Hoppa på tåget/ 42 / Under

Det är avgångstid igen, lördagen är inne och vi är på väg mot destinationsordet UNDER. 

Som vanligt UNDRAR jag förstås hur i all världens tid jag tänkte när jag valde just det ordet. Men det är som alltid, bara att ta tag i utmaningen som jag själv har fixat till. 

Hoppas att ni som känner för det hoppar på tåget och vill skriva om ordet under idag. Jag länkar till dem som har varit med, brukar vara med och tänker fortsätta vara med tills tåget stannar den sista lördagen i detta nådens år 2023. 

Anki,  Anna i PortugalCarita,  KarinOrdodlaren, Paula, StefanZnoggeÅkeÅsa

Spontant tänker jag på ordet under och på det som hände mig för tio år sedan. 

Jag hade som vanligt varit på min årskontroll till gynekologen som plötsligt såg väldigt bekymrad, ja, t.om rädd ut. Hon märkte att något inte var som det skulle vara och jag fick veta att hon hade sett en förändring, något som inte skulle finnas, men som fanns. Jag fick remiss till sjukhuset, fick gå igenom en massa noggranna undersökningar. Jag såg på alla att de var bekymrade och jag insåg att "jaha, nu är det min tur  (otur) " men jag blev aldrig rädd, utan istället kände jag att nu jäklar anamma så ska det här skötas om vad det än månde vara. Jag hade inte tid att vara sjuk särskilt länge, så var min tanke. 

Så typiskt mig. 

Uffes första hustru dog i cancer, alltför ung. Jag ville för allt i världen inte att han skulle få uppleva allt detta traumatiska en gång till. Att dö är jag inte alls rädd för men att förorsaka någon annan en sorg ville jag helst inte vara med om. Vad livet ville var förstås en annan sak och något jag måste ta som det kom trots min egen vilja om något annat. 

Det flyter vatten under broar, bl.a. i Bernardos trädgård i Monte, här på Madeira          

Man hade hittat någonting stort inkapslat i en slemhinna mellan livmodern och resten av buken, i mig. Något som var minst 10 centimeter långt och som inte skulle vara där eller finnas överhuvudtaget. 
Om det var av ren självbevarelsedrift som jag blev som jag blev, orädd och bestämd, "att nej, det är inte så som de tror att det är," det vet jag inte.  Men jag tänkte : "Det är ingen som helst cancer, det här fixar sig, det måste fixa sig." 
Jag berättade inte ens för barnen om detta, utan berättade först när allt var över. Bara Uffe visste.

Så kom dagen för operation, jag hade redan bestämt med min läkare att det måste bli en titthålsoperation, för jag skulle ju snart öppna caféet för säsongen igen. En större operation ger längre rehabiliteringstid, tänkte jag, det måste bli en titthålsoperation, praktisk som alltid. Läkaren frågade försiktigt att om det inte fungerar med titthål så?...Ja, ok då, gör vad du måste göra men...
( ja, jag är lite så här, fogar mig nog om jag måste 😏) 

Jag fick en lugnande tablett och medan jag väntade på att bli förd till operationssalen löste jag ett korsord. Så gott som hela korsordet var löst förutom ordet MIRAKEL, när de kom till mig och sade att "nu Karin, drar vi iväg med dig." "Nej, nej, vänta nu, jag har bara ett ord kvar." Suckar hördes från sjukskötarna. Guud, envisa människa-typ!😉 

Ordet blev UNDER och så sade jag "att NU är det dags och det här kommer att gå jättebra! "

De tittade lite konstigt på mig, jodå. 

Det rinner mycket vatten under livets alla broar.

Det kändes i hela mig att det skulle gå bra. Ja, så sövdes jag ner , först med en liten miss från "nedsövaren" Jutta som lade masken upp och ner över mitt ansikte; jag hann tänka så typiskt henne medan hon fick ordning på oordningen, jag skrattade till lite och sen var jag borta från världen medan de som stod runt mig i operationssalen tog hand om mitt liv.
Jag var borta länge, så pass att läkaren hade hunnit gå hem när jag vaknade. Hon hade varit till mig flera gånger för att berätta hur allting gick. Men tydligen gillade jag att vara borta lite längre än vad som är riktigt normalt, jag sov som en död. Världen kunde vänta, ungefär! 

Följande morgon vaknade jag av att ha en oerhört glad doktor Annika i fotändan på min säng. Hon strålade, nästan hoppade i sängen. En syn jag nog aldrig glömmer. Solen satt i min säng! 

Hon berättade att hon kallt hade räknat med att det var en stor cancertumör som de hade hittat i mig men det var någonting helt annat, något som hon aldrig hade varit med om tidigare. En någonting som vi per omgående döpte  till Alien, en någonting som bestod av ben, brosk, hår, senor och gud vet allt vad som fanns i den knölen, som då redan hade fått respass till Åbo patologiska på fastlandet, för vidare undersökning.

Nej, det var inte någon tvilling, Alien hade ett långt fint namn som jag har förträngt för längesen. Varför komma ihåg oväsentligheter? Men att det kändes som ett UNDER, ett mirakel är jag den första att skriva under på. 

Bilderna har inget alls att göra med den där håriga, beniga, brosk-seniga saken som en gång fanns i min kropp. Jag är som jag är, jag hade gärna sett den  "live", men den var redan på väg på sin första och sista flygresa helt ensam utan mig. Jag tyckte inte ens synd om den. 

Livet är förunderligt. 

Det jag inte visste om var att min bror Krister låg på medicinska avdelningen en våning ovanför gynekologen, rakt över "mitt" rum och kämpade för sitt liv. Det gick bra för honom också, liksom för mig, den gången. Mindre än tre månader senare fanns han däremot inte här på jorden längre. 

Livet är. 

  

Så här blev min tågresa idag, ordet under har nåtts och i fortsättningen ser orden ut så här:   


                       25 nov        Böna
         
                       02 dec       Lampa
                       09 dec       Fönster
                       16 dec       Detaljer
                       23 dec       Minne
                       30 dec       Resumé

                       En skön lördag önskas er alla!


                       Karin Eklund, Funchal, Madeira

Kommentarer

Stefan sa…
Under har många tolkningar. Man kan uppleva ett under som Karin i texten. Man kan vara under isen som det svenska herrlandslaget i fotboll och så kan man befinna sig under något.
Det sistnämnda gjorde den undertecknade passageraren som råkar missa att hoppa på tåget lite för ofta, men den här gången så.
https://stefansvardag.wordpress.com/2023/11/18/tema-under/
Stefan,

exakt så är det. Det finns många tolkningar på ordet under. Så trevligt Stefan att du är med på tåget idag. Jag ska genast titta in till dig. Ha det bra!
Åke sa…
Vilket strålande under om den där Alien. Du fick med så mycket i din story. Talade berättelse om hur livet kan förändras. Vackert slut för dig. Vackra bilder på dina broar med vattnet rinnandes under. En fortsatt trevlig lördag nu.
Åke,

Ja, Alien fick flyga sin kos. Tack, livet är föränderligt som vi alla vet.
Tack och tack detsamma!
Den storyn visar verkligen på under. Du berättade den när vi sågs, men jag behövde påminnas märkte jag. Livet består av många under av olika slag och ett är ju att vi båda bor i Portugal :) Varm kram till er!
Guldkryckan sa…
Cancer är ju ett elände, fint att det inte var så allvarligt där.
Frugan opererade sig 2017, fullt återställd nu, ett "under" det också kan jag känna.

Men nu tillönskar jag dig en fin Lördag.
Anna i Portugal,

ja, så kände jag det själv. Jag minns att jag har berättat den, även någon gång tidigare här på bloggen men den delen av bloggen har jag sparat ner och tagit bort från offentligheten. Livet är och fint är att vi båda bor i Portugal! Varma kramar till er båda!
Guldkryckan,

ja, den är ett elände men man glömmer ofta bort att den procent som klarar sig är rätt hög i jämförelse, men en fuck you-sjukdom är det onekligen.
Så skönt att din fru blev återställd, är glad för att du också känner att du har varit med om ett under.

Önskar dig detsamma!
Anonym sa…
Skönt det gick bra 👍 och ordet under som mirakel är ju givet ❣️
Fina bilder på under… 🤩
Ha en fortsatt fin lördag 👋/åsa
Åsa,

jag tänkte skriva helt annat men så blev det så här i alla fall. Ett annat under, det finns så många under.
Tack!
Ha detsamma du med!🤍
femfemman sa…
En så fin berättelse. Och du visste ju egentligen hela tiden att det inte fanns anledning att oroa sig. Du såg undret komma! Ett sådant mirakel! Kram
Veiken sa…
Oj, vilken fasa och sedan vilken lycka. Det är bara att gratulera till att du var så lugn och att allt var bra! En solstråleläkare gillar vi!
Ha det fint!
Den här veckan kom jag ihåg att komma med :-)
Hade inget foto som skulle ha passat, men det går ju att leka med ordet UNDER.
https://debutsky.com/2023/11/18/fylla-men-inte-anda-pa-fyllan-ett-under/

femfemman,

tack! Ja, på något sätt så visste jag ju det, det kändes så. Jag gick på magkänslan.
Kram!
Veiken,

Ja, det var dubbelt där ett tag. Men bra gick det. Annika var verkligen solsken, är det säkert fortfarande.
Ha det fint du med!

Carita, så roligt att läsa att du är med den här veckan, Jag kommer på besök, givetvis!
Karin sa…
Underbar historia om en underlig alien! Spännande läsning.
Karin,

tack! Ja, Alien var en underlig en.
BP sa…
Vilken story! Helt osannolikt om jag ska vara ärlig, men ack så skönt att det inte var den förhatliga cancern. Och Alien är ju ett väldigt passande namn för den märkliga "saken";-)
Sedan känner jag mig igen lite i dig där - inte hade jag velat ha ett fult ärr på min mage heller, oavsett läkningstid. Titthål it is:-)
BP,

men sann är den, trots osannolikheten. Så sann att den t.om. finns i en journal.
Ja, Alien fick den där märkligheten heta
Jag tänkte faktiskt inte på ärret, utan mera på att rehabiliteringstiden skulle ha blivit längre med en större operation. Men visst mina ärr syns knappt alls, det blev flera titthål innan de lyckades ta ut den där figuren, som var stor. Läkaren bad om ursäkt att hon måste skära lite extra. Jag har ett ärr på fem centimeter men vi lever bra tillsammans ärret och jag. Min rehabiliteringstid blev inte lång alls. Jag kunde öppna caféet när det var tänkt.
Paula sa…
Vilken fantastisk historia du varit med om! Och visst var det väl ett under, jag ryste när jag läste om korsordet...Och hur nu allt detta hade hamnat inuti dig kan ingen förklara? Ingen som visste hur länge tingesten varit där inkapslad heller antar jag. ja det är ju det minst viktiga, att begripa vad och varför, det viktiga var ju att grejen togs bort och du blev friskförklarad och kunde öppna cafeet som planerat (antar jag)
Tragiskt dock att inte din bror klarade sig hela vägen...
Jag tror du har en skyddsängel som vakar över dig. Det har jag också. Vi kan vara tacksamma, o förundras över livets under! Tack för den underbara och vackra berättelsen direkt ur livet
Kram
Paula,

ja, den är fantastisk.
Det var speciellt detta med korsordet och det sista ordet. Jag bara visste att de skulle gå bra när jag hade lagt det sista ordet.
Jag vet att jag fick väldigt ont en kväll när jag svängde mig i sängen,innan allt detta. Troligen var det då Alien gav sig till känna första gången men allt gick över och jag tänkte inte på det mera. Så troligen hade Alien varit på gång ett tag när han upptäcktes. Det lär hända men inte särskilt ofta, bara ett fåtal gånger. Jag måste nog söka upp vad Alien egentligen heter på latin. Ja, det viktigaste var att kunna stå på benen som en fullt frisk människa. Jadå, jag öppnade enligt planerna.
Min bror var väldigt sjuk, länge och väl redan innan, han var inne på slutrakan. Det här hände i slutet av maj, han dog i början av augusti. Livet är som det är.
Ja, det är jag övertygad om Paula. Bäst att jag inte berättar mera för då tror folk att jag är fullständigt galen..det räcker gott och väl att jag anses smågalen.
Vi ska vara tacksamma. Det finns mycket mellan himmel och hav som norrmännen säger.
Kram!
Tack själv !
Märtha sa…
Vilken historia! Jag har haft något liknande, växte utåt i låret. Gick till läkarcentralen, och operationssalen var ledig, den av alla borgåbor kända burdusa läkaren skar bort eländet, jag bad honom berätta vad han hittade och vad han gjorde, han bara sa "Jag är ingen idrottsreporter". Då började jag skratta så han fick ta en liten paus... Fulare stora köttbulle har jag aldrig sett... När skolsköterskan sen skulle ta bort stygnen satte hon sig bakom mig på golvet och utbrast: "Ja, man ser minsann att en karl har sytt det här!"

Populära inlägg i den här bloggen

Ett oförglömligt fyrverkeri får avsluta året

Veteranbil nr. nio och tio