Röd vädervarning...

Idag förväntas mycket stora mängder regn falla över denna Atlantö. 

Redan 37 timmar innan regnet kommer gick IPMA ut med en röd varning. Det är en extrem risksituation där jordskred och översvämningar är att vänta, så alla uppmanas att hålla sig i säkerhet mellan kl. 15 idag och 15 i morgon tisdag.  


Stormen Oscar är en bidragande orsak till att ett kraftigt 24 timmars regn tar sig hit . Nu just är det orangevarning utfärdad men senare i dag går färgen över till röd. Ca 300 liter regn förväntas falla per kvadratmeter. Alla uppmanas att säkra möbler och annat löst på sina uteställen, att stänga sina fönsterluckor och kontrollera allt man behöver kontrollera. Vi har redan fixat vår terrass, dragit undan, burit in etc. T.om.våra krukor nere på muren har jag lyft ner och in trapphuset. Det är många år sedan en röd varning av det här slaget gick ut till madeiraborna. I februari- 2010 hände det och då omkom över fyrtio personer i jordskred som förde hus och hem ner i ravinerna.  

Samma år hade vi tänkt oss att fara hit till ön men ett spontaninköp av en restaurangdiskmaskin gjorde att vår reskassa blev använd till den istället. En restaurangdiskmaskin av märket Metos kostar flera tusen euro. Vi avbokade vår resa det året av ekonomiska skäl. Vilket vi hade en stor glädje av. 

Det lilla huset Pomar som vi bodde i året innan, år 2009  på Aviceiros , 1200 meter ö.h. och som vi hade tänkt oss att hyra igen, skadades svårt i ett bamsestort jordskred  där en stor bil, en mycket stor vattencistern och massor av annat som fanns på farmen drogs neråt  med jordmassorna över huset och vidare ner i dalen/ravinen mot Ribeira Brava. .Ja, halva den farmen försvann i ett enormt svep. 

Det här huset fanns ovanför Pomar-huset. Där satt vi på kvällarna och åt mat tillsammans med Duarte, värden och hörde på hans spännande resor i Tibet och andra ställen i världen. Oförglömliga minnen......

Tack och lov hände detta dagtid, så ingen människa kom till skada. Själva satt vi hemma på köksgolvet i Geta med varsitt glas vin i handen, tittade på och skålade för vårt nyförvärv som skulle hjälpa oss i det vardagliga kneget i bageri och café. Naturligtvis blev vi chockade av att få höra hur illa det hade gått för vår vänliga värd Duarte Camaras ställe när han hörde av sig. Senare samma år lade någon eld på skogen i hans närhet och resten av det som fanns kvar av hans farm brann ner. Ibland är livet mera än tufft för många. Han och hans Elisabeth gav upp och flyttade till Brasilien. 

Här drog jordskredet fram från höjderna. Det ser inte särskilt dramatiskt ut men ack, vad man kan bedra sig. Det är tyngd på och det kommer med mycket hård fart när det väl har kommit igång och drar med sig allt ...Det är Duarte Camara som har tagit fotona.

En röd varning ska man ta på allra djupaste allvar, vilket vi gör förstås. Nu har madeiranerna säkrat massor sedan år 2010, förbättrat och byggt om bl.a. ribeirorna, på olika sätt, så de kan svälja mera vatten än tidigare som förs vidare ut i havet. Då , år 2010, svämmade de över och orsakade massor av skada på hus och annat i staden. Det är inte bara vatten som kommer med översvämningar, det är jord och slam som följer med jordskreden högre uppifrån och neråt mot havet.

Nu behöver det inte bli så dramatiskt som det utmålas men med 2010 i åtanke så ... ja, vi sitter stilla i vår lilla del av världen ett dygn framöver. Om allt fungerar som det brukar fungera vad gäller elektricitet så bloggar jag förstås..

Ha det gott alla! 

Bilden är från en rosenträdgård i Sao Jorge, dit vi var igår. Jodå, jag återkommer, givetvis ...ni får hålla till godo med hortensia och juvelblommor än så länge .Karin Eklund, Funchal, Madeira


Kommentarer

femfemman sa…
Vädret kan vi inte råda över. Och något har ju hänt med vädret.
Här är det alldeles för torrt. Har svårt att glädjas över sol och värme, då det saknas regn.
Hoppas att det blir mindre allvarligt än vad prognosen säger.
wiper sa…
Det låter inget vidare så jag hoppas det lugnar ner sig. Här har vi för lite regn istället.

Vad tråkigt att stormen tog dessa hus. skönt att ingen kom till skada

Ja du man får vara glad att man inte råkat ut för nåt sånt. Vi tyckte att stormen Gudrun var hemsk men det finns ju så mycket värre. Vi hade hus då och träd ramlade från vår tomt på grannens och en del av våra takpannor flög iväg.

Härlig rosenträdgård.

Ha nu en fin början på veckan
Kramar!
Märtha sa…
Åh, ni har varit där nu! Skall bli spännande att se bilder! Med det utlovade regnet låter inte alls bra. Skall tänka på dig när jag ligger i torra och dammiga rabatter idag! Här skulle verkligen regn behövas, 30 mm skulle göra susen på åkrar och i trädgårdar. Mera "ryms" också, men kanske inte 300 ändå... Vi besökte universitetets fina "nya" botaniska trädgård i Gumtäkt igår (öppnades för besökare 2009), verkligt välskött och intressant. I rhododendronparken i Haga blommade azaleor så jag blev alldeles stum. Rhodona börjar slå ut, ännu inte i full prakt. Och syrenerna i Helsingfors är något alldeles speciellt... Hålls hemma, jag håller tummarna för föga förstörelse!
femfemman,

det är lite speciellt det här med vädret och klimatet, vi kan inte råda över det men likväl är vi själva orsaken till att det är som det är med tanke på att vi inte har förstått hur viktigt det är med allt som görs och har gjorts för miljön och därmed klimatet. Men exakt, just nu, kan vi inte göra något åt det, så långt har det dessvärre gått.
Jag har förstått att ni har alltför torrt nu högre upp i Europa, inte roligt alls, utan tvärtom.Hoppeligen får ni några stänk av det här ovädret ...En eftersläng av Oscar. Jag håller tummarna för att du snart kan känna glädje över sol och värme igen. Jag har fullaste förståelse . Tror nog att det blir mindre allvarligt, jag gissar att de vill vara på säkra sidan..den orange varning som gäller just nu är nog mera åt det gula hållet.
Tack! 🙂


Wiper,

ja, vi får se, hur det går, tillsvidare är det rätt lugnt ännu.Lugnet för stormen? Regnmassorna? Vi får se.
År 2010 var det många hus som förstördes av jordskred och översvämningar. Storm som så är vanligt här men den driver fram regn i stora mängder som i sin tur leder till jordskred och översvämningar.
Jag vet, vi hade en liknande som Gudrun på Åland, Alfrida kallad. Orkanväder som lägger ner träd, river upp dem med rötter. Det hände hos oss..men det gick bra trots allt med bara 5 dygn utan el och träd på tomten som låg huller om buller. Inget mot vad många fick känna på i vår närhet.
Så småningom ska jag visa mera från rosenträdgården. Det där är förträdgården och ingången till rosorna..
Ha detsamma du med Malin!

Kram!
Märtha,
för varje steg i rosenträdgården flög en tanke till dig. Du borde ha nysit hejvilt igår 😉 men tankarna flög väl över dig där du låg i rabatterna.

Tillsvidare gäller nog lugnet före stormen, regnmängder och allt som är utlovat. Ett krismöte är på gång idag kl. 11.00..där åtgärder om stängningar etc ska avhandlas. Kanske Oscar bestämmer sig att gå runt oss mitt i allt? Killar kan också vara lite oberäkneliga. Nå, vi får se, bara vänta och se gäller.
Aha, nu ser jag att du också var botanisk igår..rhododendron så himla vackert det brukar vara. Syrenerna ja, de finns ju inte här.
Jodå, vi hålls hemma efter kl. 15.
Tack Märtha!

Znogge sa…
Aj då, hoppas verkligen att det inte blir så illa som befarat. Vädrets makter är starka och då gäller det att lyda goda råd och inget riskera.

Önskar en fin måndag!
Guldkryckan sa…
Är ju mycket med vädret som ställer till det i världen, här sitter vi ju och tycker det är hemskt med lågt grundvatten och visst är det så kanske men vi har det ganska bra här i sverige ändå.
Inte så ofta vi har jordskred iallafall.

Hoppas det inte blir för jäkligt hos er denna gång.

Ha det så fint ni kan.
Znogge,

jag gissar att de är ute i god tid med varningarna, tillsvidare så börjar det se ut som att Oscar är på gång i utkanten, det har börjat regna men bara lite lite än. Lugnet före stormen. Däremot har röd varning utfärdats för två dygn framöver, skolorna är stängda etc...de tar det säkra före det osäkra helt klart vilket är bra.

Tack detsamma!
Guldkryckan,

ja, så är det, vädret blir bara häftigare med åren som går.
Här är det rätt vanligt med jordskred men det beror säkert mest på topografin, höga berg och djupa dalar. Med mycket vatten blir risken desto större...
Men jag vet att ni har haft svåra jordskred även i dina trakter.Det är alltid otäckt .
Vi får hoppas på att det går över för den här gången på ett bra sätt. Folk har blivit rejält varnade.

Ha det fint ni med!
Men kära nån ... Det låter dramatiskt. Och här längtar vi efter regn. Här är det så torrt så allt börjar bli gult och torrt och det uppstår bränder i skog och mark då och då.
Det var dramatiska bilder du visade. Jag håller tummarna för att det inte blir så farligt som det befaras.
LillaSyster sa…
Håller tummarna för att ni klarar er lindrigt undan den där stormen. Det är starka krafter i väderleken. Kram
Anita, de fyra blomsterhaven,

tillsvidare är det inte särskilt dramatiskt, det ösregnar dock och regnmängden ökar...håller det på så här i över 24 timmar så då kan det börja hända saker men vi ska hoppas på att Oscar har den goda smaken att hålla igen lite grann. Här finns så mycket vatten nu så vi kunde dela med oss av till er i Sverige, i Norden.
Det var 2010 den förra rödvarningen var som jag visar bilder ifrån. Sen dess har det varit orangevarning och många gånger gul men aldrig röd förrän nu. Tack, vi får hoppas på att ingen skadas den här gången, det här året.
LillaSyster,

tack! 🙂 Just nu öser det ner vatten som om alla slussar var öppna däruppe...men någon blåst ser vi inte till ännu. Kanske Oscar har lugnat ner sig, kanske inte..lite spännande är det allt. Det är starka krafter, Oscar lär röra på sig långsamt sägs det..men han är på väg över oss, närmar sig mera och mera..
Kram! 🤍
Hoppas det inte blir jordskred och tråkigheter. Bara så där lagom regn så naturen får sig en ordentlig påfyllning. Vi fick ett rejält regnoväder i fredags. Det är sjukt konstigt att det kommer regn i både maj och juni. Nu ska det skvätta och regna hela veckan så poolbygget blir helt säkert fördröjt... Men träden blir ju glada för varje droppe! Just nu skiner solen-kram
Anna i Portugal,

ja, vi får hoppas på det. Lagom är nog inte hemma här just nu, det öser ner med stora bokstäver. ÖSER.
Ja, det har aldrig varit så här i juni här tidigare, enligt IPMA och madeiraborna. Mycket ovanligt är det. Nå, det är bara att ta det som det kommer. I hamnen ligger ett kryssningsfartyg i väntan på att det ska bli bättre tider. Folket ombord har det säkert hur bra som helst
Växtligheten gläds, helst säkert.
Ösregnskram!
Anonym sa…
Skrämmande. Vädrets makter råder icke människan över. Nu hoppas jag allt går smärtfritt och lugnt tillväga. /åsa
Veiken sa…
Ojoj, jag hoppas ni kommer lindrigt undan den här gången och att historien inte upprepar sig. Håller tummarna för att det ska bli så lindrigt som möjligt!
åsa,

vädrets makter..det är bara att ta det som det kommer. Förmodligen går det mycket bättre nu än då när det begav sig år 2010. Hörde att ambulansen och något annat utryckningsfordon for förbi här nyss men det kan handla om en vanlig trafikolycka. Vi blir helt säkert uppdaterade. Tillsvidare är det lugnt här annat än att det öser ner vatten. Tack!
Veiken,

ja, det får vi hoppas på. Här finns full beredskap på alla fronter...det går säkert bättre den här gången är då år 2010. Då lärde man sig ...
Susjos sa…
Jösses. det låter läskigt, hoppas det inte blir så illa. Tänker på er!
Kram
Susjos,

för vår egen del är det ingen större fara men för folk högre upp i bergen är det på ett helt annat sätt. Det har redan kommit mera än beräknat och vinden ökar.
Tack! 🤍
Kram!
BP sa…
Vilka hemska bilder som er värd tog 2010. Hoppas innerligt att det blir lindrigare den här gången. Jag menar med tanke hur Funchal är "uppbyggd" med sina levador och husen som ligger i olika etage på sluttningarna så ser jag konsekvenserna av skyfall framför mig.

Som sagt, jag håller alla tummar och tår att ovädret blir mindre än befarat.

PS. Italien drabbades ju av regn och "landslides" häromdagen. Inte kan man väl skylla allt på klimatförändringar orsakade av oss människor, eller... Är inte så otacksam att jag bor i Sverige, på en backe och cirka sju meter upp från garan... DS.
BP,
år 2010, i februari är någonting som sitter djupt kvar i madeiranernas minne. Många dog i jordskreden, blev instängda i sina hus som fylldes med jordmassor på nolltid.
Funchal har levador men de flesta levador är ännu högre upp. Redan nu har mängder av jordskred rapporterats, byar är isolerade och så vidare, så vidare.
Imorgon mellan 06-09 lär det värsta skyfallet vara..så alla skolor med elever och personal är stängda, vilket i och för sig orsakar att många stannar hemma också från jobb. Någon ska ta hand om barnen. ca 60 000, handlar det om.
Alla flyg är inställda, givetvis.
Men det gäller i morgon,sen räknar man med att onsdagen ser annorlunda ut igen. Vi här på vår gränd har det bra tillsvidare, torde ha det också..
Tack för tummar och tår! 🤍
Annika sa…
OK, man har lärt sig av sina misstag alltså :-(
Så sorgligt när det blir så, men också bra förstås.
Ja ni är ju så UTSATTA på er ö mitt i Atlanten av väder och vind. Men ja, det är bara att följa bestämmelserna och göra som de säger att man ska göra när det blir så här.
Kramar igen!
Annika,

ja, så är det förstås och man kan ju aldrig förvänta sig att det ska bli som det blir helt plötsligt, det hade ju gått bra tidigare. Klimatet har ändrat. Ja, då, röd varning är röd varning..nu har det dock ändrat till lite lugnare, t.om. att man ser en solglimt en liten stund. Men i natt lär det sätta fart igen. Jag har nyss varit ut och tvättat terrassen, låter helknäppt men Sahara är inblandad i det här också via vindriktningen som far lite hur som helst.
Snart tvättar jag igen, men jag gillar ju det så ...
Kramar ! 🤍
Paula sa…
Det här var inte munter läsning, fy så otäckt! Jag kände inte till att ni besökt Madeira under så lång tid innan ni flyttade dit för gott! Och nu hoppas jag att jag snart kan andas ut när jag läser nästa inlägg som jag vill ska berätta att det gick bra denna gång med ovädret.
Paula,

då när jag skrev, såg det ut så som i inlägget, nu skiner solen igen och Oscar har dragit iväg österut.
Jodå, vi har varit här sedan år 2007 minst en gång i året.

Populära inlägg i den här bloggen

Ett oförglömligt fyrverkeri får avsluta året

Jag finns, jag lever...