Hoppa på tåget/ 14/ Fluga

Vi skriver månaden maj vilket betyder att det är jag som har tagit över spakarna i Hoppa på tåget.  Min lokförarkompanjon Tove har tagit ledigt och sitter någonstans i vagnarna bakom loket tillsammans med alla de andra som har hoppat på tåget idag för att skriva och tänka till om ordet Fluga


När ordet "föddes" för det här inlägget visste jag inte alls vad jag skulle skriva om fluga själv. Det var som vanligt en bok och ett av mina pekfingrar som avgjorde vilket ordet skulle bli. I väntan på inspiration tog jag ett foto av en morgonpigg fluga på ett av våra fönster. ( Vågar jag säga det högt? ok, jag viskar för säkerhets skull) Jag lappade till den så den tappade huvudet! Jag gillar inte flugor helt enkelt. Utan minsta pardon tar jag dem av daga bara jag slipper till. 

Det fanns en tid i mitt liv då jag ömmade för allt som levde, bar ut allt så gott jag förmådde och lät dem flyga vidare , men det är längesedan jag var så snäll. Flugorna gör givetvis sin nytta de också här i livet men de behöver inte göra nyttan här inne hos oss. Nån ordning ska det vara.Var och en på sitt ställe. Ute i naturen låter jag dem vara i fred. Så lite snäll är jag nog i alla fall. 

Sen kom jag på att det heter en fluga gör ingen sommar och nu har jag tagit livet av den enda flugan här inne hos oss i år, tillsvidare. Hur i all världen ska det här gå? Ingen sommar? 


På sitt ställe är den här blomflugan och sådana flugor gillar jag väldigt mycket. De vet sin plats. Platsen var i Geta på Åland år -21. Vår sista sommar där.  

 

   Två andra typer av blomflugor gillade att vara i opiumvallmon ungefär samma tid och på samma plats


     Ytterligare en variant sitter på det som är kvar av en tulpan. Geta-minnen det också. 


   Äppelmyntan var välbesökt av alla sorters insekter men också av blomflugor..


Sen kan man ju vara som en fluga själv också, mera eller mindre klättra på väggarna om man t.ex bor här på ön och är en jordbrukare. Terrassodling är väldigt vanligt här av praktiska  naturliga skäl..

Fluga på en brudgum på ett bröllop år 2015? (tror jag) där Uffe och jag fixade bröllopsmiddagen

Ett flug /kravatt-minne har jag när sonen gick i första klass i småskolan och det skulle bli julfest. 
  Jag ville förstås att han skulle ha fluga på sig, vara lite uppklädd s.a.s , men vilket liv det blev. 
Han klättrade nästan på väggarna som en fluga själv bara för att slutligen hamna bakom hörnsoffan 
där det fanns ett utrymme, lagom stort, endast för honom. Där satt han! 
Han skulle minsann inte gå på någon julfest om han måste ha en fluga på sig! 
Någonstans där i all iver att göra det rätta i min fostran av min son, insåg jag att "vadå Karin?"
 "Han måste väl inte ha en fluga när han inte vill ha en sådan på sig?" Det blir nog julfest ändå.
Efter det så blev det aldrig något flug-eller slipstvång i vår familj. 
Modern besinnade sig. Tvång är inte av godo

Som vuxen har han burit både fluga och slips och helt av egen fri vilja. Vem av oss som blev fostrad inför hans första julfest kan man förstås fundera på.😊

Och flugor kommer och går...ibland ska det vara si, ibland ska det vara så..

Flugfiske är också en rolig sak att ägna sig åt här i livet. Det blev inte mera av den saken för min del annat än ett spö och några kastövningar på gräsmattan hemma på gården. Det fanns inte tid helt enkelt, företaget krävde både man och kvinna och spöna fick stå där de stod tills de såldes. 

De andra som brukar delta i Hoppa på tåget har jag länkat till här: 

 AnkiAnna, DitteEn vanlig man, Ordodlaren, Paula, ToveZnoggeÅkeÅsa 

Om någon vill hoppa på så läs gärna introduktionen och säg till i kommentarsfältet antingen hos Tove eller hos mig. Varmt välkommen med på tåget! 

I fortsättningen ser ord-programmet ut som följer här nedan: 

13 maj    Kruka
20 maj    Nyckel
27 maj    Staket

I juni får vi följande ord av Tove: 

03 juni    Betong
10 juni    Rost
17 juni    Sko
24 juni    Hav    Anna i Portugal gästspelar med ett eget ord. Välkommen! 😃

I juli är det jag som ger ord inför varje avgång

01 juli    Eld
08 juli    Kram
15 juli    Pusselbit/ar
22 juli    Skugga
29 juli    Vatten



Allt gott önskas! Trevlig helg! Bom fim de semana! 


                                                  Karin Eklund, Funchal, Madeira

Kommentarer

Anki sa…
Blomflugor tillhör mina insektsfavoriter :)
Härligt inlägg om olika slags flugor!
Ha en fin lördag!
Åke sa…
Ett mycket roligt och fint inlägg du fick till :) Jag diskuterade i gårkväll när min dotter kom hit ang fluga, varför sa du inte det tidigare hade jag kunnat haft med mig en från jobbet (Systembolaget) Annars väcks ett minne till liv: Min faster träffade en tandläkare när jag var liten och utav han fick jag en flyga på ngn bemärkelsedag när jag var några år, jag var mycket stolt av denna present och tillade att jag fått den av en tandläkare :) Den hade jag kunnat visa upp på bild kommer jag på nu. En fortsatt trevlig lördag nu.
Anki,

blomflugor gillar jag också, ser nästan ut som bin och gör stor nytta.
Tack och ha detsamma du med!
Åke,

tack! :)
Se där, du var stolt men så fick du den av fri vilja, inte blev påtvingad. Så ska livet vara, fritt och av fri vilja, även flugor måste komma till en på det sättet. Jag såg många jättefina flugor igår, av trä. Måste nog ta med mig kameran en dag och föreviga dem..rena konstverken.
Ha detsamma du med!
Gillar inte husflugorna heller, särskilt inte de som bara flyger runt runt mitt i rummet. Här bits även vissa flugor. Men blomflugor kan en inte annat än gilla, nyttan de gör, hur fina de är och så ljudet. Fina bilder och massor av tolkningar, härligt inlägg, tack!
Anna i Portugal,

nej, dem kan man vara förutan. De där bitflugorna är jobbiga...och Uffe berättade nyss för mig att din Dottie fanns även på Åland, hemma i vår sluttning. Då föll polletten ner. Där satt vi ju ibland och hade roligt med de svävande små söta varelsenra.
Tack själv Anna!
Znogge sa…
En härlig tolkning med flera infallsvinklar även hos dig. Nej flugor inomhus är ingen hit alls, i alla fall inte när man ska sova.

Önskar en fin lördag!
Märtha sa…
Vi högg in på lite samma tema idag! Det blir garanterat fler halshuggningar och smettande av flugor i sommar, även om de inte är lika frekventa i omgivningen nu som 1984 - 2009, då jag var hästägare. Utomhus får de leva. +10,9, men måste ju se lite krönings-TV innan RR sätter igång med att så och kratta och putsa...
Znogge,

tack! Flugor ska veta sin plats, precis så är det!

Tack detsamma!
Märtha,

Se där, ska snart titta in till dig och se om du också är inne på halshuggningar. oj, ni har ju en riktig värmebölja just nu :).
Ska handla frukt medan kung Charles blir krönt, så blir det här ...
femfemman sa…
Som bonnunge, så har man fått "umgås" med massor flugor. Djur utomhus lockade flugor och de trivdes förstås inne i huset.
Minns med en känsla av äckel, hur man slog ihjäl dem med flugsmällaren. Sen fick de oftast ligga kvar på golvet tills det var dags för veckostädning.
Sen sötdoftande flugfångareb hängde ovanför vedspisen... ja, vi använde bara elspisen, och innehöll mängder av fluglik, innan den bytes ut.
I komockorna lade flugorna sina ägg. Då och då kunde man se hur det kryllade av nykläckta flugor däri.
Kanske inte helt kul att de snart var på vår middagsmat och såg till att få i sig näring.

Om jag gillar flugor? Har inget otakt med dem idag. De behövs, de också.
Kram
femfemman,

så bra beskrivning du ger på livet på landet, från landet.
flugor lär vara de varelser som tillsammans med kackerlackan överlever allt på jorden.

När vi bodde på Åland i det stora gamla stenhuset, hörde det till att sopa ihop alla döda flugor som inte hade överlevt inne på vinden. Likaså mellan fönsterrutorna..Varje vår..

Du har det ungefär som jag då, inget otalt med dem, de behövs på många sätt, men de ska helst hålla sig på sin sida om dörren här hos oss i alla fall, annars lever de farligt. Ute i friheten får de vara ifred :)

Kram
Tove sa…
Länge trodde jag att dessa blomflugor var bin! De är så vackra och gör sig ju fantastisk fint just på blommorna! Härlig tolkning och fina bilder lokföraren👍 - säger bi-föraren gillar ditt flugiska ord!😊
Trevlig helg!
Tove,

så gjorde faktiskt jag också, trodde det var bin av någon annan art. Men sen blev jag biodlare och fick utbildning av annat slag, lärde mig annat. De är vackra och de år så många olika sorter.
Tack bästa lokförarkollega och biförare :)
Tack detsamma !
BP sa…
Allt kryp, oavsett sort/ras har noll chans att överleva hos mig. Precis som du klappar jag till f*nskapen utan minsta pardon. De enda "krypen" som får överleva hos mig är humlor. Bin skulle också få överleva om jag visste skillnaden mellan ett bi och en geting. Dumt att chansa så att säga;-)
Kul att du "lärde dig lektionen" med flugan hos småbarn. Kan tänka mig att man tycker det ser så gulligt och sött ut, men jag tror inte att barnet tycker att det är särskild bekvämt eller tjusigt.
åsa sa…
Bra tolkning 👏
Flugor har inget i min värld att göra.
Gillar dock Dina bilder på blomflugor, de kan jag stå ut med 😅
Jag väljer både mygg och getingar alla dar i veckan framför en kvart ihop med en fluga.
🤗
Paula sa…
Precis så undervisande och underhållande som jag förväntade mig Karin! Jag trodde inte flugor kunde vara randiga i kroppen, bara getingsläktet. Där ser man, du kallar dem blomflugor? De jag kallar blomflugor är så pyttenyttesmå att de knappt är synliga för ögat, men man vet att dom finns för de kommer i horder! Lite samma tankar har vi haft, fast jag har ingen son jag hade kunnat tvinga på en fluga. Och inte har jag testat flugfiske heller, mitt enda fiske har bestått av ett fiskespö uppsatt i en grenklyka väntande på napp medan jag gjorde något annat...
Men att kapa huvudet av en fluga, det lät ganska drastiskt. Nog använder jag flugsmällen flitigt men tack o lov lossnar inte huvudet utan flugan blir bara en liten fläck.
Tack för roligt ord att tolka, nästa vecka blir jag kanske en kruka/kram från pörtet
BP,

:) tur att man inte är ett litet kryp hos dig då. Eller hos mig. Humlor och bin får överleva här, som före detta biodlare så känner jag skillnad på bin och getingar. Den är faktiskt rätt så stor men då ska man ju känna till skillnaden förstås.
Ja, min son har alltid vetat vad han vill eller inte vill...fluga ville han inte ha fastän alla andra pojkar hade. Jag har lärt mig mycket av mina barn, det är inte enbart åt ena hållet fostran går, den går åt båda..har det visat sig ;) Det gäller att vara lyhörd ibland.

åsa,

tack!
Flugor ska veta sin plats, absolut.
Blomflugor är fina flugor, trevliga flugor.
Myggor och knott är inte några höjdare de heller precis men svalor och fladdermöss gillar dem så ...
Paula,

tack! :) Det finns faktiskt rätt många olika randiga flugor också...
De heter blomflugor och det finns många olika sorter av dem. De där småsmå...är förargliga, tänker på bananflugor nu.
Att försöka tvinga någon att ta på sig en fluga eller slips, det gör jag inte om. En gång och aldrig mera. Fri ska viljan vara.
Jag hade inte flugsmällan till hands utan tog till hand och så blev det så att huvudet ramlade av. På flugan då..;) Normalt smattar jag till dem med flugsmällan..men tack och lov så har vi knappt någon fluga alls här. Märkligt nog. Ryktet kanske har gått att en flugmörderska bor på gränden?
Tack Paula, jag hoppas att du inte krukar ur till nästa lördag, tror nog att du har en kruka att visa och skriva om. Kram från gränden!

Omväxlande om flugor. Personligen håller jag mig gärna på avstånd och har inga bilder liggandes.
Inväntar gärna 10:e juni och ämnet rost. Där finns ett antal bilder som väntar på att publiceras.
Stefan Karlsson,

Tack, ja, det finns en hel del att skriva om flugor.
Du är varmt välkommen att åka med när rosten är på tapeten! :)
Ditte sa…
Väldigt roligt att läsa din tolkning av veckans ord. Allsidigt, informativt och med väldigt vackra bilder.
Ja, "en fluga gör ingen sommar" , så vi får hoppas att det kommer några och gästspelar.
Ha det gott!
Varm kram
Ditte,

tack! :)
Det kommer helt säkert flera flugor och med all säkerhet blir det sommar också, både där och här.
Ha det gott du med!
Varm kram!
hade vårens första nyvakna flugor i tändsticksask som husdjur när jag var barn 🪰
Hanneles bokparadis,

ja, tänk så mycket man hade i tändsticksaskar egentligen. Nyckepigor också...som fick flyga iväg efter en stund men visst var det någon fluga också däremellanåt. Man roade sig på ett lite annat sätt på den tiden. Kanske.

Populära inlägg i den här bloggen

Ett oförglömligt fyrverkeri får avsluta året

Veteranbil nr. nio och tio