"Portugiser, jag bara sĂ€ger portugiser"đŸ„°

SĂ„ mycket jag tycker om dessa temperamentsfulla mĂ€nniskor, vĂ€nliga, varma, goa och fullstĂ€ndigt oberĂ€kneliga rent humörsmĂ€ssigt emellanĂ„t, dĂ„ allt krut brĂ€nns pĂ„ ett ögonblick och sĂ„ Ă€r allt som förut igen i nĂ€sta ögonblick. Man kan tro att ett mindre krig utbryter nĂ€r det sprakar till, men det gör det ju inte alls. Det bara sprakar till och sĂ„ gĂ„r livet vidare. 


            De Ă€r som rena fyrverkeriet emellanĂ„t..

Fotot har Orlando Pereira tagit, jag Àr helt oskyldig den hÀr gÄngen. Snyggt fÄngat med drönare..

En stund senare sÄ kommer en lugnande vÄg och slÀcker ner temperamentet och man har med vÀrldens goaste mÀnniskor att göra igen efter fyrverkeriutbrottet. Ja, jag vet att jag generaliserar en aning nu men faktum Àr att det ligger en hel del sanning i det hela. Portugiserna Àr temperamentsfulla.


Fotot har inget som helst med mitt eget temperament att göra.
Jag Àr rÀtt sÄ timid dÀr pÄ fotot bland mina Àlskade fÄr och min lilla dotter med tofs pÄ mössan.
Ja, sÄ fick ni veta det ocksÄ. Jag har varit fÄraherde/herdinna ocksÄ. En hÀrlig tid.

Det Ă€r kanske dĂ€rför jag trivs sĂ„ himla bra hĂ€r, jag kĂ€nner igen mig sjĂ€lv, sjĂ€lv uppvuxen med en far som hade ett sjudundrandes humör och av nĂ„gon underlig anledning sĂ„ fick jag ett likadant sjĂ€lv ocksĂ„. SĂ„ det kunde spraka om pappa och mig medan min mamma och min hemmavarande bror K. var lĂ„ngsinta och kunde vara arga, tillknĂ€ppta i  flera veckor och Ă€nnu lĂ€ngre om det handlade om vad de tyckte att var oförrĂ€tter.  

Blommande kapok

Pappa och jag smĂ€llde i dörrarna nĂ€r vi sprĂ€ttade ivĂ€g Ă„t olika hĂ„ll, bara för att i nĂ€sta sekund ha glömt bort allt som vi retade upp oss pĂ„ (varandra för det mesta) En kort stund efterĂ„t sĂ„ stod vi  dĂ€r och kramade om varandra. Sen var allt glömt. -"Vad dĂ„, vi hade vĂ€l inte varit arga ?" Det kunde till och med vara riktigt förargligt ibland, för jag ville ju vara arg och sĂ„ kom det dĂ€r som bubblade till i magen upp och gjorde livet till ett enda stort leende igen. NĂ„gra humoristiska ord frĂ„n min Ă€lskade pappa och solen sken frĂ„n en klarblĂ„ himmel igen. Allt groll var som bortblĂ„st. 

ApropĂ„ mina nya landsmĂ€n, sĂ„ Ă€r de rĂ€tt krĂ€vande (ja, jag tycker att katter kan vara krĂ€vande o de vet sin plats och Ă€ger mĂ€nniskan) Att katten pĂ„ fotot Ă€r portugis Ă€r det inget som helst tvivel om, jag trĂ€ffar den nĂ€stan varje kvĂ€ll. Knycken pĂ„ nacken och hĂ„llningen..den sĂ€ger allt.  😉

Jag försöker prata portugisiska och jag ber den jag pratar med om att den ska svara lĂ„Ă„Ă„ngsamt och tydligt, (nĂ€stan en omöjlig sak egentligen med tanke pĂ„ det portugisiska temperamentet)  Ibland fungerar det ett kort ögonblick innan jag Ă„ter fĂ„r be om att de ska repetera det de sade för att jag ska hĂ€nga med. Jag vill ju för sjuttsingen lĂ€ra mig och jag vill förstĂ„ vad de sĂ€ger och vad jag sjĂ€lv sĂ€ger. 


Edgar, min tandlĂ€kare Ă€r suverĂ€n, inte bara pĂ„ att fixa mina tĂ€nder, han blir min sprĂ„klĂ€rare ocksĂ„ och jag fĂ„r ett sprĂ„kbad samtidigt för samma arvode jag ger för tandhygienen, dĂ€r jag ligger med munnen full av mojĂ€nger medan han sedan stĂ„r dĂ€r och ser ner i min mun och i mina ögon och pratar portugisiska lĂ„Ă„Ă„Ă„Ă„Ă„Ă„Ă„ngsamt och ljuuuudande bakom det dĂ€r skyddande munskyddet som han bĂ€r. 

Faktum Ă€r att jag klarade det rĂ€tt bra i mĂ„ndags nĂ€r jag lĂ„g dĂ€r i tandlĂ€karstolen pĂ„ halvĂ„rskontrollen. Jag förstod det mesta han sade och jag lyckades Ă€ven klĂ€mma nĂ„gra korta meningar ur mig mellan alla mojĂ€nger jag hade i munnen. 

Men nĂ€sta gĂ„ng vi ses, den 17 januari, dĂ„ jag ska genomgĂ„ en ordentlig odontologisk undersökning av orsaker som egentligen inte alls Ă€r sĂ€rskilt intressanta, sĂ„ krĂ€vde han att dĂ„ ska vi bara prata portugisiska med varandra. Det var en order mera eller mindre. 


Sen log han lite retfullt och sĂ„ log jag och lovade att det ska vi göra.  Han med glimten i ögat om att det dĂ€r blir en utmaning för dig och jag med glimten i ögat om att du har ocksĂ„ fĂ„tt en utmaning fastĂ€n du inte förstĂ„r det riktigt sjĂ€lv Ă€nnu. Han medger som alla hĂ€r, att det portugisiska sprĂ„ket Ă€r svĂ„rt. 

Samma sak Ă€r det med min frissa Ana- Bela. NĂ€sta gĂ„ng det Ă€r dags för klippning av mitt hĂ„r, sĂ„ krĂ€ver hon att vi ska prata portugisiska med varandra, sĂ„ det var med en liten bĂ€van jag ringde och ville boka tid med henne för klippning nu den hĂ€r veckan. Nu har dessvĂ€rre A-B skadat sin fot och Ă„terkommer till sin klippstol först efter nyĂ„r, vilket betyder att jag fĂ„r lite lĂ€ngre tid pĂ„ mig vad gĂ€ller sprĂ„ket. 

DĂ€remot ska jag lĂ€gga manken till att försöka fĂ„ Dora som ska klippa mig istĂ€llet för  A-B att inte snagga mig. Hon Ă€r omöjlig den goa mĂ€nniskan, som skulle passa bra i fĂ„rhusen pĂ„ Nya Z;  hon vill ta bort allt hĂ„r pĂ„ min skalle av nĂ„gon underlig anledning och jag protesterar förstĂ„s. 

SÄ ska det absolut inte bli, trots att hon pÄstÄr att jag skulle passa bra som en slags Skalle-Per. "Du har ju sÄ vacker skalle". Det sÀger hon bara för att hon vill anvÀnda klippmaskinen och inte saxen. Det blir en kamp, jag vet det men jag fÄr nog ta till mitt eget "portugisiska temperament" om inget annat hjÀlper och sÀtta mig pÄ hennes klippmaskin för sÀkerhets skull innan hon skrider till handling.

En tromb ute pÄ Atlanten

Jag ska hĂ„lla ögonen pĂ„ hennes sax och se till att hon anvĂ€nder precis sĂ„ dĂ€r mycket som jag vill att hon ska anvĂ€nda den. Dora pratar, pratar, pratar och tömmer sig sjĂ€lv inför mig, jag vet allt om hennes söner vid det hĂ€r laget, att hon och hennes man har gemensamt bankkonto, att hennes mamma lagar all mat Ă„t henne eftersom hon jobbar hĂ„rt etc..  Ni vet, frissor har en förmĂ„ga att bli terapeuter, suga ur en allt medan hĂ„ret fixas. Med Dora fĂ„r jag knappt en syl i vĂ€dret och under tiden ryker hĂ„rtestarna som om de var med om en vĂ€rre orkan. Hon gĂ„r i gĂ„ng pĂ„ ett mĂ€rkligt sĂ€tt nĂ€r hon tar tag i mitt hĂ„r.  

Nu mĂ„ste jag trĂ€na pĂ„ alla termer och ord som hör till en klippningsprocedur innan jag trĂ€ffar Dora pĂ„ onsdag. Alla sĂ€tt Ă€r bra att lĂ€ra sig portugisiska pĂ„ Ă€ven om det handlar om hĂ„rtestar som inte ska försvinna. Lite extra kryddat med temperament sĂ„ ska det sĂ€kert gĂ„ vĂ€gen. 

Man fĂ„r sĂ€ga vad man vill men mina nya landsmĂ€n Ă€r  mĂ„na om lyfta in mig i det hĂ€r samhĂ€llet, vilket jag Ă€r vĂ€ldigt tacksam för. 


Ja, och det gick bra i tentan. Tusen tack för hĂ„llna tummar och lyckönskningar. Jag visste ju att jag inte hade klarat alla frĂ„gor till hundra procent men av de 100 procenten jag siktade pĂ„ sĂ„ fick jag 94 % och muito bom, klart godkĂ€nt. Jag Ă€r nöjd, mycket nöjd. Nu vandrar jag vidare i det portugisiska sprĂ„ket om en vecka igen. 

Fotona Ă€r det ingen som helst ordning pĂ„. Jag har lagt in dem lite huller om buller, bara för att jag ville göra det. 


                                                        Karin Eklund, Funchal, Madeira 

Kommentarer

MĂ€rtha sa…
Grattis, grattis GRATTIS!!!! Mina tummar behövdes inte, vilka resultat du levererar, och vilka sprÄklÀrare du har! Jag kÀnde mig alldeles nÀr Marina, som skött mitt hÄr i över 20 Är, beslöt sig för att gÄ i pension! Hittade en ung flicka, som var bra först, sen - nÀ. Nu har jag snart fattat tycke för en tystlÄten finsksprÄkig cirka 30-Äring som jobbar ensam och som inte ens har musik pÄ i salongen! Hon Àr blyg och lÄter kunden styra eventuellt samtal, men vid mitt senaste besök (det fjÀrde) öppnade hon samtalet! Det tar sig! Det dÀr med temperament Àr liksom lite olika. Jag exploderar sÀllan av oförrÀtter, inlÀrt beteende. Motsatt kÀnslor fÄr dÀremot komma ut, och jag Àr bra pÄ skratt (och uppmÀrksamhet och tacksamhet), Àven om skrattet inte lÄter vackert...
MĂ€rtha,

tack, tack, TACK!
Ja, det gick bra den hÀr gÄngen ocksÄ, otroligt nog. Men varje frÄga hade sina speciella poÀng och jag missade den frÄgan, de frÄgorna faktiskt, för jag hade hÀlften bra gjort i tvÄ av dem..som inte hade höga poÀng. SÄ lite tur hade jag ocksÄ.
Jag hoppas att tiden gÄr snabbt, att Ana-Bela snart Àr pÄ stadig fot igen. Min absoluta frisörska Àr hon.
Det var just det som inte hÀnde för min mor och min bror, de höll inne med sina frustrationer lÀnge och vÀl. De exploderade inte de heller...men var lÄngarga istÀllet.
Skratt Àr alltid vackert hur Àn det lÄter. GlÀdjeskratt i alla fall.
Ett stort GRATTIS till det utmÀrkta resultatet pÄ tentan!
Um grande PARABÉNS pelo excelente resultado no exame! (Google translate förstĂ„s, min portugisiska Ă€r lika med noll men vissa ord kunde jag förstĂ„).
SÄ bra att du fÄr trÀning hos tandlÀkaren och frissan. Och det lÀr vÀl bli extra mycket trÀning nÀr du ska förklara hur du inte vill bli klippt. Och en tromb pÄ Atlanten, hÀftig bild! Hoppas den inte stÀllde till med nÄgon skada.
Ha en bra dag ... Tenha um bom dia
Anita, de fyra blomsterhaven,

Obrigada, muito obrigada, tack, mÄnga tack! För att vara Google translate sÄ Àr det riktigt bra översatt, tror t.om. att det Àr helt rÀtt.
Ja, det Àr jÀttefint att de tillmötesgÄr mina önskningar och försöker hjÀlpa mig att lÀra mig sprÄket, jag Àr vÀldigt tacksam för det.
Ja, idag blir det en stor utmaning. Hon Àr sÄ intensiv fina Dora. FÄ se hur det gÄr?
Tromben stÀllde inte med en skada pÄ land i alla fall och den lÄg lÄngt ute i havet, men jag skulle inte ha velat vara i en liten bÄt i nÀrheten av den.
Boa sorte com dia! Lycka till med dagen!
Muito bom, parabĂ©ns! Tento tambĂ©m, mas Ă© difĂ­cil. NĂŁo tenho com quem falar portuguĂȘs. Desejo-te um bom dia com muito sol!
Anna i Portugal,
Muito obrigado Anna! É difĂ­cil essa linguagem, eles mesmos dizem tambĂ©m, nosso professor o mesmo. É importante poder falar com alguĂ©m, absolutamente, o benefĂ­cio do curso. LĂĄ sĂł serĂĄ em portuguĂȘs a partir de agora, se possĂ­vel. PrĂĄtica, prĂĄtica Ă© a admoestação que recebemos sempre. Parece que a minha lĂ­ngua nĂŁo quer obedecer de todo, ouça, mas devagar, devagar...
Desejo-lhe o mesmo, tanto quanto eu quiser!

Annika sa…
Grattis Karin! SÄ roligt att det gick sÄ bra pÄ provet.
Sen Àr det ju sÄklart sÄ att du Àr sÄ motiverad ocksÄ. HÀrligt.
Bra med tandlĂ€karen som testar dig ocksĂ„, gillar! BRA DÄR!
SjÀlv kan jag precis NOLL portugisiska sÄ jag Àr mkt impad.
MÅ nu inte Dora snagga dig!
Kramar till dig, duktiga Karin!!!
femfemman sa…
Bra instÀllning !
Och sprÄkrÄdet Àr sannolikt bra ! Men oj, för att lÀra sig ett nytt sprÄk pÄ Àldre dagar!
Temperament..yes... men det dröjer ett tag innan urladdning kommer.
Annika,

tack! 😊
Motivationen Àr vÀldigt viktig i sprÄkliga sammanhang. Tror att den Àr ett mÄste.
De Àr vÀldigt hjÀlpsamma alla portugiser jag har med att göra. SÀger jag att jag lÀser sprÄket nu och att jag vill att de gÀrna pratar med mig pÄ portugisiska sÄ stÀller de upp. Tacksamt för min del.
Dora kom av sig med snaggningen och lÀrde mig laga portugisisk julmat pÄ portugisiska istÀllet. BerÀttar mera sen i ett nytt inlÀgg.
Tack Annika, kramar till dig med förstÄs. De tar sig fram genom en vackert kvÀllsröd himmel och med sikte pÄ Reston och dig!
Femfemman,

tack, den underlÀttar om inte annat.
Uppriktigt sagt sÄ mÀrker jag inte av nÄgon större skillnad pÄ att lÀra mig ett nytt sprÄk nu Àn nÀr jag var yngre. Men det kanske Àr Äldersförvirringen som har satt in? Vad vet jag, haha?
Temperament och med kort stubin gÀller hÀr men stubinen har blivit lite lÀngre och mera tÄlmodig med Ären, fastÀn den ibland inte kommer ihÄg att den har blivit det och det bara sÀger pang! Den mest förvÄnade brukar vara jag sjÀlv. FullstÀndigt urladdad.
LillaSyster sa…
Grattis till det fina betyget!Bra jobbat. Det blir ju en utmaning att gÄ till frissan, men som sagt du klarar nog att ryta till om sÄ behövs. Fin katt du fotat =)
LillaSyster,

tack! đŸ€
Det gick bra hos frissan dÀr vÄrt samtal tog sig oanade vÀgar.
Den katten vet sin plats och ocksÄ min plats. Underbar.
BP sa…
TĂ€nker börja bakifrĂ„n! Stort, stort GRATTIS till dina 94 procent i tentan. Är vĂ€ldigt stolt över dig. Och med detta resultat i bakhuvudet Ă€r det vĂ€l klart att du pratar portugisiska med din tandlĂ€kare. Hoppas att han och hans tjĂ€nster Ă€r betydligt billigare Ă€n hĂ€r, dĂ€r de Ă€r svindyra. Oavsett sprĂ„k om man sĂ€ger sĂ„.

Å visst har portugiser, ja rentav alla sydeuropĂ©er ett mera tett temperament Ă€n vad vi nordbor har. Rent allmĂ€nt alltsĂ„, Ă€ven om du och din pappa verkar vara undantag frĂ„n regeln;-)

Å en sak till - första bilden med fyrverkeriet Ă€r den bĂ€sta pyrotekniska bilden jag sett - nĂ„gonsin. Den Ă€r helt fantastisk:-)
BP,

Stort TACK!
Tack, givetvis sÄ mÄste jag börja prata portugisiska nu mera för varje dag som gÄr. Det handlar ju enbart om att vÄga prata, att vÄga göra bort sig och det har jag inget problem med alls. Jag pratar...
HĂ€r kostade en timmes tandhygien och röntgen av ett antal tĂ€nder för koll om ev. karies, 75 €. Hemma hade det kostat den summan bara av att öppna munnen 😊 .
Det bor nog en liten portugis i mig vad gÀller temperamentet. Men med Ären sÄ har jag lugnat ner mig en del, Àven om det kan blixtra till sÄ att jag sjÀlv blir blÀndad, haha..
Tack, hÀr Àr ju vÀrldens vackraste fyrverkeri framför vÄra ögon varje nyÄr. Bilden Àr frÄn nyÄret innan pandemin, dÄ vi bodde en bit hÀrifrÄn pÄ hyra, nÀrmare hamnen och högre upp.
Lena i Wales sa…
Grattis till tentan!
BÀsta sÀttet att lÀra sig ett sprÄk Àr att ha lektioner som en bas och sedan massor av praktik.
Jag och mamma rök ocksÄ ofta ihop, sedan kramades vi. Det Àr min stil, inte lÄngtjurig. NÀr mamma blev arg, argumenterade jag, nÀr pappa till slut blev arg, dÄ visste jag att hÄlla tyst.
Lena i Wales,

tack!
Exakt, det mÀrker jag bra. Lektionerna som bas och sedan ut och prata hejvilt med portugiserna.
Det Àr min stil med att inte vara lÄngtjurig, jag har försökt men det lyckas inte alls, haha..
Det var pappa och jag som rök ihop hos oss, tjoff pÄ sÄ dÀr bara.

PopulÀra inlÀgg i den hÀr bloggen

Ett oförglömligt fyrverkeri fÄr avsluta Äret

Veteranbil nr. nio och tio