Lugnet efter Oscar...

Eller hur man nu ska kalla det? Allt börjar normalisera sig. Regn utlovas men på ett helt annat sätt än under de två första dagarna i veckan. Den hårda blåsten förorsakar dock problem på flygplatsen där flygen fortfarande varken kan landa eller lyfta.

Med kontentan i handen från dygnet mellan måndagskväll och tisdagskväll så har man konstaterat att 163 olika incidenter-olyckor av olika slag har inträffat, desto  mera än så har inte nämnts ännu. Men människor har inte kommit till skada vad det verkar som och det är huvudsaken. Däremot måste 40 personer lämna sina hem tillfälligt för andra boenden. 22 personer i Funchal, 15 st i Camara de Lobos, 2 st i Calheta och en person i Santa Cruz.

 
I lördags tog jag den här bilden från en av de ribeiror-floder som finns i vår närhet, vid Campo de Barca..Ett stilla strilande av vatten från bergen är på väg ner mot havet. Grönskan är stor. Ribeirorna är naturliga floder från början, numera uppbyggda med höga murar för att de inte ska förorsaka alltför stora skador vid översvämningstillfällen. 
Innan vattnet leds ut mot havet från bergregionerna samlas det upp i vattenreservoarer som leds till dem via levadorna, vattenkanalerna. Det finns 3300 km vattenkanaler på ön, så ni kanske förstår att man har lärt sig att ta vara på vatten här för odlingar och för annat som vatten behövs till. Allt som man inte kan ta vara på flyter vidare neråt i ribeirorna, som är många. Hur många vet jag inte ännu, men de finns givetvis överallt runt ön


Så här såg det ut i ribeirorna igår. Mängder av vatten forsade vidare ut mot havet. Vattnet är brunfärgat p.g.a. all jord som följer med, jorden är mera brunröd här än vad vi nordbor är vana med. Det är stora naturkrafter på gång, vattnet kommer med oehörd styrka. Redan innan Oscar, jobbade kommunens män på med att rengöra ribeirorna för att vattnet inte skulle stoppa upp någonstans. Skulle inte detta överloppsvatten föras ut till havet svämmade staden över med oanade konsekvenser. Det såg man bra år 2010, då stora hus rämnade, gator som brast etc. Vi känner en restaurangägare i Gamla stan som berättade att allt det smusiga vattnet tog över lokalerna som ingenting. De fick stänga och rengöra allting i veckor efteråt. Det hände för alla då...den här gången är det annorlunda, vattnet drog iväg ut mot havet utan att svämma över flodernas brädder. Mycket p.g.a att man har konstruerat om och förstärkt murarna. Ni ser att det inte är folk på gatorna alls. Röd varning tas på allvar av de flesta. Här är en bild från Madalena do Mar, där man ser hur det brunröda vattnet drar iväg ut i havet. För att flödet ska fungera, är det grävmaskiner på plats och muddrar..


    En bild till från en ribeira


Fotografierna har jag "lånat" från massmedia. Man skulle ju inte själv vara ute på stan om man kunde låta bli, men jag vill gärna visa för att ni ska förstå hur systemet fungerar. Utan dessa ribeiror skulle allt svämma över av vattnet som leder ner från bergen. Det är vatten som inte kan tas till vara på via levadasystemet och alla reservoarer som finns på ön, vatten som den redan övermättade jorden inte kan ta emot. 600 mm har man talat om att har fallit det första dygnet. Så mycket har man aldrig mätt upp tidigare på den här ön. Som jag skrev tidigare så är basvärdet 60 mm för att röd varning skall utfärdas. Det är massor av vatten som har fallit, störtat ner, bara under ett dygn. 


   Så här såg det ut i Jardim da Serra längs vägarna...


Så här såg det ut i Ribeira Brava. Nedfallande stenblock blockerar gatan. Inte bara där utan på många ställen över hela ön. På bilden ser man att en grävskopa är på väg att ta bort stenarna. Stenarna föll till viss del på busstaket. Tack och lov så fanns inte människor i bussen. Röd varning betyder verkligen att man ska hålla sig i säkerhet, tänka till före ...


Tyvärr finns det turister som inte hörsammar varningarna utan trotsar dem.De kryper under och stiger över stängsel till levadastigarna.I går visade man foton på många (12 st)  hyrbilar som hade parkerat vid en av levadorna, där turister traskade rakt ut med risk för eget liv och för räddningspersonalens liv. Respektlöst är vad det är. Det är inte bra alls. Redan igår stationerade man ut poliser vid flera av levadorna för att mota bort folk som inte vill förstå allvaret i allt detta. Tyvärr är det här ett återkommande problem också i mindre farlig väderlek. Man ska ta avstängningar på djupaste allvar. Det finns rätt många som har tagit sina sista steg i livet på levador som har varit förbjudna att gå. Nu är alla levador stängda och öppnas inte igen förrän de kan garanteras säkra att vandra på för i första hand madeiraborna som behöver dem för sin överlevnads skull men också för turisterna som gärna får vandra på dem. Respekt, visa respekt

Den här veckan hade jag tänkt att jag skulle ta er med till Rosenträdgården i Sao Jorge. Det blev inte så men nästa vecka hoppas jag att det  blir Rosornas vecka istället med början på måndag. 

Jag låter Oscar få ta plats den här veckan. Oscar som så har dragit vidare men han har rätt långa svansar, den killen,  som viftar om ordentligt ännu. Nu i skrivande stund regnar det ymnigt utanför mitt fönster. Igår vid 19-tiden var jag ute och tvättade terrassen ren , Sahara verkar ha tagit sig hit tillsammans med Oscar, samt spolade av trappan en del, medan grannfrun Z. städade/spolade upp på gården och gatan. Onödigt? Det kom ju mera regn men det behövs verkligen tas undan emellanåt för att det inte ska bli alltför mycket att städa bort när regnet har upphört.Vår egen lilla ribeira, Nora ,som är en av de allra äldsta i Funchal, hade en helt annan typ av vatten igår än vad de stora riberiorna visar upp. Vattnet ser betydligt mycket renare ut .Nora betyder vattenhjul eller svärdotter, uttalas nåra men vi själva säger nora, för att det låter så mycket gulligare


Idag lär skolorna öppna upp igen, alla instanser som kommunala byråerna etc gör detsamma. Livet är på gång igen, allt börjar sakta mak på att normaliseras. Om en vecka minns vi knappt det som hände den här veckan. Oscar? Vem är det? 🤔

Ha en fin onsdag alla! 

                                                         Karin Eklund, Funchal, Madeira

Kommentarer

Vi drabbades också av oväder i Kastela. Inte alls lika kraftigt som Oskar men natten mot måndag åskkade det rejält och regnet öste ner. Det blev inte mycket sömn den Natten. Det fortsatte tisdag morgon men idag är vi i Makarska och det är strålande sol
Vi har flyttat till Krotatien

Så där ja, vi har gemensamma nämnare vad gäller vädret också! :)
Oscar är lite speciell, långsamt kommande och stannar rätt länge, drar vidare långsamt igen. Trodde att det skulle gå med fart det här. Det som gick med fart var regnet som vräkte ner.
Förstår att det inte blev mycket sömn för er.
Skönt att ni får se solen igen. Vi ser glimtar av den mellan molntapparna, men den kommer, helt säkert hit också!
Znogge sa…
Det blev verkligen ett rejält oväder hos er men skönt att det börjat lugna sig lite nu. Många skador förstår jag men ändå skönt att det bara var materiella sådana. Sedan förstår jag inte hur människor är funtade som struntar i varningarna. Jag menar polis och räddningstjänst har viktigare saker att göra än att hjälpa omdömeslösa personer.

Jag tänker på förra året när ett sällskap, trots varningar, gav sig ut på Måkläppen här. De hade till och med med sig en nästan nyfödd bebis. Självklart kunde de inte ta sig tillbaka när vattnet steg och vinden ökade så det blev en rejäl räddningsinsats som kostade skjortan. Varför lyssnar inte vissa människor...

Önskar en fin onsdag och bättre väder hos er!
Znogge,

ja, det har gått bra den här gången så vitt vi har lyckats ta reda på och läst i tidningarna.
Jag förstår det inte heller, varför man ska trotsa varningarna som man tydligen gör. Faktum är att det har hänt dödsolyckor under de senare åren bara för att man har gått på stängda levador utan att hörsamma varningarna.
Ja, exakt, man får tänka till och förstå att polis och räddningstjänst har viktigare saker att göra.
Ja, varför lyssnar inte vissa människor är frågan?

Tack och tackdetsamma, lite regn tror jag att ni vill ha, här tittar solen fram just nu mellan regnskurarna. Det ser lovande ut😊
Annika sa…
Jamen jösses vilken drabbning ni har fått!!
Ren tur att ingen dött eller skadats av detta oväder. Otroligt faktiskt, men desto BÄTTRE!! För jösses vilka REGN ni fått.
Vad är det med vissa människor? Varför kan de inte lyssna på myndigheterna när de utfärdar dessa varningar? OCH att ge sig upp på en levada i denna flod av regn verkar ju svagsint nästan. Men, det finns folk till allt ...

NU hoppas jag att solen skiner på er alla och att den ska torka upp allt det vattensjuka.

Kramar från mig låååångt borta!
Annika,

ja, samhället är lite trasigt nu men inte desto värre ändå. Nu idag är det flera jordskred och liknande på gång, "efterbörden" kan man kanske kalla det. Vi har fått regn nu, så det heter duga. Läste nyss att 54 personer är hemlösa men har tillfälligt boende. Desto mera än så har inte skrivits. De är vana här , tar det som det kommer.
Ja, vad är det med människor som prombt måste gå förbi varnings-och stoppförbud. Jag förstår inte..Precis som du skriver, det finns folk till allt.
Solen skiner, det regnar men det är på bättringsvägen rejält, samhället har öppnat upp igen, t.om. flygen fungerar.

Kramar till dig låååååååångt borta! 🤍
Karin sa…
Vilken dramatik! Som min bror sa: vädret blir alltmer fullt av extremiteter. Men bra ändå att man förberett för regnmassorna så att inte följderna blev ännu värre. Hos oss är det i stället en oroande torka sedan många veckor och vi hade behövt kanske en 5 - 10 % av ert regn.
Anonym sa…
Dramatiskt besök av Oskar, skönt att det gick bra 👍 inga dödsfall, även om jag förstår att översvämningar förstör hus och hem, att det tar tid att reparera skadorna efter Oskars framfart.
Nu hoppas jag att Ni får lugnt väder närmaste tiden.
👋 /åsa
Vatten är en stark kraft! Fasen vad korkat att inte följa avspärrningarna, slutar aldrig förvånas över människans dumhet... Skönt allt börjar återgå till det normala. Kram
femfemman sa…
Dramatiskt så det räcker till. Gissar att det tar ett tag att återställa. Men huvudsaken; ingen har kommit till skada eller omkommit
Ja, hur tänker folk? Vet att det var tvcå danska damer som omkommit just när vi besökt Madeira. De hade gått över en avspärrning. Helt idiotiskt!
Njut av regnet... om det kommer i lite lagom proportioner. Det skulle jag iaf göra. : ) Kram
Susjos sa…
Herregud säger jag! Vädrets makter rår man inte på, men så bra portugiserna fixat på Madeira, de lärde sig verkligen något från förra gången!
Tack för att du delar med dig!
Kram

Karin,

ja, verkligen, ändå tar de allting på ett särskilt lugnt sätt här. De är vana skulle jag tro men dock inte med sådana här mängder vatten på ett dygn, De har förberett det bra , riktigt bra, stor eloge till dem som har bidragit till att det fungerade så pass bra som det gjorde.
Jag har förstått att ni behöver vatten, hoppas att ni får det utan alltför stort buller och bång. Vackra sommarregn på nätterna en vecka framöver kanske?
åsa,

egentligen är vädret dramatiskt här, nästan alltid men så stora vattenmängder är rekord, de har inte varit med om detta tidigare. 604 mm på ett dygn och så har det fortsatt regna även i dag men inte på samma sätt. Nu blåser det hårt ...säkert för att Oscar ska skuffas ut härifrån ordentligt ;)
Ja, tack, det hoppas vi alla på! Lugnare stabilare väder!
Anna i Portugal,

ja, oerhört stark. Ja, det är verkligen korkat..
nu sker förstås "efterskalv" med jordskred och liknande innan allt sitter som det ska igen. Men det är väntat, hör till..
Kram
BP sa…
Då var det (nästan) över för den här gången. Eloge till Madeira och Portugal som lärt sig efter det som hände 2010. Det är just det som skiljer ett I-land från ett U-land.
Funchals flygplats är ju en av det "farligaste" i hela världen, då den har relativt kort start- och landningsbana samt är omgiven av berg. Hoppas den håller stängt tills det är riktigt, riktigt lugnt igen...
femfemman,

ja, så är det, även om de är rätt vana med dramatik här. Det tar helt säkert ett tag innan de ens vet allt vad som har skett, samt att det nu fortfarande blir jordskred och liknande.
Synd nog så förstår folk inte faran med att inte visa respekt för avspärrningarna, de är inte där för ro skull. Ja, jag minns damerna, det är inte så längesedan. De brydde sig inte..och det blev deras öde.
Idiotiskt och så onödigt.
Ja, jag njuter av regnet för din del med, hoppas att ni snart får lite väta ni också ilagom mängd.
Kram
7 juni 2023 kl. 20:08
Susjos,

De styrande som har hållit i det här ska ha en stor eloge för god framförhållning. Nu just läste jag att det är drygt 200 incidenter som har skett, mot de 163 man kände till tidigare. 54 hemlösa som givetvis har fått tak över huvudet men ingen har förolyckats.

Kram
BP,

Oscar har givit sig iväg, så det är så gott som över...solen tittar fram och samhället är öppet igen.
Ja, stor eloge till Madeiras styrande som har haft så god framförhållning. Skador har det givetvis uppkommit men dödsfallssiffran är noll och det är det bästa av allt. Det materiella går att åtgärda.
Märkligt nog har man kunnat lyfta och landa på flygplatsen idag. Helt oväntat.
Man har byggt ut landningsbanan rejält..den är utbyggd, förlängd över motorvägen. Ca 100 flyg kommer och går dagligen så det har ändrat men exakt flygplatsen hör till en av de farligaste i världen.
Den höll inte stängt idag, allt fungerade som sagt oväntat bra.
Piloterna som flyger på Madeira är specialutbildade..och här blir det aldrig riktigt riktigt lugnt. Men de vet vad de gör..
wiper sa…
Så hemskt med ett sånt oväder och man ser ju på dina bilder hur det kan bli. Skönt att ingen har blivit skadad eller dött. Skönt att piloterna är så proffsiga. Traumatiskt även att bli mista sitt hem och allt man har

Sköt dig
Varm kram!
Vad bra att de hittat en lösning för att få väck vattnet så det inte blir översvämning. Vissa människor bara agerar utan att tänka efter före. När man beter sig dumt riskerar man inte bara sitt eget liv utan även de personer som ska försöka rädda. Man spärrar ju inte av för att det är kul utan för att man måste.
LillaSyster sa…
Fy så det ser ut.
Skönt att du och huset är välbehållna.
Man kan ju bli galen på trotsiga turister.

Wiper,

ja, väderleken är som väderleken är och man får göra det bästa av det. De har lyckats bra de som styr och ställer. De var ute i god tid och har haft god framförhållning. Mycket har hänt men ingen dödsolycka. Nu återstår att reda upp men de är vana med detta här, även om det här regnvädret har varit exceptionellt stort.
Det är ett krav att piloterna kan flyga hit, speciell utbildning.

sköt om dig själv också Malin, nu idag på op-bordet? Lycka till! Kram

Hannas krypin,

ja, naturen i sig har ju fixat till floderna från första början men sedan har människan byggt upp och förstärkt och ser till att vattnet leds på bästa sätt ut mot havet. Så har det varit i långa tider redan men de senaste tio åren har man tänkt till lite mera än förr, vattenmängderna, klimatet har förändrats.
Ja, det är idiotiskt att inte ta varningar och stängda vägar på allvar. Samma sak gäller vid kusterna, där vågorna är hur höga som helst. Du har så rätt!
LillaSyster,

ja, och ändå ser det inte så hemskt ut nu, som det såg ut 2010.
Jodå, för vår del är det ingen som helst fara, vi har klarat oss hur bra som helst.
Ja, idioter är idioter. Den ena incidenten efter den andra får vi läsa om där turister inte hörsammar varningarna. Senast igår var det två olika personer som skadades allvarligt när de klättrade på klipporna vid havet där vågorna går flera meter höga. Turligt nog så drogs de inte med ut utan kunde räddas men är på sjukhus nu.
Paula sa…
Ja varför har så många människor hål i huvudet? Som om de vore odödliga! Dessutom är det en sak om de har lust att ta risker, men låt för sjutton bli när det involverar räddningspersonal som varnat om just riskerna.
Dom stenbumlingarna hade knappt ett hjämprytt huvud klarat av ens.
usch, säger jag där jag sitter och tittar ut på solskenet. Hoppas ni fått ordning på tillvaron igen. Läste nyss om att man förbjuder 13 invasiva arter i Sverige, både växter och djur, böter kan drabba dem som inte lyder, ajabaja utan har invasiva arter i sin trädgård.
Paula,

ja, ibland är det tomt så det ekar, ekar, ekar...
Det faller stenar, är jordskred fortfarande..men de här människorna här på ön är otroliga, de fixar och har sig, har vana sedan generationer tillbaka. Så även om allt inte alls är på rätt köl ännu så fortsätter festivaler av olika slag, traditoner etc. livet går vidare hela tiden här, stannar aldrig riktigt upp.
13 invasiva arter...måste se om jag kan läsa vilka arter det handlar om.

Populära inlägg i den här bloggen

Ett oförglömligt fyrverkeri får avsluta året

Jag finns, jag lever...