Fågel-måndag

Så här blir det. Måndagen viks för fåglar...så länge lagret räcker. Ungefär så. 

Jag har hur många fåglar som helst i mitt arkiv som jag inte har visat tidigare. 


Vips så fladdrade det till av stora fåglar, riktigt stora fåglar när vi var till Kreta i augusti/september 2017. 


Vi drog iväg med ett litet tåg i grönt och gult upp i bergen, ett litet typiskt tåg för turister och vi var två av dem. Vi tuffade på än hit än dit till olika ruiner och kloster, gamla byar och så vidare. Jag tittade uppåt mot himlavalvet och vad fick jag se där? Stora, stora fåglar. "Är det örnar?" frågade jag av Uffe..".neeej, det är nog inte örnar".  Paret framför oss, såg dem också, ingen annan brydde sig tydligen om de stora skönheterna som svävade över oss. De var helt inne i guidens berättelser och det var ju bra, för annars hade det ju varit fånigt om alla tågresenärer skulle ha fångats av svävande fåglar istället för den antika historien som berättades...



En liten stunds paus togs högre upp i bergen, vi fick sträcka på benen och det passade mig perfekt som ville ta foton av fåglarna, som visade sig att vara gåsgamar. 


    De var många, många....

   Jag vandrade ut på en klippa för att få bra foton, en bit bort ifrån alla de andra. 
   Uffe höll sig i min närhet, kanske vis av den erfarenhet han har av sin hustru
   som glömmer tid och rum när något fångar hennes intresse.     
   Vi hade tio minuters tid på oss att rasta benen.

   

    Gåsgamen (Gyps fulvus) hör till familjen hökar. 
    Den förekommer i områdena runt 
    Medelhavet och österut till Indien. 
    Fågeln är den enda i underfamiljen gamla
    världens gamar som kategoriseras
    som livskraftig av IUCN
    Naturligtvis så har jag tagit Wikipedia till hjälp
    för att få den här vetskapen.

    


 Inom de gröna områdena finns den; även till en viss del i Portugal som synes. Kreta är helt grön. Om den har varit hit till Madeira låter jag vara osagt,men normalt finns den inte här, fastän det händer att vindarna bär många olika fågelarter hit tillfälligt. 


    En mäktig syn...


     Visst blev jag synad jag också...


 Gåsgamen är en mycket stor fågel med en längd på 95-110 centimeter, vingspannet är på 235- 270 cm och den väger mellan sex o 13 kg.  Honan är i genomsnitt större än hanen. 

Liksom andra gamar är den en asätare som först och främst lever av kadaver som den finner genom att glidflyga över öppna områden, ofta i flock. Den häckar på klipphyllor och lägger ett ägg. 

Det händer ofta att den häckar i kolonier som ibland kan omfatta flera hundra par.  (Wikipedia) 


Den här typen av vägar tuffade det lilla tåget fram på förbi stora olivodlingar och med en storslagen utsikt över Medelhavet. Ja, naturligtvis så tutade tåget nästan ilsket på mig där jag stod och 
knäppte mina foton. Lokförarens blick var inte nådig när jag kom springandes till tåget som hade tutat på mig två gånger redan innan. Mitt i allt så skulle jag ha fått stanna där ute på klipphyllan med alla gamar. 

De där pyttesmå "flugskitarna" är stora gåsgamar

Vi rörde på oss en hel del den där tiden, då Uffe behövde mängder av rehabilitering i kombination med mycket rörelse. Rörelse krävdes för att få mera rörelse i en kropp med förlamande skador efter stroken i mars- 16. Vi drog iväg till Malaga i februari- 18 och en dag vandrade vi längs Caminito del Rei, smög oss in där trots att Uffe egentligen inte skulle få vara med p.g.a av sitt handikapp. Vi låtsades om ingenting, kan ni tänka er ?Vilka typer vi var...smög oss med som tjuvar om natten ungefär.🙄 Bra gick det. Uffe borde få medalj och stå staty bredvid Zarko här i Funchal allra minst. Det var en bedrift för hans del. Nå, det var om gåsgamar det här inlägget ska handla och visst såg vi gåsgamar där också men högre upp över topparna 


    En riktig höjdarupplevelse blev det i ordets rätta bemärkelse


      


 

Den vandringen blev ett minne för livet. 

Så där ja, nu har jag tömt arkivet på gåsgamar. Tror jag. Det är bäst att säga så har jag märkt. Ibland är jag jätteduktig på att lägga foton i helt fel mappar så man vet ju aldrig vad jag hittar ännu..

En flygande fin måndag önskas er alla som tittar in här! 

                                                           Karin Eklund, Funchal Madeira

Kommentarer

LillaSyster sa…
Vilket vingspann.... värre än en fullt utvecklad tumstock. Man känner sig rätt liten med en sådan svävandes ovanför huvudet. Ha en bra måndag!
LillaSyster,

ja, vilket vingspann, jag säger detsamma. Mäktigt är det med stora fåglar.
Ha en bra måndag du med!
Wow, fåglar är inte lätta motiv, jag har vandrat ut på en klippa när jag fotat vindsurfande söner 🙂
Hanneles bokparadis,

i början av min foto"karriär", fick jag dem inte på bild..de hade en förmåga att flyga väldigt snabbt på den tiden 😉 men träning ger färdighet som det heter...
vindsurfande söner är inte heller det lättaste att fånga.
Men ... så intressant. Gåsgam, en mäktig fågel. Du fick ju ett par bra närbilder också. Vilket vingspann! Ler lite när jag läste om hur lokföraren tutade på dig. Skulle också haft svårt att slita mig från dessa fåglar.
Anita, de fyra blomsterhaven,

Tack! En mycket mäktig fågel på grund av sin storlek. Ja, de blev förstås nyfikna på mig de i sin tur...kanske något att äta? 😉 Ja, lokföraren var irriterad, det gick det inte att ta miste på...jag rubbade tidscirklarna med tio minuter ungefär. 😊 Det var det värt.
Znogge sa…
Det var ett minst sagt imponerande vingspann så det är stora fåglar vi pratar om. Mäktigt att se och uppleva i verkligheten! Förstår att du inte hade så bråttom till det lilla tåget.
Det var imponerande att kunde genomföra den vandringen.

Glad måndag!
Znogge,

ja, vingspannet är mycket imponerande. De var så många också där samtidigt.
Ja, Uffe imponerade stort. Det är en bedrift.

Glad Måndag till dig också!
BP sa…
En mäktig fågel! Men mest impad är jag över din duktiga Uffe:-)
Så mäktiga! Vi har gamar som seglar över oss på sommaren, men de är så högt upp så tror inte jag kommer kunna fånga dem så bra som du gjort! Grattis till fina bilder och tack för att jag fick se dem. Kram
BP,

ja, en riktigt mäktig fågel, men jag är som du BP, mest impad över Uffe och hans stenhårda vilja att komma igen.
Anna i Portugal,

de är väldigt mäktiga. Vi åkte ju tåg uppåt mot gamarna så de var lättare att fånga för mig än de är för dig. De syns knappt alls med ögat om de är så högt ovanför marken. Det syns bra när vi gick del Rei...men så kom vi lite närmare en stund och då funkade det. Tack Anna! Kram!
Susjos sa…
Gåsgamar har jag aldrig hört talas om, men oj så mäktiga de ser ut att vara!
Tack för fina historier och fantastiska bilder!
Kram!
Susjos,

De är mäktiga att se och att se så många samtidigt är ännu mera mäktigt.
Tack Susjos!
Kram!
Cecilia i Houston sa…
Vad härligt och vilken ynnest att få se gåsgamar - så stora!
Vi har många turkey vultures (kalkongam) och black vultures (grågam) här, men de är mindre. Den kaliforniska condor(n) är i samma storleksklass som gåsgamen. Den dog nästan ut som många rovfåglar men de har ett räddningsprogram som varit (långsamt) framgångsrikt. Fågelinfluensan har slagit hårt de senaste åren men det här är en fin räddnigsinsats: https://www.audubon.org/news/avian-flu-ravaged-wild-condors-one-chick-became-ray-hope

Jag jobbar på trettonde våningen i ett höghus i ett uppbyggt sjukhus- och forskningsinstitutsområde men från mitt kontor i utkanten kan jag se hörnet av en stor park och en liten del av en flod (det som i Houston kallas en bayou). Efter att cancersjukhuset byggde en hög jättekloss till byggnad mellan oss och floden för en 4-5 år sedan tyckte jag synd om mig själv (utsikten!) tills jag såg att vi nu har grågamar som gillar att flyga förbi oss och sedan vila på den stora byggnaden. Bra dagar sitter jag på första parkett och ser gamar som swoshar förbi 10-20m från mitt fönster och ibland tom en fiskgjuse!
Cecilia i Houston,

så härligt att du också har lite "pippi" vad gäller, som nu just, gåsgamar, gamar och fåglar. Tack för länken, tack för din fina kommentar. 😊
Det ena ger det andra, det man inte gillar först så kan man hitta någonting fint i trots allt om man höjer blicken en aning, vilket du gjorde som nu sitter på första parkett och får se gamar swisha för . Närmare än så kan man knappast komma gamarna och fiskgjusarna. Fantastiskt! Tack!
Paula sa…
Wow vilken tungviktare, namnet ger inte så trevliga associationer men det kan ju inte fågeln rå för. Där skulle gässen få akta sig, men nte bar de tror jag. Imponerande pippi!
Paula,

tack, ja en tungviktare till fågel är det utan minsta tvivel.
Jag är inte säker på varför gåsgamen heter som den heter men kanske den har bespetsas sig på gäss. De är ju jättegoda så jag kan förstå gamen😉
En mycket imponerande pippi!

Populära inlägg i den här bloggen

Ett oförglömligt fyrverkeri får avsluta året

Veteranbil nr. nio och tio