På väg någonstans .....

Nu är jag smått kryptisk, även för min egen del, men jag känner starkt att jag ska ändra lite på mitt skrivande här på bloggen. Antagligen tar det ända fram till nyår innan jag är framme där jag vill vara men jag vill skriva mera, inte bara lägga ut foton med lite text inunder. Ibland är det bekvämt det också så helt låser jag mig inte till ett visst mönster, men jag behöver ett mönster känner jag. 

Och det är det jag har börjat spåna på. Hur jag ska lägga upp det för att också ha den tid jag känner att jag vill ge åt andra i kommentarer, läsandet osv. 


 På min kvällsrunda igår såg jag denna vackra dörr, med solen liggandes rakt på...

Just nu är dörren stängd, men huset den befinner sig på är nyligen sålt och snart så öppnas kanske dörren igen efter många långa år. Rent symboliskt så tänker jag så om mig själv och mitt bloggskrivande.

Min dörr är inte stängd men jag vill öppna den till mera skrivande och mera läsande. Få se vad jag kommer fram till med tiden. Jag är på väg dock..


Jag fick vackert sällskap när jag fotograferade

Ja, portugisiska språkkursen tar oss och det rejält. Roligt är det, jobbigt är det, intensivt är det fortfarande efter intensivkursen. Nu kör vi 15 veckor med två dagar i veckan framåt. Nu pratar vi portugisiska, varvat med engelska. Sen ska jag tänka på svenska också. Undra på att jag sov som en stock i natt. 


Allt gott och en skön tisdag önskar jag er alla!

                                                Karin Eklund, Funchal, Madeira

Kommentarer

Vad roligt att vara på väg! Du vet det redan, men säger det ändå. Vill du bolla vet du var jag finns. Hoppas de nya ägarna behåller dörren! Desejo-te um bom dia!
åsa sa…
Fin dörr 🤩
Att veta att man har en väg framåt är viktigt och men det kan ta tid innan man riktigt vet vars man är på väg…
Portugisiska är väl lite likt spanska eller tänker jag fel?
Min Elin läste spanska under flera år på grundskolan, hon fick bra betyg… och när hon började gymnasiet så kunde hon typ ingenting, den grammatik hon lärt sig av icke behörig lärare stämde inte med den grammatik som gymnasieläraren lärde ut. Så Elin hoppade av.
Ha en fortsatt fin dag och lycka till på Din väg.
👋/åsa
Annika sa…
Jadu Karin, jag vet ju att du har fullt upp nu med bla plugget. Låt det ta sin lilla tid.
Det är väl ändå helt Ok med bildinlägg med bildtexter, tycker jag.
Men ja ... jag vet att du lite har lite tankar på vad du ska ändra på, klokt tycker jag (du vet vad jag menar).
Jag saknar dig, men vet att du har fullt upp och det är som det ska vara i ditt liv nu. Snart har du kommit fram till hur du vill göra.
Kloka Karin, du kommer snart in på rätt väg för dig!
Kramar från ett regnigt Reston på andra sidan Atlantens svarta vatten!
Ditte sa…
Just denna vackra dörr passar ju extra fint till dina tankar om en förändring. Och en dörr som öppnar sig på olika sätt- Så roligt att ni är i gång med portugisiskan på riktigt. Och i mitt sätt att se så är ju absolut språket en dörröppnare om en ska leva i ett annat land. Språket är ju nyckeln till så mycket. Och att satsa intensivt som ni gör tror jag ger mycket av det mesta. Känner igen detta med språket som en viktig nyckel från både Kina, Frankrike och Spanien. Och nog tror jag, mer eller mindre, att det är så i alla länder.
Spännande att se var du, din dörr och eventuella nyckel hamnar.
Kram
Märtha sa…
Jag har troligen berättat det förr: Jag var i Indien med idel finskspråkiga. Det kom fram att jag var "tredje bäst" i engelska, en kväll fick jag ställa upp och tolka från engelska (indisk sådan!) till finska. Följande morgon när ajg vaknade pratade jag med min purfinska rumskompis tills hon sa "Mitä sä höpiset?" (ungefär "vad svamlar du?"). Jag tänkte till - jo, jag hade pratat min barndoms svenska dialekt! Det var ett förskräckligt springande mellan olika rum i hjärnan, det där med att översätta från ett rum i samma korridor till rummet i våningen ovanför! Hjärnan tog helt ledigt. Nuförtiden går det bättre.
Susjos sa…
Så spännande! Å så imponerad jag blir att ni lär er ett nytt språk, men visst,bor man i ett annat land så är det ju bra att kunna språket.
Ha det så gott!
Kram!
LillaSyster sa…
Beundrar dig som kan så många språk!
Vilket språk drömmer du på om nätterna?
Vet att jag ibland drömmer på engelska då vi är på GC.
Då får vi se vad du gör med bloggen =) Ha en bra kväll, jag har suttit ute länge nu efter jobbet och njutit av sensommarvärmen med en bra bok.
BP sa…
Språk är makt sägs det. Beundrar dig att du lägger ned så mycket tid och kraft på att lära dig portugisiska. Bra där! Men visst pratar ni svenska hemma eller?

Just nu är det ju lite stiltje i Blogglandia. Du är nog inte den enda som verkar fundera på det där med att blogga. Hur, vad och när?! Jag menar för mycket text - då orkar man ju inte läsa. För många bilder, då blir det genast en "fotoblogg". Det är inte lätt.

Man måste ju också ställa sig frågan vem man bloggar för. Sig själv, läsarna eller både och. Det är en balansgång tror jag.

Sedan är du och många andra ju verkligen ambitiösa och kommenterar läsarnas kommentarer. Det gör jag inte, för det är för mycket. Då orkar jag inte...
znogge sa…
Den dörren är klockren när det gäller dina tankar. Att vara på väg är alltid spännande men ibland tar förändringar lite tid.
Lycka till med dina nya tankar!
Anna i Portugal,

ja, på sätt och vis har jag ju varit det redan länge, försökt hitta mig själv på något sätt, vad jag trivs bäst med. Är sökande men börjar finna min väg.
Ja, tack Anna, du är den där klippan jag vet att jag kan bolla mot, Tack!
Ja, jag hoppas också att de förstår värdet av dörren. Den är så vacker.
Agora, hoje, desejo-te um bom dia!🤍
Åsa,

ja, den är fin, däremot var den svår att fota i just det ljuset, ville inte bli tydlig alls. Lite stursk på sitt sätt.🤩
Det måste nog få ta sin tid, absolut men just nu börjar det kännas som om det måste till något annat, bloggen, ja absolut, den behåller jag men jag vill få lite reson på mig själv och mitt eget bloggande. Mera lustfullt för egen del.
I mångt och mycket är spanskan och portugisiskan rätt lika men ändå inte. Spanskan är ett lättare språk. Mycket förstås om man säger något på spanska men mycket förstås inte alls, så det är portugisiskan som gäller och inget annat här.
Stackars Elin! Tyvärr är det så här också, att det finns många som lär ut portugisiska, många som inte borde göra det alls. Bra betalt tar de också trots obehörighet. Vi valde att gå en annan väg via Academia Lingua da Madeira. Det bästa vi har kunnat göra. En bättre lärare har vi inte kunnat få. En bättre kan vi inte ha.
Tack Åsa, detsamma önskar jag dig också.
Annika,
det måste ta sin lilla tid, därför pratar jag också om året ut, innan jag kanske har fått en viss ordning på mitt bloggliv. Ja, visst är det ok och förmodligen blir det så också nu och då. Jadå, jag vet vad du menar🤍
Tack för förståelsen Annika, jag saknar också dina inlägg, tid för dem, men det kommer...

Kramar från ett soligt Funchal på den här sidan av Atlantens svarta vatten!
Ditte,

Ja, vi är verkligen igång och det är inte alls särskilt lätt men så småningom börjar dörrar öppna sig lite lite...Vi behöver absolut gå in för detta, vi lever ju här och mitt ibland portugiser, inte i något område med enbart svenskar, nordbor eller engelsmän. Många är de som har bott här länge länge och inte har lärt sig språket. Vi vill lära oss...
Tack Ditte!
Kram
Märtha,

ja, jag minns det men det tål att berättas många gånger om.
Hjärnan får spatt, märker det själv. Ibland blandar jag ihop alla "mina" språk i samma mening och t.om lite finska på det. Uffe som har läst flera språk än vad jag har, blir väldigt fransk mitt i allt. Härligt egentligen för mig att plötsligt ha en fransos vid frukostbordet.
Livet är spännande minsann.
Susjos
det är verkligen spännande.
Det är nog viktigt att kunna ge lite respons på det hemspråk som är ens eget nu. Att försöka duger långt.
Ha detsamma du med!
Kram!
LillaSyster,
kan och kan det var frågan det. Det ligger långt borta innan portugisiskan sitter. Är bara i början av det kunnandet.
Svenska, tror jag, att jag tänker på under nätterna, haha..
Men visst, det kommer andra ord också, både från engelskan, finskan och nu också portugisiskan. Ibland lite tyska ...hjärnan den hjärnan.
Så skönt med utekväll och sensommarvärme i slutet av september.
Njut njut!
Språk är makt sägs det. Beundrar dig att du lägger ned så mycket tid och kraft på att lära dig portugisiska. Bra där! Men visst pratar ni svenska hemma eller?

BP,

ja, det är ju det också. Blogga ska jag göra utan minsta tvivel men hur jag ska lägga upp det hela, det är frågan det. Text som skrivs ska vara intressant och om man inte orkar läsa så då orkar man inte. Jag skriver för min egen del först och främst, vill göra så men vi får se, jag är under utveckling. Har faktiskt tänkt lite i dina banor om kommentarssvar. Låta bli men återkomma till kommentatörerna å deras sidor istället. För respons för goda kommentarer vill jag nog ge.
Det är en balansgång, absolut.
Znogge,

jag tror att förändringar ska få ta tid, även om jag mycket ofta bara hoppar rakt ut och landar någonstans. Men skrivandet är lite annorlunda. Man vill ju helst att det ska sitta bra inom en själv.
Ha det gott!
Geddfish ♥ sa…
Hej Karin!
Så du är på väg nånstans... det låter bra, det. För man ska inte stå still och stampa. Bra med en plan, ett mål, eller delmål. Lycka till! Det kommer kanske ta tid men tid har vi ju till det som vi behöver annars får vi ändra på något.

Jag gillar dörrar som går att öppna. Stängt, är för mig himla tråkigt. Vacker dörr som du visar, vad månde finnas där bakom? Beundrar er som lär er portugisiska men det kanske inte är värre än för utlänningar att lära sig det svåra språket svenska, som är så oregelbundet och konstigt i stavning, uttal och grammatik?

Jag har också ändrat mitt vägval efter skadan i december. Söker nya vägar. Mycket kan jag men mycket funkar inte som förr. Och synen hänger inte riktigt med. Så visst funderar jag på min väg genom livet.

Ha det så jättefint! Varm kram! Gerd
Hej Gerd!
Ja, jag har fått det för mig i alla fall 😊, det känns så.
stampa och stå till det är inte riktigt min melodi just nu. Här rör det på sig dygnet runt på ett eller annat sätt. Ja, det är bra att ha en plan..
Dörrar ska man öppna ut mot äventyren som väntar utanför.
Jag vet ju inte hur de som inte kan svenska upplever det, det är säkert lika jobbigt som att lära sig portugisiska. Portugisiskan lär vara ett av världens svåraste språk att lära sig. De säger det själva också..Här finns väldigt mycket oregelbundet...jag lovar.
Ja, jag har följt dig på vägen Gerd, jag vet att du har fått söka nya vägar, tuffing där. Lycka till Gerd, att vara sjuk är en sak när det handlar om vägval, då har man inget val egentligen än att följa den väg som fungerar bäst. Jag vet med tanke på Uffe.
Ha det jättefint du med och varm kram från Karin
Karin sa…
Spännande tankar och planer! Jag tänkte att ditt inlägg om att flytta till Madeira var en trevlig form med återblickar, tankar om tillvaron och framtiden. Lite plats att vrida och vända på hur det är och fundera kring sitt liv. Men vilket sätt du än väljer att skriva på, vet jag ju att det blir bra!

Själv testade jag att skriva en sommarföljetong med min farfars lada som huvudperson och det var ett roligt sätt att få berätta om hundra års familjehistoria. Men sedan längtade jag tillbaka till diversebloggandet igen. Lite växelbruk, helt enkelt!
Karin,

Tack!
Märkligt nog så har det inte blivit så många återblickar. Livet här har tagit över snudd på allting mera än vad jag riktigt hinner ta in.
Jag har en lista framför mig där ditt namn står högt uppe...läs Karins familjehistoria. Jag började men har kommit av mig...växelbruk är bra. Var sak har sin tid.
Tove sa…
När jag läser detta så slår det mig att våra bloggtankar korsar varann - skrivandet är det viktiga! Tankar om hur vad och när? För vem och till vem?
Språket där en är ja, så ska det ju vara, så tufft och bra ni gör det!
Huvudet fullt av ord på tre språk - jaa det kräver sin kvinna och man!
Uppmuntrande och applåderande kram!
Finna din bloggväg, det gör du!👏
Dörrbilden👏
Tove,

kors i taket! 😍
Så känns det för min del också, skrivandet är det viktiga.
För mig själv givetvis men det är också roligt att få gensvar, respons, så det gäller att klara av att skriva för sig själv så det också kan inspirera, ge något åt andra samtidigt. Men kanske det är att ta ett onödigt steg...Nå, ja, det kommer när det kommer.
Ja, två språk under inlärning, engelskan fanns från skolan men var aldrig det språk jag kunde särskilt bra. Nu lär jag mig det också, samtidigt .
Tack för kramen!
Kram till dig också Tove!
Stefan sa…
Fina bilder.

Det viktiga är att fortsätta på den linje man själv väljer. Andra kanske inte gillar den väg man tar, samtidigt som kanske nya besökare hittar dit.

En del gillar textbaserade bloggar, andra är mer för bilder och vissa gillar kombinationen. Allt handlar om tycke och smak.

Inget vägval är dåligt.
Stefan,

du är en klok man, för precis så där är det ju, inte desto svårare än så men likväl så är det lite gropigt på vägen innan man har hittat "hem".
Inget vägval är dåligt, exakt!
Lisbet sa…
Blir intressant att se vad det ska bli! Öppna dörrar och kika in :) spännande. Själv är jag i startgroparna att börja mitt bloggande igen, men inget nytt, utan det gamla vanliga, när andan faller på, hehe. Ha en skön söndag där långt borta på din ö! kram
Lisbet,

ja, det tycker ju jag också. Det ska bli kul att se vad jag hittar på ...
Härligt att du är tillbaka igen, har saknat dig.
Ha en skön söndag på din ö, långt borta. Kram!
Lena i Wales sa…
Bland måste måste man få ändra sig och nya prioriteter kommer.
Att lära sig språk tar tid och ansträngning, jag vet. Lycka till!

Populära inlägg i den här bloggen

Ett oförglömligt fyrverkeri får avsluta året

Veteranbil nr. nio och tio