Sagres

 


På midsommardagen besökte vi  NRP Sagres, som är den portugisiska flottans huvudsakliga utbildningsfartyg. Det nuvarande Sagres är det tredje fartyget med det namnet som utför nautiska träningsfunktioner i den portugisiska flottan, vilket är anledningen till att det, även känt som Sagres III, är det mest kända fartyget i denna komponent av Portugals väpnade styrkor, identifierat av att dess segel bär Kristi Ordens kors. Utbildningen är till för kadetterna från Naval Academy, framtida officerare i den portugisiska flottan. Fartyget används också i den nationella och internationella representationen av marinen och Portugal. 

Tro nu inte att jag har plockat allt detta ur mitt huvud, så där bara. Allt har jag jag fångat upp från Internet. När vi väl var ombord hade vi möjlighet att lyssna på en av officerarna som berättade allt detta och lite till på det, men åhörarskaran var stor, så vi gick förbi och dessutom pratades enbart portugisiska, förståeligt nog, ett språk som vi inte behärskar särskilt bra ännu, fastän det går framåt pö om pö. 


Där låg hon då vi kom gåendes längs vägen ut till piren, med fina Funchal i bakgrunden. Om man tittar riktigt noggrant kan man ana sig till var vi bor😏😉. Rakt fram och högre upp till vänster...ungefär.


   Det var alltså öppet hus ombord så givetvis passade vi på att ta oss dit och över landgången


                  Den portugisiska flaggan, vajade vackert med övrigt flaggspel

    
Allt var väldigt mycket i ordning, städat, snyggt. Att det var marinens fartyg gick det inte att ta miste på. Ordning och disciplin! 


                                            Jag som älskar detaljer fick mitt lystmäte



   Fartyget byggdes 1937 på Blohm & Voss-varven i Hamburg efter att ha fått namnet "Albert Leo Schlageter". Det var det tredje i en serie av fyra fartyg som byggdes för den tyska flottan. År 1962 införlivades det i den portugisiska flottan som ett träningsfartyg och fick namnet Sagres.

Sagres är en liten fiskeby vid Portugals och Europas sydvästligaste spets. Intill byn finns klippudden Ponta de Sagres, även kallat Världens ände, där Henrik Sjöfararen på 1400 talet lät bygga en fästning och enligt legenden en skola för sjöfart och ett varv.  Jag ska inte gå in på Henrique, prinsen desto mera idag men lite grann är det ändå intressant att veta ursprunget till ett fartygs namn. Jag vill veta i alla fall.


Naturligtvis så ville barnen vara med  Överallt fanns de, vilket äventyr, inte bara för tant Karin utan också för de yngre förmågorna som besökte fartyget. 





Nu radar jag upp foton till beskådande, flaggspel, utkikskorg...


lusplatters, fören...

    
   Ankarspel, babord och styrbord

  
 Mitt framför kanonen, men ändå inte, det bara ser så ut


   Kapstan...



Vackra detaljer, segel och slangar...


Just det, vackra detaljer...


   Jag avslutar med en bild uppåt mot skyn ....

   Tack för att du var med ombord på Sagres en stund!

   På söndag blir det lite mera Sagres om du vill, då det är Skyltsöndag. 

   
                                                             Karin Eklund, Funchal, Madeira


Kommentarer

Susjos sa…
Oj vilka bilder! Ett sånt fint fartyg, ser fram emot skyltsöndagen!
Och nu vet jag ju precis vart ni bor där uppe till vänster ;-)
Ha det gott!
Kram
Underbara bilder! Det skulle vara jätteroligt att gå ombord på det skeppet. Nu har jag ju fått följa med er, så det är jag mycket glad för. Jag vet var ni bor, men kan ändå inte peka ut det på bilden :) Kram
Susjos,

Sagres är jättefint!
Ja, nu är det hur lätt som helst att hitta hem till oss😉
Tack och tackdetsamma!
Kram
Anna i Portugal,

tack, ett systerfartyg som införlivades till USA låg här ett par dagar. Eagle är namnet. Ja, så det kan bli, vi hittar inte själva knappt när man ser på bilden. Är i skymundan!
Kram!
Märtha sa…
Jovisst, jo! Denna landkrabba som har lokalsinne och orienteringsförmåga hittar fram till er - men på fartyg är hon en nolla. Kan gå omkring och beundra detaljer, jo, men vad de är till för, det klarar landkrabban inte av! Nu tar hon skärmläsningspaus och ägnar sig åt kriminalromanen tills ögonen faller ihop. Ses i morgon med fler kommentarer!
Gunnel sa…
Ett riktigt intressant hemma-hos-reportage. Så välordnat och städat det såg ut där. Så snyggt dte var med alla reptampar på rad över "handtagen". Du har varit på fartygsvisning och jag på lägenhetsvisning...lika kul båda två. Kram
Vilket vackert fartyg! Det var roligt att få följa med ombord. Är imponerad av alla fina detaljer och alla fartygsord du kan. Själv är jag total novis på den fronten.
Tack för den trevliga rundvandringen!
Märtha,

ja, du hittade ju hur lätt som helst hit till oss. Säkert skulle det vara likadant ombord om du tog dig ombord och var med om någon resa.
Även här tog jag skärmläsningspaus över natten och ägnade mig åt en ny kriminalroman efter den som fångade mig totalt, Motte var namnet på författaren. Ha det bra i rabatterna!
Gunnel,

tack! Mycket välordnat och välskött, imponerande men så måste det väl vara inom marinen kan jag tänka mig. Ja, det är snyggt med repen som hänger på naglarna, som de egentligen heter, handtagen 😊
Stort lycka till Gunnel, hoppas du hittar ditt nya hem snart, snart! Håller tummarna för dig!
Kram! 🤍
Anita, de fyra blomsterhaven,

ett väldigt vackert och välskött fartyg, snart hundra år, otroligt nog.
Jag är kommen ur en sjöfartssläkt på min fars sida, har själv jobbat ombord på segelfartyg, så attans om jag inte skulle kunna lite lite i alla fall😉
Fast jag mest stod i byssan och lagade mat åt hungriga seglare.

Tack för att du kom med ombord!
Anonym sa…
Så intressant och roligt inlägg med fina bilder och jag som är rädd för att drunkna och har båtfobi kände OJ det för skulle jag vilja se och besöka på riktigt 😃
Portugal verkar bjuda på det mesta 👍
Ha en fortsatt fin torsdag 👋/åsa
Annika sa…
Karin, vilket VACKERT fartyg!! Den fröjd för er att se det!
Tänk att få se fartyget till havs när det seglar med fulla segel. AHHH!!!
Världens ände, visst är det där vandringsleden Camino de Santiago har sitt slut?
Nu ska jag njuta av dina bilder igen.
Kramar!!
LillaSyster sa…
Åååå så vackert och så mycket att titta på. Jag är säker på att det alltid är ordning och reda ombord ♡ Kul att de har öppet för allmänheten och det var ju många som var intresserade att gå ombord. Tack för rundvandringen ♡♡
BP sa…
När jag läste "Sagres" ringde det en klocka i mitt lilla huvud. Å då kom förklaringen. Det är inte båten som var bekant utan orten och världens ände Sagres. Där har vi varit och en mera dramatisk kustremsa får man leta efter.
Men så var det fartyget. Skulle inte vilja jobba på ett sådant segelfartyg när det blåser, men ack så spännande att se alla detaljer. Ett fantastiskt vackert fartyg!
Tack för rundvandringen:-)
Åsa,

tack! 😊
Så fint att du känner det så, att du gärna skulle vilja se och besöka fartyget.
Jadå, Portugal och Madeira bjuder på väldigt väldigt mycket. Jag blir snudd på euforisk alla dagar nu för tiden.
Fast segelfartyg fick jag nog rätt mycket av på Åland också.
Tack och tack detsamma!
Annika,

så roligt att du är back to the basic again! 😍
Jag vet att du tänker på världens ände Kap Finisterre, som är Spaniens västligaste punkt. På den tiden det begav sig så trodde man så men Ponta de Sagres ligger i Portugal och har inget med Camino de Santiago att göra. Jag gissar att det var många platser som var världens ände på den tiden då man trodde att världen tog slut lite överallt.
Tack Annika!
Kramar!
LillaSyster,

ja, segelfartyg är vackert och det här var så välskött så det var en fröjd att se. Det är fint att de har öppet för allmänheten så man får möjlighet att se dessa "underverk" på nära håll. Tack för att du var med oss ombord! 🤍
BP,

men så härligt att du/ni har varit dit. Nu är jag rent av avundsjuk 😊
Jag å min sida jobbade hellre på ett segelfartyg än på ett bamsestort kryssningsfartyg. Mycket hellre. Jag har gjort det också men inte i dessa vatten och inte på ett lika stort fartyg. Östersjön, Finska viken och Ålands hav räcker ganska bra till det också.
Tack för att du kom med ombord!
KajsaLisa sa…
Den där skulle jag gärna åka med, bara jag slapp klättra upp i masten.
KajsaLisa,

då åker vi då eller hur? hoppa ombord! Jag ska nog försöka klättra lite, känns det som. 😉
Dessa segelfartyg är en mäktig syn. Fint illustrerat i detta inlägg.
Stefan Karlsson,

ja, de är mäktiga att se, kan bara hålla med om det. Tack! 😊
Paula sa…
Underbart fartyg, bara den snygga kaptenen/officeraren i vit uniform, gärna sjömanskrans med hatten käckt på svaj...fattades! Tack för nautiska finfina bilder. Jag hade nog snubblat över ett och annat på däck, även om ordningen var exemplarisk. Nu går jag till skylt-inlägget för fler läckra bilder
Paula,

han fanns nog men jag tog inte foto...lät honom vara ifred med alla som redan stod runt omkring honom .
Du skulle inte ha snubblat, jag lovar.
Här vandrar du på, liksom jag också gör, hej hopp, hej hopp i samlad tropp!
Tove sa…
Sagres 111 - jag hade så gärna gått ombord - dina bilder gjorde det möjligt! Skolskepp i sin bästa ordning. Känsla av disciplin och full frihet om en följer disciplinen infinner sig - och detaljerna älskas!
Tack - så ljuvligt!
Tove,

du skulle ha trivts, det vet jag! ⚓Bäst skulle det ha varit att få segla med dem till Lissabon, vara med ordentligt. Men bättre så här än inget alls.
Tack själv Tove!

Populära inlägg i den här bloggen

Ett oförglömligt fyrverkeri får avsluta året

Veteranbil nr. nio och tio