Kategori "Onödigt vetande...?"

Har ni tänkt på att man ofta går förbi ställen, platser, saker etc.,som man nog ser men knappt noterar alls. För min del händer det nu och då men plötsligt så öppnas ögonen för de där rätt så trista sakerna i alla fall. Som inte alls är trista när det kommer till kritan.



Här går vi ofta förbi. Ändå kände jag inte till vad Centro Dr. Agostinho Cardoso i Jardim do Campo da Barca var för en inrättning men nu vet jag bättre vad som finns bara ett litet stenkast från oss. 
Det är ett center för bröstcancer-och  pulmonologisk screening, där man också kan besöka läkare och sjuksköterskor som är experter på luftvägs-lung- och brösthålesjukdomar. 
Kort och gott behandlar man sjukdomar i respirationssystemet. 

Jag kunde inte alls det här senaste med pulmonologi men min hulde make hjälpte mig med vetskapen och sen så googlade jag vidare på den saken. 
Som sagt man lär sig mycket nytt om man är lite nyfiken av sig. Sådan är jag, en nörd på mitt sätt. En knäpp nörd,men det är jag gärna, jag har roligt under tiden jag lär mig. Ibland helt onyttiga, onödiga sådana, men det kan jag ju inte veta förrän jag har tagit reda på eller hur? 
Vad grannarna har för sig bryr jag mig inte om;  jag är mera nyfiken av mig åt det här hållet.

Men som sagt , det ena ger det andra, vem var dr. Agostinho Gabriel de Jesus Cardoso då? Han som är upphovet till centret ? Han är född och död i Funchal, levde mellan åren 1908- 1979. Han blev läkare 1932 (Lissabon) och blev en föregångare i sitt gedigna kunnande och sina behandlingar i kampen mot tuberkolos. Efteråt har det sagts att han var före sin tid.  Han fick Ordem Real de Vasa ( Sverige) av första klass för sina insatser på sjukhuset Maria Amelia. (Mitt i allt så finns det en svensk liten anknytning, i alla fall en anings aning, i detta också)   

Här går vi förbi flera gånger i veckan, nu först vet jag mera om vad vi går förbi. Nu vet jag t.om. hur dr. Agostinho såg ut. Onödigt vetande förstås...😉men lite kul är det ändå att få ett ansikte på upphovet till centret. 


Nu vet jag också vem bysten föreställer, den som står framför Centret.
Den föreställer João da Cãmara Leme Homede Vasconcelos I (milda limpa! 🤔, måste  man verkligen ha så många namn?) Antagligen tänkte kung Luis I av Portugal likadant för han döpte om killen i och med att han adlade honom. 😉 Conde do Canavial är ju mycket lättare att säga och komma ihåg. Conde betyder greve. Greven var läkare, industriman, politiker och civilguvernör mm. i Funchal. Hur hann han med allt detta? De var verkligen på hugget under 1800-talet.Tjänstestaben var kanske stor? 

På den tiden hade han väldigt stor betydelse för Funchal och Madeira. Hans gärningar då ger genklang än i denna dag och då allra mest inom vin-och spritindustrin. Jag har läst på men jag tänker inte ta död på er helt och hållet idag med mera information om de här killarna. 
Bronsbysten av honom  gjordes ca 20 år efter hans död. Skulptören hette Raul Xavier ( 1894-1964).

"Typik", som en känd nalle brukar säga. 
Då menar jag att det kunde kanske ha varit roligt för Conde de Canavial att få en byst medan han fortfarande levde. 
"Ge blommor åt mig medan jag  lever, jag kan ändå inte uppleva dem efter att jag har dött "är min spontana tanke.
Han har även en gata uppkallad efter sig längre västerut i närheten av La Vie, här i Funchal. Rua Conde de Canavial.


Vi går till området av helt andra skäl, ibland går vi förbi, bara sneddar över, men vi stannar också till för att lämna våra returvaror i depån som finns i utkanten. Allt under överinseende av greven av Canavial. Jag ska vinka åt honom nästa gång och säga hej! 😊Om han kan se det är en annan femma, för mannen som brukar mata duvorna där, ser till att många av dem sitter på grevens huvud. 

Ha en bra dag alla, om ni har överlevt detta onödiga vetande.😉 Personligen tycker jag som sagt att det är roligt att veta mera om min närmaste omgivning och tillika få lite historik om min nya hembygd. 

 
                                        Karin Eklund, Funchal, Madeira

Kommentarer

Tro det eller ej men jag har läst allt i ditt inlägg. Fångas också ibland av något som jag nystar vidare på och så har ett par timmar passerat. Och jag tyckte det här var intressant läsning. Visst är det roligt att veta vad som finns och bakgrunden till det som finns i ens omgivning. Intressant också att dr. Agostinho Gabriel de Jesus Cardoso (var tvungen att kopiera namnet från ditt inlägg) fick Ordern Real de Vasa.
Anita, de fyra blomsterhaven...
Så roligt att jag inte är en ensam nörd av detta slag. 😊
Det är roligt och man får en helt annan förståelse för sin omgivning samtidigt. Jag tyckte förstås att det var extrafint att han fick ordem Real de Vasa, det kändes nästan som hemma..😁Och så kommer jag att spinna vidare på den tråden, för den tar förstås inte slut där och här. Sjukhuset han jobbade på har väldigt mycket med Sverige att göra. Men jag behöver jobba lite först, nörda in mig .
Susjos sa…
Kul ju med lite mer info om vad som finns i ens omgivning! Se där ,vi fick t.o.m se en bild av läkaren! Spännande läsning tycker jag.
Ha en fortsatt fin tisdag!
Kram
femfemman sa…
Visst är det så att man kan boosta sin nyfikenhet genom båda vad man ser irl och vad man t.ex ser på tv.
Gillar serier/ filmer som bygger på historiska händelser. Blir mycket googlat i sambsnd med tittandet! God tisdag!
Susjos,

tack! Personligen är jag lite så funtad, Uffe skrattar åt mig men hjälper till när det kommer till kritan med att söka fram info åt mig.
Ha detsamma du med!
Kram
femfemman,

ja, jag tycker att det är intressant att veta mera om min omgivning på det här sättet. Har en hel del till att undersöka.
Jag gillar också filmer med historisk bakgrund, dokumentärer etc.
Tur att Google finns.
Tack detsamma till dig!
BP sa…
Onödigt vetande är ofta väldigt roligt och informativt. Som ditt inlägg till exempel:-)
Tack för besöket på min blogg. Huset du Visar här är fint och fungerar till mångas nytta men historien om den personen, tyvärr jag läste inte allt. Historia har aldrig varit min grej men intresset kommer ändå mer och mer för mig angående vissa historie grejer. Dina levadavandringar, naturen, hur folk i dag lever, hantverk, konst och annat och då är strax mitt intresse på topp. Så olika kan vi vara men så ska det ju va. Trevlig midsommar till dig.
BP,

Tack, du är gullig du! 🤍
Hantverkarglädje,
det är nog så att man ska ha det i sig...jag har alltid varit nyfiken på livet runt omkring mig rent historiskt. Gillade historia skarpt redan första gången jag var med om en lektion i skolan, sen har det hållit i sig. Men alla är ju inte lika, så är det bara och bra är det. Jag är ju intresserad av allt det du skriver om också. Vi är olika på den punkten som handlar om historia ser jag det som.
Trevlig midsommar även till dig och god rehabilitering!
Jossu sa…
Jösses vilken greve. Så många namn och jobb. Han hade då inte haft tid att blogga om han hade levat idag är min spontana tanke.
Jossu,

ja, han skulle inte ha klarat av den biten, så någon bloggvän hade vi inte fått i honom, helt säkert 😉
Tove sa…
Röntgen pulm stod att läsa på remissen och då blev lungorna avbildade.... så finns det ju ett lungörtssläkte blommor också. Pulmikort var min första astmamedicin.
Nörd? Jag? Jo jag är nog det för det här inlägget gillar jag - när en minst anar finner en det mest intressanta - något vet en och mer kan tilläggas då en inte vet - onödigt vetande är det mest spännande vetandet - så då är vi på linjen pulm och tänka så många underlinjer det finns. Ibland vet en inte helt vad ens intresse är - men det märker en ju när en läser in undersöker och finner! Dessa kunskapstrådar - intressant och inspirerande inlägg!
Kram
Tove,

onödigt vetande är det mest spännande vetande, så bra uttryckt. Ja, nu vet jag lite ditåt vad pulm betyder, bara en liten del antar jag, så den där nyfiken är nog bara väckt.
Tack!
Kram!

Populära inlägg i den här bloggen

Ett oförglömligt fyrverkeri får avsluta året

Veteranbil nr. nio och tio