Hoppa på tåget/22/Eld
Tåget rullar oförtrutet på och idag är det jag som sitter vid spakarna mot orddestinationen Eld. Lokförarkollegan Tove sitter tillsammans med alla andra i någon av vagnarna bakom och vilar upp sig inför augusti-tuffandet.
De andra som brukar vara med på tåget har jag länkat till här:
Anki, Anna, Anna i Portugal, Carita, Ordodlaren, Paula, Tove, Znogge, Åke, Åsa
Som vanligt lät jag mitt finger avgöra ordet för dagen. Jag tog en bok från bokhyllan i blindo, lade den bakom ryggen, bläddrade och lät mitt högra pekfinger välja. Där fingret "fastnade" fanns ordet. Det första substantivet gäller och idag blev det alltså eld.
Eld. Jag brukar lite skämtsamt säga att det bor en liten pyroman inom mig. Lätt att säga när man befinner sig på ett ställe där elden inte har stor möjlighet att sprida sig, där vattenslangen ligger tryggt bredvid, avstängd men med fullt tryck om så skulle behövas. Det var mitt stora nöje att bränna ris på tomten i Geta, när det begav sig. Varje vår, ofta till Valborgsmässoafton samlade vi ihop ris och så tuttade vi på...och jag, smygpyromanen stornjöt
Men om elden kommer lös, så händer allt annat än trevliga saker..
Då kan den bli förödande, rent av dödande. Bilderna tog jag när vi var i Arco de Calheta 2012, så det är rätt länge sen som någon lade eld så att stora stora arealer av Madeira brann ( 2010). Bilderna är tagna två år efter branden. Mannen togs fast och sitter tryggt och säkert bakom lås och bom än i denna dag.
I jämförelse kan man lugnt säga som ordstävet lyder: "Hellre en liten eld som värmer än en stor som bränner".
Att grilla hör oftast sommaren till men det hände även att grillen kom fram under vintern hemma hos oss när vi bodde i Geta. Då grillade Uffe bl.a. lake, en lite ovanlig rätt men väldigt god.
Åtskilliga gånger har jag lagt eld i en bakugn...inte då vi hade Pettas men när jag var Jomal´Karin
I tio år hade jag Jomal´Karins ekologiska hembageri, i 15 år Pettas ekobageri och café.
Att äta stenhällsgräddat bröd är som att ta en snabbtur till himlen .Ungefär.
Finns det godare bröd än stenhällsgräddat?
Karin Eklund, Funchal, Madeira