En födelsedagsutflykt...


En av våra goda vänner fyllde år i mars men först nu har vi haft möjlighet att fira henne ordentligt p.g.a. olika orsaker. Kruxet är att när man fyller 70 år så har man allt eller hur? Eller åtminstone nästan allt vad gäller det materiella så vi, Uffe och jag, beslöt att ge en upplevelse istället med uflyktskorgen med i bagaget. Nu blev det inte riktigt så som vi hade tänkt oss det, 70-åringens man kom med ett motdrag och vi nappade givetvis allihopa,  på det draget. Vägarna bar oss till Miradouro da Boca dos Namorados, ett ställe som inte vi hade varit till tidigare. Där skulle vi äta...beslöts det.  

Vi hamnade på äventyrligheter på vägen dit. Gps-en i bilen valde att ta den närmaste vägen och det visade sig att bli en rejäl omväg på grund av mycket smala gränder i  mycket stark lutning, så stark att bilen inte orkade ta sig upp. Här krävdes det fyrhjulsdrift och många extra hästkrafter visade det sig. Tre av oss fyra i bilen steg ur och lämnade åt chauffören att backa tillbaka nerför den mycket smala gränden, ta ny sats för att ta sig upp...påhejad av oss tre men också av många boenden längs gränden. Det gick inte alls. Efter ett antal försök så gav vi upp, bilen fick backa sakta, sakta, sakta  och alla hoppades på att ingen bil skulle komma upp just då när vi var på väg neråt...Vi hann ner, tack och lov, när en taxi tog sig upp, lätt som en plätt. Men vi hade roligt, vi skrattade och kände oss förmodligen som ett gäng nyutsläppta kalvar på grönbete känner det. 


Så småningom kom vi dit vi skulle och så dukade vi upp med medhavd linneduk, tallrikar av porslin, keramikmuggar att dricka vattnet ur etc. etc...En matig kycklingssallad med hela ägg i...hela för att de inte skulle smula sönder på kringelikrokiga vägar till matbordet.
Jodå, jag vet att ni gärna skulle vilja se våra vänner men den biten går inte för sig. De vill inte synas på bloggar och officiellt, så  det får bli så här. 


Där satt vi (åter) någonstans bland molnen som svepte över oss, ca 1100 meter högt uppe på den fina utkiksplatsen och tittade ner på Nunnornas dal, Curral das Freiras, en ort som i århundraden har haft anknytning ill Santa Claraklostret i Funchal. Varken Uffe eller jag har varit dit, märkligt nog, för det är dit man drar iväg med turisterna som kommer till ön . Men den biten har vi fortfarande kvar och när vi har varit där på besök så ska jag skriva mera om stället i ett eget inlägg.   


   Molnen tog över...som ni kan se...


 Så vi satte oss i bilen igen, när vi hade ätit klart, för att ta oss ner till molnfria ställen. Vi ville dricka lite kaffe med något gott dopp till. Någon hade lagt en madonna och gjort ett litet altare framför parkeringsplatsen..det såg jag först när vi backade ut därifrån.


    På vindlande vägar genom stora jordbruksområden tog vi oss ner mot havet igen...
    I de här trakterna i närheten av Estreito Camara de Lobos är det i huvudsak vin som odlas


   I bakgrunden ser man kyrkan i Estreito Camara de Lobos...

   

    Vi "landade" vid Praia Formosa men tog oss en promenad längs stranden först...


   njöt av att se på vattnet som drogs in och ut bland strandstenarna


    Ja, vi gick förbi "bron" där ute...det är där cementfartygen lossar sin betong ...


Sen gick vi tillbaka till ett av strandcaféerna och tog oss det önskade kaffet med dopp. Jodå, vi hade det gott som bara den. Fyller en god vän år så ska det förstås firas.

Tack för att ni hängde med så här länge på den lilla födelsedagsutflykten vår goda vän till ära

********
Jag /vi kämpar på med Graca, den nya datorn. Inget fel som helst på den men det är lite klurigt just nu. 
Jag kan inte kommentera på Wordpress, trots att jag har försökt flera gånger om och om igen. Inget stämmer, antingen är det det ena eller så är det det andra. Men alla ni som har Wordpress bland mina bloggvänner, jag läser er och hoppas innerligen att jag snart kan kommentera era inlägg också. 

Ha en skön onsdagskväll! 

Kommentarer

femfemman sa…
Vilket äventyr! Fy tusan för att backa bland de trånga gränderna. Och i sådana branten dessutom.
Men allt gick bra och maten såg god ut.
Var inte i Nunnotnas dal då vi besökte ön. Prioriterade vandring längs levador.
Visst är det så, när man fyller 70, så är det upplevelser som man vill ha. Kram!
BP sa…
Börjar bakifrån: Grattis till den nya familjemedlemmen. Utmärkt att du har döpt henne direkt, så hon lär nog lyda dig snart;-)

Ni har ingen tur med vädret när ni ger er ut på utflykter har jag märkt. Å då jag är väl "förtrogen" med Madeiras berg, dalar och gränder så avundas jag inte chauffören när h*n var tvungen att backa. Pust, pust, pust. Tack och lov att ni kom hem helskinnade.
Gunnel sa…
Du har verkligen hamnat på en äventyrlig plats...eller dte är så att äventyren dras till dig kanske. Du berättar så målande så det känns nästan som jag är med på ett hörn. Lycka till med nya datorn.
Lisbet sa…
Tack det samma! Just torsdag och det är läggdags, säkert där hos er också. Men vilken färd ni var med om, vet inte om jag skulle ha klarat av att vara med :)
Fantastiska bilder!
kram
Susjos sa…
Vilket äventyr det blev! Med ett lyckat slut får man väl säga! Vi hade en strulig start på vår väg till London, den förbokade taxin kom inte när vi skulle till Arlanda. Där skulle vi bo en natt på hotell, då funkade inte nyckelkorten till vårt rum, så en i personalgruppen fick släppa in oss, vi hade bokat bord på restaurangen, så så småningom kom de upp från receptionen till restaurangen och vi fick nya nyckelkort! På restaurangen fick min man fel maträtt först...vi bara skrattade, hur mycket mer kan gå fel en sån dag! Som tur var blev det inga fler missar av detta slag!
Ha det fint!
Kram
Jossu sa…
Puh, vilken tur att ni hann backa tillbaka. Dessa branta vägar är bra luriga.
Vilket fint firande hon fick. Att blicka ner på Nunnornas Dal hade jag gärna firat min födelsedag med.
Märtha sa…
Vi körde ner till nunnornas dal när vi var där första gången! Det var verkligt roligt att snirkla där. Vi körde tills B tyckte det var nog. Jag bara satt och njöt, förstås... Nu har jag bestämt att vi åker taxi, och blev ännu mer övertygad av det här inlägget! Ett härligt, oförglömligt äventyr fick ni! Olitte ihan pilvessä tai pilvissä", dubbel betydelse på finska... Hähä. Och vi skall få regn i natt, kanske rentut två millimeter! Jag har haft windows 10 i några år, och nu vill mina datorer at tjag skal lbyta till 11 - har inte gjort det än. Men jag får ändå allt på svenska eller finska...
znogge sa…
Vilket äventyr där med bilen och ingen helt rolig situation men med skicklighet ordnade det sig. Själv hade jag icke varit road av att backa där.
Vilken god matsäck ni hade med och fikan såg verkligen delikat ut.
Alla vill inte vara med i bloggar så det vår fan respektera.

Önskar en god kväll nu!
Åh vad läskigt att behöva backa nerför en smal väg. Väldig tur att taxin kom först när ni kommit ner. Om du fixat innehållet i matsäcken så vet jag det smakade underbart, hela ägg till trots :) Graca blir snart varm i kläderna och förstår hur du vill ha det, då blir ni oskiljaktiga. Just det, den fikan ser ljuvlig ut! Onsdagskram!
femfemman,

ja, det blev ett bra äventyr, ett som vi säkert kommer att skratta åt flera gånger vi fyra.
Det var lite knivigt detta backande men det gick...men hujedamej, när man är mitt i någonting så går det men när man tänker efter efteråt så förstår man inte att det ens gick.
Maten uppskattades.
Det är så vi alltid har gjort vi också när vi har kommit hit till ön tidigare. Vi har prioriterat vandringarna men nu bor vi här och så ska vi försöka få till ett besök där nere i Nunnornas dal.
Man behöver inget när man har nått 70 men upplevelser sitter alltid bra och det blev det också, mera än som var tänkt från början. Kram!
BP,

tack! Jag antar att vi ska få ordning på allt så småningom, men visst känns det nästan som om vissa saker vill krångla och då är det inte datorn som så,utan allt som ska funka vad gäller program och så vidare. Men jag litar på att det blir som du skriver, Graca kommer att lyda mig snart.

Vädret som så var det inget fel på det var bara molnen som tog över...:)Det kunde ha regnat också men det gjorde det inte. Men när vi kom därifrån och längre ner så sken solen igen. Chauffören, jubilarens man, klarade biffen och fick applåder när vi var nere, helskinnade igen. Men kul var det inte medan det pågick, inte för honom i alla fall. Vi andra gick på sidorna om och visade var han skulle köra. Knivigt bara värre ...men det gick.

Gunnel,

ja, det kan man säga. Så är det nog också...men också precis det du också skriver, äventyren söker upp mig också.
Tack Gunnel! :)
Lisbet,

:), tack! Just nu är kl. 21.30, snart sängdags, ja. Du sover säkert nu...
Du skulle ha klarat det hur bra som helst, jag är övertygad om det med tanke på vilken resa du har gjort redan <3
Tack och kram!
Susjos,

ja, det blev ett större äventyr än vad som var tänkt men så blir det rätt ofta här.
Haha, vilket äventyr ni fick vara med om också. Spännande på sitt sätt, tur att ni kan skratta åt det och kunde göra det nedan det pågick!

Ha det fint du med!
Kram
Jossu,

ja, vi hade tur. Vet inte hur det skulle ha löst sig annars. Troligen två backande bilar på väg neråt i backen. För vi kunde ju inte köra upp.
Hoppas du får vara med om att blicka ner på Nunnornas dal någon födelsedag och att jag kan vara med och få bjuda dig på utflyktsmat! :)
Märhta,
ni håller er med äventyr ni båda, verkligen!
Det är nog bra att ta taxi, de kan vägarna här de där killarna vid rattarna.
Ja, vi fick ett fint minne för livet alla fyra.
Förstår att det betyder ungefär att vi var "höga" i molnen av molnen eller så...fattar meningen men kan inte säga den på svenska . Tror jag.
Hoppas ni får mera regn på er ...regn behövs . Ja, de brukar säga till de där datorerna eller vem det nu är när det är dags att byta
Så sade min Windows 7 i flera år men till slut måste jag byta. :)
Znogge,

ja, vi fick ett extra litet äventyr på kuppen i backen. Chauffören var skicklig.
Ja, man ska respektera dem som inte vill synas på bloggar. Tack !
Känner mig handikappad när jag inte kan kommentera inne hos dig men hoppas på snar lösning på problemet.

Önskar dig detsamma!
Anna i Portugal,

det var lite läskigt men jag känner mig märkligt trygg här bland befolkningen. De är med på ett hörn och fixar, ger goda och dåliga råd...på något sätt så sätter sig det mesta.
Matsäcken åts med god aptit.
Jag hoppas vi får ordning på allt som skas få ordning på i Graca. Jag vill gärna bli oskiljaktig ett längre tag efter det här. :)
Fikan smakade himmel, cheesecaken hade även du kunna äta.
Onsdagskram!
Tove sa…
Hög spänning och högt upp på kringelkrok; vojne vojne för dessa vägar! Men så härligt få uppleva äventyret! Nunnornas dal .... äventyret framtiden ... och vilka bilder! God väns födelsedag med fest är det ljuva livet :-)
Kram


Tove,

det blev en spännande rolig färd upp i bergen, den här gången också :)
Madeira är ett äventyr i sig, varje dag, precis så där som livet är var än man är. Egentligen.
Det ljuva livet på bergstopp till strandkant :) Vi hade det riktigt bra!
Ha det så du med!
Kram!
Vilket härligt födelsedagsfirande för er goda vän ... och det blev ju äventyrligt och härligt för er alla. Och för oss som fick följa med via dina bilder och ord. Såg som i en filmepisod hur ni skulle försöka ta er uppför den branta gränden. Måste varit en otrolig lutning. Vilken tur att chauffören hann backa ner innan taxin kom.
Hisnande utsikt och återigen befann ni er nästan ovan molnen.
Kaffestunden på strandcaféet fick det att vattnas i munnen.

Jaha ja, så den nya datorn har fått ett namn, Graca. Så småningom låter den dig nog kommentera på Wordpress-bloggar också ska du se. Lycka till med utforskningen av nya datorn!
Vilken fin tur, som tur så har jag levt lite ”tråkigare” liv, inte sett allt, njöt av min 70-års vandring i Cornwalls kust med sonen, 70 km på 7 dagar 🇬🇧
Anita,

ja, hon uppskattade det, blev väldigt glad! Fint blev det för oss alla fyra, absolut. Lutningen var ca 40 %, det var verkligen brant, brant. Vi fick gå framåtlutade för att ens klara av att gå där. Att gå upprätt var inte möjligt, då kändes det som att falla bakåt. Ett väldigt spännande ställe som så och bara att tänka på att alla som bor där är vana att gå på det sättet varje dag. De hade bilar med starka motorer, lita på det :). Tur att det inte blir ishalka där, haha..
Nästan ovan molnen ja, i alla fall mitt i dem stundvis.
Fikat var outstanding, jättegott.
Ja, jag hoppas att WordPress släpper in mig igen. Jag har varit där tidigare men nu krånglar det som attan.
Tack!
Hanneles Bokparadis,

ja, det blev en fin tur igen.
Haha, du kan få det att låta du. Ditt sjuttioårsfirande vid Cornwalls kust såg inte alls ut att ha varit tråkigare alls. Bra gjort med en mil om dagen. Ett fint sätt att fira sin födelsedag på! :)
För länge sedan tog vi en taxi till utkikspunkten över Nunnornas dal. Det var inte lyckat för mig som är åk-och höjdrädd
Jag varit på genomsvettig när vi kom ner till plan mark igen.
Paula sa…
Jag har rätt livlig fantasi så jag kan ana hur det såg ut när ni försökte ta er först upp och sen ner för de branta backarna! Men, den bilen kan inte ha så många hästkrafter? Har det aldrig hänt tidigare att orken tagit slut? PÅ bilen alltså? Bor man på en ö med så stora nivåskillnader så skulle nog jag satsa på en ....jeeeeeeeeep!
Men, nu har ni desto mer att minnas från denna tur, och vackert så det förslår var det också!
Hoppas nya datorn snart accepterar wordpress, annars får du nog besöka en datadoktor...
Varma kramar från pörtet
Annika sa…
Ja jösses, backa i de där smala gränderna ... FÅR ångest vid tanken. GULP!!
Tur det finns duktiga chaufförer. Fyrhjulsdrift ett måste hos er.
MEN ni kom dit ni skulle, sååååå läckert!!
Dessa höga höjder över villande hav. UNDERBART!
OCH din pastasallad så, hur god ser inte DEN ut. Blir hungrig av blotta åsynen, MUMS!!!
Abolut ska goda vänner firas stort!


Trist med datorstrul. Alltid så mkt JOX innan man kommit underfund med allt nytt. Hoppas du snart löser Wordpressproblemet. Men det gör du nog.

Karin, ha en fortsatt fin torsdag!

Kramar!
Guldkryckan sa…
En perfekt present tycker jag, minnesvärt osv, precis som det ska vara tycker jag om man orkar med en utflykt.

Knepigt när datorerna konstrar sig, hoppas det löser sig snart.

Ha en fin kväll.
Vi har flyttat till Kroatien,

ja, det finns ett antal utkikspunkter över Nunnornas dal och det är nog inte lyckat för den som är både åk -och höjdrädd att göra en sådan färd. Du var tuff som gjorde det! Kanske ni var på samma plats som vi var nu senast?

Förstår att du var genomsvettig när ni kom ner till Funchal igen.:)
Paula,

jodå, bilen som är en peugeot klarar nog de flesta backarna hur bra som helst men den här backen tog tydligen priset. Vi förstår allt mera varför folk har jeeepar här :). En nödvändighet tycks det som om man bor på sådana ställen som vi besökte helt oförhappandes. Den här ön överraskar en hela tiden.
Ja, vi ska se vad som händer med WordPress. Det är WordPress som krånglar inte datorn. Märkligt nog men så är det. Inget av mina namn eller lösenord duger just nu...WordPress känner inte igen mig. Så jag måste tänka till men vill inte ändra på min e:postadress igen. Nå, förmodligen löser det sig...jag vill tro det.
+ 26 grader varma kramar från gränden
Annika,

ja, det var verkligen en smal gränd med väldigt högt motlut...haha...men det är just det som är charmen, man vet aldrig var man hamnar här när man hamnar.
Pastasalladen gick åt och var omtyckt så jag kände mig nöjd! :)
Utflykter är nog en bra idé att ta till när någon fyller år.
Vi får hoppas på att det ska lösa sig med WordPress och min person. WordPress accepterar inte någonting som jag tidigare har varit godkänd med hos dem...nu vill de plötsligt ha betalt också, haha...nåja, det får ta den tid det tar. Jag kan inte sitta vid datorn hur många timmar som helst varje dag. Ha en fortsatt fin torsdag du med Annika!

Kramar!
Guldkryckan,

ja, jag tror faktiskt att jubilaren också tyckte att det var en perfekt present. Det blev en present för oss alla fyra.
Ja, jag hoppas på WordPresslösning snart.
Ha detsamma!
LillaSyster sa…
Smart med hela ägg i salladen =) Vilket äventyr det blev och kaffestället ser också helt magiskt ut. Tack för att jag fick följa med högt upp bland molnen.
LillaSyster,

ja, jag har varit så irriterad på alla smuliga ägg tidigare så nu blev det hela ägg i salladen. Fungerade perfekt. :)
Kul att du kom med oss upp bland molnen!
Märtha sa…
Rätt! "Hän oli ihan pilvessä" betyder att han var hög av något/påverkad, främst gällande droger...
Märtha,

Tänk ändå att jag anade det....kul att jag var på rätt väg.
Ditte sa…
Vilken härlig födelsedagspresent! Och just upplevelser, även spännande och oväntade sådana, är ju minnen en tar och har med sig.
En fantastisk dag med många upplevelser.
Kram
Ditte,

ja, det blev omtyckt och det är vi förstås väldigt glada för.
Upplevelsepresenter blir det säkert flera av ...
Grattis för din del också vad gäller bokrealesen! Såg hos Susjos att det blev en lyckad kväll! Lycka till-kram!
Lillan Kind sa…
Det låter som ett äventyrligt och oförglömligt födelsedagsfirande!:D Jag är glad att det inte var jag som satt bakom ratten när det skulle backas nerför den smala gatan:) Så häftigt att ni var ovan molnen igen! Jag förstår att matsäcken smakade bra när det var dags att äta.
Lillan Kind,

ja, vi är alla nöjda med utflykten bland molnen.
Jag är också glad över att det inte var jag...det medges :)
Ja, det smakade gott, absolut!

Populära inlägg i den här bloggen

Ett oförglömligt fyrverkeri får avsluta året

Veteranbil nr. nio och tio