Hoppa på tåget/ 43/ Böna

En mamma och andra kunder i affären bönade och bad den där ungen som låg på magen, mitt på golvet i mjölkbutiken på Köpmansgatan i Mariehamn, att sluta skrika och att inte vara ledsen. Ungen viftade med armar och ben, hon grät-skrek så tårarna sprättade vida omkring för att hon inte fick den största chokladasken som stod högst uppe på hyllan över bröddisken. Just den där asken med ett vackert vinterlandskap på, så typiskt för Finland och som det stod Fazer på, den ville hon ha, den skulle hon ha!  

                                                                 

Mitt i all denna dramatik, så kom herr Svahnström in i butiken, han med den snygga yllerocken och alltid med hatt på det vackra vita håret, samt en fin spatserkäpp i höger hand. Han gick raka vägen fram till ungen som låg på golvet och skrek. Med svung 💥 slog han ner käppen som hade en beige gummifot, mitt framför näsan på henne och sade "HU, unge! Upp med dig!"

Där gällde ingen som helst bön även om hon hade bönat om det.  Ungen, runt fyra år, stod på fötter innan hon ens hann blinka och faktum är att hon aldrig någonsin sedan dess har legat på golvet någonstans, viftat, skrikit, krävt eller bönat om varken det ena eller andra på samma sätt.

Det blev en läxa för livet, något hon aldrig glömmer. En gränssättning som satte sig ordentligt och som har suttit sedan dess. Mamman och de andra tackade  herr Svahnström så innerligt för hjälpen med den där besvärliga varelsen på golvet 😂

Ja, ni förstår väl vem den ungen var? 😉 Jag minns än i denna dag hur gummifoten på käppen såg ut och hur det lät när käppen slogs ner mitt framför näsan på mig. På den tiden fostrade man varandras barn, ingen tog illa vid sig vid det annat än eventuellt barnen då. 

Kaffebönor


Att jag ett tiotal år senare låg på samma golv bakom en disk tillsammans med Annea och vi höll på att skratta ihjäl oss, kramandes varandra, frustandes, är en annan femma.  Men den gången låg jag/vi där av helt andra orsaker än en chokladask,  sommarjobbande tonåringar som vi var och det  handlade inte alls om att böna och be om något annat än att möjligen inte spricka av återhållet skratt.😂. 

Orsaken, tja, ett fall från en hög stege rakt ner i en stor, över två meter hög låda med papperssopor i. Chefens fötter som stack upp över kanten på den, svordomar som hördes längre ner i lådan och så vidare när vi, Annea och jag,  med gemensamma krafter hjälpte henne upp ur lådan. Vi ståendes på varsin stege.  Det var för dråpligt.  

Ibland behövs det inte mycket för tonårsflickor att få skratt-fnatt. Jodå, chefen G. klarade sig hur bra som helst men riktigt glad var hon inte på oss som låg på golvet bakom godisdisken, när hon måste ta hand om kunderna ensam. Vi klarade helt enkelt inte av den saken, vi fnissande, höll fortfarande på att spricka. Hennes bön var att vi skulle flyga och fara så långt vägen räckte, det såg vi tydligt på hennes blickar.  Hon var arg på oss en hel vecka efteråt. Tur att hon inte kunde påverka våra låga löner.

Annea och jag skrattade åt det många gånger senare i livet när vi träffades igen, jag liggandes på hennes behandlingsbord och hon som kinesiologen som tog hand om mig. Ett skratt förlänger livet sägs det och jag tror på det. Åtminstone så blir livet roligare att leva. Åter kramade vi om varandra , jag med Annea liggandes tvärs över mig, hysteriskt skrattande innan vi tog tag i själva orsaken till att jag besökte henne. Härliga minnen! 

Det här var den nostalgiska avdelningen  för dagen.

                                                                ******************

Nu till NU-tid. 


    Den smög sig upp längs terrassen. Så nära, så nära och så skickligt. 
    Jag höll andan. Givetvis så gick det bra. De kan det där, chaufförerna, jag kunde andas ut. 
    Terrassen klarade sig. 

  

Bönsyrsan ser ut som om den snart tar sats och hoppar...

Jag tyckte att jag kände igen rörelserna....
Ja, jag vet att det är en aning långsökt men faktum är att jag spontant tänkte på en bönsyrsa för en lördag sedan, när jag fick se betongpumpsbilen parkera här hos RIM på andra sidan av gränden
(klicka på RIM, så får ni se hur det kommer att se ut längre fram och vad det kostar . Nej jag har ingen provision, jag vill bara ha trevliga grannar, egoistisk som jag är)  


Det kan väl vem som helst se att det finns likheter mellan betongpumpsbilen ( heter det så förresten?) och bönsyrsan. Stödbenen är utsatta på dem båda, färgerna njaaa.....men vad då? 
Lite fantasi har ni väl? 😉

De rör sig väldigt lika också, långsamt och metodiskt, svänger och vrider sig mycket kontrollerat och smidigt, både bönsyrsan och betongpumpsbilen. För min del är det inget som helst problem att se likheten . Betongpumpsbilen har blivit döpt till Bönsyrsan nu, bara så ni vet. 😊 Snart kommer Bönsyrsan på besök igen, jag vet det. 

Bönsyrsan, den riktiga, träffade jag på Rhodos i september 2016. Hon, jag tror att det var en hon ,fanns ofta på väggen vid dörren till vårt hotellrum. Jag fick alltid en känsla av att bli noggrant mätt från topp till tå -"månne hon duger att äta den där varelsen?". 
Bönsyrsan är ett riktigt rovdjur men jag behövde inte böna om nåd.
Även en bönsyrsa har sina begränsningar. Tack och lov! 
Ibland är storleken faktiskt avgörande....


Men hon som var en "besvärlig" unge en gång, har också odlat bönor för att hon gillar alla typer av bönor. Bönor hör till här hos oss, nästan dagligen. 

Faktum är att det fanns bönor överallt i de trädgårdsland hon en gång hade. Hon har även funderat på att ha bönor på terrassen här men ja, det har bara blivit funderingar. Det är så mycket enklare att gå till vilken liten Horta/ Frutaria  som helst och köpa så mycket som det behövs..

En golfbana anlades för bondbönor ( fava) och gröna bönor (feijão verde) 

Rådlös är brödlös som det heter. En familjemedlem var golfare på den tiden och ibland blev golfklubborna ratade av någon okänd anledning och då fick jag dem. Perfekt! 


    Praktiska är golfklubbor som duger till så mycket annat än att spela golf med


                        Efter ett tag såg man inte klubborna men de gjorde sin nytta där i all grönska. 

 Jag kan lugnt påstå att vi blev bönhörda för vi fick mycket bönor varje odlingssäsong. De räckte hela året om tills det var dags att så bönor på nytt igen. 


    Jag älskar bondbönor, här kallar man dem fava . Skalen i bunken bredvid gick till komposten...

     


Bönor på förvällning inför mjölksyrejäsningen som väntade, det osaltade bönvattnet blev alltid extra gödsel för växter i krukor på trappan. 



Givetvis, jag är som de flesta andra människor. Jag ber någon bön jag också nu och då, när jag känner att jag behöver det . Rätt så ofta faktiskt för att vara helt ärlig. 

Ibland måste jag be om ursäkt också, kanske inte direkt böna om en sådan men att be snällt är ingen sak för min del. Jag gör bort mig jag också. Konstigt nog🤔😏😉

Så här långt idag, jag har många olika böna-tankar som jag kunde ha tagit med i inlägget men det får vara en måtta med allt. Nu gör jag avbön och stannar min tågresa för idag.

Så här ser fortsättningen ut i Hoppa på tåget-temat: 

                       02 dec       Lampa
                       09 dec       Fönster
                       16 dec       Detaljer
                       23 dec       Minne
                       30 dec       Resumé och så stannar tåget. Temat blir nedlagt. 

De som också brukar vara med nu och då eller alltid har jag länkat till här nedan: 

Anki,  Anna i PortugalCarita,  KarinOrdodlaren, Paula, StefanZnoggeÅkeÅsa

En skön lördag önskar jag er alla !

                                                        Karin Eklund, Funchal, Madeira

Kommentarer

LillaSyster sa…
Gillar när andra vågar sätta ner foten och säga till de som behöver fostrars men också de som delar ut en uppmuntran/komplimang till den som behöver det.
Kreativt att använda golfklubborna i landet till stöttor. Jag ser likheten med syrsan- klockrent =)
Ha en bra lördag!
Åke sa…
Härlig story om käppen :) Tog du skada? Jag har en syn på min hinna från en liten kvartersbutik jag besökte ofta typ 1990: En mamma med tre grinandes barn och skulle handla typ 16:30 som mig... en av ungarna står och plockar godis nästan vid kassan, hon såg mitt utryck i mitt ansikte, mamman svarade direkt med att säga: Är dom så jäkla dum att man sätter godishyllorna när man kommer med trötta och hungriga barn fån dagis får föreståndaren skylla sig själv. Jag bet ihop, men tänker på det ännu så här efter 33 år. Chokladen Fazer var väl uppe på spåret igår tror jag... klubborna kom ju till andvänding till slut ju :) Jag hade också tänkt plocka ihop bönor ur frysen... men fick inte till det riktigt... då kom jag på en fd arbetskamrat till mig som fick agera riktig böna ;) Trevlig lördag på dig. Och tack för ett kul ämne :)
Vilka underbara nostalgitrippar. Häftigt att du minns den där käppens gummifot fortfarande! Han gjorde avtryck, bokstavligt talat, hos dig. Jag har försökt att hitta på något gott att äta av bondbönor, hade ju kunnat odla det i mängder. Men jag tycker inte riktigt de smakar något. Har ff kvar i frysen och slänger på i salladen ibland, men tar tacksamt emot dina bästa böntips! Svarta bönor använder jag mycket, gör göttbullar av dem. Önskar er en superfin lördag. Kram
LillaSyster,

så gör jag också. På gården där jag växte upp i Mariehamn, så hjälptes alla åt att fostra alla barn, oberoende om det var ens eget eller inte. Man hade omsorg om varandra.
Exakt så, uppmuntran och komplimang är viktigt det med, precis lika viktigt.
Tack och fint att du också ser likheten med syrsan. Det är ju klockrent. Haha..

Ha en bra lördag du med!
Åke,

tack! 🙂
Nej, det gjorde jag nog inte, tog någon skada, utan tvärtom skulle jag tro. Jag fick en behövlig gräns helt enkelt. Svahnström var en hur gullig man som helst, men han gjorde det som inte alla kvinnor runt mig klarade av. Att sätta en gräns så den satt!

Tyvärr har jag också upplevt liknande som du gjorde med mamman med tre barn och godishyllorna. Föräldern tar inte ansvar utan skjuter det på affären istället. Vad ska barnen lära sig av sådant. Att man kan plocka åt sig..där man inte ska göra det. Vanvettigt och ansvarslöst av sådana föräldrar. Gränser mår alla bra av och barn behöver det . Ikväll ska jag titta på På spåret, och se om jag får se Fazers...Bra med riktiga bönor. Trevlig lördag till dig med Åke, tack!
Anna i Portugal,

tack! Jodå, den där smått genomskinliga men beiga lilla proppen som fanns på käppen den har etsat sig fast, haha..Svahnström gjorde avtryck, absolut.
Jag använder bondbönor så gott som rakt av som de är, men påtar in dem i sallader, i wokar etc....ska tänka till nästa gång lite mera men oftast blir det som jag redan nämnde här. Dressingen till brukar jag göra ungefär så här: vitlök, citronsaft, lite honung, olivolja, peppar, ibland lite chili...örtblandningar.
Att låta bondbönorna ligga i den dressingen innan servering ger ett extra lyft åt smaksättningen. Den superfina lördagen önskar jag er också. Ska tvätta fönster här till att börja med så vi kan se ut ordentligt. Kram
wiper sa…
Vilket härligt minne du berättar. Det behövs att få reda på vad som gäller och sånt sitter verkligen i.

Gillar verkligen att få se hur bygget växer fram. Bönsyrsan var verkligen läcker. Härligt minne du berättar enlig bönsyrsorna på eran dörr

Såna bönor du visar upp var det länge sen jag åt men jag gillar dom verkligen

Så kul med golfklubborna mitt i odlingen ;)

Ha nu en skön helg
Kramar!
Anonym sa…
Alla ber väl en bön ibland ofta av egoist egoistiska skäl 😅
Bönor finns en massa olika dieter och en del är ätbara och andra avstår jag ifrån.
Intressant och informativt inlägg och jag förstår både varvets känsla och de vuxnas frustration ☺️
🤗 /åsa
Guldkryckan sa…
Golfklubbor kan man ju använda till mycket, lite originellt där verkligen.

SV: Mycket hosta här i fosterlandet, en fjärdedel av bemanningen på jobbet är i samma käge som mig, tvärjobbigt med andra ord.



Ha nu en superb Lördag.
Wiper,

tack! Ja, gränser behövs...

Tack det gör mig glad, för ibland tror jag att jag har blivit väl mycket nörd vad gäller bygget. Det hör liksom till i min vardag. Bönsyrsan är läcker, men rätt ruggig om du tänker på den levande. Jag är glad att den är så liten som den är..annars skulle jag knappast ha skrivit det här inlägget.😉

Man kan anlägga golfbanor på många olika ställen.

Tack detsamma!
Kramar!
Åsa,

visst är det så men ofta ber jag böner för andras skull också. Men man ligger sig själv närmast. Tack Åsa!😊 🤗
Guldkryckan,

Jag har förstått att man hostar i Sverige. Hoppas att du snart är på benen ordentligt igen. Krya på dig.

Tack detsamma!
BP sa…
Imponerande variation till temat, som jag tyckte inte var så himla lätt. Du och Paula tänkte på bönsyrsan. Det hade jag aldrig kommit på. Förstår att du associerar "hennes" ben med lyftkranens stödben. Precis som du är jag oerhört imponerad över chaufförernas skicklighet att manövrera sådana fordon med millimeter-precision.

Skrattade gott åt dina minnen! Det är så kul att både du och Åke har fastnat lite i minnenas värd till de olika teman.

Bra jobbat!
BP,

tack!
Så roligt att även Paula har tänkt på bönsyrsan, jag har inte haft tid att läsa allas inlägg ännu men ska bli..
Ja, de är oerhört skickliga att kunna "kryssa" sig fram där det egentligen inte borde vara möjligt.
Ja, fastnat och fastnat; jag skriver det helt medvetet av särskilda orsaker som jag återkommer till i ett inlägg.
TACK!
Paula sa…
Nog var det skoj att just bönsyrsan blev en gemensam nämnare! Dock hade jag tippat att tjejen som låg på mage och gapskrek var din dotter och inte du! Jag som trodde vår åldersklass som barn var mycket väluppfostrade och snälla, för att inte säga mesiga! För sådan var jag, vad jag nu kan minnas. Ingen behövde böna och be mig om att uppföra mig. Det satt i ryggmärgen...men trumpen kunde jag vara ...länge. Däremot har jag visst träffat på ungar som uppträtt precis som du, o det i min egen familj. Ett av barnbarnen kunde man inte ta med in i en affär, följde med ett par gånger och sen sa jag: aldrig mer! För inte så länge sen upplevde jag samma sak hos mitt barnbarnsbarn som lade sig ner på magen framme vid självscanningskassan och bara skrek. Jag blev så förvirrad och uppskärrad så jag glömde koden till mitt bankkort och kunde inte betala för varorna...suck.
Så här i efterhand kan jag le, men jag vill helst inte utsättas igen....
På tal om andra bönor så absolut äter jag olika sorters bönor, dock sällan färska av förklarliga skäl, varken odlar eller har tillgång till färska i affär. Frysta duger dock gott, o vita bönor på burk finns alltid hemma på lager. Sen måste jag tillstå att magen kan bli lite upprörd men det går ju över...Jag tycker du kan fortsätta gynna den lilla närbutiken när du blir sugen på bönor! Kram från pörtet
Paula,

ja, lite märkligt är det till och med. Bönsyrsan är ju inte vanlig i våra trakter längre norrut, överhuvudtaget inte alls.

Haha, min dotter har alltid skött sig hur bra som helst, aldrig lagt sig ner och skrikit som hennes mor gjorde. Min son däremot fick spel ibland när han kände sig tvingad till något
Jag var nog väluppfostrad men hade mitt obändiga humör...Mesig, haha...jag kan inte annat än le nu Paula, var har du fått det att vi skulle vara mesiga i vår åldersgrupp? Du var nog en mönsterunge...jag var en monsterunge.
Min ryggmärg saknade något antagligen. 🙂 Troligen ännu...
Trumpen kunde jag däremot inte vara, bara för någon liten sekund, sen sken solen igen. Ner som en pannkaka och upp som en sol...rena jojon..
Jag kan trösta dig med att det var första och sista gången jag betedde mig som jag gjorde när jag var fyra år. Men jag hade humör så det räckte för många barn...
Det behövs flera herr Svahnström i vår värld tror jag🙂

Frysta bönor är hur bra som helst, även på burk..sådana har jag alltid hemma. Jadå, jag gynnar de små hortorna och mercadinhas här, lita på det.
En väluppfostrad kram från gränden.

Populära inlägg i den här bloggen

Ett oförglömligt fyrverkeri får avsluta året

Veteranbil nr. nio och tio