Så konst-igt

det kan bli ibland. Jag steg upp redan vid sex-tiden den dagen, för att jag inte kunde sova, trots att jag fortfarande var sömnig. Ibland hjälper det mig att sortera/städa foton i bildarkivet och så gjorde jag. Efter en stund så sover jag nästan sittandes. Men så blev det inte alls. Jag blev klarvaken med en gång när jag 


tittade lite närmare på konstverken som jag "hittade" tillsammans med barnbarnet Wilhelm när han var här i januari. Vi var tillsammans, han och jag,  till Art Center Caravel här i Gamla stan och jag fastnade framför allt för konstverket här ovan och...


för de här två durkslagen som någon hade gjort fin konst av. Jag blev så imponerad då  när vi var där på galleriet, Wilhelm och jag. Men vem var konstnären?
Så zoomade jag in namnet på konstnären som heter Marcos Milewski.  Namnet hittade jag på visitkortet med alla uppgifter om konstverket på, på fotot jag hade i arkivet. Jag googlade på hans namn och plötsligt så var jag fullständigt vaken. Klarvaken! 


Det är han, Marcos Milewski som har gjort de fina muralmålningarna här i Funchal och som jag har visat här på bloggen redan tidigare. Jag har inte känt till vem konstnären är som har gjort de fantastiska muralmålningarna som finns lite överallt här i stan. Jag har bara lovordat och ja, ännu mera lovordat. Tänk att ett par durkslag skulle hjälpa mig på traven.😀 Jag tänker inte länka till mina tidigare inlägg om hans muralmålningar. Klickar ni på länken till hans namn får ni veta allt och lite mera än vad jag har känt till. 

Jag frågade Uffe om han ville följa med mig till Art Center Caravel för att se om Marcos Milewski hade någon ny konst utställd där och det ville förstås min konstintresserade make. Så vi gav oss iväg....
På vägen dit fick vi se en god vän som var helt koncentrerad på sin mobil -"men är det inte M?" frågade vi varandra. Visst var det M. Så vi stannade och pratade med henne en god stund, berättade vart vi var på väg och varför..."men han bor mitt emot vår garageport" på andra sidan gatan, fick vi veta av M. Världen är liten även i en storstad. Dels träffade vi M och så bor hon granne med konstnären vars konst vi skulle se på.

Marcos hade fyra konstverk på galleriet...


    "Night Butterflies" . Akryl på canvas. 


    "Entopia and creation" . Akryl på canvas.


    Jag missade namnet på konstverket som blev Uffes favorit


               Samma sak med detta konstverk, som irriterande nog fick taklamporna med p.g.a 
               tavelglaset. Jag kände mig störd och glömde bort att ta detaljerna, även om jag verkligen
               gillade allt Marcos har åstadkommit. 

               De två fotona högst upp i inlägget föreställer en konstnär som jag tog foton av för 
               några år sedan då vi var till Botaniska trädgården här i Funchal. Jag fick en aha-känsla..
               Tänk om det var Marcos som stod där den där dagen? 
               Med tanke på hans utseende i länken så kan det vara det.  Det vet jag inte men fotona får 
               hänga med här i inlägget, om inte annat så för att symbolisera konstnärer över huvudtaget.



                                                         Karin Eklund, Funchal, Madeira

Kommentarer

Znogge sa…
Världen är verkligen liten som man brukar säga och det stämde även denna gång. Vilka fina målningar och just durkslagen var verkligen fantastiska. Alltid roligt att titta på konst tycker jag.

Ha en fin start på den nya veckan!
Så märkligt, nästan som det var meningen att du inte skulle kunna sova och via ditt fotoarkiv hitta till en speciell konstnär och sedan dessutom gå på utställning med ny konst av honom. Jag gick in på länken och jag förstår att du är inspirerad av hans målningar (det blev jag också) och vilka fantastiska muralmålningar.
Tack för att du visade oss och ha en fin inledning på veckan!
LillaSyster sa…
När världen är som bäst! Snart sitter du och fikar med konstnären♡ Ha en bra måndag!
Men vilken konstig dag, men samtidigt inte. Världen är ju liten men ändå så himla stor. Jag spanade in länken och föll pladask för den sista målningen Summer Meadow. Wow!
Konst-ig-kram :)
Ditte sa…
Så lyckat att du vaknade tidigt och tog dig an en del av dina bilder. Och att bilderna dessutom ledde dig vidare till konstnärens namn. Fint med ett återbesök här på Artcenter.
Spännande målningar. Och de två översta bilderna fastnade jag extra för.
Spännande med durkslagen.
Tack för att du delar med dig.
Kram
Men så trevlig konst ,gillar också durkslagen , ha det bra ,Nette
Znogge,

ja, verkligen, ibland blir det t.om en märklig aha-känsla, precis som att det är en mening i det hela när allt liksom bara "sätter" sig, så där bara inom några timmar.
Durkslagen har aldrig lämnat mig sedan i januari. Nu fanns de förstås inte kvar, bra konst går åt och det är bra, precis som det ska vara.


Ha detsamma du med, en riktigt fin start!
Anita,
Ungefär så kändes det faktiskt, lite euforisk kände jag mig också, haha..
Jag föll direkt för hans konst utan att veta vem han var.
Muralmålningarna är otroliga, så fina och tredimensionella. Så skickligt utförda.

Tack detsamma Anita!
LillaSyster,

ja, absolut. Det är ingen omöjlighet alls detta med att fika med konstnären. Han var inbjuden på samma housewarming-tillfälle som vi var och som vi gick på men han kunde inte just då komma över till vår M och hennes man, som är granne med konstnären.
Ha detsamma du med, ge liten extra klapp åt Busan!
Anna i Portugal,

ja, lite konstig blev den nog men sådan är världen. Ibland blir det så här, har ju hänt tidigare också ...ungefär som att vara lite vägledd.
Summer Meadow är wow, jag håller med dig om det.
Konst-ig-kram till dig med!
Ditte,

ja, det var ju det även om jag kände mig "sömntutig" ;).
På det här sättet kom vi oss iväg till galleriet i Gamla stan. Det finns förstås flera gallerier där men Art Center Caravel hör till favoriterna vid det här laget.
Ja, de är spännande målningarna, Entopia och Creation skulle nog platsa här...men vi har inte ens fått upp alla målningar som vi hade med oss hit ännu, så...
Durkslagen gillar jag också, nu säkert hos någon ny ägare, för de fanns inte kvar i galleriet längre.
Tack för titten in!
Kram !:)
Nette Cecilia,

durkslagen är speciella och skulle gott kunna hänga på väggen i ett kök.
Ha detsamma Nette! :)
Hjortron sa…
Hej där borta! Nu har jag läst ikapp -nästan hela - din blogg... hittar inte något om varför det blev Madeira! Har ni gamla vänner där ? Nya förstår jag att ni får!
Jag ser ibland recepten jag fått genom dig... ja det var då det.

Vilken fantastisk konst - oj, oj, tänk att komma på att måla durkslag så där! Nu tittar jag på mitt durkslag med nya ögon där det hänger över bänken... Jag har varit i Funchal m utflykter i "forntiden" - 80-tal. Minns bl a att jag gick på en restaurangs toalett och skulle släcka efter mig och det blev världens liv - jag hade släckt i köket.... (nere i en källare, väldigt "kyffigt") ---
Tack för återseendet!
lifeblog,

hej där borta !:)
Varför vi flyttade till Madeira? Vi hade planer på att lägga ner vår verksamhet( Pettas) i år först, men så kom pandemin utan kunder, den här lägenheten som vi bor i nu bara fanns en dag år 21 då vi var här, tillgänglig och till försäljning, vi slog till. En stor orsak är att Uffe fick stroke- 16 och fick/har svårt med vinterkylan, han får kramper...och så älskar vi Madeira. Vi köpte lägenheten här 11 mars-21, satte igång med renovering, for hem till Geta i maj, lade den fastigheten till försäljning samt allt annat vi hade, bilar, båt och hela faderullan. Vi sålde allt, tog oss hit och här är vi nu. Glada och lyckliga.
Vi for hit för att vi ville det, det fanns inget annat alternativ som var lockande. Vi tog varandra i handen och bara hoppade...
Vänner har fått, vänner hade vi innan. Av olika nationaliteter.

Ja, jag tittar också lite extra på mitt stora durkslag som behöver bytas ut...tänk om? Men jag överlåter det nog till Marcos någon gång så får han måla och sälja det...kanske åt oss. Man vet aldrig hur det kan bli ;)

Funchal i forntiden har förändrats mycket bara på vår tid här...sedan 2007 för min del, för Uffes del sedan 1998, så har vi sett stora förändringar. Jag läste högt för Uffe om ditt toasläckande och vi har skrattat gott och igenkännande. Sånt händer fortfarande på vissa ställen men där har det skett förändringar till det bättre också. Underbar historia.
Tack själv för återseendet.
Karin sa…
Väldigt spännande konstverk! Och så bor han alldeles i jättenärheten, om jag förstått rätt. Så häftigt!
Karin,

ja, han skapar spännande. Han bor nästan i alldeles ijättenärheten. Ett par kilometer högre upp i periferin och ca 5 km västerut på den periferin. Det tar en timme si så där att ta sig uppåt per fot, men buss nr 26 går nästan ända fram..(tar nästan lika länge, den snirklar på..)
BP sa…
Första målningen är nog en av de skickligaste och mest förvillande jag sett. Vilken effekt! Du och jag har samma smak här:-)
"Night butterflies" gillar jag inte, men däremot "äggtavlan". Så cool den är. Men äggskalet i mitten till höger är aningen för tjockt. Varför ska jag vara så petig;-)

Om det är det du gör när du går upp "mitt i natten" - inte dumt alls;-)
BP,
Du är ju bara för härlig!
Äggskalet i mitten till höger
är för tjockt. 🤣
Underbar iakttagelse.
Men så är det ju, skulle du köpa tavlan så skulle du bara irritera dig på det där äggskalet och så kan man ju inte ha det.

Ja, det är ungefär det jag brukar göra...☺
Så kul med så mycket konst, inpå knuten om jag fattar rätt?! De där durkslagen är fenomenala.
Gunnel sa…
Vilken skicklig konstnär! Och vilken ödets nyck att han bor i närheten av din bekant. Durkslagen gillar jag.
Klimakteriehäxan,

Ja, det är verkligen härligt med så mycket konst. Exakt, nära inpå knuten dessutom. Några få steg och så är jag framme i favoritgallerian.
Durkslagen är så fina, säger som BP, jag villhöver men de var sålda förstås :)
Gunnel,

ja, han är oerhört skicklig och jag gillar verkligen det han skapar. Han finns ju överallt med sin konst också, helt i närheten av oss med flera muralmålningar. Durkslagen är jättefina!
wiper sa…
Jag brukar också emellanåt vakna tidigt och då borde man göra som du. Du fick ju så mycket gjort och vi får njuta av denna vackra konst

Den längst ner med boken och ögonen är så härligt mystisk så fantasin går igång. Tavlan med äggen var också häftig.

Vad mycket sevärt du bjuder på och historik med intressant text

Ha en härlig tisdag
Kramar

Wiper,

i all synnerhet så vaknar jag när månen är full och det var det denna fredag då jag satte mig ner vid datorn. Lite mångalen är jag nog.
Vet inte om jag fick så mycket gjort men jag hittade fotona som fick mig ut på konstrunda lite senare under dagen.

Konst är så sinnrik, att det den ena inte gillar, gillas av någon annan. Allt sitter i betraktarens ögon. Jag gillar i stort sett allting jag har sett av Marcos konst så här långt.
Ha detsamma du med! :)
Annika sa…
ÄLSKAR den fösta målningen av flickan i spegeln. Så läcker och fantasieggande. Jag fattar fullkomligt att du och Wilhelm fastnade för den.
Durkslagen är ju så roliga och fina också.
Det var nog meningen att du skulle vakna i svinottan, Karin.
Ni fick en bra dag!
Kramar!!
Annika,

ja, den är finfin...all konst som Marcos skapar är speciell. Jag gillar hans konst.
Ja, förmodligen var det så! Det kändes så..
Ja, vi fick en fin dag.

Kramar över havet som blåser och har sig...flygena har svårt att landa, går till Porto Santo och till Kanarieöarna..Skönt att vara på torra land. Kramar igen!
Paula sa…
Jag sitter här i ensamhet o fnissar lite, gillade skarpt alla nya tavlor här, men mest glasögonen på bokpärmen. Han lät tråkig i intervjun på hans introduktion men hans målningar har massor av humor.
Och vilket sammanträffande med allt, så det kan bli! En argentinare på Madeira, ja det finns ju en å annan ålänning där också...
Kramen
Paula,

så fint att du fnissar åt glasögonen på bokpärmen. Vi har våra små saker vi lägger märke till...
Här finns många olika nationaliteter...och några ålänningar också förstås. Allt som allt är vi 6 stycken året omboende.

Kram från gränden!
Hjortron sa…
Tack för att du berättade.. låter ju underbart att det ordnat sig för er på alla sätt och vis.
lifeblog,

de nada som man säger här. Ja, det är underbart konstaterade vi senast nu idag, då vi satt här på terrassen och tittade ut över havet, fick se ett segelfartyg som låg på redden. Fullt program har vi på andra sidan gränden mitt emot vår terrass. Ett stort bygge är på gång. Roligt att se på allt som händer.
Tove sa…
Himla skönt du vaknar tidigt och tar dig an - arkivet och tillsammmans känslan ger då mig fulla potten upplevelse genom öga och sinne!
Utställningslycka!
Tjusiga hälsningar från njutaren till njutaren som tagit bilderna :-)
Tove,

jamen visst hittade jag dig här också, annars hade det verkligen varit Konst-igt. Bry dig inte om svaret på kommentaren i nästa inlägg Oops, här syntes ingen ny kommentar nämligen förrän jag tittade in.
Fulla potten handlar det om, absolut, helt klart, yes box.
Lycka!
Lika tjusiga hälsningar till njutaren som tittat på bilderna <3

Populära inlägg i den här bloggen

Ett oförglömligt fyrverkeri får avsluta året

Veteranbil nr. nio och tio