En färgsprakande fredag / 28

 Jag hänger på idag igen i LillaSysters färgsprakande fredag.

Här om veckan så mötte jag en av de andra ålänningarna som bor här på heltid året om. Vi är sex stycken tillsammans som gör det. Hon gjorde mig glad när hon berättade att "Vet du Karin, jag lyssnar inte på nyheterna längre på morgnarna, (de är så tråkiga, hemska) men jag läser din blogg och blir glad.

Vilket givetvis gjorde mig glad.  "Tack B för dina värmande ord, de gör mina dagar färgsprakande!" 


     När solen går ner över Funchal, över Madeira...Den här tiden på året är så vacker. Den också. 

    


Så här grann kan min frukost-brunchtallrik se ut. Jag orkar inte äta någonting senare förrän vid middagstid, med små undantag av fruktintag under dagen. Gravad lax ser ni på mitt bröd. Javisst, jag köper laxen och gravar den själv. Laxen pratar norska, bananen, tangerinen och apelsinen madeirenska och resten, äpplet och honungsmelonen pratar fastlandsportugisiska. Brödet har jag bakat själv av madeiranskt mjöl. Kan man kalla det här för en språklig innehållsdeklaration på en frukosttallrik.? 

Jag är patriot på det sättet att jag helst handlar sådant som har vuxit på den här ön, sen kommer fastlandet. I den ordningen. Jodå, visst kommer lite andra länder med hem i kassen emellanåt men bara därför att då kan Portugal inte leverera det jag vill ha.  Jag var likadan på Åland. Åland först, Finland tvåa, Sverige trea...Det är bra för den nationella statskassan att dra hemåt, tänker jag. 

Jodå, frukosten varierar, givetvis. Många andra färger kan det bli men de här senaste dagarna har det sett ut ungefär så här på min tallrik som här ovan. Tills laxen är uppäten😊


   Sen kastade jag mig in i det förflutna igen en stund. 

  Verners (Kantarellen-Åland)  vaniljbullar lyste som solen...

   

    

Egenodlade squash-zucchinis och pumpor på bordet där vi satt vid vår trappa när vi bodde i Geta på Åland. Så här såg det ut varje sensommar och höst, vi åt pumpa och zucchinis så det stod ut genom öronen. 


                                     Faktum är att vi blev välsignade med stora mängder av godheterna varje höst.

                                    

  

   När den första köldknäppen kom blev sparrisen så vackert gul...

   


           Några dagar senare hade den släppt "barren"

Ibland längtar jag efter sparris. Vi blev ordentligt bortskämda av att ha sådan i vår egen täppa. Nu hoppas jag att de som tog över efter oss kan njuta lika mycket av den som vi gjorde.


    När solen gick ner en maj-natt då vi var på hemväg från ett cateringuppdrag (bröllop) i Hammarland.
    Hammarland är en västlig kommun på Åland. 
    Hammarland lär betyda gården på den steniga stranden. Det har jag läst i någon bok om Åland..
    

    Ett vått kratt-tag. Wilhelm krattade dammens botten och mormor tog fotot. 

   

     Gårdagens fruktskål...Den hjärtformade frukten är en Anona (vaniljäppel, mycket gott) 

    

    Jag köpte en orkidé åt grannen Z. Hon har ont i ryggen och då behövs det lite plåster på såren...

    

     
   Solen såg ut så här när den gick ner i onsdags...

    Som ni ser så fick jag till en gul linje idag. 

   Hoppas er dag blir fin på alla sätt! 
   Boa sorte com dia! 

                                                   Karin Eklund, Funchal, Madeira

Kommentarer

Åke sa…
Milde tid vilken grann färgsprakande fredag du bjuder oss på. Jag satt länge och dreglade över din frukost-bruncgtallrik :) Färgerna vart ju gallant till dessutom. Nu gillar jag inte riktigt vanilj men dessa tro gå i mig :) Jag tror vi gar kopior på varandras ankare, kanske du visar ditt i helbild någon gång ;) En fortsatt trevlig fredag nu Karin :)
Åke,

ja, idag blev det mycket sprak här inne hos mig.
Vaniljbullarna har jag inte smakat men de fanns i mitt fotogalleri. En bagare i Mariehamn har bakat dem, en väldigt duktig sådan.
Ska se om jag hittar en bild av ankaret. Min svärfar, numera i saligt minne, gav det åt oss för rätt längesen sedan. Själva historien bakom ankaret ska jag ta reda på. Uffe minns säkert.
Tack detsamma Åke! 😊
Massor av härlig färg hos dig idag Karin! De där bullarna, mums vad gott det ser ut. Och all frukt från Madeira och fin skörd på Åland. Det var längesen jag slutade lyssna på nyheterna. Väljer mina intryck istället och självfallet är din blogg en av kanalerna. Kram
Anna i Portugal,

tack! Idag blev fotona nästan självlysande.
Bullarna ser jättegoda ut, jag har inte smakat på dem själv men Verner är en fena på att baka gott. Hans bageri var det andra på Åland som bakade ekologiskt, jag hade det första. Kändes toppenbra när vi blev flera...
Nyheterna är något jag också gärna låter bli att ta till mig, skulle bli deppig för mindre. Jag läser rubriker ibland och lyssnar på Uffe som håller sig up to date med världsläget, själv är jag världsfrånvänd för tillfället för att inte gå sönder av allt som händer och sker ...Jag kan ju ändå inte ändra på det hela, men är mycket nogsamt medveten.
Din blogg är också en av mina kanaler, Kram!
Så härligt att se lite fruktigt från Madeira . hittade mina bilder därifrån på en gammal kamera och tänkte nog har ni ett bra ställe att bo på . Jag har också slutat se o lyssna på dom eländiga världsnyheterna . Hare fått min covidspruta idag . Min man har feber så det är lite sjukstuga här det visade inte covid hans test . Annars är det massor med människor som har det nu .
Jag håller ju på att avsluta min butik nu så kanske vi kan komma till Madeira igen !Kramen Nette
LillaSyster sa…
Ååå vilka bilder =) tack för den färg/vitamininjektionen. Vaniljäpple lät ju himla spännande. Tack snäll för att du är med och tack för länken. Trevlig helg! Kram
Anonym sa…
Så färgsprakande fredag med Lillasyster Du har fått fram idag 🤩
Härligt med lojalt producerade frukter och grönsaker 👍
Funderade på varför Finland som 2a och Sverige först på tredje plats…
Jo yes jag funderar på VAD Finland producerade och vad Sverige hade att erbjuda.
Ha en fortsatt fin fredag 🤗 /åsa
BP sa…
Hos dig finns det både nyttiga färgbomber idag och så några optiska bomber också. Blir glad av båda delarna.
Laxmackan tar jag direkt! Gravad eller rimmad lax är ju sååååå himla god. Tror inte att Madeira gör dessa laxvarianter, eller...
Bananer är ju nästan ett måste - jag menar det finns ju hur många bananplantager som helst på ön.
Tack för detta färgsprakande inlägg. Grått och eländigt idag också. Så den färgbomben behövde jag:-)
Nette Cecilia,

Vi bor på ett bra ställe absolut. Vi har hittat rätt i livet.
Ja, man kan inte se på hur mycket elände som helst, dag efter dag. Det hjälper inte dem som är drabbade av att vara mitt i och själv blir man bara urledsen. Man kan ju inte göra någonting åt eländet.
Skönt att du har fått din covidspruta.
Jag har förstått att det är många som har covid i Norden igen. Vi får leva med detta, pandemin ändrar bara lite stuk men lever vidare. Tack och lov för att det finns vaccin.
Ja, jag vet att du håller på att avsluta din verksamhet. Hoppeligen så har ni möjlighet att komma hitåt senare. Skulle vara roligt att träffas igen. Kryahälsningar till din man och hoppas du klarar dig själv utan större besvär efter sprutan.
Kram
Karin
LillaSyster,

tack! Det behövs färg-vitaminer nu i alla dess former.
Vaniljäpplet, anonan har säsong nu och vi köper en varannan dag. De är stora och goda och nyttiga och fulla av frön.
Trevlig helg önskar jag dig också. Kram
Åsa,

ja, det blev färggrant idag, så där bara.
Det handlade mycket om bageriprodukter för min del på den tiden. Ekologiskt certifierade sådana. På Åland fick vi det mesta i den vägen men ibland tröt det och då blev det Finland, sedan Sverige...mycket av det vi handlade kom från Järna i Sverige och från Skåne (ekokycklingar). Vi hade ju cateringuppdrag också, stod på många ben i vårt företag för att överleva året om.

Tack detsamma! 🤗
BP,
Skönt att jag kunde göra dig glad med mina "bomber".
Gravad lax är toppengott i min mun. Nej, helt rätt, det är inget som Madeira gör, de har andra specialiteter. Bananer hör till varje dag, här finns gott om dem och de är så himla goda.
Paula sa…
Fantastiska foton, mest imponerad är jag av alla vackra färggranna frukter, o så sista bilden på solen! Jag har aldrig varit någon fruktätare, försöker peta i mig lite, men jag tror att om jag bodde där man hittade solvarma mogna frukter så skulle jag också bli frälst. Som nu finns ingenting i butikens frukt- och gröntavdelning som lockar. Laxen såg gudomligt god ut! För inte länge sen kunde man köp en hel lax till vettigt pris, men herregud människa tänkte jag, orkar jag verkligen stå och försöka hitta avsättning för en firre på ett par kilo. Svar: nä, jag gjorde inte det, jag har helt enkelt blivit lat.Tack för alla vackra madeiranska godsaker även om jag nu sitter här och dreglar....
Paula,

tack!
Jag har hamnat på rätt sida av jordklotet i min tur. Jag älskar frukt och äter stora mängder, flera varje dag. Är beroende tror jag. Det är givetvis skillnad på solvarma mogna frukter och flygfrukter. Stor skillnad.
Jag köper en lax nu och då, gravar ett par stora filébitar, steker stjärtbitarna eller gör en laxpasta, risrätt med lax. och kokar soppa på resten. Snart ska vi förhoppningsvis även kunna röka fisk här...inte vanligt alls här men vi ska börja bara vi får hem vår
rök.
Tack själv Paula!

Populära inlägg i den här bloggen

Ett oförglömligt fyrverkeri får avsluta året

Veteranbil nr. nio och tio