Min tisdagsfundering

Ett konstverk som just nu hänger i Magnôliaparkens gamla vackra hus, i en av utställningssalarna, fick mig att fundera lite grann omkring detta med att här är det helt naturligt att kalla en afrikan till neger utan att man ens höjer på ögonbrynen, annat än jag och några andra nordbor då kan tänkas, för att vi har fått veta att det är nedvärderande, kränkande. Något jag aldrig har förstått. Jag ser inget kränkande i det nämligen. Själv är jag en vit, ett blekansikte med lite solbränna på och med ett litet stänk av rosacea.



Om konstnären kan följande berättas: Luís Almeida (f. 1985 i Lissabon, Portugal).

Han tog examen i konst vid skolan Ar.Co (2013, Lissabon).

De enskilda utställningarna inkluderar: Strange Days, Quase Galeria, (Porto, 2022); Leker med elden, Galeria Alecrim 50, (2017, Lissabon); Santa Fé, Espace Pilote (Paris, 2016) och O Paraíso não é por aí..., Galeria Alecrim 50 (2016, Lissabon).

Bland de kollektiva projekten sticker följande ut: Olika positioner, BAG - Banco das Artes Galeria (2022, Leiria); Vems masker, Quinta Magnólia kulturcenter, (2021, Funchal); Orto di Incendio, Nationalmuseet för samtida konst (2019, Lissabon) / Istituto Centrale per la Grafica, (2019, Rom); 66: e Jeune Création edition, Galerie Thaddaeus Ropac (2016, Paris).

Han valdes ut till den 66: e Jeune Création-upplagan 2016 och var en del av urvalsjuryn 2018.

Han var topp tio vinnare av FID-priset och valdes till den portugisiska nya konstnärskatalogen (2017).

Han nominerades till priset "Novembre à Vitry" (2019, Vitry-Sur-Seine).

Han valdes nyligen ut för "Viewing Program 20/21", The Drawing Center (2021, New York).


Säga vad man vill men är man i bloggosfären så lär man sig någonting nytt varje dag. Går man på konstutställningar så lär man sig ännu mera! 


Ha en fin dag alla! 

Här blir det en utflyktsdag för vår del! 


                                                        Karin Eklund, Funchal, Madeira


Kommentarer

Tove sa…
Helt sant; konstutställningar är lärorika - och vidgar en och annan = flera vyer.
Neger; ok, helt ok. Kanske Nordens "hänsynsfullhet" till och med inskränker.
Tavlan, jag vad tror du?
Skål säger jag - den är läcker och talande. Tack så mycket för den och för infon. Så glad när du visar konst!
Kram
Annika sa…
Så svårt det där ...
Här får man hålla sig hårt så att det ordet inte slinker ut. Hade besök en gång av en äldre person hemifrån, och hen använde n-ordet så mkt på allmänna platser att jag till slut fick säga till hen att sluta.
Här säger man det inte, svarta använder det sinsemellan och då det ännu mer nedsättande ordet ni***r, men som vit kan jag aldrig, aldrig, aldrig säga det. Black är vad man säger här, eller afro american.

Men jag vet vad du menar, håller med dig om att vi lägger NOLL värderingar bakom det då vi använder det. Vi använder det inte nedsättande, men det tolkas så.
Kan känna likadant om zigenare. DET får man inte heller säga och det tycker jag är svårt att låta bli att använda, tycker det låter "bättre" än rom. Men det är jag det, och såklart använder jag inte z-ordet utan försöker vänja mig vid att säga rom eller eller romer. Snart fastnar det väl.

Hälsningar från ett annat blekansikt utan solbränna än ...
Kramar!
Jag har fått höra att ordet för svart i det portugisiska språket tidigare var negro (några om substantivet är feminint) men att det ändrats till preto just på grund av laddningen i ordet negro.
Tove,

ja, man lär sig hela tiden när man går på utställningar.
Precis så kan det vara som du skriver, hänsynsfullhet kanske inskränker.
Här ser man reklam som skulle få nordbor att blekna ännu mera .
Jag tycker också att den är läcker tavlan. Fastnade rätt länge framför den.
Tack! :)
Kram
Annika,

ja, det är tydligen svårt detta.
Vad jag har förstått så betyder neger just svart, så det blir märkligt. Men om det är bättre för alla att säga black eller svart så...men jag tycker att det är märkligt likväl, fastän jag gott kan förstå att man inte utsätter sig med att använda "fel" benämning där fördomarna florerar om vad som är rätt och vad som är fel.
Så är det, precis som du skriver, vi lägger noll värderingar bakom
ordet när vi använder det.
Ja, det är mycket jag inte förstår alls om de olika benämningarna på oss olika mänskliga raser. Vi är duktiga på att krångla till livet helt i onödan.
Zigenare är ett vackert ord dessutom men jag vet...samma sak är det med samerna som inte ska få kallas lappar längre, vem hittar på allt detta? Vem bestämmer att det ska heta si eller så?

Kramar från blekansiktet med en jämnt påmålad bränna. Här blir man inte bränd ens, det målas ett litet lätt lager på ...och likadant är det när hösten kommer, då skalas lagret av, sakta, pö om pö. Ungefär.
Anna i Portugal,

tydligen ändrar man på ord här också, men konstnären Luis Almeida är portugis och använder ordet neger som betyder svart fick jag veta. Men men...
Förstår ju inte vad det är som är laddat alls. Mitt problem givetvis.
LillaSyster sa…
Det är så mycket som är kränkande och nedvärderande idag.....undrar hur det kommer att vara om 20 år?
Visst är det berikande att läsa bloggar=)
Gunnel sa…
För mig är inte neger ett nervärderande ord. Idag blir folk kränkta för allt och det inskränker mycket i umgänget. Man vet snart inte vad man vågar säga. jag tycker det finns många fulare och mer diskriminerande ord än neger. Ta t.ex. alla uttryck som tjejer och kvinnor får höra. Varför tar inte alla till sig att använda normala uttryck där? Det ser ut som personen på bilden "nallat# en korv från korvträdet eller dte kan vara näsan? Ha det gott.
LillaSyster,

ja, märkligt är det eller hur? Man kan ju undra vart vi är på väg egentligen?
Det är synnerligen berikande :).
Gunnel,

ja, inte för min del heller. Neger betyder dessutom svart...
Exakt, jag håller med dig till hundra procent. Varför inte ta tag i sådana uttryck som många får höra i rent mobbande ordalag. Mycket värre är det.
En bra fråga tog du verkligen upp!
Du har rätt, tydligen har trädet blivit en korv fattigare ;).
Ha detsamma du med!
Susjos sa…
En spännande tavla! Idag spelade skolbarnen ett bollspel som vi kallade för "Nigger" när jag var barn, nämnde det för sonen idag på lekplatsen och han hyssjade mej direkt, jag vet ju också och brukar inte säga ordet, men nu hette ju bollspelet så...måste kolla upp vad det kallas idag?!
Ha det gott!
Kram
Susjos,

ja, den är spännande, så tycker jag också.
Det är svårt det där. Tänker på Pippi Långstrumps pappa också, på sagan om Sola i negerbyn. Allt som plötsligt måste ändras och skrivas om. Tycker att det är fånigt men jag får mig väl på nöten för min åsikt kan jag tänka mig, haha...Allt blir så krångligt ibland. Ja, vad heter Nigger bollspelet idag?
Ha det gott du med!
Kram
znogge sa…
Alla ord kan om det vill sig illa bli nedvärderande och kränkande men det handlar ofta om i vilka sammanhang vi använder dem och vilka attityder/värderingar som orden får bära. Världen över anses det i dag vara ett starkt nedsättande ord och därför väljer jag att avstå från att använda det. Det är helt naturligt och en självklarhet för mig.

Önskar en god kväll!
BP sa…
Gillar tavlan skarpt, men hade aldrig gissat att den föreställde en n***r, mörkhyad, färgad man/kvinna. Take your pick;-)
Ser att du fick åtminstone en PK-kommentar - hahaha:-) Trodde du skulle få fler;-) Av mig får du ingen - PK-kommentar alltså.
Det är ju inte bara Sverige som har fått n-noja, utan den nojan har ju funnits i USA i år och dag.
Kan berätta att jag läst att en deltagare i årets Robinson blev hemskickad för han hänvisade till en "n***r med flätor när han inte kom ihåg hennes namn. Detta gjorde han "off the record". Ingen inspelning pågick, men produktionsteamet beslutade att han "uttryckte sig på ett sätt som inte stämde överens med tv4:ans värderingar". Killen var 68 år gammal... Suck!

Lisbet sa…
Tack rara du!
Mycket allt möjligt. Även sådant som ngn hittar på och bestämmer.
Så roligt med konstutställningar. Jag ska också ställa ut, men men jag kommer aldrig i gång med målandet, skapandet, hahhaaaa :)
Sov så gott och ha en bra dag i morgon!
kram
Znogge,

Javisst handlar det om i vilka sammanhang och hur man använder ord, det håller jag med om, man ska inte kränka andra, men likväl förstår jag inte varför ordet neger är nedvärderande. Varför det har blivit så laddat. Det finns ju många exempel på andra mera laddade kränkande ord som man överhuvudtaget inte ens nämner, utan bara låter gå..


Önskar dig detsamma!
BP,
jag kom på mig själv att jag med glädje hade kunnat hänga upp den här hos oss på en vägg. Jag gillar den jag också. Jag tänkte inte ens på att det var en färgad man, men så läste jag vad som stod bredvid, blev lite förundrad.
Jodå jag räknade med det, PK-kommentarer,när jag tog upp ämnet så att säga. :), kanske det kommer flera ännu.
Ja, jag förstod det på Annika i Reston, att denna noja också finns i USA.
Ibland blir saker så förstorade att det är svårt att förstå det över huvudtaget.
Nåja, inte blir det någon lösning på det här heller i min blogg, haha...

Lisbet,

Ja, så rätt sagt, mycket allt möjligt..;)
Kom igång du, så kommer jag igång så får vi ställa ut tillsammans i Paris eller så;).
Sov gott du med och ha detsamma!

kram
Paula sa…
Vill man ta illa vid sig kan man ju säga vilket ord som helst och använda T.EX ordet jävla...framför? Jävla svensk, jävla finne, jävla neger osv. Det tycker jag vore enklare. Jag förstår inte varför jag inte bara får vara en finnjävel...Skämt åsido, vet att många blir kränkta, men tycker det är lite märkligt och har gått till överdrift.
Tavlan gillar jag inte, även om hen ler. Men konsten ligger i betraktarens ögon. Sussa gott
Paula,

exakt, så tänker jag också.
Jag är själv en Östersjö-jude eller en kongolaisen, inte sagt i snäll mening men att jag skulle känna mig kränkt för det, haha...nej, nej. Stockholmarna får veta att de är noll-åttor i sin tur. Så där är det överallt och ingenstans.
Det har gått till överdrift, jag håller med.
Utseendet på personen är inte det vackraste men det är väl utfört, spännande i mina ögon. Jag stod länge och betraktade konstverket.
God morgon, hoppas att du sussade gott du med. Jag gjorde det! :)
Ditte sa…
Liknande vad gäller uttrycket "negro" är det i Spanien. Där heter ju svart just negro och i det finns inget märkligt på något sätt.
Tuvärr har väl användandet i Sverige med ordet "jävla" framför. Då blir det en annan klang-
När jag växte upp fick jag en svart docka av min pappa, köpt på PUB i Stockholm och det var just en negerdocka. Absolut inget negativt i det 1954.
Men varför ordet i del av Europa, inte minst SVerige, blivit så laddar funderar jag ofta på.
Det finns ju sånger, kristna sådana som har begreppet "Negro spirituals".
Tankarna blev så många att bilden av tavlan nästan försvann. Men tavlan innehåller många bilder i sig.Intresssant att läsa om konstnären-
Kram
Ditte,

ja, det är ju egentligen inget märkligt alls med ordet negro men precis som du säger, så är det orden framför som ställer till det.
Även jag hade en negerdocka, mina barn hade negerdockor ...
Jag förstår inte varför jag heller. Det blir uppförstorat och förvrängt..precis som Gunnel skrev så borde man väl istället tänka på vad man kallar unga flickor och kvinnor istället nu i dagsläget.
Fint exempel att du tog upp detta med Negro spirituals.
Det här är ett ämne som nog aldrig tar slut i tankarna tror jag.
Tack för din respons!
Kram

Populära inlägg i den här bloggen

Ett oförglömligt fyrverkeri får avsluta året

Veteranbil nr. nio och tio