En RIM-lig tisdag igen....

Det är rätt länge sedan nu som jag skrev om RIM-bygget på andra sidan gränden. De, männen som jobbar där har knappt synts till alls men lite mera börjar det hända på utsidan nu igen. Nu är finliret på gång verkar det som. Som det var tidigare när man såg förändringarna från dag till dag, från stund till stund är det inte just nu och det påverkar förstås fotograferandet en del. 

De få foton jag har tagit sedan den 23 januari då jag senast gjorde ett RIM-ligt inlägg ska jag i alla fall visa.  Det roliga är att ni är flera som frågar om hur det går här på andra sidan gränden och givetvis så ska jag försöka återge det efter bästa förmåga.




Det är lite onödigt av mig att kommentera det som 
bilderna redan talar om i sitt tydliga språk. 

Det muras, det tapetseras med fuktspärr ( heter det så?) , det armeras, det tas ner stöttor...

De är på gång men de hörs mera än de syns även om de börjar synas lite lite mera för varje dag som går. Det är jag själv som  har varit ganska osynlig den sista tiden här på gränden

Det svarta runt fotot är inte alls svart, det är vårt vita fönster som ramar in bilden. Där kom en liten sötnos flygandes mitt i allt. En sån liten grävskopa skulle inte vara helt fel att ha om man hade trädgård.


Ni som bara tittar in nu och då och får se en del av RIM-bygget så ser knappast någon skillnad alls.
Jag gör det, men det är jag det..😉. Jag har levt med det här bygget sedan femte januari-22.  Jag har rätt så bra koll på vad som sker på andra sidans utsida. Det händer saker hela tiden, de jobbar från tidig morgon till kl.18 men jag upplever att det är i ett lugnare tempo nu än tidigare. 
Men å andra sidan så vet jag ju inte hur det egentligen är, för jag ser dem inte som förr. Nya ansikten anländer med jämna mellanrum, några som har varit med sedan början känner vi igen...
Rördragningar tycks vara på gång. Ett välbekant ljud är cementblandaren som går i gång varje morgon, ibland hör jag hur de använder blåslampor när de limmar fast fuktspärr på tak och längs väggar. Så är läget just nu, ungefär..


Bli inte alltför upphetsade av alla gråa sten-bilder jag visar er.😉 Nu vet jag i alla fall själv varför det har funnits en massa märkliga hål i väggen som är närmast oss och vår terrass. Det är inte titthål eller skottgluggar. Nu tror jag att jag förstår att de är till för att stöda/stadga upp väggar på insidan. Insidan som jag inte kan se. Finns det kameror som man kan vinkla?  Eller kanske det måste bli en drönare som får ta sig ett varv där inne bakom allt det gråa? Jag kanske kan passa på när de alla är på lunch? Äh, jag får väl låtsas vara en spekulant på en lägenhet för att få komma in dit tillsammans med mäklaren😊

Nej, det är nog bäst att låta bli och invänta bättre tider, vackrare foton och vyer istället. Allt har sin tid...



Under tiden fotar jag lite annat smått och gott som syns i vår närhet. T.ex när Christian Radich drog iväg ut på böljan den blå i söndags efter att ha legat i hamn några dygn när det har dragit hårda vindar över ön. Karlotta har varit på besök, vi har fått mycket regn. Vi har vinter men ändå väldigt skönt och varmt. Det är karnevalsyra på ön men jag återkommer till det en annan dag. Ja, det har hänt en hel massa annat också här på ön i havet, men mera om det också lite längre fram i tiden.

Foto AP/Sergel Grits.

Finland har valt en ny president, jag fick som jag ville, det blev "min" kille  Alexander Stubb.  
Alexander Stubb med familj kom cyklandes till vårt hantverkscafé och brödbutik ett antal gånger en sommar för några år sedan innan pandemin. Både han och hans fru Susanne, samt barnen var väldigt trevliga och varma människor att ha som gäster. 
Men det är inte därför jag röstade på honom. Nej, lite sakligare än så är jag nog. 

Jag hade varit glad om Pekka Haavisto hade blivit president också. 
Vi hade två mycket goda kandidater att välja emellan. 
Synd att de inte kan dela på presidentskapet egentligen. 
Vilket team de hade utgjort! Men Pekka gör säkert bra ifrån sig i Riksdagen och uppdragen lär inte försvinna för hans del. Det är jag säker på. 

Att vara president i Finland just nu är ingen drömuppgift direkt. 
Lycka till önskar jag vår nya president som tar över efter president Sauli Niinistö i mars. 



Karin Eklund, Funchal, Madeira

Kommentarer

Jossu sa…
Vad trevligt att du har träffat vår nyblivna president. Själv hade jag en kostymklädd herre framför mig i planet upp till Uleåborg för många år sedan. När det var dags att kliva av fastnade min blick på namnbrickan på hans väska, och det var Finlands dåvarande statsminister Sipilä.
Den där lilla söta grävskoparn - jag har en sån.. han heter Roger :D hahhahah Kul det går framåt i bygget och grattis till "rätt" president! Kram
Guldkryckan sa…
Alltid kul och intressant att följa en byggprocess tycker jag, tackar så mycket för denna delrapport.
Är inte så insatt i det valet men jag vet vem som vann iallafall. 👌

Ha nu en fin dag.
Jossu,

ja, de är ju vanliga människor de också, presidenterna och ministrarna och rör sig ute bland folk. Sipilä var omtyckt minns jag. Uleåborg, ja där har jag också varit. En vacker stad.
Anna i Portugal,

din lilla grävskopa är nog väldigt mycket mera sympatisk även om den här är gullig.
Tack! Kramar till er båda!
Guldkryckan,

det märkliga är att jag nog aldrig har gjort det så ingående som här men det har varit väldigt intressant så här långt och är det fortfarande. Jag känner stor respekt för deras kunnande och idoghet.
Man kan inte vara insatt i alla val, man har ju ett liv också.
Ha en fin dag du med!
LillaSyster sa…
Det kommer att bli tomt för dig då Rim är klara.
Ha nu en bra eftermiddag och kul att din kille blev president, men båda kandidaterna verkar ju ha fötterna på jorden, det lilla jag sett och följt valet.
Annika sa…
Gillar att Alexander Stubb är Finlands nya president.
En finlandsvensk vid rodret blir toppen. Ja ni hade två bra kandidater, vettiga bägge två (det är mer än här det ... ).
Vad trevligt att de varit på Pettas också flera gånger.

Vilket vackert skepp sedan, ååååå!!!

Bygget ja, när förväntas det vara klart?

Kram från ett Reston där snön plötsligt började vräka ner. nej, det kommer inte att ligga kvar, men ändå ...
:-*
Znogge sa…
Nog syns det att det går framåt med bygget. Sedan är det så klart så att förändringarna blir tydligare när de håller på med själva huskroppen. Det inre arbetet tar oftast lång tid men det ser man inte så mycket av.

Önskar en fortsatt fin eftermiddag!
LillaSyster,

ja, förmodligen men allt brukar ha sin tid. Jag har ju rätt många intressen men visst blir det tomt. Fast allt är föränderligt. Däremot har jag ju mina minnen och några foton kvar. Men livet är ju framåt, framåt...

Ja, båda killarna, både Stubb och Haavisto är bra. Och som jag såg det i morse i tv-n, då vi kunde se mera än från valkvällen än under densamma i söndags, så skulle det inte förvåna mig om Stubb ser till att Haavisto får jobba med det han är väldigt bra på. Fredsmäkleri. Något säger mig det. Något i Stubbs blick fanns där...
Annika,

Ja, jag är glad för det jag också. Är lite trött dock på att man har hakat upp sig på olika läggningar hos dem båda. Den ena homosexuell och den andras attityd. Märkligt. Sakpolitiken är viktigast. De var verkligen jämnstarka. Finland är att gratulera och så är det extra roligt att vi har en president som har svenska lika starkt med sig som finskan. Det är bara en av alla bra saker.

Christian Radich är väldigt vackert.
Bygget? Kanske om ett år, kanske redan tidigare? Fyra lägenheter är sålda tror jag om jag läser rätt ...det rör på sig och jag önskar förstås alla lycka till i allt detta.

Kram till Reston där det sitter en glad och lycklig vinter-Annika just nu? 🥰

Znogge,

så är det ju. Allt som görs nu syns inte men sen kommer det förmodligen att explodera på sitt sätt när ytterhöljet förfärdigas.
Spännande ska det bli.

Ha detsamma du med!
Jag har inte sett dina tidigare inlägg så jag kan såklart inte jämföra men tyckte det var trevligt att läsa. Måste vara kallt och eländigt att jobba ute den här tiden på året.
Hannas krypin,

jag har lagt ut en del inlägg om bygget under de två år som det har pågått, lite oftare tidigare av olika skäl.
De har det inte kallt och eländigt här alls. Vi har runt 25 grader varmt varje dag. Men regnigt har de haft nu och då men just nu är de mest under tak och inomhus. 🙂
Anonym sa…
svar Nej denna kyrka står till den typ blir bortforslad och sen blir det inte nån förrän nästa år. I morgon är det stopp in vigsel och på lördag är det bröllop - riktigt vad det är för skillnad vet jag inte, men bröllopet är ju planerat och drop in vigslarna le väl mer spontana.

Så spännande med ”Ditt bygge” snart blir det väl beläggning av husvägg och fönster… Du kanske kan fråga nån på bygget om Du går gå in å se vad som händer? Eller kan man inte vara så vetgirig?

Jag frågade min man om kackerlackor eller vägglöss och han var helt säker på att de vattenfyllda kärlen car flr kackerlackor. Han trodde inte på att de kunde flyga.
Jag tror dock på Dig (och googlade dessutom 😜)

Ha en fortsatt fin tisdagskväll 👋 åsa
Åsa,

dropp in vigslar. En sådan var jag med om i Rom, bröllopsparen kom och gick som på löpande band . Kul.

De är inte intresserade av att visa bygget. Stränga säkerhetsregler kan jag tänka mig att sätter stopp. De vet att jag är vetgirig, helt säkert men likväl...nåja, jag är ju kvinna och klarar det mesta vid det här laget, haha...även den typen av motgångar menar jag.

Det är bara det att kackerlackor inte brukar hålla till i sängar eller sovrum normalt..och de kan flyga...bevisligen har jag sett det flera gånger med egna ögon. Men för den skull, vet man ju inte hur de ryska kackerlackorna fungerar. 🙄
Tack detsamma Åsa! 🤗
Susjos sa…
Lycka till får vi önska den nya presidenten i Finland!
Å jösses så de bygger hemma hos dig, ska bli spännande att se hur det blir när det blir färdigt!
Kram!
BP sa…
Det är en himla tur att ni bor på första parkett även sedan när RIM har byggt klart grannhuset. Men jag gissar att du kommer sakna underhållningen. Kanske inte oljuden, men absolut "hantverket" som skiljer sig från byggen här. En skillnad som dag och natt faktiskt. Här är det inget hantverk med bland annat cementblandare längre utan sandwichbyggen av gipsväggar och fasader av prefab träd, om man har tur...

Jo, grattis till "Stubben". Kul att du har träffat honom personligen. Varken man gillar eller ogillar honom så kan vi väl enas om att han är himla snygg. Och visst skulle han och opponenten kunna samarbeta om han utser Haavisto som till exempel utrikesminister. Läste någonstans att de sagt nåt om det.
Susjos,

ja, vi får verkligen önska honom och Finland mycket lycka på färden. Ingen avundsvärd färd i dagens Europa men jag gissar att det är rätt kille på rätt plats.
Ja, här byggs det från morgon till kväll. Snart ska vi säkert få se hur det ser ut på utsidan när de börjar fixa till det hela på ett annat sätt.

Kram!

BP,

så har vi också upplevt det när vi väl insåg att det är att finna sig i det hela. Det gäller att suga guldkornen ur det mesta.
Ja, det är verkligen skillnad på där och här.

Tack, Stubben är rätt man på rätt plats skulle jag tro.
Killen har utstrålning, är karismatisk och sånt sitter bra när man är en förgrundsfigur även om det är sakpolitiken som är den avgörande. Han har en lång erfarenhet bakom sig. Jag hoppas att de kommer att jobba sida vid sida på något sätt. Jag har en känsla av det. Haavisto är en fin kille i kubik och en bra fredsmäklartyp. Skärpt och har hjärtat på rätta stället.
Paula sa…
Men vad skoj att du har träffat nya presidentfamiljen! Man får förstås en helt annan uppfattning vid ett personligt möte än genom pressen. Jag säger som du, tänk om man kunde haft två presidenter som kanske ansvarade för var sin bit. Nä, kanske inte ändå, jag gillar speciellt uppmärksamheten utomlands till att kandidaterna var så överens och deras goda samarbeta, övriga världen häpnade över avsaknad av glåpord och kritik till motståndaren. Snyggt agerat. Som person tror jag Alex är väldigt disciplinerad, lite väl mycket för min smak, när jag läste hans dygnschema, 8-8-8 baxnade jag. 8 timmar söm, 8 timmar jobb 8 timmar övrigt. I säng kl 9 upp klockan 5. Låter slavliknande för mig som är lat och livsnjutare. Tack o lov för att vi alla är olika och hans strikta livsstil bådar gott inför det nya jobbet helt klart. Nu hoppas jag att ni därborta i gränden får en fin onsdag, jag tänker bara njuta av tillvaron och börjar därför med en skön promenad nu då gatorna äntligen är plogade efter senaste dygnets rika snöfall. Kram från pörtet
Paula,

ja, det är roligt och familjen Stubb skilde sig inte nämnvärt ur mängden. De var som vilken annan familj som helst var.
Ja, vi ska känna stolthet för att båda kandidater, ja, alla nio från början skötte sig snyggt gentemot varandra. Stilfullt är ordet och något som övriga världen kunde ta efter. Det är inte roligt att följa med i politiken när det enda som tycks gälla är att smutskasta varandra.
Givetvis så tycker du säkert att ett strikt och disciplinerat liv kan tyckas slavlikt men jag kan förstå disciplinen hur bra som helst trots allt. Vi är ju olika personligheter. Jag bryr mig faktiskt inte alls om den biten. Många har säkert synpunkter på mitt sätt att leva och vara också...ja, du förstår säkert hur jag tänker. Var och en på sitt sätt. Huvudsaken är att Finland sköts bra , så bra det kan skötas med tanke på allt som rör på sig just nu. Usch, jag vill inte tänka på eländets elände österut i världen.
Tack Paula, ha det innerligen bra du också!
Kram från gränden !

Populära inlägg i den här bloggen

Ett oförglömligt fyrverkeri får avsluta året

Veteranbil nr. nio och tio