Färggrann fredag / 39

  LillaSysters tema för dagen ser ut så  här inne hos mig idag: 

                                         

                                         Här rullar man inte ut en röd matta utan en i Madeirafärger

Jag var på besök i ett hantverkscentrum här i närheten förra veckan. Kan man bli annat än glad? Det här tyget använder man i folkdräkter på Madeira men också i mycket annat som ett kännetecken för folket på ön. Jag gillar färger och kan tänka mig att klä våra sittdynor på terrassen i det här tyget. Så piggt. Kanske man inte ens kan sitta ordentligt på en sådan dyna med ett sådant tyg? Kanske man börjar dansa sittandes rent av? Åtminstone så borde själen få ett extra lyft så där rakt av...                                     


Garn fanns i liknande färger som i tyget. Den gröna nyansen får jag inte ihop med tygets gröna färg, men det kanske inte alls var meningen att det skulle vara så överhuvudtaget. Färgrikt är det hur som helst och jag fick förstås lust att sticka...jag blev inspirerad så in i vassen...


                         Dansande dockor och fingerdockor...skapandelusten infann sig genast. 

                          


Jag var väldigt sjuk på att köpa den röda sjalen. Ja, jag är det fortfarande. Den röda färgen är min röda färg men när sjuttsingen ska jag använda den? Kanske jag går dit och köper den ännu, om den finns kvar? Ett välgjort hantverk är det, färggrant och oerhört vackert i mina ögon. 


    Här är jag på väg ut tillsammans med andra personer...vi går mot ljuset ser det ut som😊

Jadå, jag ska gå dit igen och då ska jag ta reda på mera, läsa in och ta till mig vetskap och kunskap innan jag skriver ner någonting mera än så här. Om jag gör det just nu så kan det bli hur många fel som helst, men fotona jag tog vill jag visa. Vis av erfarenhet så ska jag inte låta tungan tala innan den vet vad den ska tala. Så många grodor rent språkligt har jag gjort redan så det får räcka för ett tag framöver. 😉 Jag var tillsammans med mina kurskamrater ute på stan för att prata portugisiska för övrigt...


   En bild från dagen då jag hade lyckats eller misslyckats med att lägga ett blått filter på världen...

   

                                      T.om det här blev lite blå-tonat så grönt det än lyser...

                                     


                                Ibland kan ett misstag i blåtoner bli riktigt effektfullt eller hur? 

                                


Jag är inte särskilt mycket för prydnadssaker som så, men den här lilla sötnosen fick komma hem med mig en dag då jag gick förbi en antikvitetsaffär, In gick jag och ut kom jag , någon euro fattigare men med sötnosen i handen. Just nu i blå-ton förstås. Jag hade inte lagt märke till min fadäs med filtret då ännu. 



I och med att det är LillaSysters tema och hon har frågat efter receptet på chokladtårtan med lavendelsmak så avslutar jag dagens inlägg med just det begärda! 

Varsågoda alla som känner för att baka! 




Det här är chokladtårtornas drottning. A´la Varenne.  Det är en riktig kaloribomb, men ibland får man ju unna sig något riktigt gott och då kan man göra det med besked. 

      Ingredienser: 

  • 1 dl starkt kaffe

  • 250 g mörk blockchoklad, jag brukar använda 70 % -ig choklad..

  • 250 g smör

  • 2 dl socker, det går också lika bra med bara 1 dl..(eller med selleri😉, nu skojar jag bara) 

  • 4 ägg

Sätt ugnen på 175 grader. Klä en rund springform (ca 20 cm i diameter) med bakplåtspapper.  Mät upp starkt kaffe av espressotyp. Sätt en kastrull i en större kastrull med sjudande vatten. Bryt sönder chokladen och lägg den i kaffet i kastrullen.  Rör tills chokladen smälter, vattnet får inte koka, då kan chokladen sockra/skära sig. Mät upp smör och socker. Tillsätt lite smör omväxlande med socker. Rör under tiden så att allt blandas väl. Ta kastrullen av värmen. Vispa äggen lätt och vispa ner dem i chokladmassan. Häll smeten i formen och grädda i ca 1 timme. Kakan pöser upp men sjunker sedan ihop och ytan blir vackert krakelerad. Ställ den avsvalnade tårtan i kylskåp. Kakan kan stå kallt i 2-3 dygn innan den serveras med vispad grädde eller äkta vaniljglass..

Grundreceptet kan man använda på olika sätt med olika smak. bl.a lavendel. 1 ½ msk torkad lavendel använde jag , fint krossad. 

Jag har också använt färdigt smaksatt choklad. Apelsin, lavendel, med nötter, med romrussin etc....


Lycka till med bakandet! 

En fin fredag önskas !

                                                        Karin Eklund, Funchal, Madeira

Kommentarer

Åke sa…
Riktigt glada och värma färger där i Madeira du fångat- Den där blya nyansen i nystanlådan fick jag igår på en stickad sak från min lillasyster, givetvis kommer jag att visa upp framöver (vi har ju glad måndag ett tu tre) Den röda schalen såg ju riktigt lockande ut där i sin nyans. Rött har jag älskat sedan barnsben. Låta tungan tala innan den vet vad den ska tala... var ett klokt uttalande ;) Men jag tror du löser det gallant. Ja det här med blåtoner med effekter håller jag med om. Chokladtårtans recept är utskriven. Önskar dig en trevlig fredag, jag tampas med kylan i detta globala förhållandet där nålen dansar på -25 grader... och sedan ska vi hoppa på tåget imorgon :) Vem har hittat på Destinationsordet SNÖ tro ;)
femfemman sa…
Gladgörande matta! Härliga färger.
Blåfilter var inte fel! Snyggt!
Tårtan tycks heller inte fel.
Räkna kalorier... det har nog aldrig varit min grej. God fredag! Kram
LillaSyster sa…
Men vilken matta! Och absolut måste du ha sjalen, du kommer ju ångra ihjäl dig om du inte köper och använder den. Tackar extra för receptet så gulligt av dig att leta upp kaloribomben =)
Ha nu en fortsatt sprakande fredag Karin! Tack för länken och så kul att du är med och visar upp hantverk från din plats på jorden. kram
Fantastiska färger på den mattan. Klart du ska klä in dynorna i det tyget, det tycker jag låter som en ypperlig idé!

Tack för receptet, det ska jag prova en dag. Gissar det går utmärkt att frysa? Tänker jag kan gångra med 1,5 och göra i ugnsform och skapa små fyrkanter som blir perfekta att ta fram till efterrätt när suget sätter in.

Fredagskram!
Tove sa…
I härliga färger dansar dina bokstäver med budskap i text och bilder!
Stråbilden med i blåfiltret är min favorit; den är själslig och andlig på sitt speciella sätt.
Bilderna på mattan med sina färger och sjalarna för mina tankar till det norska och samiska i klädesplagg, bonader med mera.
💓



Znogge sa…
Så härliga och värmande färger som verkligen piggar upp. Färg blir man glad av ja och ett sådant tyg på era dynor vore väl alldeles perfekt. Precis som Tove tänker jag också på det samiska.

Önskar en fin fredag!
En matta att blir riktigt glad över. Tror det skulle bli väldigt fint på era dynor. Då jag tycker om färgen blå så tyckte jag om dina blåtonade bilder.
Åke,

tack, ja, de har mycket färger här på denna ö att visa upp. Riktiga gladfärger. Ser framemot att få se vad din lillasyster har förärat dig😊
Rött är en färg som jag också älskar just i den nyansen som sjalen har. Det är mina röda färg. Svår att få tag på i kläder i dagsläget när allt ska vara så murrigt. Trenden säger så...
Det tar sin tid innan jag har språket på det plan jag känner att jag behöver men jag är på väg. Tack för att du tror på mig Åke!
Tack detsamma, en fin fredag önskas trots kylan ni har. Här regnar det ymnigt i sin tur. Vinter är det här också. Jag hör av mig, har mina aningar om vem som har hittat på ordet snö, sen får vi se om jag har rätt eller fel. Spännande. Vi syns på tåget imorgon!
femfemman,

riktiga gladfärger är det i det långa tyget, framlagt som en matta.
Tack!
Jag har aldrig tänkt livet i att räkna kalorier jag heller..gott ska man leva medan man lever.
God fredag även till dig.
Kram!
LillaSyster,

det är förstås ett tyg men utlagd som en lång,lång matta, välkomnande att vandra på även om man inte kan göra det. Men jättefint är det. Jag känner att jag villhöver många meter...jag måste nog snart lägga ett brett gummiband runt plånboken som en viss Wallenberg visst gjorde. haha.
Ja, jag är nog inne på det spåret, jag måste ha sjalen. Hoppas den är kvar..men kanske om inte, så kan jag kanske be hantverkskonstnären att väva en annan. Tror nog att det ordnar sig.
Lycka till med kaloribombandet! 💥🧡
Tack detsamma och givetvis så vill jag visa upp vad min ö här i Atlanten kan visa upp av sitt kunnande.
Kram
Anna i Portugal,

ja, det är fantastiska färger. Det blir nog så när det är dags att förnya. Jag kan se dynorna mot det vackra klinkersgolvet och med de blå kaklen runt om ...skitsnyggt blir det. Portugisiskt dessutom. Vi är ju såna nu du och jag nu. Portuguesas!
Chokladtårtan går utmärkt väl att frysa. Den blir lite lite våtare som allting blir som har varit ett varv via frysen men inte störande alls. Den håller sig bra och länge i kallt kylskåp också. Gör dubbelsats i långpanna är mitt förslag! Jag har gjort det många gånger...bitarna kan bli lite mindre istället. Tårtan är mäktig.
Mycket god med apelsinsmak också. Silade och hällde upp en flaska apelsinlikör för en stund sedan, tänkte på er båda. Synd att vi bor lite väl långt från varandra.

Fredagskram!
Tove,

Tack! 🧡
Stråbilden är lite annorlunda, jag håller med. På andra sidan stråna skrev vi under vårt köpebrev den 11 mars -21. Då blev vi ägare till vår lägenhet här. Ett minne poppade upp nu.
Du har så rätt, det finns något norskt och samiskt över klädesplaggen.
Något indianskt också...
Znogge,

ja, färgerna är härliga, varma och glada. Passar så bra i folkdräkterna här, till musiken och sångerna. De är Madeira!
Ja, det blir nog så nästa gång jag ska klä om dynorna...har redan några som behöver kläs om.
Jag ser också det samiska, norska och indianska i färgerna .


Önskar dig också en fin fredag!
Anita,

ja, tyget skulle passa bra på våra sittdynor. Så kommer det nog att bli också så småningom. Jag är också en blå människa...jag tycker om många färger. Blåtoner är vackra.
Ha det fint!
Annika sa…
De där färgerna på dynorna hos er tror jag blir supersnygga. De passar så bra in i din del av världen.
Ja, sjalen är snygg. Du tror inte du kommer att använda den så mkt? Du får ha den när det är lite småkallt ute, eller ha den på kvällen och svepa in dig i framför TVn.
Blå är en färg jag älskar likaså.
Karin, en stor kram till er båda därute på den granna ön med önskan om ett trevligt veckoslut.
Annika,

ja, jag tror så också, de skulle smälta in i allt det portugisiska vi redan har.
Sjalen gnager...måste nog dit och se om den är kvar😊. Är den det så slår jag till..eller beställer en likadan.

Jag är ganska frusen på morgnar och kvällar så nog hittar jag på en sjallösning alltid.

Tack Annika, allt gott till er båda också, som ska ut på vandring imorgon och så äta gott och onyttigt. Njut för fulla muggar!
Stor, stor kram!
Karin sa…
Oj vilken färgprakt och vilket vackert Madeira-tyg! Nästan samisk färgprakt! Och det är klart du ska köpa den fina sjalen! Nästa gång ni åker upp till bergen kommer du att behöva den, jag lovar!

Karin,

ja, nu är jag verkligen less på mig själv. Givetvis borde jag ha slagit till, mina tankar är ju ändå där hos sjalen. Hoppas den finns kvar när vi har vägarna åt det hållet.
Anonym sa…
Ja ja ja ja 🤩 jag vill oxå gå på den mässan. Tyget kunde lätt få bli en löpare på köksbordet och sjalen OMG den skulle få värna mig både ute och inomhus.
Om jag kunde skicka mig i ett mejl skulle jag dyka upp utanför Din dörr 😜
/åsa
BP sa…
Trodde först att den där duken var en trasmatta. Älskar färgprakten. Den skulle göra sig riktigt bra i min hall. Garnet i madeirafärger är helt underbart att titta på och det verkar inte varva "stickig" ull heller.
Och så var det någon som tyckte att ni var VIPar och hade lagt ut en röd matta:-) Undrar o det är Madeiravin i faten där;-)
Inget fel på dina blåstickiga bilder - gillar specialeffekten där:-)))
åsa,

oj, så kul det var om du kunde skicka dig i ett mejl! Försök, försök! 🤍 du är välkommen!
Sjalen är ljuvlig...🙂
BP,

ja, det är lätt att tro att det är en trasmatta. Det är tyg i många meter..som fortsätter på andra sidan där tyget går uppåt. Det tänkte jag faktiskt inte på men alla som kommer dit är absolut VIP-ar. Det är Madeiravin...jag återkommer till det också.
Tack BP!

Populära inlägg i den här bloggen

Ett oförglömligt fyrverkeri får avsluta året

Veteranbil nr. nio och tio