Tisdagsrosor


Det var lätt att hitta till rosen-avdelningen, när man väl var på rätt sida om grindarna. Man hade vinnlagt sig om att visa vägen på ett enkelt sätt. Först går man igenom hotellets trädgård där det också finns små stugor som man kan hyra, innan man når fram till rosorna. Det var bara att följa pilarna...


    Den gren av botaniken som studerar släktet Rosa kallas rhodologi


   Gult är en favoritfärg...


   men när det gäller rosor så är nog alla färger favoriter


Samma rosenplanta ...med olika färger på rosorna


   Om det är rosorna som skiftar färg eller om det är inympningar vet jag inte. Vackert är det...


    En rosa variant


    Åter en som ändrar färg...? tror jag. 


    Himmel och himmel, så vacker den är. Färgen den färgen..




Som en bakelse där jordgubbskrämen har dragit iväg ut mot kanterna när grädden har stannat på mitten.


        Bara njut...njut och njut igen


    Laxrosa är fint.

Jaha, så är jag som jag är. Jag hade tänkt att hela den här veckan skulle bli ett enda rosenbombardemang, men precis när jag nästan hade somnat igår kväll masade jag mig upp och gjorde halt, ett tvärt kast. Jodå, rosor blir det men inte varje dag, jag skriver någonting helt annat imorgon onsdag. 

Det är inte för ro skull som jag en gång i tiden hörde till en "tjejgrupp" på sju åländska kvinnor, ibland någon gästspelande från Åbo också,  som kallade sig Bakelseklubben Tvära kast! Vi var alla sju/åtta väldigt bra på det här med att göra tvära kast. Det var ett av kriterierna för att man ens skulle få vara med i klubben 😉. Nå , lite skämt åsido men vi hade väldigt roligt vi som gjorde tvära kast. Varför det blev Bakelseklubben? Det vat inte vårt påhitt, det var våra män som en aning sarkastiskt kallade oss till det men vi anammade namnet och behöll det tillsammans med Tvära kast. 

Männen höll sig också med någonslags klubb som de kallade till Strömmingsakademin. Vilka minnen som dök upp så här mitt i slutet på rosenkavalkaden. 😊

Så imorgon blir det ingen ros, utan någonting helt annat. Rosorna får överraska. De kommer när de kommer, de får göra  som jag, lite tvära kast helt enkelt. 

Ha det gott alla! 

                                                  Karin Eklund, Funchal, Madeira

Kommentarer

Tvära kast och bakelser, låter som en fantastiskt klubb i mina öron! Mina favoriter är definitivt den där du skriver "himmel och himmel", otroligt vacker färg. Och den laxrosa med alla sina blad. Njuter och känner rosdoften! Tack för stor njutning! Solkram
Anna i Portugal,

det var verkligen en trevlig "klubb". Vi hade jätteroligt tillsammans.
Ja, den är min favorit också, himmel och himmel. Så vacker.
Tack själv Anna! Härligt med Solkram, du får en härifrån också!
LillaSyster sa…
Man får ju aldrig vara sämre än att man kan ändra sig. Gillar tvärs kast när de är av det här slaget!!♡
Vilka magnifika rosor, så coolt när samma blomma skiftar i färg från ena dagen till den andra. Har några pioner som också gör så. Ha en fin tisdag! Nu ska jag strax dra till jobbet. Tjingeling!
LillaSyster,

tack för det! 😊
Rosorna är så spännande, ibland ser det nästan inte ens ut som rosor. Visst är det snudd på magiskt att de kan skifta färg som de gör.
Ha en fin tisdag på jobbet! Tjingeling på dig också!
Karin sa…
Jamen dessa vackra bilder – hur gör du? Den ena läckrare än den andra! Så många sensationellt vackra rosor!

Men vad är "LAGAR" som står längst upp på den där skylten, tror jag i alla fall. Kortslutning i min hjärna, jag får det inte till något vettigt.
Karin,

rosorna gör det alldeles själva, jag bara knäpper jag😊
Jag funderade också på ordet lagar och det enda jag kan komma fram till är att det är en vinpress där. Nu gick vi inte åt det hållet alls men nästa gång så ska jag undersöka saken närmare . Tydligen heter detsamma även på engelska? Märkligt, detta måste det forskas lite grundligare i...
znogge sa…
"Bakelseklubben tvära kast" låter hur härligt som helst i mina öron och tvära kast mår vi bra av att kunna göra.
Så många fantastiskt vackra rosor. Själv fastnade jag direkt för två av dem, dels den vita med röd kant, dels den dubbla rosa rosen. Så fina båda två.

Önskar en god kväll nu!
Här har du verkligen fångat rosor i min smak. Den med vitt inre och rött yttre är verkligen som en bakelse ... som i "Bakelseklubben tvära kast" kanske. Det är väldigt fint med dom som ändrar färg. Har haft sådana på den tiden jag hade rosor. Dom trivdes dock inte så nu har jag bara ett fåtal kvar och ingen ändrar färg. Jag hade en som hade en vacker orange färg som påminner i färgen om den du skrivit "Himmel och himmel" om. Men den var mer fylld. Flora Danica hette den.
Ska bli spännande att läsa ditt icke rosinlägg. Rosor tål att väntas på.
Annika sa…
Rosor ändå ...
Brukar säga att jag älskar hortensia mest, men när jag ser dina underbara bilder börjar jag fundera på om rosor ändå inte tar guldet som samtliga blommors drottning ...
Fasiken vad härligt att gå omkring i den rosenträdgården.

Bakelseklubben Tvära kast, kul namn på er klubb! HIHI. Får ja, visst får man slänga sig mellan ämnen och annat, hihi!!

Härliga och ljuvliga rosenbilder!!

Kramar från mig!
Znogge,

vi hade det väldigt trevligt tillsammans alla vi tvärakastkvinnor. Åt bakelser förstås, inte alltid men någon gång.
Den vita med röd kant är speciell, den dubbla är toppenfin.
Ja, de är fina.


Önskar dig detsamma!
Anita,

så roligt!
Vi var mycket för rabarberpaj och liknande i klubben :)
Jag kände faktiskt inte till att rosor kan ändra färg på det där sättet. Så fint och så fint med flera olikfärgade rosor på samma kvist. Magiskt rent av. Flora Danica känner jag till men också som en guldsmyckestillverkare. De doppade bl.a. persilja i guld och gjorde smycken. Ett litet sidospår men ändå. Tack för att du kan vänta på nästa stora bukett av rosor.
Annika,

det är ju så att man kan ha många favoriter. Jag har flera men högst smäller nog höstanemonerna trots allt, av olika skäl, goda minnen etc. Rosor är alltid rosor men hortensia är också detsamma. En underbar växt.

Nästa gång vi far dit så ska vi nog se till att vädret är lite gladare och soligare så vi kan vara där lite längre än senaste gång. Men vi hade det bra, utan vidare..

Bakelseklubben Tvära kast, sånt höll vi på med, blev en bakelseklubb så där bara som gjorde tvära kast. Vi hade verkligen roligt och minnena är goda.

Tack Annika!

Kramar från mig till dig!
Guldkryckan sa…
Tvära kast är ju ganska spännande, man hamnar inte i slentrian iallafall, bra det.

Tillönskar dig en fin afton. :)
KajsaLisa sa…
Gillar den gula/blodröda, lite operfekt i formen också som blommor skall vara.
Guldkryckan,

helt rätt, aldrig blir det slentrianmässigt, man t.om. överraskar sig själv emellanåt.

Tack detsamma!
KajsaLisa,

du har rätt, perfekta ska de inte vara, lite "full i f-n" istället. 😊
BP sa…
Tvära kast - eller du och din fantasi:-) Hur kan rosor föra dina tankar till bakelseklubben - hahaha! Du är härlig:-)
Rosorna är fantastiskt fina. Bra att du tog makron på blommorna. Då ÄR de vackra tycker jag.

PS. Har du läst Helenas och Peters blogg https://www.freedomtravel.se/ ? Om inte, gör det Just nu åker de husbil på Åland och lovordar ön på alla tänkbara sätt. Du borde känna igen dig om man säger så;-)
BP,

Tvära kast, är man en sådan så kan vad som helst hända, t.om bakelseklubbar kan bli till 😉. Det var det där uppkomna tvära kastet att ändra på veckoprogrammet som fick mig att minnas Bakelseklubben tvära kast. Ja, jisses ja, nu minns jag ännu mera men det får jag nog ta i ett inlägg och inte här.

Tack! Men ingen makro blev använd. Jag har en bra kamera, får berätta någon gång.
Tack för tipset om Helenas och Peters blogg, ska genast titta in . Tack än en gång!
Märtha sa…
Nu har jag fått mitt rosföredrag någotsånär färdigt, skall hålla det på lördag i Fredrika Runebergs trädgård. Jag pratar främst om gamla buskrosor, som jag kan bäst. "Glassen och jordgubbskrämen" torde vara rosen 'Nostalgie', framtagen 1995 av Rosen Tantau i Tyskland. Skall skanna in och sända dig den korta artikel som jag skrev till Rosenbladet om vårt besök i december. Hos många rosor ändrar färgen med åldern, spännande, tycker jag. Dessutom varierar deras färger år för år, beroende på väder, vind, vatten, gödsel, med mera. Rosorna här har inte börjat blomma ännu, men Midsommarrosen är i startgroparna, började redan en bit härifrån, på Postbacken i Illby. Nu är det dags för uteliggarnatt två i år! Klockan är nästan elva, graderna är 15,5.
Susjos sa…
Wow, vilka rosor! Å vilka färger, den som ser ut som en bakelse är ju magisk!
Tack för alla rosenbilder!
Ha det gott!
Kram
Märtha,

jisses så spännande, önskar att jag kunde vara med på ett hörn i den fina trädgården, har bara gått förbi där.
Ja, tack Märtha, gör gärna det. Skyltarna nu var "utslätade" av solen, vissa kunde läsas, de flesta inte alls. Fint namn på den rosen som du nämner.
Du talar om midsommarrosen, som vi också kallar till bondrosen på Åland. Vi hade ett ganska stort bestånd av den vid lidret på Skoltomten. Så fin. I Sverige kallar man den till Finlands vita ros, vilket är något helt annat för min del, en utmärkelse.
Så ja, nu blir du uteliggare igen, härligt. Skönt att ni äntligen har fått värme.
Susjos,

ja, rosorna är ursköna. Läste nyss här vad Märtha kunde, att rosen troligen heter Nostalgie, bakelserosen alltså.
Tack själv!
Kram!
Anni sa…
Bakelserosen ... här sitter jag och har plötsligt ett bakelsestort hål i magen ...
Anni,

ja, tänk så bakelserosor kan få till det, stora hål i magen på en

Populära inlägg i den här bloggen

Ett oförglömligt fyrverkeri får avsluta året

Veteranbil nr. nio och tio