Hoppa på tåget/ 29 / Dass

Hej, hoppa ombord på tåget nu alla som känner för det! 

Det är jag, Karin, som sitter vid spakarna och tar oss framåt mot Toves destinationsord Dass. 

Själv har Tove fullt upp med annat så hon behövde sin kollegas styrande hand idag. En fördel är det att vara två i sådana här sammanhang. Nästa lördag styr jag tåget igen istället för Tove men sen är hon med tillsammans med oss andra igen fr.om. september. 

Men som sagt idag handlar det om Dass.


Naturligtvis så går tankarna genast till det utedass som fanns/finns på Skoltomten i Geta som vi ägde och bebodde i många år innan vi sålde allt och flyttade hit till Madeira. 
Jag vet förstås att jag har foton någonstans från interiören men tro inte att jag lyckas hitta dem nu när de behövs. Lidret har jag foton på i alla fall, lidret som innehåller ett vedlider och tre dass. Tillsammans finns det 12 hål...det ni, kan ni slå det ? 5 hål för pojkar, 5 hål för flickor och 2 hål för lärare och givetvis så var lärardasset placerat mellan flick- och pojkdassen. Ordning o reda skulle det vara...


På den här bilden där björken ligger, Alfrida hade dansat sin stormiga dans, ser man dassdörrarna . Bakom mittdörren fanns lärardasset som användes i vår rörelse i Pettas catering och café. Det finns bestämmelser att om man har tillstånd att ha 50 personer i caféet/konferenssalen samtidigt så krävs det två toaletter. Vi hade en kundtoalett men behövde en toalett till och lyckades då få vårt ena utedass fixat så det godkändes av hälsovårdsmyndigheterna för användning.  Den vita lappen på mittdörren berättar att det är för kunderna. Det användes nog men inte särskilt mycket. Kundtoaletten inomhus klarade bra  att ta emot alla gäster men bestämmelser är bestämmelser. Vår privata toalett fick vi inte använda för kunder. 

Det blir mitt lilla bidrag till dagens ord Dass...



                       Alla ni som brukar komma in till mig och läsa min blogg vet ju att jag är mycket för 
                       återvinning. Ett tips så där bara i allmänhet. Ett dasslock kan användas till mycket.
                       Jodå, jag vet att man kallar det toalett-sits och lock också men ...
                        
                       Nästa lördag den 26 augusti har Tove valt ordet Konst.

                       I september fortsätter jag att styra tåget med orden
                       
                         2 sept        Spegling
                         9 sept        Sten
                       16 sept        Hand
                       23 sept        Jord
                       30 sept        Luft
 
                       I oktober tar Tove över spakarna igen och har valt följande ord
 
                        7 okt            Trä/träd
                      14 okt            Väg
                      21 okt            Dator
                      28 okt            Tår

                       Trevlig helg önskar jag er alla! 
       

           


                                                    Karin Eklund, Funchal, Madeira





Kommentarer

LillaSyster sa…
En högst oväntad återvinning =)
Utedass är jag uppvuxen med, men då min lillasyster föddes så flyttade vi ifrån det det huset på landet och in till samhället i ett hus med både dusch och toalett. Innan duschade vi hos mormor och morfar. Ha en bra lördag!
znogge sa…
Ha ha, ja det får man kalla att tänka utanför boxen.
I vår sommarstuga hade vi utedass förr och det var ett charmigt litet hus. Sedan kändes det rätt skönt att få en vanlig toalett kan jag säga.

Önskar en fin lördag!
Märtha sa…
Och vad innebär det att styra tåget??? Jag undrar om folk blivit kvar vi tidigare stationer... Jag har varit sen de senaste lördagarna, inte är jag precis tidig idag heller - men en stor del av förmiddagen satt jag och sökte bilder som jag inte hittade, typiskt. Minnesbilderna av olika utetuppar är många, de var inte alltid världens trevligaste platser. Många sommarstugor med anor har dem kvar. Systersonen bygger i sakta mak en sommarstuga nu, första huset var utetupp med vidhängande vedlider, byggnad två bastu med sovrum och pyttekök, själva sommarstugan har han hittat lämplig plats för, men ritningar saknas. Typiskt honom och hans hustru. De kan bo där, i varje fall.
Paula sa…
Vilken bra återanvändning av dasslocket. Vet du, jag är lite vilsen i cybern nu, sedan ni tog bort alla som brukade delta vet jag inte hur jag ska hitta till andras inlägg! Hur har ni tänkt där? Varför inte ha länkarna kvar även om det förstås är högst valfritt om man vill/hinner delta varje vecka? Så gör ju BP med skyltsöndagen, jag skulle inte hitta hälften om jag inte hade en lista att gå på.
Har du förresten testat att göra som jag, googla på utedass, kanske hittar du ditt eget foto där?
Tack för dasshumor av högsta rang! Kram från pörtet där teven står på konstant nu då friidrotts-VM börjat, känner mig något splittrad...
BP sa…
Hahaha! Sista bilden tar priset:-) Dass förknippar jag alltid med stank och flugor. Ja, jag vet att det har blivit mycket bättre med torrdass eller liknande, men nej...
Minns när vi hade stambyte i huset så fick alla hushåll ett (luktlöst) torrdass. Maken och jag var helt överens - det använder vi INTE. Så vi gick snällt ned till tvättstugan, där det fanns en fungerande "riktig" toa.
vad fint att de godkände ert torrdass! Det funkar ju utmärkt om det hålls efter och sköts som det ska. Jag skulle absolut kunna tänka mig att ha en förbränningstoalett eller annan smart lösning istället för vattenklosett. Lördagskram
Den sista bilden finns i flera varianter och är alltid lika härlig.
femfemman sa…
Blev faktiskt akut illamående... lindrigt... av sista bilen. Tur att det inte var utedass-lock.
Levde med utedass tills jag var sjutton. Förskräckligt. Gick ofta till grannen då jag skulle göra nummer två. Satt länge på deras varma toalett. Nummer ett gjordes i potta... eller bakom huset.
INte klokt hur det var, även på sextiotalet för en del. 1971, blev vårt badrum klart.... Äntligen slapp jag lukta lagård...
wiper sa…
Vad kul att du också har dasstema precis som Nacka ;). Jag har bara sett dass med högst 2 hål ;)

Vilka härliga minnen du bjuder på. Jag fick mig ett gott skratt av toalettlocksbilen ;)

Ha nu en skön söndag
Kram från Malin
LillaSyster,

ja, verkligen, måste visa den. Skulle dock inte själv använda den alls på det sättet. Det finns ju vanliga bord.
Utedass är ju trevliga, åtminstone på sommaren. Jag hade tänkt skriva mera om dass men har inte haft tid, så det blev lite kort idag.
Det var ju lyx när man fick både dusch och innetoalett, jag minns vilken lyx det kändes som.
Ha det bra du med!
Znogge sa...

Utan minsta tvivel så är det att tänka utanför boxen.
Sommarstugorna hade, har ofta utedass, tuppar men också det har det förändrats en hel del på. Jag kom på att jag borde ha skrivit om allt man får vara med om här på ön när det gäller toaletter och dass. Allt är inte så gulligt precis.


Önskar en fin söndag!
Märtha,
en berättigad fråga, absolut. Vi, Tove och jag säger att vi styr tåget varannan månad med de ord vi har valt. Nu kan inte Tove vara med här i slutet av augusti och så ville hon att jag skulle styra tåget. Så enkel är förklaring, dock kanske inte så logisk. Tåget går ju liksom ändå.
Folk får hoppa på som de vill och kan, vi ändrade på konceptet för att vi märkte att många kände det som ett måste och tvång att vara med när vi länkade till de som brukar delta. Nu hoppar man på när man känner för ordet som gäller. Hoppas du förstår mina krumeluringar/förklaringar.
?
En utetupp är ju väldigt viktig i sommarstugesammanhang. Bastu och tupp med vedlider. Ett bra koncept att bygga det andra. Så har jag också varit med och byggt en gång i tiden. Bastun och tuppen allra viktigast, sen fick resten komma.
Ditt eget inlägg är ju toppen! Pottdekoration på tuppen, kan det bli bättre än så?
Paula,

ja, det gäller att vara fri i tanken eller hur, även om jag kanske inte hade valt dasslocket i alla fall men man vet ju aldrig.
Det är fint Paula att du skriver detta, jag fick själv funderingar idag om samma sak. Jag ska diskutera det hela med Tove så får vi återkomma. Vi märkte att det blev jobbigt för några, som kände ett tvång att prestera i och med länkandet. Tänkte då lite grann på LillaSysters koncept istället, där man är med om man vill vara eller så inte. Många av mina bloggvänner som jag har på min läslista deltar och då ser jag förstås vem som är med. Men jag ska diskutera det med Tove så fort jag kan. Vi hittar nog på en lösning...helt säkert.
Såg att du hade googlat på utedass, ska försöka göra detsamma, mitt i allt så hittar jag interiören som jag inte hittade nu. Tack för tipset!
Tack Paula,
Kram från gränden! Hoppas du kan hålla ihop alla dina bitar på ett och samma ställe framför tv-n.
BP,

ja, med glimten i ögat så kan man ju inte annat än skratta åt den.
Visst är flugor och stank en del av dassets historia. Uffe berättade att när han var barn i Helsingfors, så hade stora hyreshuset ett gemensamt stort utedass på gården. Det stora nöjet när man var på dass vara att försöka slå ihjäl så många flugor som möjligt med en tidning. Tiderna förändras, haha..
Torrdass är inte min melodi heller men jag har varit med om många olika typer av dass och liknande som jag egentligen borde ha skrivit om men tiden har inte räckt till för den här pensionären.

Ha det gott!
Anna i Portugal,

ja, vi fick installera vissa moderniteter, ha vatten och liknande där och då godkändes det hela. Verkligen underlättande på många sätt, för att bygga in en toalett i det gamla tegelhuset var det inte aktuellt att göra.
Även jag kan tänka mig en annan form av toalett.
Söndagskram!
Stefan Karlsson,

Aha, jag har sett endast denna men jag tycker den är kul.
femfemman,

hoppas att illamåendet gick över snabbt. Själv förlängde jag livet med ett glatt skratt.
Ja, det kan man lugnt säga, tur att det var ett rent innetoalettlock och inte ett utedasslock.
Jag har aldrig haft problem på det sättet vad gäller utedass, även om jag har varit med om många av olika slag.
Men jag förstår dig fullständigt, det är skönt att ha varmt...

Ha det fint!
Wiper,

det är jag och Tove som håller temat Hoppa på tåget och många andra som är med och skriver om samma tema.

Tack! Ha det gott du med!
Kramar!
wiper sa…
Då missförstod jag helt ;) har för bråttomt. Då vet jag det.

Ha det bra
Wiper,

det är lätt gjort, inget problem.
Ha det bra du med!
Tove sa…
Ha ha jag borde ju ha sparat den gamla toasitsen som byttes för ett tag sedan.
Perfekt till mina soffsittande måltider - lite färg på så ....
Tiderna förändras och så även dasset 👍
Eau de toilettes hälsning <3

Populära inlägg i den här bloggen

Ett oförglömligt fyrverkeri får avsluta året

Veteranbil nr. nio och tio