Hoppa på tåget/ 18/ Betong

 Idag är Tove lokförare i temat Hoppa på tåget. Ordet hon har valt för dagen är betong

 Jag sitter med de andra som brukar vara med på tåget och som jag har länkat till här:

 AnkiAnna, En vanlig man, Ordodlaren, Paula, ToveZnoggeÅkeÅsa och jag då förstås😊

Här hittar man Introduktionen 

Titta gärna in till de andra för att läsa vad de har skrivit om betong. Det roliga är att var och en av oss som tänker till runt samma ord, kan tänka så olika, få till det på ett sätt som man minst anar. 

Jag anar att de flesta gissar vad jag kommer att visa i bild i dagens tågomgång. Vi har ju en byggarbetsplats mitt emot oss och där använder man betong så det står härliga till. 

Givetvis har jag varit framme med kameran.

Det är mycket betong som går åt , mycket, mycket, mycket...Geggigt är det också, så rejäla stövlar måste man ha på sig. Varje gång det ska gjutas kommer det extra många gubbar hit samt många par stövlar .i en samtida leverans . Då vet vi vad som är på gång. Det ska gjutas.. 

       Betongpumpsbilen kommer först och sedan kör betongbilarna i skytteltrafik ...
      

På direkten efter att betongen har lagts på plats så kommer det ett gäng som genast börjar med att släta ut den...


Det finns många karlar på plats när det är en gjutardag. Jag föredrar att visa arbetet de har utfört, låter dem vara inkognito men det är oehört roligt att se på när de jobbar. Jobbar gör de med stora bokstäver, det är tungt, det går undan och det blir fint. De kan sitt jobb, de som har gråa hjälmar på, specialiserade på att gjuta. I förgrunden står ett par betonghelikoptrar som slätar ut/vibrerar ut betongen så den blir slät. Snabbtorkande är betongen också. En stund senare kan de gå på ytan hur bra som helst. Då kommer vattenslangarna fram och slutligen så täcker de allting med en specialduk. Det får inte torka för snabbt


De använder så vackra stöttor också. Jag får nästan abstinenstankar när jag vet att det här byggäventyret på andra sidan gränden tar slut en dag. Mestre har insett att jag är mera eller mindre vrickad som tycker att allt är vackert som de håller på med (jadå jag har berättat det för honom)  ....men jag är mera än gärna lite vrickad; det är njutbart och annorlunda. Färgerna är helt magiska emellanåt beroende på ljuset. På terrassen står tia ( tant) Karin och tindrar med ögonen...


De är väldigt duktiga "knypplare" de där killarna som armerar. Vilket hantverk de utför, allt görs för hand från början till slut. Givetvis så måste ju betongen ha någonting som håller upp den när det är dags för att gjuta väggarna. 


   Ibland måste man också ta bort betong när det har blivit väl mycket på något ställe


Som ni ser, här är det betongriket som gäller.  I dagsläget ser allting annorlunda ut, så där såg det ur för en vecka sedan. 
   

    Igår fredag var det borttagning av formar som gällde...


En stund senare hade lyftkranen lyft den stora tunga formen som om den var en liten lätt fjäder...Betongväggarna såg dagens ljus

    
     Och hur får man till betong på den här ön då? 


Här är vi på väg till Camara da Lobos längs strandpromenaden. På vägen dit går man förbi cementfabriken där cementfartygen ligger och lossar sin last. 


I långa rör från fartyg till land forslas cement, som senare tillsammans med vatten förvandlas till betong och med betongbilarnas hjälp åker runt till de olika byggena på ön. 


Strandpromenaden som är gjord av betong på de flesta ställen går under röret där cementen forslas i land.     
     Här samlas cementen upp innan den blir till betong.

 

Så gott som varje levada är byggd av betong nu för tiden. Stigen bredvid vattenkanalen kan vara av betong den också, men har många skiftande utseenden och beskaffenhet beroende på var den rinner fram. 
Den här levadan som vi gick då jag tog bilden är på vägen mot Estreito Camara da Lobos, en av våra favoritlevador.Utsikten är magnifik eller hur?  


   Jag avslutar med ett foto av min dotters betongfat som hon skapade med hjälp av ett rabarberblad 
   Betongkonst när den är som allra vackrast. 

     Tove har hand om spakarna, med hjälp av  Anna i Portugal den 24 juni.
    10 juni    Rost                
     17 juni    Sko
     24 juni    Hav    (Anna gästspelar 😍)
      
     I juli är det jag som har givit orden. 

      01 juli    Eld
      08 juli    Kram
      15 juli    Pusselbit/ar
      22 juli    Skugga
      29 juli    Vatten

      I augusti är Tove tillbaka igen och hennes ord är

      05 augusti    Brodera
      12 augusti    Silke/siden
      19 augusti    Dass
      26 augusti    Konst

     
                                       Karin Eklund, Funchal, Madeira

Kommentarer

Åke sa…
Vilken fin beskrivning :) Den tackar vi för. Jag glömde lägga til mitt eller fruns rabarberblad hon beställde en sommar till ett fågelbad... jag gick runt bland grannarna och letade det största bladet som fick följa med hem, jag armerade med hönsnät. Betong är ett härligt material att jobba med. Det är tungt och vid stora gjutningar krävs en kran som lyfter det ja, det finns även möjlighet att pumpa det, jag minns att du visade upp en sådan pumpkran/bil för ett tag sedan. Dom där helikoptrarna säger man att man "glattar" golvet, man gör det jämt och slitstarkt. En gång fick jag glätta i strålkastare en augusti natt för att betongen brann lite för sakta, det vart kallt på kvällen mot den betong jag beställt, det yttersta lagret en sk slipsatts var lite tunt ca 8-10 cm så det var lite oroligt när man skulle beställa det liksom. Så det tog några timmar innan jag kunde gå in på plattan. Det var ett garage jag byggde året 1990 på 64 kvm. Jag hade gjutit en platta först och sedan murade (Conny min kompis upp väggar) därefter lade jag betonghåldäck som jag gjorde en gjutning till på som garagegolv. Dvs gjöt ihop det hela med golvvärme och avloppsrör. En fortsatt trevlig helg Karin!
Znogge sa…
Här fick vi verkligen en insyn i hur arbetet med betong kan gå till och vilket viktigt material det är för oss. Så spännande att se ett hus växa fram! Jag har arbetat i fastighetsbranchen ett antal år och knatat omkring på nybyggen och det är imponerande att se arbetet.

Önskar en fin lördag!
Vi som bor i Portugal har verkligen betong omkring oss överallt! Och ni dessutom i en spännande följetong med bygget framför er. Lördagskram!
Märtha sa…
Jovisst anade jag vad du skulle skriva om, vilka bilder du skulle visa... Jag skulle gärna dela terrassen med dig och stå där och glo, nej, beundra. Följer alltid med byggen som jag kör förbi på mina färder in till Borgå, men det är ju inte samma sak... Jag glömde dessutom visa hur man kan använda betongjärn i trädgården i mitt inlägg. Blev alltför tagen av gamla minnen och av betong i mindre skala... Ha en bra dag! Nu tar Rabattkryparen över i kylan, ner till +2 i natt, men nu är det +15, sommaren återkommer. Kanske.
Znogge,

ja, jag har ju insynen från vår terrass på en tallrik mera eller mindre. Behändigt när man ska skriva om betong. Det är spännande att se hur hus blir till här på ön, lite enligt gammal metod hemma i Norden. Det finns ingen elementfabrik här.

Önskar dig detsamma!
Anna i Portugal,

exakt, vi bor i betongens rike. Vår följetong är riktigt spännande, nu börjar den gå alltmera på höjderna. Vi börjar inse hur vi kommer att få det så småningom.

Lördagskram!
Märtha,

ja, har man första parkett till ett bamse betongbygge så..
Jag blev nästan smått sjuk här om dagen när jag såg att de bara kastade iväg färdigt avsågade armeringsjärn så där bara...jag kunde ju ha gjort någonting av dem i min lilla täppa. Men så besinnade jag mig. Såg hur jag plötsligt skulle ha ett bamsestort berg av överblivit järn på terrassen. Men troligen återanvänder de dem som fyllnad i betong på något annat bygge. De tar vara på här
Ha det bra du med rabattkryparen!

Åke,
tack! 😊😊
Så spännande att följa med ditt "betongande", t.om nattetid, men så krävs ibland. T.om. här har killarna på andra sidan jobbat till midnatt innan de har lämnat sin arbetsplats.
Det är mycket med det jordiska när man ska få till plattor och väggar att leva på och innanför.
Ha detsamma du med Åke!
Susjos sa…
Betong är visst ett billigt material att jobba med, har jag nu läst mej till på bloggarna som "hoppar på tåget".
Betongfatet var ju jättefint som din dotter gjort!
Ha en fin helg!
Kram
åsa sa…
Vår vän Schweizaren är murare och ”vi” 😜 har lagt betonggolv ute i Js verksta men även i vår hall - på båda ställena har vi 😶 golvvärme.
Jag är lika fascinerad som Du av detta byggande så jag gillar Dina blogginlägg från granntomten 👍
Nu är betong inte bra för klimatet men tills det kommit ett bättre alternativ lär det fortsätta.
Ha en fin fortsättning på denna lördag 👋
LillaSyster sa…
Fint rabarberblad.
Instämmer att det intressant och kul följa byggen och du sitter ju verkligen på första parkett♡
Ha en fin kväll, här skiner solen men oj vad vinden tar i.
Susjos,

ja, det är ett billigt material och här där luftfuktigheten är stor så gissar jag att det är ett bra material att bygga av. Trä murknar snabbt ...
Ja, det är så vackert hennes betongfat.
Ha detsamma du med!
Kram!
åsa,

Tack! Nu råkar det vara i betong de bygger här, skulle de bygga av annat material gissar jag att jag var lika fascinerad när allt de gör är hantverk. Imponerande...
Se där, jag som är eller tror mig vara en miljömänniska har helt missat detta med klimatet och betongen. Nu ska jag läsa på lite mera...
Tack! Tack detsamma önskar jag dig också!
LillaSyster,

håll i hatten! :) katten Busan är väl i rabatten? Kunde inte låta bli nu, säger jag som sitter på första parkett.
Ha en fin lördagskväll! 🤍
Paula sa…
Kontrasten mellan det sista vackra betonglövet och byggarbetsplatsens alla betongpålar och annat är ganska hisnande. Jag vet ingenting om ett husbygge i betong, om jag bodde där du bor skulle jag oavsett om jag ville eller inte ha lärt mig en hel del i ämnet. Du kanske kan ta en examen snart hihi?
Pedagogiskt och snyggt har du gått tillväga, jag blir imponerad. Och att det finns en cementfabrik alldeles där på plats! Om jag förstår det rätt bryter man kalk på Gotland för tillverkning av cement. Jag var tvungen att googla skillnaden: Cement är en produkt som kommer från förbränningen av kalksten och används som bindemedel i betong. Betong består till 85 procent av sand, grus och vatten och till 15 procent av cement. Se där, då har även jag lärt mig mycket idag. Tack för din fina redogörelse! Och kram från betongförorten
Paula,

du har rätt, kontrasten är hisnande.
Tack, vet nog inte om jag kan särskilt mycket alls när det kommer till kritan. Jag är bara så nyfiken i en strut, av mig, gillar att ta reda på ...vill veta mera. Hoppas jag blir minst tusen år ;)
Examen, blir det absolut inte..😂
De som äger cementfabriken, familjen Sousa har jag förstått att de heter, lär ha blivit stormrika nu med alla byggen som pågår. Jag vet inte varifrån cementen kommer hit...måste nog ta reda på mera . Knappast från Gotland men man vet ju aldrig. Ja, man lär sig, det ser vi ju Paula!
Kram från betong-gränden!
BP sa…
Precis som du tycker jag att armeringsjärn, betong, cementblandare, kranar, byggmaskiner etc. är vackra. Och du har ju förmånen att kunna följa bygget mittemot från första parkett. Här bygger man inte hus på set sättet längre, tyvärr. Här monteras alla delar som finns i ett hus ihop. Inget är gjort av betong längre. Det mesta verkar vara gips, vilket betyder att det är fruktansvärt lyhörd i nybyggda flerfamiljshus.
Rabarberbladet av betong är så vackert. Har ett snarlikt på balkongen - fast utan vatten.
Gillar kontrasten mellan dina olika exempel:-)
Bra jobbat igen!
BP,

ja, där är vi väldigt lika du och jag, har jag kommit underfund med. Jag ser skönhet i färgerna, i detaljerna..Oj, gips, det låter märkligt. Antagligen är det priset som gör det, att man använder sig av gips.
Tack BP!
LillaSyster sa…
Du är för härlig! Du har så rätt.....Busan låg gömd i Kantnepetan på fm. I eftermiddags hittade jag Charlie där..
LillaSyster,

haha, tack! Busan och Charlie, ditt härliga lilla gäng! :)
Anki sa…
Ni kan verkligen följa arbetet från första parkett! Spännande att se hur allt växer fram. Superbra bilder som ger en inblick i hur det går till!
Jag skulle gärna vandra där längs någon av alla levador som du brukar skriva om.
Önskar dig och Uffe en fin söndag!
Anki,

ja, vi sitter på första parkett. Nu just är de också det på andra sidan, på första parkett, vi är i jämnhöjd med varandra. Snart är de högre upp och kan se ner på oss ;)
Jag är säker på att du mera än gärna skulle vandra levada här. Muffin kan vara med t.om.
Önskar dig och Muffin detsamma!
Ditte sa…
Verkligen en fin tolkning med passande bilder. Väldigt roligt att se hur ert grannbygge växer fram. Och växer gör det ju. Och när det nu pågår är det ju bra att ha första parkett även om det medför en del buller. Noterar att det även runt om i Stockholm är mycket gott om betong. Nya tunnelbanelinjer, nya bostäder och andra byggnader och överallt är betongen väsentlig.
Betongfatet som din dotter gjort är ju verkligen fint.
Har också sett en hel del i betong som bloggvännen BP tillverkat och det är ju ett material som kan brukas till mycket.
Önskar en fortsatt fin helg. Här är det ju "lov" ett par dagar till.
Kram
Ditte,

tack! 😊
Det är spännande för oss att följa med från första parkett. Vi har blivit tjommis med de flesta som jobbar där, ropar bom dia och tarde åt varandra...
Betong finns nog överallt, man tänker kanske inte på det så mycket.
Betongfatet är väldigt vackert, jag kan bara hålla med om det.
Se där ja, BP är betongsakstillverkare...så roligt! 😃 Ja, jag känner också för att fixa saker i betong men än så länge har det inte blivit av och förmodligen blir det inte det heller.
Önskar dig detsamma, ja, ni har lediga dagar nu, har jag förstått.
Kram!
Tove sa…
Underbart är tia Karins inlägg om betong! Med dig fick vi följa med i byggeriets faser! Du har fint öga för det där att fånga även om de går runt i glädje och förundring!
Vilka bragder de där jobbarna utför!
Betong är! Helt klart! ✨👍
Kramtack!

Tove,

tack! 🤍

Det är ju så bra för min del just nu, att jag lever mitt i betongen, i betongandet osv....betongen kom till mig ungefär fastän till grannen förstås.
De är otroliga de där killarna, yrkesmännen. Imponerande.
Ja, betong ÄR!
Tack-kram! 🤗

Populära inlägg i den här bloggen

Ett oförglömligt fyrverkeri får avsluta året

Jag finns, jag lever...