång, och känner mig mycket nöjd när jag till och med får komplimanger på tunnelbanan för min fina kappa.

Den där pargo-fisken är ju verkligen elegant med sin fina fena! Att röka fisk låter intressant ..."innan Uffe rökte dem" skriver du bara så där. Måste man inte ha ett rökeri? Jag föreställer mig en ganska skrymmande anordning för att röka fisk, men ingen blir gladare än jag om det är något man kan fixa i en lägenhet!
BP,

jag har förlustat mig och det rejält😊. Jobbat hårt är någonting helt annat för min del. Och det har jag lagt av med efter att jag pensionerade mig.
Inläggen planerar jag till en viss del. Nu just är jag väldigt planerad och det är ett måste för att jag ska få till dem överhuvudtaget. Ibland skjuter jag från höften dock...
När jag syr kläder åker strykbrädet fram...men BP då, silar du inte upp hemlagad likör? Haha..
Du dricker den väl i alla fall? Det gör däremot inte jag, kan du tänka dig men jag fyller gärna andra.

Bläckfisk har jag kvar att göra på min lista. Jag har inte glömt bort att du är beredd med ett bra recept. Troligen var det en sardin din bläckfisk hade ätit...
Man får vara finkänslig om man så vill, det finns ju andra som inte är det och kan göra jobbet. Jag gör jobbet själv. Här är de nästan förtvivlade för att jag vill ha hela fisken med mig hem, inte färdigt filead, fjällad etc...jag är ju en fiskarflicka/kärring. Vill själv, kan själv. Har alltid rensat och gjort jobbet med all fisk, utan handskar t.om. och luktar inte illa alls. Det gör man bara om fisken är gammal.
Vi kunde ha hur kul som helst tillsammans du och jag. Jisses vilka roligheter det kunde bli mellan oss två som är så olika men ändå har det gemensamma att vi älskar lyftkranar. Haha...
Hanneles bokparadis,

oj, slånbärslikör, det låter väldigt gott det.
Du har säkert gjort ditt med tanke på barnaskaran...jag gör allting själv, lagar mat från grunden, bakar, syr, hantverkar..jag är nog bara sådan och jag gillar t.om. att stryka. Rena terapin är det för min del...
Ditte sa…
Fint och trevligt att läsa dina inlägg men ibland känns det inte som om så mycket att kommentera utan jag tar med nöje till mig läsningen.
Roligt att du har mycket om dig och trivs med det du gör. Känner och har det likadant här och för min del räcker det numer ofta med just att läsa.
Är ju mer och mer på väg bort från Blogglandia och livet går vidare ändå. Och det riktigt bra. Tänker ofta på en mening en person skrev till mig; att jag var min blogg. Helt fel. Men så kan det bli när en person tror den känner en annan.
Önskar dig fortsatt fina och innehållsrika dagar.
kram
Karin,

ja, jag gillar att sy om, ta vara på etc...det ligger i och jag tänker inte ta det ur mig heller. Jag ska ta bort ärmarna på min gamla men hur okej jacka som helst och göra den till en väst...med lite snits..bra att ha när man vandrar levada uppe i bergen.
Du sade väl att kappan var från ett berömt modehus? 😉

Ja, visst är den elegant med den lilla antennen rakt upp så där. Uffe har köpt en fin liten röktrumma från Sverige, tillverkad i Finland, 60 liter rökspån, alspån från Sverige och allt kom hit med DHL. Så nu röker han fisk på terrassen med jämna mellanrum. Och vi njuter...
Nej, det behöver inte vara ett stort utrymme för några fiskar. Jag ska ta foto av vår rök, så får du se...och ge alla uppgifter om varifrån man kan köpa den. Det är absolut något för dig om du har balkong eller är uppe i Dalarna. Lätt och behändigt..den här går på el..fungerar som tåget på spåret.
Ditte,

tack och det är ju så bra med det att man inte måste kommentera. Jag gör det inte alla gånger jag heller, bara läser ...tar till mig. Har man inget att säga så är det bäst att inte säga något heller. Inget tvång. 😊

För mig är bloggen ett bra sätt att få det skrivna ur mig som vill skrivas. Ett bra sätt att umgås på också. Jag skriver för min egen del och vi gör ju alla på det sättet som passar oss bäst. Något tvång ska inget kännas som alls. Var och en på sitt sätt.
Du skrev ju väldigt mycket om dina resor och det är ju förståeligt med tanke på att du jobbade med resor. Fina reseskildringar gav du verkligen. Jag gillade verkligen dina promenader i Stockholm, i Torrevieja...fina minnen med fina foton. Påläst var du verkligen. Bra jobbat med bloggen Ditte, all heder!
Jag önskar dig detsamma ha det fint på alla sätt och vis och hälsa Bosse så mycket!
Kram
Anonym sa…
Verkligen speciell fisk 🐟
Rökt fisk är gott 😋
Jordbävning blir det när jag får för mig att göra ett ryck och ändra om… skönt det finns likasinnade på madeira 😅
Ha en fin fredag 👋 åsa
Åsa,

ja, det är riktigt gott med rökt fisk och med fisk överhuvudtaget.
Jaha, så kul att det inte bara här som det blir jordbävning..haha. Tur att det bara är våra små jordbävningar.
Ha detsamma du med Åsa! 💗
Tove sa…
Paragon - vilken fena👌
Därtill ser den glad, lurig och ledsen ut i sitt fishface.
Rökta bilden är helt topp!!
Fullt upp med allt otänkt , härligt Karin❤️
Tove,

pargon är god också, har inte bara en speciell antenn på fenan. Ibland heter den parga också..
Undra på att den var ledsen, nu är den t.om. uppäten.
Tack, ja, jag fortsätter nog med det otänkta att tag till.
Tack Tove! 💗

Populära inlägg i den här bloggen

Ett oförglömligt fyrverkeri får avsluta året

Veteranbil nr. nio och tio